citati iz biblije
Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima.

(Jošua 1:8)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt

BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA TRAVANJ 2013.

GODINA X - BROJ 4 (102)

HABEMUS PAPAM - FRANCISCUS

                »A sada, započinjemo taj put: biskup i narod. Taj put Rimske Crkve, koja predsjeda u ljubavi svim Crkvama. To je put bratstva, ljubavi, povjerenja među nama. Molimo vazda za sebe: jedni za druge. Molimo za sav svijet, da bude veliko bratstvo. Želim vam da taj put Crkve, koji danas započinjemo... bude plodan za evangelizaciju ovoga toliko lijepoga grada«. (papa Franjo)

              Od dana kada je papa Benedikt XVI najavio svoj odlazak, tj. odreknuće od službe Rimskog biskupa, a to je bilo na spomendan Gospe Lurdske 11. veljače pa sve do izbora novoga pape, 13. ožujka  svi smo u Crkvi osjećali  snažnu Božju blizinu, istinsko bratsko zajedništvo. Bili smo uvjereni da Crkva nije samo ljudska, zemaljska ustanova, već da je doista drugačija, transcendentalna, otajstvena – stvarna, a ipak ne i potpuno protumačiva. Široki molitveni val širio se na sve strane svijeta i ujedinio katolike čitavoga svijeta u žarkoj molitvi za novoga  nasljednika na Petrovoj stolici. I nakon mnogih iznenađenja i medijskih kombinacija, Bog je preko, gospode kardinale,  službu Petrova nasljednika povjerio nadbiskupu Buenos Airesa kardinalu Jorgeu Mariju Bergogliju koji, kao što smo se mogli već uvjeriti u proteklih petnaestak dana, sa sobom donosi brojna pozitivna  iznenađenja i novosti. Izbor pape na čovjeka koji dolazi izvan Europe znak je sveopćeg katoliciteta Crkve Kristove na zemlji. On je pastir koji je posebno osjetljiv na sve veću podjelu ljudi na bogate i siromašne. Njegovo ime Franjo sa sobom nosi i poruku i program – opredjeliti se za one koji su nemoćni, siromašni u duhu, na rubu društva, neprihvaćeni, evanđeoski maleni. Čovječanstvo treba odustati od suvremene pohlepe, dominacije materijalnog, profita i kapitala i ponovno otkriti prave, vječne vrednote.

                Ostale su zapažene njegove riječi kardinalima izbornicima: »Ako idemo bez križa, onda nismo Isusovi učenici“.  Ovime je  svim vjernicima i svim crkvenim službenicima poručio da je Isusov učenik prepoznatljiv jedino po služenju, po žrtvi i po svojoj ljubavi prema drugima.  Papa Franjo, je papa koji je možda više od drugih izmoljen od Boga, Božji je poslanik koji bi baš iznenađenjima i novim naglascima mogao razbuktati još snažnije, zauzetije i predanije služenje Crkve suvremenom čovječanstvu.

                Molimo za novoga papu da ga Gospodin  čuva u dobrom zdravlju, trajno nadahnjuje svojim Duhom i vodi  Crkvu putem istine, ljubavi i pomirenja.

31. ožujka – VAZAM -  NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEG
sv. mise u 7.30, 10.30 i u  18.30 sati   - u Hreljinu sv. misa u 9,00 sati
Blagoslov hrane nakon mise bdjenja i nakon prve jutarnje mise.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS SVIM VJERNICIMA I GRAĐANIMA

OGULINA!

                                                                                                       
Izvadci iz Korizmeno-uskrsne poslanice gospićko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića 2013. godine.

Draga braćo svećenici, redovnici i ostali vjernici! Ovu korizmu i uskrsne blagdane slavimo u Godini vjere. U ovoj poslanici želim istaknuti da je korizma već od početka zamišljena kao posebni tečaj vjere, najprije za katekumene, a potom i za sve vjernike. Kada se zajednica sastajala, slavio se spomen na Kristovu smrt i uskrsnuće. Kršćanska zajednica gajila je također spomen na one, čija je smrt bila slična Kristovom umiranju. Zato su ih popisivali. Kršćanstvo je, s vremenom, proželo i običaje naroda. Običaji i razne vjerničke predaje bili su poput posuda u kojima je prenošena vjera s koljena na koljeno. Zato je za život vjere vrijedno upoznati te običaje. 

1. Korizma kao tečaj vjere
U ovoj Godini vjere valja naglasiti da je korizma jako liturgijsko vrijeme. Možemo reći da se u to vrijeme odvija pravi i cjelovit tečaj kršćanstva. U prvoj Crkvi svakipripravnik na kršćanstvo trebao je proći taj tečaj kako bi u uskrsnoj noći krštenjem bio primljen u kršćansko zajedništvo. Vrhunac toga korizmenog puta je u Svetom trodnevlju koje završava proslavom Isusova uskrsnuća.

 2. Popišimo svoje žrtve i svjedoke vjere
Izgradili smo Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Ona, u jačanju takvog kršćanskog vrijednosnog sustava, ima posebnu važnost ne samo za našu Biskupiju, nego za cijelu Crkvu u Hrvata. Ona je propovjedaonica s koje, posebno među Hrvatima, odjekuje poruka o Kristovoj i vjerničkoj patnji kao spasonosnom trpljenju. Pokrenuli smo inicijativu da se cijela naša povijest promatra pod vidom spasonosne patnje koja nas vodi prema konačnoj pobjedi. U njoj se posebno sjećamo svih onih koji su na ovim našim hrvatskim prostorima svoje tijelo i svoju krv prikazali za spasenje drugih. Želimo današnjem naraštaju otkrivati tragove mučeništva u našoj kršćanskoj prošlosti. Sada smo posebno zauzeti traženjem mučeničkih tragova u stradanjima za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća. Nastojte svi pribaviti što više točnih podataka o svojim stradalima i pomozite župniku, odnosno njegovom povjereniku, da se sve to zapiše i sačuva. Nadasve, nemojte zaboraviti podatke o vjerničkom ponašanju stradalih: je li ostalo negdje zabilježeno ili zapamćeno da se tko prije smrti pomolio, oprostio, kleknuo i sl. Nedavno je u prikrivenom grobištu kraj Zagreba otkopan kostur mladića od 16 godina koji je u trenutku strijeljanja 1945. čvrsto držao križić u rukama. Ive Katalinić iz Senja bacio je prije strijeljanja papirić iz zatvora na kojem piše da on i drugi s njime umiru mirni i pravedni i svima opraštaju; jedan je mladić molio ubojicu da mu prije smrti dopusti izmoliti Anđeo Gospodnji. To su, bez sumnje, pravi mučenici, a takvih je zacijelo mnogo. 

3. Popišimo vjerske običaje
Prošlih dana pratili smo odlazak Benedikta XVI. u hodočasničku mirovinu,kakoje on sam to nazvao. Među ostalim, za cijelu Crkvu taj Papa će ostati kao onaj koji je otvorio Godinu vjere. On je osjetio opasnost od diktature relativizma koja ima svoje korijene u slabljenju vjere. Ako se zanemari Božja riječ, ostaje nam samo ona ljudska koja i ne može biti nego relativna, ovisna o prilikama.

U prenošenju vjere pomažu nam i razni običaji…Želim da se na području naše Biskupije popišu običaji cijele crkvene godine. To se može unutar župne kateheze i školskog vjeronauka. Neka mladi pitaju svoje bake i djedove, a stariji neka im nastoje biti na raspolaganju.

Popis ima evangelizacijski smisao jer će na taj način običaji koje je stvorila vjera naroda ojačati vjeru u današnjem puku. Negdje će se moći mnogo toga učiniti vezano uz školski program (ako se prethodno razgovara s upravom škole).
Neka vjera koja je tekla kroz hrvatska vjernička stoljeća i kroz ove naše prostore napaja i ovaj naraštaj Hrvata katolika; molimo također da se taj tok ne zaustavi u našem vremenu nego neka teče dalje, na nove naraštaje našega naroda i cijeloga svijeta. Vjera nije nešto što teče do mene i onda stane. Ona, poput rijeke, treba teći dalje, napajati, čistiti, oplođivati druge živote. Vjera je voda koja uvire u život vječni. Voda je u liturgiji snažan simbol vjere koja se prenosi, koja teče i nikada ne smije završiti uvirom u privatnost, postati privatna stvar; da uvijek ostane „voda živa“ a ne suho riječno korito ili mrtvi kanal. Zato je voda i kod krštenja.

Vjerski običaji su također te prenosnice i propusnice vjere u novo vrijeme i u nove naraštaje. Zato će njihovo bilježenje i pamćenje biti oživljavanje vjere naših starih i putokaz novim naraštajima.

         Dragi vjernici! Čestit Uskrs i radosne vazmene blagdane želi  vaš biskup

† Mile Bogović, v.r.

USKRSNE ISPOVIJEDI

- Veliki Ponedjeljak, Utorak 
- Velika Srijeda    
- Veliki Četvrtak
- Veliki Petak 
- Velika  Subota 
17.00-18.00
9,00-12.00  i 17.00 – 18.00
16.30 – 18.00
9,00-12.00
9.00-12.00  i 17.00-19.00
 
POSJET BOLESNICIMA

Veliki Ponedjeljak  i  Veliki Utorak od 9,30 – 13,00 Želimo pohoditi naše bolesne, nemoćne i one  koji nisu u mogućnosti doći u crkvu, a žele se ispovjediti i pričestiti za Uskrs. Potičemo ukućane i udomitelje da nas pozovu i doći ćemo prema dogovoru u gornjem terminu podijeliti sakramente. Učinimo im tu radost da i oni budu za Uskrs okupani milošću svetih sakramenata.

 

V A Z M E N O    T R O D N E V L J E

VELIKI ČETVRTAK- MISA VEČERE GOSPODNJE  - 19 SATI.
  • Getsemanska ura – odmah iza mise
  • Nastavak klanjanja do pola noći . (Pozivamo sve koji žele animirati klanjanje do ponoći da nam se jave kako bi mogli napraviti raspored)

Nastavak klanjanja do pola noći . (Pozivamo sve koji žele animirati klanjanje do ponoći da nam se jave kako bi mogli napraviti raspored)

Kod ovog misnog slavlja slavimo posljednju Isusovu večeru: pozvani smo Gospodinovu stolu, kojemu je on nekada pozvao svoje apostole. Na ovaj dan Isus je ustanovio dva sakramenta EUHARISTIJU I SVETI RED. Tog je dana Isus više puta uputio svojim apostolima ove riječi: «Ljubite jedan drugoga kao što sam ja ljubio vas.» Nema zajedništva s Kristom ako kršćanska zajednica nije prisno povezana u služenju svim ljudima. Isus je primjer služenja pokazao tako da je apostolima oprao noge. I mi smo pozvani tako činiti i služiti braći. Te je večeri Isus ustanovio sakramenat svoga Tijela i svoje Krvi. Slaveći središte svih sakramenata, Euharistiju, spominjemo se Isusovog života, smrti i uskrsnuća.

VELIKI PETAK – DAN ISUSOVE MUKE I SMRTI

  • Služba čitanja i Jutarnja – 8.30 sati
  • OBRED MUKE GOSPODNJE  - 17 SATI  (Služba riječi, Klanjanje križu, Sv. Pričest)
  • Milostinja današnjeg dana ide za uzdržavanje Božjeg groba u Jeruzalemu

Današnje bogoslužje spominje se Kristove muke. Danas se suobličujemo Kristu patniku. Ovo je jedini dan u liturgijskoj godini kada nema Svete Mise .U obredu posebno dominira  pojedinačni poklon sv. Križu koji zamjenjuje sakramentalno slavlje Kristove žrtve. Vjernici se pričešćuju euharistijskim kruhom posvećenim jučer na misi večere Gospodnje. Danas je zapovijedani post i nemrs. Nemrs obvezuje sve koji su navršili četrnaestu godinu života, a post sve punoljetne tj. od osamnaeste do šezdesete godine. Post i nemrs ne obvezuju bolesnike i trudnice.

VELIKA SUBOTA

  • Služba čitanja i Jutarnja – 8.30 sati
  • VAZMENO BDJENJE -  21,00 SAT    (blagoslov hrane; donesimo svoje svijeće)

Na veliku subotu  Isusovo tijelo je u grobu. Vjernici pohađaju Isusov grob razmatrajući njegovu muku i smrt. Kroz dan nema misne žrtve. Proslava Kristova uskrsnuća započinje na vazmeno bdjenje. Isusovo vazmeno otajstvo ujedno je otajstvo našega spasenja. Bdjenje ove noći ovako je raspoređeno:
SLUŽBA SVJETLA – zajednica se okuplja oko uskrsne svijeće koja je simbol Krista , svjetla svijeta.
SLUŽBA RIJEČI – zajednica razmatra divna djela što ih je Gospodin u svome narodu od početka činio.
KRSNA SLUŽBA – U ovoj noći ako ima kandidata za sakramente inicijacije( krštenje, krizma i pričest) običaj je da se ti sakramenti podjele iza blagoslova vode. Ove godine naša župa ima šest  katekumena.

EUHARISTIJSKA SLUŽBA : Božji narod, nanovo krštenjem rođen, prinosi spomen – čin Gospodina u činu zahvaljivanja i hrani se slavnim tijelom uskrslog Krista. Poslije bdijenja biti će i blagoslov jela

 

KALENDAR ZA MJESEC TRAVANJ 2013.

1. ponedjeljak Uskrsni ponedjeljak
Sv. Mise u 9.00  i  u 18.30 koju predvodi biskup dr. Mile Bogović
2. utorak  
3. srijeda Misu i klanjanje animiraju mladi   -  susret sa članovima zbora mladih
4. četvrtak Pouka za krštenje u 19.00 sati
5. petak Prvi  petak   - Susret sa mladima  –  priprava za Biskupijski susret mladih
6. subota

7. NEDJELJA BIJELA NEDJELJA - NEDJELJA BOŽANSKOG MILOSRĐA-
Krštenja na svetoj misi.
8. ponedjeljak NAVJEŠTENJE GOSPODINOVO-BLAGOSVIJEST  
Sv. Misa u Oštarijama u 11.00 sati  -  Dekanatski sastanak
9. utorak  
10. srijeda Klanjanje nakon mise – nakana za obitelji
11. četvrtak  
12. petak Susret sa mladima  –  priprava za Biskupijski susret mladih
13. subota  
14. NEDJELJA III. USKRSNA
15. ponedjeljak  
16. utorak Molitveni vijenac «Kraljice obitelji»
17. srijeda Klanjanje nakon mise –  Tečaj vjere za odrasle
18. četvrtak  
19. petak Susret sa mladima  –  priprava za Biskupijski susret mladih
20. subota Molitveno bdijenje za duhovna zvanja
21. NEDJELJA IV. USKRSNA – Nedjelja molitve za duhovna zvanja
22. ponedjeljak  
23. utorak Sv. Juraj – Sv. Misa u župi Zagorje u 11.00 sati
24. srijeda Klanjanje nakon mise – SUSRET RODITELJA PRVOPRIČESNIKA

25.

četvrtak Sv. Marko, Evanđelista.  Obiteljska zajednica u 19,30 sati
26. petak Susret sa mladima  –  priprava za Biskupijski susret mladih
27. subota Biskupijski susret mladih u Otočcu
28. NEDJELJA V. USKRSNA
29. ponedjeljak  
30. utorak  

 

  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati

  Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
    HRELJIN - svake nedjelje u 12h
  Slavlje Prve pričesti
12. svibnja
a sv. Potvrde
18. svibnja