citati iz biblije
Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim.

(Izaija 43:4)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt

BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA SVIBANJ 2013.

GODINA X - BROJ 5 (103)

Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ pokreće referendum za ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca!

              

              U Zagrebu je u srijedu, 24. travnja predstavljena Građanska inicijativa „U ime obitelji“ koja započinje prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o braku, kako bi se u Ustav Republike Hrvatske unijela odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

                Zašto referendum? Brak se u suvremenom poimanju, sve više podvrgava relativizaciji i dekonstrukciji, a da bi se to spriječilo potrebna je ustavna zaštita kojom će se sačuvati vrijednost, tradicija i kultura hrvatskog naroda. Jedan od inicijatora dr. sc. Hasanbegović poziva se na Rimsko pravo koje pod pojmom braka podrazumijeva isključivo zajednicu žene i muškarca, bez obzira na mijene rimskoga društvenoga odnosa prema istospolnosti. Uz to smatra kako inicijativa „U ime obitelji“ ima vrijednosno i građansko utemeljenje jer nikoga ne isključuje, ne dovodi u pitanje niti jedno temeljno građansko pravo te ni s jednim životnim stilom ili navikom se ne dovodi u sukob.

                Sa službenih web stranica uimeobitelji.net prenosimo informativni tekst o inicijativi: Brak i obitelj su osnovne jedinice društva kakvog poznajemo. Ove ključne institucije podvrgnute su velikim iskušenjima kojima se želi promijeniti njihova struktura: Brak = Žena + Muškarac. Stoga Vas pozivamo da se pridružite građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ koja okuplja pojedince, obitelji, građanske udruge i pokrete – sve koji drže da je brak jedino zajednica žene i muškarca. Ova građanska inicijativa dobila je potporu svih većih vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj.

                 Cilj nam je kroz zajedničko djelovanje osigurati raspisivanje referenduma koji će u Ustav Republike Hrvatske unijeti odredbu kako je brak jedino životna zajednica žene i muškarca.
Smatramo da brak kao zajednica žene i muškarca proizlazi iz vrijednosti, tradicije i kulture hrvatskog naroda, važan je dio nacionalnog identiteta te treba imati trajnu zaštitu Ustava Republike Hrvatske.
Referendumsko pitanje glasi:

• Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Ciljevi referenduma su:


- Osigurati da Ustav i zakoni Republike Hrvatske definiraju brak jedino kao životnu zajednicu žene i muškarca
- Jamčiti zakonsku zaštitu djece, braka i obitelji te spriječiti izjednačavanje istospolne zajednice i braka
- Zaštititi djecu od usvajanja od strane istospolnih parova
- Učvrstiti pouzdanje svima koji cijene općeljudske vrijednosti da zajednički možemo donositi pozitivne promjene u hrvatskom društvu

Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti najmanje 375 000 potpisa građana u roku od 15 dana. Potpisi će se prikupljati u razdoblju od 12. do 26. 5. 2013. na više od 2 000 mjesta na području Republike Hrvatske.


12. svibnja – PRVA PRIČEST u 10.30
18. svibnja – SLAVLJE SVETE KRIZME u 10.30

                                                                                                       
Kako netko može biti kum na sakramentu vjenčanja/ženidbe, a ne može na krštenju i krizmi? Koji su uvjeti za kumovanje na krizmi i krštenju?

                 Posljednje vrijeme imamo sve više poteškoća oko pronalaženja kumova za sakramente krštenja i potvrde. Župnici traže posvjedočenja. Mnogi se pitaju: zašto to? kako to? što je to? što opet izmišljaju?…..

                 Prije svega potrebno je razlučiti samo nazivlje, jer nije isto biti kum na krštenju ili na krizmi te svjedok na ženidbi. Naime, kad se radi o sakramentu ženidbe, onda nije riječ o kumu, kao kod sakramenta krštenja i krizme, nego o svjedocima. Svjedok je onaj koji je stvarno nazočan na vjenčanju i svjedoči da su bračni partneri javno dali ženidbenu privolu jedno drugomu. Stoga na vjenčanju može biti svjedok katolik i onaj tko nije katolik. Kršćanskim bračnim parovima preporuča se da za tako sveti čin uzimaju za svjedoke praktične vjernike koji će moliti s njima i za njih. 

                 S druge strane, kum na krštenju ili na krizmi ne može biti bilo tko, nego je potrebno ispuniti određene uvjete koje mu Crkva određuje, jer preuzima svojevrsne životne zadaće i dužnosti. Da bi se nekomu dopustilo preuzeti službu kuma mora biti stariji od šesnaest godina; mora biti katolik – pričešćen i krizman te provoditi život u skladu s vjerom; ne smije biti pogođen kakvom crkvenom kaznom i ne smije zanijekati vjeru. U surječju s tim, primjera radi, kumovi ne mogu biti rastavljeni i ponovo vjenčani ili osobe koje žive u sličnom nedopuštenom braku, osobe koježive sablažnjivim životom ili pak oni koji se protive katoličkom nauku.

                  Uloga je kuma na krštenju zastupati dijete koje još ne zna što se s njime zbiva; on je povjerenik Crkve i roditelja koji mu povjeravaju dijete; jamči za budući katolički odgoj djeteta i ulazi u duhovno srodstvo s djetetom te biva svjedok krštenja. Kum na sebe preuzima obvezu pomagati kršteniku ili krizmaniku u razvoju vjere, također i materijalno ako dijete ostane bez roditelja.

                 Biti kum je čast, ali i odgovornost. Prema tome, na krštenju i krizmi kum ne može biti onaj tko nije praktični katolik upravo radi cjelovitoga prenošenja katoličke vjere, jer ako netko nije katolik te osobno i javno ne zastupa katolička uvjerenja, onda ne može ni svjedočiti katoličku vjeru u cijelosti. O ovome trebaju voditi računa roditelji, odrasli krštenici i krizmanici, dakako i župnik, te jedni i drugi moraju u to biti upućeni kroz pastoralne pripreme prije primanja određenoga sakramenta.                  (dr. don Alojzije Čondić)

TONKA FEST

Dragi vjernici!
                 Humanitarna udruga Oda prijateljstvu organizira već sedmi po redu tradicionalni festival duhovne glazbe Tonkafest. Festival će se održati u Sportskoj dvorani kraj osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić u nedjelju, 5. svibnja 2013.godine u 19:30 sati.

                 Festival ima želju ostaviti spomen na pokojnu Antoniju Turković, predstaviti ogulinski kraj u što boljem svjetlu gostima koji dolaze iz različitih gradova, ali i ono najvažnije – nekome pomoći (sav prihod od ulaznica odlazi za pomoć obitelji Dejana - 1). I ove će godine Festival okupiti neke od najboljih izvođača duhovne glazbe, a imat će i natjecateljski karakter (nagrada žirija i nagrade publike). Karte po cijeni od 30 kn za ovaj iznimno zanimljiv i hvale vrijedan Festival možete nabaviti kod FOTO MIRE u Ogulinu ili na ulazu u dvoranu.

                 Stoga, dragi vjernici, podržimo ovaj Festival i dokažimo se kao dobri domaćini i ljudi plemenita srca! Iznimno ove nedjelje večernja misa neće biti u 18.30 kao obično, nego pola sata ranije u 18.00 sati. Na toj misi pridružit će nam se isvi izvođači, pjevači i oni će animirati tu misu.                                                    Udruga ODA PRIJATELJSTVU

 

PRIPRAVA NA SLAVLJE SAKRAMENTA KRIZME

                 Vrijeme priprave za naše ovogodišnje krizmanike pomalo se bližikraju. Ne svi, ali većina su bili marljivi i redoviti tijekom čitave godine i dolazili su na susrete. Slavlje svete Potvrde će biti u subotu 18. svibnja u 10. 30, kao i prošle godine uoči svetkovine Duhova. U četvrtak 16. svibnja u 19.00 sati biti će susret (ispitivanje) na kojem će se izvršiti posljednja provjera pripravljenosti naših krizmanika. Provjeru će obaviti biskupov delegat. Ispovijed za roditelje i kumove biti će u srijedu, 15. svibnja u 17.00 sati, nakon toga misa i zajednička molitva pred Presvetim zazivajući u litanijama Duha Svetoga za obilje milosti našim krizmanicima. Posljednji susret sa roditeljima krizmanika biti će u petak, 3. svibnja u 19.00 sati. Generalna proba na koju su obavezni doći krizmanici i kumovi biti će u petak, 17. svibnja u 19.00 sati. Nakon toga prilika za ispovijed kumova i roditelja koji nisu stigli u srijedu. U nedjelju, 19. svibnja, na DUHOVE, svi krizmanici sudjeluju na svečanoj svetoj misi svetkovine Duhova i vraćaju svoje toge. Tada dobivaju i svoje uspomene.

 

O MARIJO, MI TEBI SVE IZRUČAMO….
                 Mjesec svibanj posvećujemo Majci Mariji kao izraz odanosti i poštovanja prema Majci našega Spasitelja i našoj vlastitoj majci koja ničije molbe ne odbija jer u nama gleda svoju djecu. Bila je obdarena velikim povlasticima premda joj je život bio skroman.

                Marija nam je blizu jer je živjela našim običnim životom, morala je kao i svi mi proći kamenitu stazu vjere, nade i ljubavi, život joj je sličio našem ali se od našega ipak razlikovao po poslanju koje je imala, za koje ju je Bog predodredio i zbog kojega je njezina duša bila savršena, bez ikakve sjene.

               Marija je bila okružena Božjom ljubavlju i njegovom milošću, ali ne radi svojih kreposti i zasluga; sve je to ona primila kao Božji dar. Još u času svoga začeća bila je predmet Božje izvanredne ljubavi. Nijednog trenutka svoga života nije bila bez milosti Božje, od časa svoga začeća. Svi se mi začinjemo i rađamo bez milosti Božje u duši, u istočnom grijehu, jedino je Marija bila od toga izuzeta; već je u času svoga začeća bila puna milosti. Istina, Marija to nije znala sve do naviještenja, nije znala da je Bog u njoj ostvario čudo, sve do dolaska anđela kod naviještenja nije znala ništa o izvanrednoj milosti koju nosi u sebi.

                 Marijina je duša od prvog trenutka pripadala Bogu. Temelj njezina duševnog života bio je ispunjen Božjom milošću koja je vodila razvoj njezine osobe. Milost nije nailazila ni na kakav otpor, nije bilo grijeha i nikakva nereda i slabosti, i u duši i u srcu vladao je potpuni sklad. MARIJINI SPOMENDANI U SVIBNJU

08. svibnja je Marija Posrednica
10. svibnja Gospa Trsatska
12. svibnja Sveti Leopold Bogdan Mandić. Svetac koji je
svaki dan nosio svježe ubrano cvijeće kipu Majke u svetištu
Padove koji i dan danas tamo stoji neoštećen nakon bombardiranja.
13. svibnja 1917. Gospa Fatimska.
20. svibnja Marija Majka Crkve
24. svibnja Marija Pomoćnica
31. svibnja Pohod BDM

 

SVIBANJSKE POBOŽNOSTI- Molitva krunice svake večeri u 18.00 sati. Krunicu animiraju vjeroučenici, mladi i obitelji. Molitvena nakana neka bude za ovogodišnje krizmanike, prvopričesnike i njihove obitelji.     MAJČIN DAN – NEDJELJA 12. SVIBNJA
Svim majkama čestitamo njihov dan. Hvala Vam što ste nam darovali život. Volimo vas. Vaša djeca.
U čast Dana majki učenici nižih razreda Osnovnih škola hodočastiti će u ponedjeljak 13. svibnja našoj Gospi Lomošćanskoj. Okupljanje u crkvi sv. Križa, zajednički hod do kipa, pjesma, molitva i posveta djece.
 

PRIPREMA ZA PRVU PRIČEST

* Roditelje pozivamo na ispovijed u srijedu 8. svibnja u 17.30. Nakon ispovijedi uslijedit će sveta misa s klanjanjem pred Presvetim.

* Prvopričesnici dolaze na prvu ispovijed u petak 10. svibnja u 16.30. Ukoliko netko od roditelja i ostale rodbine nije stigao na ispovijed u srijedu, može to učiniti toga dana. Lijepo bi bilo da i roditelji prate svoje dijete na svetu ispovijed. Ove godine Prvoj pričesti pristupa 70 prvopričesnika.

* Hodočašće prvopričesnika i njihovih roditelja iz ogulinskog dekanata u svetište Gospe od čudesa biti će u subotu 25. svibnja u 9.30 sati.

TIJELOVO-SVETKOVINA PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE,
ČETVRTAK 30. SVIBNJA
Svečana sveta misa sa procesijom po Ogulinu u 10.00 sati.

 

KALENDAR ZA MJESEC SVIBANJ 2013.

1. srijeda Sv. Josip radnik
Misu i klanjanje animiraju mladi     Početak svibanjskih pobožnosti
2. četvrtak Pouka roditelja za krštenje djece u 19.00 h
3. petak Sv. Filip i Jakov                               Prvi petak - ispovijedi od 17.30 h
SUSRET RODITELJA KRIZMANIKA U 19.00 h
4. subota Sv. Florijan - zaštitnik vatrogasaca
5. NEDJELJA 6. VAZMENA NEDJELJA Krštenja na svetoj misi;
Večernja misa u 18.00 h – TONKAFEST u 19.30 h
6. ponedjeljak

7. utorak  
8. srijeda Klanjanje nakon mise – nakana za obitelji;
ISPOVIJEDI ZA RODITELJE i RODBINU PRVOPRIČESNIKA u 17.00 h
9. četvrtak UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO sv. mise u 9 h i u 18.30 h
Proštenje u Cerovniku
10. petak Gospa Trsatska
PRVA SVETA ISPOVIJED ZA PRVOPRIČESNIKE U 16.30 h
11. subota Bl. Ivan Merz – Misu animiraju Križari
12. NEDJELJA 7. VAZMENA NEDJELJA - Prva sv. Pričest u župi
Misa zahvalnica za maturante u 18.30
13. ponedjeljak HODOČAŠĆE DJECE GOSPI LOMOŠĆANSKOJSV. LEOPOLD MANDIĆ - SV. MISA U TURKOVIĆIMA U 17.00 h
14. utorak Sv. Matija, apostol
15. srijeda ISPOVIJED ZA RODBINU I KUMOVE KRIZMANIKA U 17.00 - Klanjanje nakon mise
16. četvrtak Sv. Ivan Nepomuk, proštenje u Saborskom - Blagoslov obnovljene kapele u Bukovniku
SUSRET KRIZMANIKA S BISKUPOVIM DELEGATOM U 19.00
17. petak Generalna proba za krizmanike i kumove u 19.00
18. subota SLAVLJE SVETE KRIZME U 10.30 h
19. NEDJELJA DUHOVI - PEDESETNICA
20. ponedjeljak B.D. Marija – MAJKA CRKVE
21. utorak Molitveni vijenac «Kraljice obitelji»
22. srijeda Klanjanje nakon mise                             Tečaj vjere za odrasle
23. četvrtak OBITELJSKA ZAJEDNICA u 19.00 h
24. petak  

25.

subota Hodočašće prvopričesnika Gospi od čudesa u Oštarije u 9.30 h
26. NEDJELJA PRESVETO TROJSTVO – proštenje na Modrušu
27. ponedjeljak  
28. utorak  
29. srijeda Klanjanje nakon mise
30. četvrtak TIJELOVO - SVEČANA MISA I PROCESIJA U 10.00 h Večernja misa u 18.30 h                               Zapovijedani blagdan
31. petak Pohod BD Marije Elizabeti

 

  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati

  Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
    HRELJIN - svake nedjelje u 12h i utorkom u 17.00 sati pobožnost trinaest utoraka na čast sv. Antuna Padovanskog
  Slavlje Prve pričesti
12. svibnja
a sv. Potvrde
18. svibnja