citati iz biblije
Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima.

(Jošua 1:8)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt

BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA RUJAN 2013.

GODINA X - BROJ 9 (107)

 

                Prije godinu dana započeo sam s pisanjem uvoda za naš ogulinski «Bilten», rujanski broj. Tada sam vam se i predstavio. Bio sam još  župnik u Krku. Rujanski broj je ujedno i  svečani broj. Zašto svečani? Zato što je to mjesec kada slavimo našega župnog patrona – Uzvišenje sv. Križa.  Svoje zaštitnike ili patrone slavimo svečano, baš kao i rođendane, zar ne? No, je li tome baš tako? Mislim na svečanu proslavu svoga, našega zaštitnika, patrona, a ne na svečanu proslavu naših rođendana. O tome nema ni govora – razumije se da se rođendani slave svečano. Svečano je bilo svih prošlih godina, a vjerojatno će to tako biti i ove godine – barem izvana.

                Ali, kako je bilo u našim srcima? Kako kao vjernici slavimo titulara, tj. naslovnika naše župne crkve, koji je ujedno i zaštitnik čitavoga grada? Ako me pamet dobro služi, a znam da me još ne izdaje, prisjećam se da je «običan», redoviti vjernik, onaj koji svake nedjelje slavi euharistiju, toga dana bio u nekom «svom filmu» i svome mjestu. A tko nije u svom filmu? –  konstatirat ćemo i sami više puta. Pa zašto ja ne bih slavio na svoj način? – netko će reći. Ipak, pozivam te da svoju “Križevu” slaviš s Gospodinom i njegovom vjerničkom zajednicom u subotu 14. rujna.

                Neka bude svečano i ove godine! Neka svaki župljanin i građanin osjeti ljubav Kristovu s njegova križa! Neka ga Isusove ruke zagrle i neka sve nas privine uz svoje božanske grudi! Neka svako dijete, mladić i djevojka u Kristovu križu osjeti radost življenja i u njemu prepozna najboljeg prijatelja! Neka našim supružnicima i bračnim parovima pogled prema Kristovu križu bude izvor utjehe, snaga za rast u međusobnoj ljubavi i poticaj za nesebično darivanje jednih drugih kako bi bračna ljubav bila otvorena za darivanje novih života! Neka naši stariji i bolesni, držeći Kristov križ u svojoj ruci, u njemu nađu smisao svome trpljenju, boli i patnji koju će svakodnevno prikazivati za spas svoje djece! Neka bude svečano, sveto i blagoslovljeno u Ogulinu u ovoj Godini vjere!

                Na početku smo nove pastoralne godine i treba što bolje isplanirati duhovni, vjerski i materijalni život naše Župe. Sa istim ciljem, netko mi je «stavio bubu u uho»: „Župniče, pa napišite i što se učinilo u proteklom razdoblju!“ Rekoh: „Vi mi napišite, a ja ću prepisati za Bilten.“ Pa eto, uz sve ono što je godinama već redovito bivalo, snažno je odjeknula u župi  duhovna obnova p. Marka Glogovića. Vjernici srijedom dolaze na klanjanje. Godinu vjere započeli smo zajedničkom župnom svetom misom. Župljani su s radošću dva puta ugostili svoga dugogodišnjeg župnika, mons. Juru Petrovića. Obnovljen je veličanstveni kip Majke Božje Lurdske te je uveden još jedan dan molitve za starije i bolesne o blagdanu Gospe Lurdske. U Godini vjere, kroz korizmu smo svake srijede razmatrali o velikim biblijskim likovima kao uzorima vjere. Hvala vlč. Kristjanu Krajnoviću! U mjesecu svibnju, za Majčin dan, djeca su hodočastila i u pravoj i iskrenoj dječjoj molitvi predala svoja srca Gospi Lomošćanskoj. U Hreljinu smo se svaki utorak tijekom 13 tjedana pripremali za blagdan Sv. Antuna, kada je održana i vanjska procesija sa svečevim kipom. A sjećate li se kako je bilo za Tijelovo? Gotovo da i nije bilo dana kada svećenici nisu nakon navještaja evanđelja održali kratku homiliju ili meditaciju te bili na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi. O Božiću, Vazmu, Tijelovu i Velikoj Gospi posjetili smo naše starije i bolesne. Nažalost, samo četrdesetak. Razmišljamo uvesti cjelodnevno klanjanje srijedom. No, za to još treba moliti…

              U Godini vjere Duh Božji nas je iznenadio odlaskom pape Benedikta XVI., darujući nam  papu Franju koji ne prestaje iz dana u dan iznenađivati i mijenjati snagom Duha Svetoga naše stavove posebno u odnosu prema bližnjima, siromašnima, Crkvi i nama samima. Na kraju mjeseca vjerojatno ćemo zaključiti sezonu «hodočašća» od Oštarija, Rakovice, Udbine do Pule. Sudjelujmo na svečanom proglašenju blaženim svećenika mučenika Miroslava Bulešića, jedne od stotinu žrtava-svećenika iz komunističkog vremena. Hodočašće je namijenjeno molitvi za sve svećenike i nova svećenička zvanja u našoj Crkvi.

              

> PROSLAVA KRIŽEVE I DANA GRADA OGULINA
subota, 14. rujna  PROCESIJA I SVEČANA MISA u 10.30 sati
 – slavlje predvodi mons. dr. Mile Bogović
– svete mise su još u 8.00  i  18.30

NACIONALNI SUSRET KRIŽARA U OGULINU

U subotu, 14. rujna u Ogulinu, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, održat će se Nacionalni susret križara pod geslom "U križu je spas". Križari će ovim susretom proslaviti i Križarski dan koji se slavi na prvu nedjelju nakon Uzvišenja sv. Križa. Sudjelovat će mladi križari iz: Požege, Virovitice, Sopja, Karlovca, Zagreba, Rogotina, Josipdola i Ogulina. Za križarsku organizaciju ovaj je događaj od iznimne važnosti jer nas ujedinjava po Kristovom križu.

PROGRAM NACIONALNOG SUSRETA KRIŽARA - Ogulin, 14. rujna 2013.

- 9.30 - dolazak, okupljanje i formiranje procesije 
- 10.30 - svečana procesija i sv. misa - blagdan Uzvišenja sv. Križa
- 12.30 - ručak - nakon ručka međusobno upoznavanje, druženje i razgledavanje grada Ogulina
- 14.30 - predavanje u župnoj dvorani: "U križu je spas" - vlč. Dino Rupčić (susret s biskupom)
- 15.30 - obraćanje predsjednika Darija Burjana i predstavljanje križarskih društava
- 16.30 - Vesela večer - pripremaju ogulinski križari/animatori
- 18.30 – večera   - 19.30 - klanjanje i završetak susreta

NOVI  BLAŽENIK- SLUGA BOŽJI MIROSLAV BULEŠIĆ-  SVJEDOK I UZOR VJERE U HRVATA

     Miroslav Bulešić rodio se 13. svibnja 1920. u istarskom selu Čabrunići, župa Svetvinčenat, od roditelja Mihe i Lucije rođ. Butković. Kršten je 23. svibnja u župnoj crkvi u Juršićima. Prve je molitve i istine katoličke vjere naučio iz molitvenika biskupa Jurja Dobrile «Oče budi volja tvoja“.  U desetoj godini života Bulešić ulazi u sjemenište u Kopru. Za svećenika je zaređen 11. travnja 1943. godine u župnoj crkvi u Svetvinčentu. Njegovo  mladomisničko geslo glasi:«Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja Tvoja!» 
    Na jesen 1943. godine  je imenovan župnikom u Baderni. U toj se župi slijedeće dvije ratne godine zdušno trudio u pastoralnom djelovanju te se istodobno hrabro i nesebično zauzimao za ljude. Uz istinsko rodoljublje, vlč. Miroslav je sačuvao univerzalnost i principijelnost katoličkog svećenika te je ispod bilo koje vojničke odore uvijek gledao čovjeka kao Božju sliku. U jesen 1945. imenovan je župnikom u Kanfanaru gdje je oživio crkveno pjevanje, uveo pobožnosti prema Srcu Isusovu i Srcu Marijinu, promičući zajedničko moljenje krunice, češću ispovijed i svetu pričest.
U kolovozu 1947., kao podravnatelj Pazinskog sjemeništa i tajnik Svećeničkog zbora sv. Pavla, prati delegata Svete Stolice mons. dr. Jakoba Ukmara kod dijeljenja sv. potvrde. Na spomendan sv. Bartola, 24. kolovoza, bila je krizma u Lanišću. Nakon završetka krizme i mise koju je služio vlč. Miroslav Bulešić, mladi pobunjenici su ušli u župnu kuću i ubili nožem vlč. g. Bulešića.  Prema riječima očevidaca, Bulešić je, osjetivši da umire, zazivao: «Isuse, primi dušu moju!».
   Tadašnje vlasti nisu dopustile da se ovaj odvažni svjedok vjere pokopa u rodnoj župi u Svetvinčentu, nego su odredili da bude pokopan u Lanišću. Tek je 1958. omogućeno da se njegovi tjelesni ostaci prenesu u rodnu župu, gdje su pokopani kraj glavnog ulaza u crkvu mučenika sv. Vincencija, na groblju; odatle su godine 2003. preneseni u župnu crkvu, gdje se i danas štuje. Državno Tajništvo Svete Stolice, dopisom od 12. veljače 2013. godine, priopćilo je da je Sveti Otac Benedikt XVI. dopustio da se obred proglašenja blaženim Sluge Božjega Miroslava Bulešića obavi u Porečko-pulskoj biskupiji u subotu, 28. rujna 2013. godine.

       „Moja osveta je oprost!“ (Duhovni testament, 23. travnja 1945.)

MOLITVA

Bože, Oče naš nebeski, Ti si u svećeniku Miroslavu Bulešiću daosvomenarodu revnoga pastira i neustrašivog mučenika. Po njegovu zagovoru učvrsti u nama vjeru i ustrajnu strpljivost u teškoćama života te daj da se spremno zalažemo za rast i jedinstvo Crkve. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

PASTORALNI NAGLASCI ZA RUJAN- U nedjelju 8. rujna, na blagdan Male Gospe imali bismo blagoslov male djece i njihovih roditelja. Te ćemo nedjelje krstiti osmero djece. Dođite na župnu misu u 10.00 sati, a na večer dopratite svoje starije i bolesne na misu za bolesnike i podjelu sakramenta bol. pomazanja. Slavlje predvodi vlč. Ivica Tolla. TEČAJ ZA BRAK zepočinje u petak 27. rujna u 19.30. Dužni su mu prisustvovati svi koji se žele vjenčati na jesen ili zimu.

                                                                                

KALENDAR ZA MJESEC RUJAN 2013.

1. NEDJELJA XXII. NEDJELJA KROZ GODINU
2. ponedjeljak Sv. misa u 8.00
3. utorak  
4. srijeda Mladi animiraju misu i klanjanje
5. četvrtak

DAN VJEROUČENIKA SREDNJIH ŠKOLAMISA U 8.00
Ispovijedi i poduka za krštenje djece

6. petak DAN VJEROUČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA – MISA U 8.00 ZA VIŠE RAZREDE
Prvi petak – ispovijed od 17.00 sati
Završetak velike devetnice prvih petaka
7. subota Sv. Marko Križevčanin
8. NEDJELJA XXIII. NEDJELJA KROZ GODINU Mala Gospa  Krštenja na sv. misi
Blagoslov male djece na župnoj misi u 10.00
Dan bolesnika.  Misa za starije i bolesnike u 18.30
9. ponedjeljak Dan Župnih suradnika – Sv. Misa i susret u 18.30
10. utorak Dan krizmanika i njihovih roditelja - Sv. Misa i susret u 18.30
11. srijeda Dan prvopričesnika I njihovih roditelja - Sv. Misa i susret u 18.30
Klanjanje nakon mise
12. četvrtak  
13. petak BLAGOSLOV OBNOVLJENIH ORGULJA I KONCERT  U 18.30
14. subota Uzvišenje svetog Križa
Sv. mise u 8.00 ,  svečana u 10.30 ,   18.30
15. NEDJELJA XXIV. NEDJELJA KROZ GODINU
Zimski raspored sv. misa nedjeljom
KRIŽNI PUT NA BARUTANI U 15 SATI
16. ponedjeljak Sv. misa u 8.00
17. utorak  
18. srijeda Klanjanje nakon mise
19. četvrtak  
20. petak  
21. subota Sv. Matej, apostol
22. NEDJELJA XXV. NEDJELJA KROZ GODINU
23. ponedjeljak Sv. misa u 8.00
24. utorak  
25. srijeda Klanjanje nakon mise
26. četvrtak SUSRET OBITELJSKE ZAJEDNICE u 19.30
27. petak TEČAJ ZA BRAK  u 19.30
28. subota

PULA – Proglašenje blaženim Miroslava Bulešića, svećenika
TEČAJ ZA BRAK

29. NEDJELJA XXVI. NEDJELJA KROZ GODINU        
Sveti Arkanđeli
TEČAJ ZA BRAK
30. ponedjeljak Sv. misa u 8.00

 

    SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati a ponedjeljkom u 8.00 h

 

Nedjeljom: u 7.30, 10.00 i u 18.30h, od 15.rujna 9.00 i 10.30 sati
U Ogulinskom Hreljinu mise su nedjeljom u 12.00 sati.