citati iz biblije
Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim.

(Izaija 43:4)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt

BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA VELJAČU 2014.

GODINA XI - BROJ 2 (112)

 

                                       NADATI SE PROTIV SVAKE NADE

                Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj krčkoga biskupa Valtera Župana za XIX. dan života, 2. veljače 2014.

               Ekonomske prilike u mnogim zemljama svijeta i Europske unije ne ulijevaju roditeljima sigurnost za budućnost djece. U Hrvatskoj nezaposlenost nezaustavljivo raste, a mladi kadrovi sa tek završenim školovanjem vide kao jedino rješenje svoje egzistencije odlazak u inozemstvo. Zemlja koja ih je uz velike troškove othranila i školovala sada ih definitivno gubi i kao gotove stručnjake bespovratno prepušta drugima. Ima naslova u medijima koji kao da sugeriraju takav slijed događaja. To ide u prilog rastakanju i nestajanju našega nacionalnog bića, što se čini kao da mnogi priželjkuju. Jesmo li dakle neminovno osuđeni na nestajanje?

               Neke su zemlje obiteljskom politikom i beneficijama prema obiteljima donekle podigle stopu nataliteta, ali ipak nedovoljno. To dokazuje da standard nije isključivo mjerilo opredjeljenja za život što vrlo jasno pokazuju zemlje s pristojnim životnim uvjetima.

                Poznati su planovi za smanjenje svjetskog stanovništva i k tom su cilju usmjerene financijske i ekonomske računice te projekti svjetskih moćnika. Veliku ulogu u tome ima zakonodavstvo, farmaceutika i obrazovanje. Ogromne su sile i sredstva velikom upornošću i arogancijom upregnute u borbu protiv života. To je uistinu borba Golijata i Davida. Da bi se ta borba protiv prirodnog načina začeća i rađanja života zamaskirala, velika se sredstva ulažu u pokušaje da se do života dođe u umjetnim uvjetima i to se prikazuje kao vrhunsko humano nastojanje. Poznato nam je također da se ti planovi ostvaruju uz bezobzirna kršenja Božjih zapovijedi i grijehe protiv života ljudi. Bilo bi opasno pomiriti se s takvim planovima. Što nam preostaje?
               Ima pobjeda koja pobjeđuje svijet i sve što je Bogu protivno. To je naša vjera. Oni koji svoje odluke temelje isključivo na Božjoj vjernosti i njegovoj providnosti i ni na kojoj drugoj računici, u stanju su iskusiti da ondje gdje nema nikakve nade dolazi rješenje. Abraham je Bogu povjerovao ono što nije bilo moguće ni po kakvom prirodnom zakonu i za što nije postojala nikakva nada. Vjerovao je Bogu koji čini da bude i ono što nije. I Bog je zaista učinio ono što je bilo nemoguće: u starosti je dobio sina Izaka (usp. Post 17, 1-19). "Ta Bogu ništa nije nemoguće" (Lk 1, 37), rekao je anđeo Mariji govoreći o tome da je starica Elizabeta začela i da će Marija kao djevica roditi sina. Ako budemo sposobni vjerovati Bogu protiv svake nade i usprkos svim činjenicama, izazvat ćemo Boga da nam učini i ono što je nemoguće. To je sigurnije od svake sigurnosti!
                

GOSPA LURDSKA - DAN BOLESNIKA - MISA ZA OZDRAVLJENJE SA PODJELOM SAKRAMENTA BOLESNIČKOG POMAZANJA 11. veljače U 17.30
Misu predvodi vlč. gosp. MARINKO MILIČEVIĆ

         GOSPA LURDSKA – Utorak, 11. veljače - Misa za ozdravljenje

              Toga ćemo dana svetu misu namijeniti za sve naše bolesnike i umiruće. Bolesničko pomazanje za sve koji su bolesni i žele ozdravljenje biti će podijeljeno tijekom svete mise. Slavlje započinje u 17.30 molitvom krunice. Pozivamo rodbinu i prijatelje da pomognu dovesti u crkvu svoje starije i nemoćne kako bi mogli sudjelovati na svetoj misi za bolesnike. U duhu molitve i vjere povezat ćemo se sa brojnim hodočasnicima u Lurdu.

               Iz poruke pape Franje za 22. Svjetski dan bolesnika
              U prigodi 22. Svjetskog dana bolesnika koji ove godine ima za temu Vjera i ljubav: "I mi smo dužni živote položiti za braću" (1 Iv 3, 16), obraćam se na poseban način bolesnicima i svima onima koji im pružaju pomoć i njegu. Crkva u vama, dragi bolesnici, prepoznaje posebnu Kristovu prisutnost. To je istina. Kada trpimo on je uz nas, štoviše, on je u našem trpljenju. On zajedno s nama nosi njegov teret i otkriva mu smisao. Kada je Božji Sin uzašao na križ uništio je samoću patnje i rasvijetlio njezinu tamu. Nalazimo se tako pred misterijem Božje ljubavi prema nama, koja nam ulijeva nadu i hrabrost: nadu, jer se u Božjem naumu ljubavi i sáma noć boli otvara uskrsnom svijetlu; te hrabrost, da se možemo sa svim protivštinama i teškoćama nositi u njegovu društvu, zajedno s njim.

              Da bismo rasli u nježnosti, u osjetljivoj ljubavi ispunjenoj poštivanjem prema drugome, imamo jedan pouzdan kršćanski uzor na koji možemo sa sigurnošću upraviti pogled: to je Majka Isusova i Majka naša, koja je uvijek pozorna na Božji glas i na potrebe i teškoće svoje djece. Nošena božanskim milosrđem koje se u njoj utjelovilo, Marija zaboravlja samu sebe i nesebično hita iz Galileje u Judeju da se susretne i pomogne rođakinji Elizabeti. Ona se zauzima kod svog Sina na svadbi u Kani, kada vidi da na gozbi ponestaje vina. Ona nosi u svom srcu, na svom životnom putovanju, riječi starca Šimuna koji je prorekao da će joj mač probosti dušu i nepokolebljivom snagom stoji podno Isusova križa. Ona zna kako se prelazi taj put i zbog toga je Majka svih bolesnika i patnika. Možemo joj se s pouzdanjem i sinovskom odanošću utjecati, sigurni da će nam pomoći, da će nas podupirati i da nas neće napustiti. Ona je Majka raspetog i uskrslog Krista: stoji uz naše križeve i prati nas na putu prema uskrsnuću i punom životu.

              Povjeravam ovaj 22. Svjetski dan bolesnika Marijinu zagovoru, da ona pomogne svim bolesnicima da podnose svoje trpljenje u zajedništvu s Isusom Kristom i bude na pomoć svima onima koji se za njih brinu. Svim bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima i dragovoljcima koji im pomažu od srca udjeljujem apostolski blagoslov.
             
               
RODITELJE KRIZMANIKA I PRVOPRIČESNIKA pozivamo da se aktivnije i savjesnije uključe u pripremu svoje djece na svete sakramente. Kao što smo istakli na prošlim susretima, vrlo je važno da zajedno s djecom dolazimo na nedjeljnu Euharistiju. U veljači neće biti zajedničkih susreta. Dođite na Čistu srijedu, pepelnicu. 5. ožujka. Nakon mise imat ćemo klanjanje koje posvećujemo molitvi za obitelji.

             Propovijed kard. Ratzingera (pape Benedikta XVI.) o bl. Alojziju Stepincu

             “Blažen čovjek koji se pouzdaje u Boga: On je kao stablo zasađeno uz vodu što korijenje pušta k potoku.” Ova voda koja nikada neće uzmanjkati, koja daje vječni život stablu, ovu vodu nalazimo u vjeri Crkve, u riječi Božjoj. Sam Bog nam daje ovu vodu. Tumačeći psalam 1., Sveti Augustin kaže: “Ovaj čovjek, blagoslovljen od proroka i od psalma, on je kao stablo čije je korijenje u visini, čije je korijenje u nebu i raste iz neba. Stoga se čini izgubljenim na zemlji, čini se strancem, ali u biti njegovo je korijenje uronjeno u pravu vodu života.” Kardinal Stepinac doista je bio takvo stablo koje je raslo iz visine, iz zajedništva s Bogom, te se činio gotovo izgnanikom, strancem na zemlji, a uistinu imao je korijenje zasađeno tamo gdje su prave vode pravoga života. Psalam, dakle, drugo čitanje i Evanđelje, pozivaju nas da otkrijemo pravi izbor: ili živjeti samo za ovo vrijeme, isključivo za samog sebe i biti prividno sretni, ili živjeti s Bogom, za Boga, a time i za druge. Nema drugih izbora. Na kraju postoji samo ova mogućnost, i bl. Alojzije nam pokazuje pravi put života te nas poziva na tu postojanost, tu hrabrost, kako bismo bili u suprotnosti sa svijetom, ako je svijet u suprotnosti s riječju Božjom. Znajući dobro, da na kraju ostaje i vrijedi samo božanska riječ, a ona je prava stvarnost.

Gospodine, Bože naš, Ti si blaženom Alojziju Stepincu dao milost čvrsto vjerovati u Isusa Krista i spremnost trpjeti za njega. sve do mučeničke smrti. Pomozi nam slijediti njegovo primjer i nauk da bismo ljubili Krista kako ga je on ljubio i služili Crkvi kako joj je on služio sve do darivanja vlastitog života za nju. Njegova živa vjera u Isusa Krista i postojana ljubav prema Crkvi neka nas učvrste u borbama života na putu vječnoga spasenja. Po njegovu zagovoru udijeli milost svoga blagoslova našim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, svećeničkim i redovničkim pripravnicima, našim obiteljima, da budu čvrste u vjeri i blagoslovljene novim i brojnijim životima. Budi utjeha svim starijim osobama te pomoć bolesnicima i patnicima. Očeve i majke, djecu i mlade očuvaj od unutarnjih i vanjskih tijela. Udijeli milost svećeničkih i redovničkih zvanja našoj župi, našoj biskupiji i Crkvi u Hrvata. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

                        Koliko nas ima po naseljima i u župi?

           Tijekom pohoda našim obiteljima nastojali smo sa svakim članom barem koji trenutak popričati i upoznati se. Većina župljana je lijepo primila svoje svećenike, radosno išćekujući (ne više od pola dana) Božji blagoslov. Bilo je i onih koji su se «skrili», neki muževi ili žene, mladi pa i djeca. Ali, i za njih smo molili. Isus svakoga voli i u njegovom Srcu ima mjesta za sve ljude. Nismo uspjeli popisivati članove obitelji. Ovdje donosimo 95% točan broj vjernika u našoj župi po mjestima, zaseocima i ulicama.

Ogulinski Hreljin 338 B. Frankopana 76
Turkovići 254 Josipa bana Jelačića 80
Romsko naselje 102 Saborčanska 78
Puškarići 304 P. Preradovića 25
Marković selo 56 Ivana bana Mažuranića 9
Sveti Petar 572 J.J. Strossmayera 28
Stara cesta, Zulejkina 149 Augusta Šenoe 22
Podvrh 474 Ivane Brlić Mažuranić 13
Žegar 593 Ljudevita Gaja 14
Nova cesta, Gorica 197
Trg Zrinski 19
Krči i Mala cesta 77 Nazorova 23
Zagrad ,Odvojak 135 Ivana Gorana Kovačića 47
Bukovnik, Bukovnička, Odvojak 267 Bolnička, Pešćenica 147
Prapućanska 167 Izišće 59
Brod, Odvojak 68 Tina Ujevića, D. Cesarića 48
Voćarska, Grdešićka 75 Vijenac Ive Marinkovića 189
Klečka, Kopele, Draga i Klanci 101 Proce 394
Dobrina 71 Lomošćanska, Radnički p. 209
Vrtače, Odvojak 150 Kut 60
Krlenac, Šetalište, Vučići 237 Škrile 278
Struga 89 Dražice, Bukovica, Jaković 138
Sveti Jakov, Zečeva 128  

           Ovoga smo Božića kontaktirali prema gornjem popisu sa 6560 vjernika. Ima dosta obitelji koje nismo pronašli, koje ne blagoslivljaju ali se smatraju katolicima, primaju svete sakramente; u gradu i stambenim zgradama ima katoličkih obitelji koje ne primaju blagoslov; u centru grada niti trećina naseljenih stanova ne prima blagoslov; neki su postanari i slično… Uglavnom na području župe ima oko 7100 katolika. U 445 obitelji živi samo jedna osoba, znači u više od 20% kućanstava. Ako se podijeli broj vjernika (6560) sa brojem obiteljskih zajednica, domaćinstava a ne kuća, ispada da u svakoj obitelji živi 3,02 stanovnika. To je premalo, gotovo katastrofa. Mladih je sve manje, rijetko tko nalazi posao u Ogulinu. Samo ovih dana smo izdali 7 Krsnih listova za mlade Ogulince koji ne žive više u Ogulinu, a niti se misle vjenčati u svome rodnom gradu. Postavlja se pitanje: kako ipak u nekim drugim gradovima za njih ima budućnosti???

                                                               

KALENDAR ZA MJESEC VELJAČU 2014.

1. subota Prva subota u mjesecu – Molitva za duhovna zvanja
2. NEDJELJA PRIKAZANJE GOSPODINOVO SVIJEĆNICA DAN ŽIVOTA Blagoslov svijeća na svim svetim misama
3. ponedjeljak Sv. Blaž - Vlaho - blagoslov grla Sv. Misa u 18.00 sati
4. utorak  
5. srijeda Klanjanje nakon mise - animiraju mladi
6. četvrtak Pouka roditelja i kumova za krštenje u 18.30. Ispovijed prije mise
7. petak Prvi petak - ispovijedi od 17 sati
8. subota  
9. NEDJELJA Proslava Stepinčeva u župi bl. Alojzija Stepinca u 17.00 sati
10. ponedjeljak BL. ALOJZIJE STEPINAC HODOČAŠĆE U KRAŠIĆ U 8.00 SV. MISA U 18.00 SATI
11. utorak GOSPA LURDSKA – Dan bolesnika – Krunica u 17.30
12. srijeda Klanjanje nakon mise - animiraju članovi Molitvenog vijenca
13. četvrtak  
14. petak  
15. subota  
16. NEDJELJA VI. NEDJELJA KROZ GODINU
17. ponedjeljak Sv. misa u 8.00
18. utorak Molitveni vijenac «Kraljice obitelji»
19. srijeda Klanjanje nakon mise
20. četvrtak  
21. petak  
22. subota  
23. NEDJELJA VII. NEDJELJA KROZ GODINU
24. ponedjeljak Sv. misa u 8.00
25. utorak  
26. srijeda Klanjanje nakon mise
27. četvrtak OBITELJSKA ZAJEDNICA U 19,30 SATI
28. petak  
    SVETE MISE: Radnim danom u 18.00h

  Nedjeljom: u 7.30, 9.00, 10.30 sati i u 18.00h,
U Ogulinskom Hreljinu mise su nedjeljom u 12.00 sati.
     
    Župnik: Robert Zubović; Ž. vikar: Dino Rupčić
   

E-mail: zupaogulin@gmail.com

                      Najavljujemo
Čista srijeda – pepelnica 5. ožujka 2014.