citati iz biblije
Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca!

(Psalam 37:5)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt

BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA TRAVANJ 2014.

GODINA XI - BROJ 4 (114)

 

                                      „NIJE OVDJE, USKRSNUO JE!“

                Tim će riječima anđeli uskrslog jutra navijestiti ženama uskrsnuće. No, kako će ta rečenica pomoći ženama da vjeruju? Kako će im ta jednostavna rečenica pomoći prijeći iz tuge u nadu? Kako će im ova rečenica anđelâ “Nije ovdje… Uskrsnuo je” pomoći da se ponovno nadaju u životu, nakon što su upravo iskusile neizmjernu tugu? Doista, neizmjerna je bila tuga tih žena i, shrvane tom žalošću, dolaze na grob rano ujutro, koje će biti Uskrs. Naime, vidjele su i slijedile Učitelja i Gospodina - Isusa. Slušale su ga kako govori o Očevoj dobroti.

              Čule su ga kako govori svima, počevši od malenih. Vidjele su ga kako pridiže malene, kako govori učenjacima i moćnicima, kako im govori da su se prevarili vjerujući da samo zato što misle da poznaju Boga imaju vlast nad malenima, da im mogu govoriti što trebaju znati o Bogu i na neki način nametnuti im način života.

               Učenjaci i moćnici su vjerovali da mogu posjedovati Boga. I tako su malene lišili Boga. A kada su moćnici i učenjaci čuli Sina Čovječjega, onoga koji je govorio o Ocu, gdje dovodi u pitanje njihove riječi, uhvatili su ga, zatim su ga ušutkali i ubili!

               A žene su nazočile svemu tome i u toj boli toga jutra, šutljive i shrvane, dolaze na grob i žele iskazati posljednju počast tijelu Onoga koga su slijedile, koga su voljele. I u toj šutnji, iznenada, čuje se glas anđela: “Nije ovdje… Uskrsnuo je. Sjetite se… Rekao vam je, obećao vam je.”

               Odjednom šutnja nije više šutnja odsutnosti, nije više patnja koja pritišće, nije to više šutnja u kojoj govorimo da smo potpuno sami i da nema izlaza; iznenada šutnja je mjesto Riječi koju se htjelo ušutkati, a koja ponovno odzvanja. Odsada je šutnja mjesto gdje žene čuju Riječ Božju. I tada one pogledaše u grob, a grob bijaše prazan! Prazan grob je neobičan znak koji govori o Uskrsnuću. Naime, često ne volimo prazninu, zastrašuje nas, ne otvara obzore. Ponekad nas navodi na misao da ništavilo, smrt i tjeskoba mogu obuzeti čovjeka te ga zatvoriti zauvijek. Ne volimo prazninu. Žene gledaju, a grob je prazan… “Nije ovdje.” Iz toga praznoga groba žene shvaćaju da ne mogu biti svjedoci odsutnosti, nego naprotiv, uskrsnuća Onoga koji je satrven smrću. Iz praznoga groba izvire nova prisutnost.

               Tada žene shvatiše da, nasuprot praznini ništavila i smrti, postoji praznina koja ih vodi k životu, prisutnost koja će koračati s njima cijeloga njihova života. Riječ prebiva u šutnji. Praznina je ispunjena jakom prisutnošću Onoga koga su voljele i koga mogu ponovno voljeti.

               No grob je, kao i svi grobovi, mračan. Tada one vidješe, pokraj groba, odjeću anđela, a Evanđelje nam kaže da je odjeća blistala svjetlošću. To je Uskrsnuće! Nerijetko, mislimo da će smrt, tama, bezizlazne situacije nadvladati naše planove, pa čak i našu nadu. Često mislimo da nikada nećemo uspjeti izići iz svega onoga što zatamnjuje obzore, što zamračuje svijet. Također mislimo da je naša sudbina tama, više negoli svjetlost.

               No odjeća anđela označuje da je trebao proći kroz smrt da ga slomi kako bi živio: Uskrsnuo je!
Katkada, kada razmišljamo o svojemu uskrsnuću, mislimo da je to za sutra, za budućnost, da je to budućnost koja nam je obećana, što je istina. No, danas, sa ženama pokraj groba, trebamo vjerovati jače i drugačije ili istinski. Uskrsnuće nije nešto za kasnije. Uskrsnuće je najprije Kristovo uskrsnuće, a naš život počinje s Kristovim uskrsnućem.
To je poruka praznoga groba: naš život počinje s Kristovim uskrsnućem. U šutnjama koje nas sprječavaju da ispričamo svoju priču i vjerujemo u sebe, u šutnjama koje nas zatvaraju u nas same, odsada u tim šutnjama prebiva život Isusa Krista, koji je ustao od mrtvih.

               Praznine, tjeskobe, gubitci nade koji obilježavaju naš život, jer život je težak… tepraznine iznenada ispunja prisutnost, prisutnost onoga koji je Živi, Onoga koji je naš život. Tmine, zbog kojih ponekada mucamo i posrćemo u životu… smrti, iskušenja kroz koja smo prošli, sve što nam daje misliti da je smrt kraj svega, sve je to danas, u ovo Uskrsno jutro, obasjano Kristovim svjetlom. Da, uskrsnuo je, nije ovdje. Uskrsnuo je! A gdje je On? On je u vašemu životu, u životu svakoga od vas, usred naših šutnji i riječi, usred naši svjetlosti i tmina, usred naših povezanosti i naših osamljenosti. On je život!
“Meni je živjeti Krist”, kaže sv. Pavao. Nama, na ovo Uskrsno jutro, život je život Uskrslog Krista!
                                                                                                                        p.Bruno Cadoré,OP

 

20. travnja – VAZAM - NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEG
sv. mise u 7.30, 10.30 i u 18.30 sati - u Hreljinu sv. misa u 9,00 sati
Blagoslov hrane nakon mise bdjenja i nakon prve jutarnje mise.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS SVIM VJERNICIMA I GRAĐANIMA OGULINA!

 

                                             KORIZMA U ŽUPI SVETOG KRIŽA OGULIN

4. travnja

Prvi petak – ispovijedi od 17.00 h
Križni put u 18.00 h - animiraju učenici 7. razreda

6. travnja PETA KORIZMENA NEDJELJA
Križni put u 18.00- animiraju članovi molitvenog vijenca «Kraljice obitelji»
11. travnja Križni put u 18.00 - animiraju učenici 4.i 5. razreda
13. travnja CVJETNICA - KRIŽNI PUT NA OGULINSKOJ KALVARIJI U 15.00 h -barutana

Maslinove grančice. Masline za Cvjetnicu moći ćete nabaviti prije svetih misa od mladih križara naše župe. Također i u srijedu prije Cvjetnice na trgu ispred crkve. Već godinama masline nabavljamo na otoku Krku. Maslinove grančice se ne kupuju, ne naplačuju, ali se pozivaju vjernici da dadnu dobrovoljni prilog koji je namijenjen katoličkim misijama i našim misionarima po svijetu. To znači, pomažemo evangelizaciju, navještaj vjere. Slobodni smo pozvati Vas da ne kupujete masline po tržnici i od drugih ljudi. Kao vjernici podržimo svoju Crkvu.

CARITASOVE KUTIJICE djeca donose na Cvjetnicu i odložiti će ih u crkvi ispred oltara. A odrasle vjernike potičemo i na akciju Misereor. Dobro je spomenuti i to da se ovom caritativnom akcijom Biskupije pomaže i stipendiranje dvadesetak studenata. Neki su i iz naše župe. Sve ćemo to zajedno predati na Veliku srijedu u Biskupiji kada je Misa posvete ulja.

Akciju «Župljaninu u potrebi» provodimo u petom tjednu korizme. Već se lijepo uhodao običaj da u korizmi i došašću prikupljamo hrane za potrebne unašoj župi koju onda članovi Župnog pastoralnog vijeća odnesu obiteljima za koje znamo da su u potrebi. Na taj način pokazujemo svoju kršćansku ljubav za potrebite, te i njima omogućimo da radosnije proslave blagdane. Ova akcija može biti kruna naših korizmenih odricanja. Hranu možete donijeti u crkvu do Cvjetne nedjelje uključivo. Ako imate više hrane donosite odmah u župni stan kroz dvorište.

RODITELJI PRVOPRIČESNIKA imati će svoj redoviti i posljednji susret pred slavlje Prve pričesti njihove djece u srijedu 23. Travnja. Najprije će sudjelovati na svetoj misi i klanjanju u 18.30 a nakon toga u crkvi kratki susret i dogovor. Preporučamo naše prvopričesnike u svoje molitve.

NOVI ŽUPNIK I GVARDIJAN – Vjernici župe bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu II oprostili su se u nedjelju 31. ožujka od svojeg dosadašnjeg župnika fra Tomislava Vrsaljko koji je na osobni zahtjev premješten u svoju redovničku zajednicu u Belišće. Gospićko-senjkski biskup dr. Mile Bogović, a na prijedlog franjevačkog provincijala, za novoga župnika je imenovao fra Marka Medu. Fra Marku želimo dobrodošlicu u našu sredinu i puno lijepih i blagoslovljenih trenutaka u svojoj župi ali i u samostanu Krista Kralja kao gvardijanu.

DEVETNICA BOŽANSKOM MILOSRĐU - Sestra Faustina piše: “Devetnica na čast Božjeg milosrđa, koju mi je Isus naredio da zapišem i da molim prije blagdana Božjeg milosrđa, počinje na Veliki, Sveti Petak! Isus joj je označio nakane u vezi s tom molitvom: “Želim da tijekom tih devet dana dovodiš duše na izvor Moga milosrđa, kako bi one iz toga izvora crple snagu, svježinu i sve milosti koje su im potrebne u teškom životu, napose u smrtnom času. Svaki dan dovodit ćeš k Mome Srcu drugu grupu duša, da se umiju u ovom oceanu Milosrđa...To ćeš činiti tijekom svoga života i u vječnosti, svaki dan molit ćeš Moga Oca nebeskoga po Mojoj Gorkoj Muci, moleći milost za duše”.

Potičemo župljane da se osobno svatko za sebe uključim u ovu Devetnicu kako bismo svečani mogli proslaviti blagdan Božanskog milosrđa kada će papa Ivan XXIII i Ivan Pavao Drugi biti proglašeni svecima.

 

Slavlje Prve pričesti 11. svibnja
Slavlje sv. Potvrde 07. lipnja
Hodočašće vjeroučenika nižih razreda Gospi od Lomosta 12. svibnja
Krštenja na župnim misama: 27. travnja; 25. svibnja; 8. lipnja


 

                                            USKRSNE ISPOVIJEDI


Velika uskrsna ispovijed

Petak 11. travnja

16.00 h – učenici viših razreda

Subota 12. travnja 16.30 h za sve župljane – ispovijedaju svećenici dekanata
Veliki Ponedjeljak, Utorak 17.30 h- 18.30 h
Velika Srijeda 8.30 h -12.00 h i 17.30 h – 18.30 h
Veliki Četvrtak

8.30 h - 12.00 h i 16.30 h – 18.00 h

Veliki Petak 9.00 h - 12.00 h
Velika Subota 9.00 h - 12.00 h i 17.00 h - 19.00 h

 

                                             POSJET BOLESNICIMA

Veliki Ponedjeljak i Veliki Utorak od 9.30 h – 13.00 h Želimo pohoditi naše bolesne, nemoćne i one koji nisu u mogućnosti doći u crkvu, a žele se ispovjediti i pričestiti za Uskrs. Potičemo ukućane i udomitelje da nas pozovu i doći ćemo prema dogovoru u gornjem terminu podijeliti sakramente. Učinimo im tu radost da i oni budu za Uskrs okupani milošću svetih sakramenata.

                                            VAZMENO TRODNEVLJE

VELIKI ČETVRTAK- MISA VEČERE GOSPODNJE - 19.00 h
               • Getsemanska ura – odmah iza mise
             • Nastavak klanjanja do pola noći
– mladi animiraju posljednju uru od 23.00-00.00 h
Kod ovog misnog slavlja slavimo posljednju Isusovu večeru: pozvani smo Gospodinovu stolu, kojemu je on nekada pozvao svoje apostole. Na ovaj dan Isus je ustanovio dva sakramenta EUHARISTIJU I SVETI RED. Tog je dana Isus više puta uputio svojim apostolima ove riječi: «Ljubite jedan drugoga kao što sam ja ljubio vas.» Nema zajedništva s Kristom ako kršćanska zajednica nije prisno povezana u služenju svim ljudima. Isus je primjer služenja pokazao tako da je apostolima oprao noge. I mi smo pozvani tako činiti i služiti braći. Slaveći središte svih sakramenata, Euharistiju, spominjemo se Isusovog života, smrti i uskrsnuća.

VELIKI PETAK – DAN ISUSOVE MUKE I SMRTI
OBRED MUKE GOSPODNJE - 18.00 h

              • Služba čitanja i Jutarnja misa– 8.30 h
(Služba riječi, Klanjanje križu, Sv. Pričest)
              • Milostinja današnjeg dana ide za uzdržavanje Božjeg groba u Jeruzalemu

Današnje bogoslužje spominje se Kristove muke. Danas se suobličujemo Kristu patniku. Ovo je jedini dan u liturgijskoj godini kada nema Svete Mise .U obredu posebno dominira pojedinačni poklon sv. Križu koji zamjenjuje sakramentalno slavlje Kristove žrtve. Vjernici se pričešćuju euharistijskim kruhom posvećenim jučer na misi večere Gospodnje. Danas je zapovijedani post i nemrs. Nemrs obvezuje sve koji su navršili četrnaestu godinu života, a post sve punoljetne tj. od osamnaeste do šezdesete godine. Post i nemrs ne obvezuju bolesnike i trudnice.

VELIKA SUBOTA
              • Služba čitanja i Jutarnja – 8.30 h
              • VAZMENO BDJENJE - 21.00 h
(blagoslov hrane; donesimo svoje svijeće)

Na veliku subotu Isusovo tijelo je u grobu. Vjernici pohađaju Isusov grob razmatrajući njegovu muku i smrt. Kroz dan nema misne žrtve. Proslava Kristova uskrsnuća započinje na vazmeno bdjenje. Isusovo vazmeno otajstvo ujedno je otajstvo našega spasenja. Bdjenje ove noći ovako je raspoređeno:
SLUŽBA SVJETLA – zajednica se okuplja oko uskrsne svijeće koja je simbol Krista , svjetla svijeta.
SLUŽBA RIJEČI – zajednica razmatra divna djela što ih je Gospodin u svome narodu od početka činio.
KRSNA SLUŽBA – U ovoj noći krstit će se petorica katekumena, još petorica će primiti sv. Potvrdu.
EUHARISTIJSKA SLUŽBA : Božji narod, nanovo krštenjem rođen, prinosi spomen – čin Gospodina u činu zahvaljivanja i hrani se slavnim tijelom uskrslog Krista. Poslije bdijenja biti će i blagoslov jela.


KALENDAR ZA MJESEC TRAVANJ 2014.

1. utorak                                                                                     
2. srijeda Misu i klanjanje animiraju mladi
3. četvrtak  
4. petak Prvi petak ispovijedi od 17.00 h
5. subota Susret mladih za Dubrovnik u 19.30 h
6. NEDJELJA V. korizmena - Tjedan akcije Župljaninu u potrebi
Križni put u 18.00 h - animiraju članovi molitvenog vijenca Kraljice obitelji
7. ponedjeljak  
8. utorak  
9. srijeda Klanjanje nakon mise       nakana za obitelji
10. četvrtak  
11. petak Ispovijedi za školsku djecu u 16.00 h
12. subota VELIKE Uskrsne ispovijedi od 16.30 h
Susret mladih za Dubrovnik u 19.30 h
13. NEDJELJA CVJETNICA – Mise u 8.30 10.30 18.00 h
Hreljin u 9.00 h Križni put na Kalvariji-Barutana u 15.00
14. ponedjeljak  
15. utorak Molitveni vijenac «Kraljice obitelji»
16. srijeda  
17. četvrtak Veliki četvrtak - Misa Večere Gospodnje u 19.00 i klanjanje do polnoći
18. petak Veliki Petak – 18.00 h
19. subota Velika subota - 21.00 h
20. NEDJELJA USKRS – VAZAM Sv. Mise: 7.30 10.30 18.30 h
Hreljin u 9.00 h
21. ponedjeljak Uskrsni ponedjeljak
Sv. Mise: 9.00 h i u 18.30 h koju predvodi biskup dr. Mile Bogović
22. utorak  
23. srijeda Sv. Juraj – Sv. Misa u župi Zagorje u 11.00 h
Klanjanje nakon mise – SUSRET RODITELJA PRVOPRIČESNIKA
24. četvrtak

Obiteljska zajednica u 20,00 h

25. petak Pouka roditelja za krštenje djece
26. subota  
27. NEDJELJA BIJELA NEDJELJA - NEDJELJA BOŽANSKOG MILOSRĐA
Krštenja na svetoj misi
28. ponedjeljak  
29. utorak  
30. srijeda  
  SVETE MISE: Radnim danom u 18.00h- ponedjeljkom u 8.00h

  Nedjeljom: u 7.30, 9.00, 10.30 sati i u 18.30h,
U Ogulinskom Hreljinu mise su nedjeljom u 12.00 sati.
     
    Župnik: Robert Zubović; Ž. vikar: Dino Rupčić
   

E-mail: zupaogulin@gmail.com