citati iz biblije
Ja sam svjetlo svijeta. Tko mene slijedi, sigurno neće ići po tami, nego će imati svjetlo koje vodi u život

(Iv 8,12)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt

BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA SVIBANJ 2014.

GODINA XI - BROJ 5 (115)

SVETI IVAN XXIII. – papa poučljiv Duhu Svetom
SVETI IVAN PAVAO II. – papa obitelji

U središtu Druge vazmene nedjelje a koju je sveti Ivan Pavao II. posvetio Božjem milosrđu, nalaze se slavne rane uskrslog Isusa. Isusove su rane sablazan za vjeru, ali su i provjera vjere. Zbog toga u tijelu Krista uskrslog rana ne nestaje, nego ostaju kao trajni znak Božje ljubavi prema nama i neophodne su za vjeru u Boga, ali ne zato da se vjeruje da Bog postoji, već zato da se vjeruje da je Bog ljubav, milosrđe i vjernost.

Sveti Ivan XXIII. i Ivan Pavao II. imali su hrabrosti gledati Isusove rane, doticati njegove ranjene ruke i proboden bok. Nisu se stidjeli Kristova tijela; nisu se sablaznili njime, njegovim križem; nisu se sramili bratova tijela (usp. Iz 58, 7), jer su u svakoj osobi koja trpi vidjeli Isusa. Bila su to dva hrabra čovjeka, otvoreni pareziji Duha Svetoga, i Crkvi su i svijetu dali svjedočanstvo Božje dobrote i njegova milosrđa.

Bili su svećenici, biskupi i pape dvadesetog stoljeća. Upoznali su njegove tragedije, ali one ih nisu nadjačale. Jači je u njima bio Bog; jača je bila vjera u Isusa Krista, Otkupitelja čovjeka i Gospodara povijesti; jače je u njima bilo Božje milosrđe koje se očituje u njegovim ranama; jača je bila Marijina majčinska blizina. U ta dva čovjeka koji su kontemplirali Kristove rane i svjedočili njegovo milosrđe, prebivala je “živa nada”, zajedno s “radošću neizrecivom i proslavljenom” (1 Pt 1, 3.8).

Nada je to i radost koju uskrsli Krist daje svojim učenicima i koje im nitko ne može oduzeti; uskrsna nada i radost, koje su prošle kroz kušnju samoodricanja, samo-oplijenjenja, krajnje bliskosti s grešnicima, pa sve do mučne gorčine toga kaleža. To su nada i radost koje su dvojica svetih papa primili na dar od

uskrslog Gospodina, i koje su obilno razdjeljivali Božjemu narodu, zbog čega su primili vječno priznanje. Tom radošću i tom nadom odisala je prva kršćanska zajednica u Jeruzalemu, o kojoj govore Djela apostolska (usp. 2,42-47). To je zajednica u kojoj se živi bît evanđelja, tj. ljubav i milosrđe, u jednostavnosti i bratstvu.

To je slika Crkve koju nam Drugi vatikanski koncil stavlja pred oči. Ivan XXIII. i Ivan Pavao II. surađivali su s Duhom Svetim kako bi Crkvi vratili njezinu prvobitnu sliku i osuvremenili je čuvajući pritom netaknutima njezine značajke, one značajke koju su joj davali sveci tijekom stoljećâ. Nemojmo zaboraviti da upravo zahvaljujući svecima Crkva ide naprijed i raste. Prigodom sazivanja Koncila sveti Ivan XXIII. pokazao je posebnu poslušnost Duhu Svetom, prepustio se njegovu vodstvu i za Crkvu je bio pastir, vođa vođen Duhom Svetim. U tome se sastojalo njegovo veliko služenje Crkvi; stoga ga rado zamišljam kao papu poučljiva Duhu Svetom. U tome služenju Božjemu narodu, sveti Ivan Pavao II. bio je pak papa obitelji. On sâm je jednom prilikom rekao kako bi želio ostati zapamćen kao Papa obitelji. S posebnom radošću to ističem u vrijeme sinodskog hoda o obitelji i s obiteljima, kojeg on s Neba zacijelo prati i podržava.

Neka ova dva sveta pastira Božjega naroda posreduju za Crkvu da, tijekom dvogodišnjega sinodskog hoda, bude poslušna Duhu Svetom u pastoralnom služenju obitelji. Neka nas obojica pouče da se ne sablaznimo Kristovim ranama, da uronimo u misterij Božjega milosrđa koje se uvijek nada, uvijek prašta, jer uvijek ljubi.(ika.hr iz propovijedi pape Franje na misi kanonizacije)


11.svibnja – PRVA PRIČEST u 10.30
7. lipnja – SLAVLJE SVETE KRIZME u 10.30

SVIBANJSKE POBOŽNOSTI

Molitva krunice svake večeri u 18.00 sati. Krunicu animiraju vjeroučenici, mladi i obitelji.
Molitvena nakana neka bude za ovogodišnje krizmanike, prvopričesnike i njihove obitelji.


 


Molitva svetom Ivanu Pavlu II.


Molitva svetom Ivanu XXIII.

Sveti Ivane Pavle, s nebeskoga prozora daruj nam svoj blagoslov!
Blagoslovi Crkvu koju si ljubio i kojoj si služio i koju si vodio, navodeći je odvažno putovima svijeta, da svima približi Isusa i sve približi Isusu.
Blagoslovi mlade koji su bili tvoja velika ljubav. Potakni ih da sanjaju, da podignu pogled, te nađu svjetlo koje rasvjetljava putove života na zemlji.
Blagoslovi obitelji, blagoslovi svaku obitelj! Prepoznao si napad sotone na ovu dragocjenu i nezamjenjivu nebesku iskru koju je Bog upalio na zemlji.

Sveti Ivane Pavle, svojom molitvom zaštiti obitelj i
svaki život koji niče u obitelji.
Moli za cijeli svijet koji je još uvijek obilježen
napetostima, ratovima i nepravdama. Borio si se
protiv rata pozivajući na dijalog i sijući ljubav: moli za
nas da budemo neumorni sijači mira.
Sveti Ivane Pavle, s nebeskoga prozora, gdje te vidimo uz Mariju, daj da na sve nas siđe Božji blagoslov. Amen.

Dragi papa Ivane, tvoja jednostavna i ponizna osobnost odavala je miris Boga i u srcu poticala  želju za dobrotom.  Često si govorio o ljepoti obitelji
okupljenoj oko stola da bi podijelila kruh i vjeru; moli za nas, da u našim domovima ponovno prebivaju prave obitelji.

Ti si široke ruke sijao nadu i poučavao si nas da osluškujemo Božji korak koji priprema novo čovječanstvo: pomozi nam da zdravim optimizmom dobrim pobijedimo zlo.
Ljubio si svijet s njegovim svjetlima i sjenama i vjerovao si da je mir moguć: pomozi nam da budemo oruđa mira u kućama i na trgovima.

Ti si očinskom ljubavlju potaknuo roditelje da pomiluju svoju djecu: tako si dirnuo svijet i podsjetio si nas da
su nam ruke darovane ne da bismo udarali, nego da
bismo grlili i brisali suze.
Moli za nas, da se ne ograničimo na oplakivanje mraka,
nego da upalimo svjetlo, donoseći posvuda Isusa i

moleći uvijek Mariju. Amen.

   ŽUPNA PRIZNANJA I ZAHVALE

Već duži niz godina, na Uskrsni ponedjeljak, župnik na prijedlog članova župnog pastoralnog vijeća dodijeljuje priznanja časnim i zaslužnim župljanima za njihov požrtvovan i predan rad na promicanju vjerskih, kulturnih i moralnih vrijednosti.

Župno pastoralno vijeće je predložilo da se ove godine dodijeli samo jedna nagrada osobi koja je vrlo bliska crkvi, svakodnevno sudjeluje na molitvenim susretima i crkvenim seminarima, podržava svaku župnu i biskupijsku djelatnost kao i  predan život svećenika.
Nagrada  se ove godine dodjeljuje gospođici ZDRAVKI CINDRIĆ.

Protekla je pastoralna godina bila obilježena javnim raspravama oko uvođenja zdravstvenog odgoja u naše škole. U jesen je održan referendum u kojemu se većina građana ogulinskog dekanata izjasnila da je za uvođenje u ustav definiciju braka kao zajednicu između muškarca i žene. U našem dekanatu građani su se intezivno organizirali u svojim župama, mjesnim odborima ali i nekim političkim strankama. Crkva je uvijek uz svoje obitelji. Župa sv. Križa dodijeljuje priznanje građanskoj udruzi „U ime obitelji“ i njenom članu gosp. MARIJU VOJVODIĆU.

Priznanje i zahvalu župa sv. Križa dodjeluje i gosp. ŽELJKU MARČACU, mladom župljaninu župe sv. Jurja iz Lešća na Dobri za neizmjeran doprinos oko obnove povijesnih Hefererovih orgulja u našoj crkvi.
Kaže se da su najljepši ukras oltara ministranti. Od svojeg djetinjstva pa do zrelog mladenaštva uvijek su bili uz Isusa a poslužuju još i danas oko oltara. Za njihovu vjernost, pobožnost i odanost Crkvi i svojim svećenicima, župnik i kapelan  dodjeluju prizanje ministrantima ALENU STIPETIĆU I  BARTOLU SALOPEKU.

 

   TONKA FEST

Humanitarna udruga Oda prijateljstvu organizira već osmi po redu tradicionalni festival duhovne glazbe Tonkafest.  Festival  započinje  svečanom večernjom svetom misom u 18.00 sati u crkvi sv. Križa i nastavlja se glazbenim djelom u Sportskoj dvorani kraj osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić u nedjelju, 4. svibnja 2014. godine u 19:30 sati.

Festival  ima  želju  ostaviti  spomen  na  pokojnu Antoniju Turković, predstaviti ogulinski kraj u što boljem svjetlu gostima koji dolaze iz različitih gradova, ali i ono najvažnije – nekome pomoći (sav prihod od ulaznica odlazi za pomoć bolesnoj djeci). Pomoć ove godine ide Rikardu

(5) i Marku (9). I ove će godine Festival okupiti neke od najboljih izvođača duhovne glazbe, a imat će i natjecateljski karakter (nagrada žirija i nagrade publike). Karte po cijeni od 30 kn za ovaj iznimno zanimljiv i hvale vrijedan Festival možete nabaviti kod FOTO MIRE u Ogulinu ili na ulazu u dvoranu.

Stoga, dragi vjernici, podržimo ovaj Festival i dokažimo se kao dobri domaćini i ljudi plemenita srca! Iznimno ove nedjelje večernja misa neće biti u 18.30 kao obično, nego pola sata ranije u 18.00 sati. Na toj misi pridružit će nam se i svi izvođači, pjevači i oni će animirati tu misu.

Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice. Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli vazda oslobodi. Djevice slavna i blagoslovljena, Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Sa svojim nas Sinom pomiri, svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči. Amen.

 

    MARIJINI SPOMENDANI U SVIBNJU

 

08. svibnja je Marija Posrednica

10. svibnja Gospa Trsatska

12. svibnja Sveti Leopold Bogdan Mandić Svetac koji je svaki dan nosio svježe ubrano cvijeće kipu Majke u svetištu Padove koji i dan danas tamo stoji neoštećen nakon bombardiranja.

13. svibnja 1917. Gospa Fatimska

24. svibnja Marija Pomoćnica

31. svibnja Pohod BDM

MAJČIN DAN – NEDJELJA 11. SVIBNJA

Svim majkama čestitamo njihov dan.
Hvala Vam što ste nam darovali život. Volimo vas. Vaša djeca.

U čast Dana majki učenici nižih razreda Osnovnih škola hodočastiti će u ponedjeljak 12. svibnja našoj Gospi Lomošćanskoj. Okupljanje u crkvi sv. Križa, zajednički hod do kipa, pjesma, molitva i posveta djece.

 

   PRIPREMA ZA PRVU PRIČEST

* Roditelje pozivamo na ispovijed u srijedu 7. svibnja u 17.30. Nakon ispovijedi uslijedit će sveta misa s klanjanjem pred Presvetim.

* Prvopričesnici dolaze na prvu ispovijed u petak 9. svibnja u 16.30. Ukoliko netko od roditelja i ostale rodbine nije stigao na ispovijed u srijedu, može to učiniti toga dana. Lijepo bi bilo da i roditelji prate svoje dijete na svetu ispovijed. Ove godine Prvoj pričesti pristupa 88 prvopričesnika, 18 više od prošle godine

* Hodočašće prvopričesnika i njihovih roditelja iz ogulinskog dekanata u svetište Gospe od čudesa biti će u subotu 31. svibnja u 10 sati.


KALENDAR ZA MJESEC SVIBANJ 2014.

1. četvrtak Sv. Josip radnik
Početak svibanjskih pobožnosti
2. petak Prvi  petak - ispovijedi od 17.30 h
3. subota Sv. Filip i Jakov
Dan obitelji Gospićko-senjske biskupije na Udbini - program >>
4. NEDJELJA 3. VAZMENA NEDJELJA Sv. Florijan - zaštitnik vatrogasaca
Večernja misa u 18.00 h   – TONKAFEST u 19.30 h
5. ponedjeljak  
6. utorak  
7. srijeda Misu i klanjanje animiraju mladi
Ispovijed za roditelje rodbinu prvopričesnika 17.30
8. četvrtak  
9. petak PRVA SVETA ISPOVIJED ZA PRVOPRIČESNIKE U 16.30 h
10. subota Gospa Trsatska - Bl. Ivan Merz – Misu animiraju Križari
11. NEDJELJA 4. VAZMENA NEDJELJA - PRVA SV. PRIČEST U ŽUPI
Nedjelja Dobrog Pastira – Molitva za Duhovna zvanja
12. ponedjeljak Hodočašće djece gospi lomošćanskoj SV. LEOPOLD MANDIĆ
13. utorak Gospa Fatimska            Molitveni vijenac «Kraljice obitelji»
14. srijeda Sv. Matija, apostol - Klanjanje – Nakon mise susret sa roditeljima krizmanika
15. četvrtak  
16. petak Sv. Ivan Nepomuk   Sv. Misa na Bukovniku u 18.30  Proštenje u Saborskom
17. subota  
18. NEDJELJA 5. VAZMENA NEDJELJA       Misa zahvalnica za maturante u 18.30
19. ponedjeljak  
20. utorak  
21. srijeda Klanjanje nakon mise - molitva za obitelji
22. četvrtak Pouka roditelja za krštenje djece u 19.00 h
23. petak  
24. subota  
25. NEDJELJA 6. VAZMENA NEDJELJA Krštenja na svetoj misi;
26. ponedjeljak  
27. utorak  
28. srijeda Klanjanje nakon mise
29. četvrtak UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO sv. mise u 9 h i u 18.30 h
Proštenje u Cerovniku OBITELJSKA ZAJEDNICA u 19.00 h
30. petak  
31. subota Pohod BD Marije Elizabeti
Hodočašće prvopričesnika Gospi od čudesa u Oštarije u 10.00 h
 

 

SVETE MISE:

Radnim danom u 18.00h - ponedjeljkom u 8.00h

  Nedjeljom: u 7.30, 9.00, 10.30 sati i u 18.30h,
U Ogulinskom Hreljinu mise su nedjeljom u 12.00 sat i utorkom u 17.00 sati s pobožnosti na čast sv. Antuna Padovanskog.
     
    Župnik: Robert Zubović; župni vikar: Dino Rupčić; e-mail: zupaogulin@gmail.com