citati iz biblije
Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima.

(Jošua 1:8)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA PROSINAC 2005.

GODINA II - BROJ 14

DOŠAŠĆE - TRAJNA OTVORENOST SRCA

---- Pred koji dan zaključili smo još jednu liturgijsku godinu. Proslavili smo blagdan Krista kralja i eto nas na novom početku. Pred nama je novo došašće, radosno iščekivanje Kristova rođenja. Ma koliko nam sve to zvučilo znano, poznato, ponavljajuće u svom kolopletu dana i godina uvijek nas iznova nadahnjuje i ispunja bogatstvo Kristova misterija, tajne njegove prisutnosti među nama. Bog koji postaje čovjekom. Bog koji ostaje s čovjekom. Prisutan, bliz, a opet toliko tajanstven da ga valja uvijek iznova tražiti, čekati i biti spreman na njegova iznenađenja.

---- Bog koji iznenađuje. Upravo onda kad mislimo da smo Ga susreli, da smo Ga osjetili, doživjeli, tek tada Ga valja iznova čekati i tražiti. Otvoriti svoje srce za njegova nova iznenađenja. Vrijeme došašća što li je drugo do li trajna otvorenost Božjim iznenađenjima, trajna spremnost na radost susreta s Vječnim, svesilnim Stvoriteljem, Svetim koji silazi s nebesa, rosi milošću i traga za novim jaslicama srca u kojima se želi utjeloviti i po otvorenosti nađenog srca doći do drugih koji Ga još ne poznaju.

---- Svako vjerničko srce nosi svoja iskustva da se pojavila svjetlost upravo onda kad mu je mrak prijetio svojim tminama. Iskustvo uslišane molitve na drugačiji način nego što smo tražili. Spasenja koje je došlo s neočekivane strane. Hoću li ovoga došašća dopustiti da me Gospodin iznenadi uvijek iznova otkrivanom blizinom Emanuela - Boga s nama? Neka ovo došašće bude vježbanje u otvorenosti srca da ga mogne obasjati nebeska svjetlost.

 

> NA BOŽIĆ SVETE MISE:
* u župnoj crkvi u 7.30, u 9, u 10.30 i u 18 sati
* u Hreljinu u 12 h
> SV STJEPAN – svete mise u 9, u 10.30 i u 18 sati
* u Hreljinu u 10 h

 

Došašće u našoj župi Sv. Križa – godine Gospodnje 2005.

----Kalendarski gledano, ove godine imamo najdulje došašće – puna četiri tjedna. Uvijek su u došašću 4 nedjelje, ali se tjedni skraćuju ovisno o danu na koji pada blagdan Božića. Ove godine Božić dolazi upravo u nedjelju. Zbog takvog rasporeda prva nedjelja došašća stigla je već u studenome. Mi smo je obilježili na svim misama čitajući poslanicu našeg Biskupa o Danu Gospodnjem jer je upravo Nedjelji posvećena ova pastoralna godina u našoj biskupiji. Na adventskom vijencu već je zapaljena prva svijeća.

----¤ Ostale tri nedjelje obilježit ćemo ove godine poticajima da se u našoj župi više prate katolički mediji, prije svega tisak i Hrvatski katolički radio (televizijski kanal još nemamo). Na drugu nedjelju došašća, večernju misu u 18 sati predvodit će vlč. mr. Robert Šreter, direktor HKR. Katolički radio već je prenosio svetu misu iz Ogulina, a ima i oko 40 prijatelja HKR-a koji svojim godišnjim darom potpomažu takav način naviještanja Božje riječi. Nakon mise predvoditelj će nam ukratko predstaviti djelovanje i programsku shemu HKR.

----¤ Treća nedjelja došašća, već dugi niz godina, proglašena je nedjeljom Caritasa. Svi prilozi u milostinji te nedjelje namijenjeni su fondu Caritasa Gospićko-senjske biskupije. Imat ćemo čast da će te nedjelje župnu misu u 10.30 sati predvoditi ravnatelj Hrvatskog Caritasa vlč. mr. Ivan Milovčić. Nakon mise on će nam malo predstaviti aktivnosti centralnog Hrvatskog Caritasa.

----¤ Na posljednju, četvrtu nedjelju došašća, misu u 10.30 sati predvodit će glavni urednik Glasa koncila, preč. Ivan Miklenić. Glas koncila bio je i ostao glavni katolički tjednik u Hrvatskoj koji izvještava o najznačajnijim događajima iz života Crkve u nas. Posljednjih godina prerastao je sve više i u edukativnu novinu. Tko redovito prati GK doista može svakog tjedna porasti u poznavanju svoje vjere. Ne propustite ove milosne trenutke kad u svojoj crkvi možemo čuti, kako se to kaže: iz prve ruke, o vrijednim inicijativama i projektima današnje evangelizacije i karitativnog djelovanja.

----¤ MISE ZORNICE započimaju u ponedjeljak, 12. XII. u 6.30 sati ujutro. Niste li se pitali što možete u došašću kao žrtvicu učiniti. Vrijeme priprave na Božić svojim čitanjima poziva nas na budnost. Evo idealnog načina da se vježbamo u kršćanskoj budnosti. Dođite na zornice, siguran sam da nećete zažaliti nad ono malo izgubljenog sna. Radost koju zornice nude puno je veća!

----¤ Kakva bi to priprava za Božić bila ako ne očistimo svoju dušu, ako se iskreno ne pomirimo s Bogom u sakramentu pomirenja, SVETOJ ISPOVIJEDI. Svako jutro na zornicama jedan će svećenik ispovijedati. Pružite priliku i svojim starijima i nemoćnijima da se za Božić ispovjede. Ako se pokretni, pomozite im doći barem jednom na misu u vrijeme došašća. Želite učiniti dobro djelo? Učinite upravo to, pomozite im doći na misu. AKO IMATE BOLESNIKA U OBITELJI, pozovite nas da ga dođemo ispovjediti i pričestiti, da osjeti radost Isusova rođenja i u svojoj duši.

----¤ BLAGOSLOV OBITELJI započimamo na blagdan Sv. Stjepana. O detaljnom rasporedu pravovremeno ćemo vas obavijestiti. Tom prilikom najljepše je, u koliko je moguće, da čitava obitelj bude na okupu. Obitelj je Crkva u malom, a blagoslov jedinstvena prilika da se zajedno sa svećenikom - barem jedanput na godinu - pomolimo i zazovemo Božju prisutnost i blagoslov u svaku obitelji naše župske zajednice. Osjetimo bratsku povezanost i to da svi zajedno činimo ŽIVU CRKVU - zajednicu onih koji žele proći životnom stazom u svjetlu Kristova Evanđelja.

----¤ FINANCIJSKO IZVJEŠĆE. Kraj godine prilika je da se svedu računi. Evo kako je to izgledalo s obnovama crkve Sv. Jakova i Sv. Roka. Ono što smo u ovoj godini uspjeli učiniti. Sveukupni radovi s nadzorom koštali su:
- za Sv. Roka – 183.553,08 kn i za Sv. Jakova – 204.868,76 kn = ukupno 388.421,84 kn.
Uz pomoć vaših darova, uz pomoć Grada Ogulina i Ministarstva kulture do sada smo uspjeli isplatiti: 302.300,84 kn. Preostaje nam dug od 86.121,00 kn. Nadamo se, s pomoću Božjom i vašom darežljivošću, koja proizlazi iz ljubavi za crkve u našem gradu, i ovaj dug riješiti, a obnovu dogodine privesti kraju. Dobri Bog neka svojim darovima uzvrati svim darovateljima.

----Kako ste, vjerujem, čuli na prvu nedjelju došašća u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji proglašena je Godina Dana Gospodnjeg koja ima za cilj posvijestiti vjernicima važnost nedjeljnih okupljanja na svetoj misi, slavljenja Uskrslog Krista u euharistiji. Stoga ćemo novi niz tumačenja u našem Biltenu posvetiti upravo Danu Gospodnjem – nedjelji.


ZAJEDNICA SLAVI DAN GOSPODNJI (1)

----Svi su evanđeoski izvještaji složni u tome da je Isus uskrsnuo u ranu zoru prvoga dana u tjednu. To je po židovskom računanju prvi dan po suboti, današnja nedjelja. U nedjelju u zoru Krist kao Pobjednik nad smrću i grijehom ustaje iz groba, toga dana očituje se svojim učenicima, sastaje se s njima, kako nam to svjedoče evanđeoski izvještaji (usp. Iv 20,19; Lk 24,13). Razumljivo je, stoga što taj dan za učenike počinje imati posebno značenje. Iako stvarnost uskrsnuća jednom započeta traje neprestano, nedjelja je dan kada Isusovi učenici intenzivnije, zgusnutije proživljavaju njegovu pobjedu kao i svoju povezanost s njim – živim i uskrsnulim.

----O tome govore i nazivlja za taj dan. To nije samo «prvi dan u tjednu» već je to i «hemera Kyriake» – dan Gospodinov (Otk 1, 10), ili u latinskom izričaju «dies Dominica» kasnije samo «Dominica» (od čega u romanskim jezicima 'domenica', 'dimanche'). Za pogane je prvi dan u tjednu bio «Dan Sunca» ili «Dan Svjetla». Kad pogani ulaze u kršćanstvo oni zadržavaju taj izraz, ali on sada ima novo značenje, jer u Kristu pobjedniku gledaju pravo Sunce i Svjetlo (otuda u germanskim jezicima nazivi «Sonntag», «Sunday» i dr.). Najljepši naziv imaju Rusi za koje je nedjelja «Voskresenie». A što da kažemo o našem imenu dana Gospodnjeg? Vjerojatno je najslabiji, a porijeklo mu je u nedjeljnom počinku.

----Što za kršćane znači nedjelja? To je dan sabiranja i sastanka zajednice. Isusovi učenici toga dana žele biti zajedno. Žele, sabrani oko uskrslog Krista slaviti njegovu pobjedu i novu budućnost koja je njegovim uskrsnućem započela. Zato pjevaju pjesme radosnice njemu Pobjedniku nad smrću i grijehom. Sabiranje i sastanak zajednice u nedjelju zasvjedočen je apostolski spisima. Dosta je pogledati Ivanov izvještaj ( 20, 19–29). On ne samo da želi naglasiti, kako Uskrsli dolazi kad se zajednica sabere, već tu vidimo i 'ritam' tih sastanaka, a oni se događaju nedjeljom, koja za kršćane postaje privilegirani dan tjedna. Tu je i Lukin izvještaj iz Djela apostolskih (20, 7 – 12), koji opisuje kako zajednica u Troadi 58. god. slavi «prvi dan sedmice». Taj dan za sve Isusove učenike postaje dan prepoznavanja, dan kada oni koji se smatraju njegovi žele biti zajedno, a znaju da će i on, njihov Gospodin doći na taj sastanak. To je i dan kršćanskog posvješćivanja i osvješćivanja, kako kršćani usred ovog starog svijeta ne bi zaboravili da je novo vrijeme već započelo.

----Nedjelja je dan kada zajednica slavi vazmeno otajstvo koje je dogođeno u Kristu koji je «Pasha naša». Nastupilo je novo spasenjsko i spasonosno vrijeme. Slaveći dan Gospodinov zajednica već sada anticipira svoju vlastitu 'spašenost', slavi novo vrijeme u koje je Krist već ušao. U prvom kršćanstvu susreće se i shvaćanje nedjelje kao osmog dana, dana koji se više ne uklapa u staro židovsko brojenje vremena, već je to iskorak u novu vremensku stvarnost u koju je Krist kao pobjednik ušao i koja više nema zalaza. Započinje novo stvorenje kojemu je prvijenac Krist! Sabrana zajednica to već sada proživljava ali ne na neki preneseni, apstraktni način, već realno drugujući s tom novom stvarnošću, drugujući s Uskrsnulim!

KALENDAR ZA MJESEC PROSINAC 2005.


1. četvrtak
2. petak - PRVI PETAK
3. subota
4. NEDJELJA - II. Došašća - proslava Sv. Nikole na misi u 9 sati
--------------- u 18 sati misu predvodi vlč. Robert Šreter
5. ponedjeljak - Tečaj vjere u 19 sati
6. utorak - Sv. Nikola
7. srijeda - Klanjanje nakon mise - Susret Obiteljske zajednice u 19h
8. četvrtak - Bezgrešno začeće BD Marije mise u 8 i 18h
9. petak
10. subota - OTOČAC: XVII. SABOR MLADEŽI G-S BISKUPIJE
11. NEDJELJA - III. Došašća, nedjelja Caritasa – u 10.30 misu predvodi vlč. Ivan Milovčić
12. ponedjeljak - Počimaju mise zornice u 6.30 sati - Tečaj vjere u 19 sati
------------------ Mogućnost ispovjedi na misama zornicama
13. utorak -
14. srijeda - Klanjanje nakon mise
15. četvrtak - Sv. Irenej
16. petak
17. subota - Pokorničko bogoslužje i ispovijed u 16.30 sati
18. NEDJELJA - IV. Došašća – u 10.30 misu predvodi vlč. Ivan Miklenić
19. ponedjeljak - Tjedan posjete bolesnika
20. utorak
21. srijeda - Klanjanje nakon sv. mise
22. četvrtak
23. petak
24. subota - BADNJAK u 20h MALA POLNOĆKA i u 24 h misa POLNOĆKA
25. NEDJELJA - BOŽIĆ
26. ponedjeljak - Sv. Stjepan - Počinje posjet svećenika obiteljima
27. utorak - Sv. Ivan - Posjet svećenika obiteljima
28. srijeda - Posjet svećenika obiteljima - Klanjanje nakon mise
29. četvrtak - Posjet svećenika obiteljima
30. petak - Posjet svećenika obiteljima
31. subota - Stara godina - u 18h misa ZAHVALNICA i KLANJANJE

SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18 sati
ČETVRTKOM: župni ured je otvoren samo poslijepodne od 17 – 18 sati
SUBOTOM: *u 10h Ministranti *u 11 i 12h Krizmanici
  *u 15h Mali zbor *u 20 h Križari