citati iz biblije
On je ljubav moja i tvrđava moja, zaštita moja, izbavitelj moj, štit moj za koji se sklanjam; on mi narode stavlja pod noge!

(Psalam 144:2)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA TRAVANJ 2006.

GODINA III - BROJ 4 (18)

UMRIJETI DA BI SE ŽIVJELO

----Tolike nas stvari u životu zbune. Nadamo se jednom, a ispadne drugo. Vidimo ono izvanjsko i tim izvanjskim budemo kao opčarani, a kad proniknemo malo dublje i neočekivano otkrijemo da nije sve kako smo se nadali - slijedi razočaranje. Znade se dogoditi i obrnuto. Loš prvi dojam ponekad zamjeni oduševljenje, a sve je bilo po krivom pošlo da bi na koncu izišlo na dobro. Tada našem zadovoljstvu i sreći ‘nema kraja’.

---- Bog je čudan zakon ugradio u svijet. Čovjek ga nikada do kraja ne može sagledati. Baš kad pomislimo da je kraj odjednom se otvori vidik i sve počinje ispočetka još ljepše, bogatije, divnije nego prije. Ako samo malo razmislimo i promotrimo svijet i prirodu oko sebe naći ćemo se u čudu da je smrt nužna da bi se rodio novi život. Tolike vrste biljaka i životinja umiru u trenutku kad su osigurale svoje potomstvo. I život ide dalje.

----Nije li tako i s čovjekom? Valja se žrtvovati, ‘znojiti’, naporno raditi da bi se nešto stvorilo. Nije li i to umiranje da se rodi nešto novo, plemenitije i ljepše. Marnost i žrtva kao ‘pogonsko gorivo’ ničim se drugim ne daju zamijeniti da bi se došlo do cilja. Nužno je uvijek iznova umirati sebi da bi se rodili za druge. Žrtvovati sebičnost, dobro koje želimo samo za sebe, da bi stvorili opće dobro, da bi uzradovali druge, ostvarili i posvjedočili ljubav. Ako toga ponestane i naša radost gasne, umire, nestaje, ali bez ploda. Ostajemo sami. “Ono za što se ne umire - to odumire!” reče jedan propovjednik.

----Proslavom Kristove muke i uskrsnuća slavimo tajnu Božje ljubavi koja umire za čovjeka da bi mu omogućila roditi se za vječnost, ali i da bi nas naučila kako svakodnevno umirati da bi se rodio novi i bolji svijet. Jer: “Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga…” (Iv 12, 24-25a).
----Uskrsli Kriste, daj nam u svjetlu tvoje pobjede života naučiti umirati da donesemo mnogo roda, da bismo mogli jednom zauvijek živjeti.

9. travnja – CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
sv. mise u 8.30, 10.30 i u 18.30 sati
- u Hreljinu Ogulinskom sveta misa u 12 sati

 

SVETA ISPOVIJED - PRIPRAVA NA VAZMENE BLAGDANE

----Korizmena odricanja, vježbanje u krepostima i dobrim djelima okrunit ćemo na najbolji mogući način, ako se za blagdan Uskrsa ispovijedimo. Nema toga tko nije potreban pomiriti se s Bogom, priznati mu svoje grijehe, mane, propuste. Što nam može učiniti Uskrs sretnim, ako ne mir u duši, učvršćeno prijateljstvo s Bogom i pomirenje s braćom i sestrama među kojima živimo - ako smo s kime u zavadi. Biti dionikom uskrsne radosti može se samo čista srca i nepomućene duše. Stoga, kako i priliči velikim blagdanima koje ćemo slaviti pripremit ćemo se sakramentom pomirinja - sv. ispovijed po slijedećem rasporedu:
-> u nedjelju, 2. travnja u 17 sati je sv. ispovijed za odrasle, više svećenika na raspolaganju
-> u subotu, 8. travnja u 10 sati djeca osnovnoškolci, u 11 sati krizmanici i srednjoškolci
-> u subotu, 8. travnja u 17 sati je sv. ispovijed za odrasle, više svećenika na raspolaganju
-> svakog dana od 18 sati, pola sata prije večernje svete mise.

 

AKCIJA «ŽUPLJANIN U NEVOLJI»

----Od V. korizmene nedjelje do Cvjetnice organiziramo akciju «Župljanin u nevolji». Kroz posljednji korizmeni tjedan u crkvi, kod oglasne ploče, biti će postavljena košara u koju možete ostaviti svoje darove. Prikupljamo isključivo hranu (ulje, brašno, šećer, konzerve i ostale trajnije namirnice) koju ćemo pred Uskrs odnijeti potrebitim obiteljima. Kad budete kupovali hranu za uskrsne blagdane sjetite se i onih koji oskudjevaju.

9. travnja - CVJETNICA - NEDJELJA KRISTOVA SVEČANOG ULASKA U JERUZALEM

----u 8.30 – blagoslov maslinovih grančica u župnom dvorištu i mala procesija do crkve
u 10.30 – blagoslov maslinovih grančica u župnom dvorištu i velika procesija do crkve
i u 18.30 sati sveta misa. Crkva na Cvjetnicu započima slavlje vazmenog otajstva, tj. muke i uskrsnuća Kristova. On je zato i unišao u svoj grad Jeruzalem. Ondje je htio trpjeti i umrjeti, ondje je imao od mrtvih ustati. Izvršimo spomen tog ulaska živom vjerom i pobožnošću. Slijedimo Gospodina na križnom putu, da imamo udijela u njegovom uskrsnuću. (- iz liturgije Cvjetnice)

V A Z M E N O --T R O D N E V LJ E

----I ono što je najbitnije uvijek, a napose u vremenu Korizme: «Žrtve Ti se ne mile: kad bih dao paljenicu, Ti je ne bi primio. Žrtva Bogu duh je raskajan, srce raskajano, ponizno, Bože, nećeš prezreti.» (Ps 50,17 – 18). Pozvani smo okupiti se na Čistu Srijedu – Pepelnicu na obredu posipanja pepelom, i skinuti sa sebe maske koje smo nosili u vrijeme Fašnika. Vrijeme je da ovih 40 dana između svih 365 u godini posvetimo sebi i svojoj izgradnji. Nitko ne može reći da je potpuno izgrađen, da je savršen – jer još uvijek hoda po zemlji. Hoda prema Uskrsu!


13. travnja 2006.
VELIKI ČETVRTAK - MISA VEČERE GOSPODNJE u 18.30 sati
i nakon mise kratko bdijenje s Isusom u Getsemaniju
Iz molitve predslovlja: “On, pravi i vječni svećenik, naredio je obred sveudiljne žrtve, prvi se prinio tebi za spasenje svijeta i nama zapovjedio da to činimo njemu na spomen. Njegovo nas žrtvovano tijelo u pričesti krijepi, a krv prolivena od svih grijeha čisti..”

14. travnja 2006.

VELIKI PETAK - OBREDI VELIKOG PETKA u 17 sati :
Služba Riječi - Sveopća molitva - Klanjanje križu - Sveta Pričest

Današnji darovi – milostinja - idu za uzdržavanje Svetog Groba u Jeruzalemu. - Hvaljen budi Isus Krist raspeti naš otkupitelj i njegova pod križem žalosna majka Marija!


ALLELUIA
15. travnja 2006.
VELIKA SUBOTA
-> Prijepodne od 10 do 12 sati mogućnost svete ispovijedi.

VAZMENO BDJENJE - SLAVLJE USKRSNUĆA GOSPODNJEGA u 21 sat.
Za vrijeme bdijenja slavit ćemo sakramenat krštenja i sakramenat krizme za polaznike “Tečaja uvođenja u vjeru”. Iste večeri svi ćemo obnoviti svoja krsna obećanja, učvršćujući svoje opredjeljenje za Krista koji nam svojim uskrsnućem daruje novi život. Poslije bdijenja biti će i blagoslov jela.
SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS !!!


PASHALNI MISTERIJ – KRIST PASHA NAŠA

----Vazmeno ili uskrsno trodnevlje najveći je misterij naše vjere. U njemu slavimo tajnu našeg spasenja. Vječni Bog žrtvom svoga jedinorođenog Sina na križu čitavom čovječanstvu donosi izbavljenje od grijeha i smrti. Na najuzvišeniji način svakome svjedoči svoju ljubav i želju za spasenjem čovjeka i uzdignućem čovjeka Bogu.

----Biblijskim značenjem vazmeno trodnevlje povezujemo s događajem izlaska Izraelaca iz egipatskog ropstva. Velikim čudima i Božjim znakovima Bog vodi svoj Izabrani narod u slobodu Obećane zemlje.

----U Novom zavjetu taj Božji izabrani narod je Crkva - zajednica onih koji vjeruju u Isusa Krista i priznaju ga Sinom Božjim. Krist svoju Crkvu žrtvom križa i slavnim uskrsnućem vodi prema novoj Obećanoj zemlji - Kraljevstvu Božjem u kome vlada mir, radost i ljubav bez kraja. Onamo gdje smrti više nema, onamo gdje će nestati sve razmirice, nepravde i podjele. Onamo gdje vlada bratstvo posinjene djece Božje. Zato je Uskrs najveći naš blagdan jer na taj dan postaje bjelodano da smo djeca vječnosti, braća i sestre Uskrsloga.

ZLATNA GODIŠNJICA - PROSLAVA 50 GODINA BRAKA

----Posebno svečano najavljujemo ovako radosnu i veliku godišnjicu supružnika Kurelac Dragutina i Ane r. Poljak. Na Bijelu nedjelju, 23. travnja, na svetoj misi u 10.30 sati oni će proslaviti svoj zlatni jubilej, te pred Bogom i našom župnom zajednicom obnoviti svoj ženidbeni vez. U ovo vrijeme kada se mnoge obitelji rastavljaju i raskidaju svoja ženidbena obećanja primjer supružnika Kurelac istinsko je svjedočanstvo ljubavi, vjernosti i zahvalnosti Bogu.

Iz Korizmeno-uskrsne poslanice
gospićko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića

Nedjelja je proslava Presvetog Trojstva i Kristova uskrsnuća

---- Svaka nedjelja je prvenstveno proslava Presvetog Trojstva i uskrsloga Krista. Naše puno zajedništvo u Presvetom Trojstvu omogućeno je po Kristovom uskrsnuću, a zbit će se po našem uskrsnuću. Zato te dvije istine slavimo uvijek kada se okupljamo na nedjeljno slavlje.

----Presveto Trojstvo je nerazdvojno zajedništvo triju osoba: Oca i Sina i Duha Svetoga.
----Čovjek je stvoren na sliku Božju. Ta je slika tim jasnija i djelotvornija što je i među ljudima bolje zajedništvo osoba, jer su na taj način one bolje navezane na izvor života i sreće u Bogu. Najveća zabluda i najveća opasnost jest u tome kad čovjek misli da se sam može ostvariti, bez veze s drugim čovjekom i bez veze s Bogom. Pritom valja naglasiti da nije dovoljna samo ljudska povezanost. Ona čak može biti opasna ukoliko zbog nje slabi veza s izvorom života, s Bogom. Naš bližnji nam treba i može biti put prema Bogu, ali on može postati i prepreka na tom putu. Zato su se neki (redovnici) povlačili iz svijeta da bi jasno svjedočili kako je za čovjeka najvažnije ostati vjeran zajedništvu sa svojim Stvoriteljem i Spasiteljem, sa svojim Bogom. No zdravo ljudsko povezivanje, tj. ono koje se temelji na životu jednih za druge, jedne osobe za drugu, uvijek je dobro i spasonosno jer je odraz one slike, onog darivanja osoba koje je unutar Presvetog Trojstva.

----Kako je to u ljudskim okvirima moguće, očitovala je druga božanska osoba, Sin Očev. Postavši čovjekom cijeli je njegov život bio produžetak, nastavak, onoga darivanja koje je u Presvetom Trojstvu. Sada je to darivanje postalo usmjereno i prema čovjeku. U Kristu je, naime, izraženo savršeno darivanje Boga čovjeku i čovjeka čovjeku. Kristovim uskrsnućem njegova čovječja (naša) narav dosegla je božansku razinu života i sreće, a time je otvoren i put vječnoga života i sreće svakoj ljudskoj naravi, svakoj ljudskoj osobi; čovjeku je postao dosežan dar vječnog života kakav je u Presvetom Trojstvu. To je bit radosne poruke koju su apostoli - pošavši od mjesta Kristova uskrsnuća - širili po cijelom svijetu. Oni koji su povjerovali tome daru počeli su naviještati novu, spasonosnu, radosnu vijest o tome kako se treba odnositi prema drugome pa da čovjek stekne puninu života i sreće – tj. onako kako je to činio Isus Krist.

KALENDAR ZA MJESEC TRAVANJ 2006.


1. Subota
2. NEDJELJA - V. KORIZMENA – ISPOVIJED za odrasle u 17 h
3. ponedjeljak
4. utorak - Ispovijed: Saborsko 15.30; Plaški 16.30
5. srijeda - Klanjanje nakon mise – Susret Obiteljske zajednice u 19.30 h
-----------Ispovijed: Josipdol 16.30; Oštarije 17.30
6. četvrtak - Ispovijed: Tounj 16.30; Generalski Stol 18 h
7. petak - Župno pastoralno vijeće u 19.30 h - Ispovijed: Zagorje 17 h
8. subota - Ogulin: Ispovijed za djecu u 10 h i 11 h, te za odrasle u 17 h
9. NEDJELJA - CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
10. ponedjeljak
11. utorak - Ispovijed u župi Bl. A. Stepinac u 17 h
12. srijeda - Klanjanje nakon mise
13. četvrtak - VELIKI ČETVRTAK – MISA VEČERE GOPSPODNJE
14. petak - VELIKI PETAK – KLANJANJE KRIŽU
15. subota - VELIKA SUBOTA – VAZMENO BDJENJE
16. NEDJELJA - USKRS
17. ponedjeljak - Uskrsni ponedjeljak – misu u 18.30 predvodi biskup Mile Bogović
18. utorak
19. srijeda - Klanjanje nakon mise
20. četvrtak
21. petak
22. subota
23. NEDJELJA - II. USKRSNA - Bijela nedjelja – Sv. Juraj
24. ponedjeljak
25. utorak - Sv. Marko Evanđelista
26. srijeda - Klanjanje nakon mise
27. četvrtak
28. petak
29. subota - Susret Hrvatske katoličke mladeži u Puli
30. NEDJELJA - III. USKRSNA

SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30 sati
ČETVRTKOM: Župni ured radi samo poslijepodne od 17 – 18 sati
PETKOM: susreti za srednjoškolce u 19 sati – priprema za Nacionalni susret u Puli
SUBOTOM SUSRETI: *u 10h Ministranti *u 11 h i 12 h Krizmanici
  *u 15h Mali zbor *u 20 h Križari