citati iz biblije
On je ljubav moja i tvrđava moja, zaštita moja, izbavitelj moj, štit moj za koji se sklanjam; on mi narode stavlja pod noge!

(Psalam 144:2)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA prosinac 2004.

GODINA I - BROJ 2

S LICEM PREMA SUNCU

Mjesec prosinac satkan je od tolikih suprotnosti koje ga uvijek iznova čine neobičnim i uzbudljivim. Već od prvih dana uređuju se izlozi, reklamiraju različiti darovi, prodaju kalendari i čestitke za nadolazeće blagdane. Ulice poprimaju kolorit velikog poklona zamotanog u svjetlucavi šareni papir s vrpcom.

Kalendarski ulazimo u hladnu zimu, najkraće dane i najduže noći. I upravo kad se dogodi zimski solsticij - kratkodnevica, kad se učini da danje sunčevo svjetlo gubi svoju moć nad tamom dogodit će se obrat, barem za nas stanovnike sjeverne zemljine polutke. Dan će ponovno, polako, pobjeđivati noć.

U tim prosinačkim studenima, darivanjima, kratkim danima, ranim misama zornicama po našim crkvama, uz adventske pjesme, išćekivat ćemo dragog Gosta. Onoga koji ima biti Sunce naših dana i Putokaz Putokaz iz naših noćnih lutanja. Onoga koji uvijek iznova postaje naš zimski solsticij - prekretnica iz noći u dan, iz tame u svjetlo. Čekajući ga ne bismo smjeli dati se zavesti različitim šarenilom ponuda, a niti hladnoćom i tamom noći koja se može osjetiti i u duši. Valja ići, kako reče pjesnik, s licem prema Suncu, tada nas nikakve slike nacrtane na zemlji neće zadržati, niti zarobiti lažnim sjajem, niti prestrašiti prijetećim mrakom. Vrijedilo bi, hodeći prema Suncu, iščekujući susret, i sami poželjeti biti drugima sunce koje zalazeći za sobom uvijek ostavlja dan.

Tome nas je i Očekivani došao poučiti.

NA BOŽIĆ SVETE MISE:
*u župnoj crkvi u 9, u 10.30 i u 18 sati *u HRELJINU u 11 sati

 

 

 

DOŠAŠĆE JE KAO ŽIVOT - ŽIVOT KAO DOŠAŠĆE

Za nama je još jedna godina, liturgijski okrunjena blagdanom Krista Kralja i eto nam opet stoji na pragu vrijeme došašća. Tko zna što nam ono ove godine donosi? Čuli smo toliko puta da riječ došašće dolazi od glagola “dolaziti”, a zapravo nas poziva na drugu radnju: čekati onoga koji dolazi, onoga koji ima doći.

Smisao došašća je aktivno čekanje, čekanje koje podrazumijeva pripreme, spremanje, uzbuđenje, radost u očekivanju Onoga koji dolazi. Ono je jednostavno stanje iščekivanja, pripremanje susreta koji se ima dogoditi, susreta s Božjim Sinom koji dolazi. To je vrijeme u kojem se trudimo učiniti sebe što pripravnijim, što doličnijim za taj susret, kako ne bismo zbog svoje neurednosti, zapuštenosti i nereda u sebi samima, morali ustuknuti u strahu i sramu pred utjelovljenim Jedinorođencem.

Na koji način valja čekati tako uvaženog Gosta? Valja ga čekati ustrajno, s nadom, strpljivo podnoseći sve tegobe i nedaće življenja što nam ih nosi svakodnevica, jer čekamo Onoga koji je već došao, ali i Onoga koji će ponovno doći u istoj osobi. Zbog toga je čitav naš život samo jedno došašće.

Sveti Bernard, opat, govori o tri dolaska Gospodinova. Prvi dolazak slavimo kao blagdan rođenja Božjeg Sina od Djevice Marije. Treći slavni dolazak iščekujemo kao svršetak ovoga svijeta. No gdje smjestiti taj drugi Kristov dolazak? “Taj srednji dolazak, u neku ruku, je put kojim se od prvoga može doći k posljednjemu: u prvom je Krist bio naše otkupljenje, u posljednjemu pojavit će se kao život naš, a u ovome on je pokoj i utjeha naša.”

* Mjesec prosinac na početku dolazi s djeci posebno dragim svecem - sv. Nikolom. Omiljeni svetac nosi darove, po legendi obdaruje potrebne, nagrađuje dobre i potiče nas na kršćansku ljubav jednih prema drugima. Budimo svi bar na trenutak djeca, ono što smo po krštenju primili -Božje posinstvo. Bog nas je prihvatio za svoje. Simbolično ćemo obilježiti njegov dan na II. nedjelju došašća. Stoga pozivamo prije svega vas djeco da dođete čuti što vam sveti Nikola ove godine poručuje, a za nadati se da neće doći baš praznih ruku.

* MISE ZORNICE koje započimaju na blagdan sv. Lucije, 13. XII. u 7 sati ujutro. Ustati nešto ranije no obično i s prvim zrakama sunca slaviti Boga u radosnom ozračju došašća duga je vjernička tradicija i poseban doživljaj. Kao da se trudimo i na taj način unesti više budnosti u svoj život i pripremiti se što dostojnije za susret s Utjelovljenom Božjom Riječi - Isusom Kristom. On je jedno zauvijek postao novo svitanje koje je za svagda pobijedilo svaku tamu. A mi smo pozvani živjeti kao djeca Svjetla.

GODIŠNJI POSJET SVEĆENIKA OBITELJIMA - BLAGOSLOV OBITELJI

Vrijeme Božićnih blagdana obilježeno je i posjetom svećenika obiteljima. Ove godine blagoslov započima u ponedjeljak, 27. prosinca. Detaljni raspored objavit ćemo u našem slijedećem listiću koji izlazi za Božić. Tom prilikom najljepše je, u koliko je moguće, da čitava obitelj bude na okupu. Obitelj je Crkva u malom, a blagoslov jedinstvena prilika da se zajedno sa svećenikom - barem jedamput na godinu - pomolimo i zazovemo Božju prisutnost i blagoslov u svaku obitelji naše župske zajednice.

Željeli bismo kroz ovu Godinu EUHARISTIJE dublje zaći u tu najveću tajnu naše vjere koju nam je Krist ostavio da trajno budemo s njim povezani. Stoga ćemo u svakom broju biltena donositi odlomke tumačenja Euharistije pod različitim vidovima.

GODINA EUHARISTIJE (1):
ESHATOLOŠKE DIMENZIJE EUHARISTIJE

Sva tri sinoptička evanđelja donose nam sa zadnje večere jednu Isusovu izjavu, izrečenu odlučim i svečanim tonom. Tako je Marko zapisao:

"Zaista, kažem vam, ne, neću više piti od ovog roda trsova do onoga dana kad ću ga novoga – piti u kraljevstvu Božjemu." (Mk 14,25).

Iz ove Isusove izjave (Mt 26,29, Lk 22,18) očito je da je ova pasha koju Isus sada blaguje sa svojim učenicima, a to je pasha ustanovljenja Euharistije, otvorena prema Kraljevstvu Božjem, njegovom konačnom dolasku i dovršenju. I kad na kraju dodaje: "To činite meni na spomen!", onda to znači da će Euharistija koju će učenici slaviti biti ne samo trajno otvorena i usmjerena na dolazak Kraljevstva Božjega, već i uvijek vruće izražena želja za njim, molitva da ono što prije dođe kao punina ove pashe. Iz Isusovih je riječi jasno da će u tom konačnom dolasku Kraljevstva Božjega sudjelovati i On, to će biti vječna pasha za stolom Očevim skupa s njima, njegovim učenicima.

I premda je svaka Euharistija već predokus Kraljevstva Božjega, u isto vrijeme svaka naviješta njegov konačni dolazak, naviješta i dolazak njegovog dovršitelja Isusa Krista. Svaka je Euharistija ujedno i molitva i zazivanje da Kraljevstvo božje što prije dođe, ali isto tako naviješta i sigurnosti njegovog dolaska. Jer svaka je Euharistija čvrsto naslonjena na Isusovu riječ sa zadnje večere: "…do onoga dana…", što svjedoči potpunu sigurnost njegovog dolaska.

Isusova izjava, odlučna i svečana ima prizvuk zavjet i zakletve. On je siguran u dolazak Kraljevstva Božjega, on je siguran u novu Pashu za stolom Oca svojega. On je siguran premda gotovo ovoga trenutka ide u smrt, siguran je da će ta vječna pasha biti, i da će se sjediniti sa svojim učenicima za stolom. A do toga trenutka pashalna će Euharistija, koju upravo ovoga trenutka utemeljuje, naviještati tu novu i vječnu pashu u Kraljevstvu Oca njegova!

Euharistija Crkve danas je isto što i događaj posljednje večere. U njoj se već sada očituje Kraljevstvo Božje koje dolazi, ali je ujedno i žarka molitva da se ono očituje u punini, da se Gospodin što prije vrati. Ovom euharistijskom eshatološkom molitvom Crkva svjedoči i svoju sigurnost u Krisov dolazak. Tako svaka Euharistija dvostruko naviješta dolazak Kraljevstva Božjega: svojom zaufanom i žarkom molitvom, kao i sigurnošću koju kod toga svjedoči.

Ovaj dvostruki eshatološki vid Euharistije izražen je u prvoj Crkvi i aramejskim uzvikom: "Maranatha", koji u sebi upravo nosi ovo dvostruko eshatološko značenje. On se, naime, može čitati kao "Marana tha!", što znači "Gospodine dođi!" tj. u smislu molitve i zazivanja Kristovog dolaska, a može se čitati i kao "Maran atha!" što znači "Gospodin će doći!" Smisao ovog posljednjeg jest sigurnost i nada njegovog dolaska. I jedan i drugi smisao pojačavala je okolnost u kojoj je živjela prva Crkva, okolnost nesigurnosti, progona, mučenja. Jasno, da je to onda bila žarka, silovita molitva i zazivanje Kristovog dolaska, ali i sigurnost je sve više rasla i čeličila se upravo uslijed tih progona i mučenja. Kako su to bila teška vremena u kojim su se izmjenjivali progonitelji u osobi rimskih careva (nekada su u njima prepoznavali lik antikrista koji ima doći pred svršetak vremena!), ne smijemo se čuditi, što su prvi kršćani smatrali da će dočekati Krista na svojem euharistijskom sastanku, da će se njegov dolazak zbiti još za njihova zemaljskog života. To uvjerenje također je prisutno u zazivanju: "Maranatha!

KALENDAR ZA MJESEC PROSINAC 2004.

1. srijeda - Klanjanje nakon mise - molitva za obitelji u župi i Domovini - Susret Obiteljske zajednice u 19h
2. četvrtak - Rijeka
3. petak - Župno pastoralno i ekonomsko vijeće u 18.30h RADIO U 8H
4. subota - GRAČAC: XIV. SABOR MLADEŽI G-S BISKUPIJE
5. NEDJELJA - II. Došašća - proslava Sv. Nikole na misi u 9 h Sivio M. - *u 16.30 sati susret za roditelje ovogodišnjih Prvopričesnika
6. ponedjeljak - Sv. Nikola pouka krštenje
7. utorak
8. srijeda - Bezgrešno začeće BD Marije mise u 8 i 18h - Klanjanje nakon mise
9. četvrtak
10. petak - Misa zadušnica za + predsjednika Franju Tuđmana u 18h
11. subota - Rijeka
12. NEDJELJA - III. Došašća – u 18h za pokojne pjevače 'KLEKA'
13. ponedjeljak - Sv. Lucija – počinju mise zornice u 7h - Mogućnost ispovjedi na misama zornicama
14. utorak
15. srijeda - Sv. Irenej - Klanjanje nakon večernje mise
16. četvrtak - Rijeka
17. petak
18. subota - Sveta ispovijed u 10 i 11 sati za djecu, a od 16.30 sati za odrasle
19. NEDJELJA - IV. Došašća
20. ponedjeljak - Tjedan posjete bolesnika
21. utorak
22. srijeda - Klanjanje nakon večernje mise
23. četvrtak - Rijeka
24. petak - BADNJAK u 20h MALA POLNOĆKA i u 24 h misa POLNOĆKA
25. subota - BOŽIĆ sv. Mise u 9, 10.30 i u 18 sati – Hreljin u 11 sati
26. NEDJELJA - Sv. Stjepan i Sv. Obitelj
27. ponedjeljak - Sv. Ivan - Počinje posjet svećenika obiteljima
28. utorak - Posjet svećenika obiteljima
29. srijeda - Posjet svećenika obiteljima - Klanjanje nakon mise - BOŽIĆNI KONCERT ŽENSKE KLAPE 'LUKA' IZ RIJEKE U 19 SATI
30. četvrtak - Posjet svećenika obiteljima
31. petak - Stara godina - u 18h misa ZAHVALNICA i KLANJANJE

SVETE MISE: Radnim danom: u 18 sati i Nedjeljom: u 8, 9, 10.30 i u 18 sati
SUBOTOM SUSRETI: *u 10 sati Ministranti *u 11 i 12 sati Krizmanici

Župni ured Sv. Križ, Lj. Gaja 2 – 47 300 OGULIN, tel. (047) 522 -323, fax: 811-148