citati iz biblije
Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima.

(Jošua 1:8)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA LIPANJ 2006.

GODINA III - BROJ 6 (20)

TIJELOVO - BLAGDAN EUHARISTIJSKE ISUSOVE PRISUTNOSTI


--- Blagdan Tijelova, što ga ove godine slavimo 15. lipnja, svake se godine pomiče zajedno s ostalim uskrsnim blagdanima. Slavimo ga uvijek 10 dana nakon blagdana silaska Duha Svetoga nad apostole. Tim blagdanom Crkva slavi Isusovu prisutnost pod prilikama kruha i vina u svetoj euharistiji.

--- Blagdan se počeo slaviti u XIII stoljeću, ponajprije u biskupiji Liege u Francuskoj 1246., a zatim ga je papa Urban IV, godine 1264. proširio na cijelu Crkvu. Ubrzo su taj blagdan obilježile posebno svečane procesije koje su od davnina sastavni dio proslave Tijelova i u našem narodu.

--- Radosni, uskrsni “Aleluja!” prenosi se u naš život na čudesan način. Zahtjeva od nas da uzdignemo svoj pogled prema nebu i da ne dopustimo svakodnevnim brigama da nas začahure jedne prema drugima. Traži od nas da primijetimo koliko lijepoga ima oko nas, koliko vedrine smo sposobni dati jedni drugima ako se samo malo potrudimo i ne dozvolimo da uvijek ono negativno bude prva i glavna vijest.

Ovim blagdanom slavimo velebni Kristov dar - sakramenat euharistije koji je Isus ustanovio na Posljednjoj večeri, kada nam je dao sama sebe za hranu. Sveti Ćiril, jeruzalemski biskup iz prvih stoljeća kršćanstva piše: “U liku kruha daje ti se Tijelo, a u liku vina daje ti se Krv. Primajući Tijelo i Krv Kristovu postaješ njegov ‘sutjelesnik i sukrvnik’. Tako postajemo i kristonoše jer se njegovo Tijelo i Krv šire našim udovima. I tako postajemo dionici božanske naravi.” Velika je to tajna nad kojom valja zastati. Veličina te tajne zahtjeva od nas uvijek dostojiniju pripravu nego što smo je ostvarili. Netko reče da su potrebne tri vječnosti: jedna da se dostojno pripravimo, jedna da ju dostojno proslavimo i jedna da se dostatno zahvalimo.

--- Bog nam se u euharistijskom Isusu darovao na najkonkretniji način za sva vremena. Postao je hranom za nas da njegovo razdavanje za spas svijeta ne prestane nikada. Biti pričesnikom znači imati udjela u Kristovoj spasiteljskoj žrtvi i plodove te žrtve pronositi ovim svijetom. Neizmjerna Božja ljubav našla je načina da Bog uvijek ostane s nama, da se trajno možemo s njime sjedinjavati do onog konačnog susreta Oči u oči - Licem u lice.

==> BLAGDAN TIJELOVA, četvrtak, 15. lipnja
- u 10.30 sati misa i procesija i večernja sv. misa u 18.30 sati

 

SLAVLJE SAKRAMENTA KRIZME

--- Stiže nam blagdan Pedesetnice, silaska Duha Svetoga nad apostole i prvu Crkvu. Na večernjoj misi toga blagdana, u nedjelju 4. lipnja, u 18.30h naš otac biskup mons. Mile Bogović podjelit će sakramenat sv. Krizme za 97 krizmanika.

--- U tjednu prije slavlja, točnije u srijedu – 31. svibnja u 17.00 sati biti će sveta ispovijed za roditelje i kumove – na raspolaganju će biti više svećenika. Poslije ispovijedi biti će sveta misa u 18.30 sati i molitva klanjanja pred Presvetim za naše krizmanike i njihove obitelji. Krizmanici dolaze na svetu misu te večeri, a nakon mise i klanjanja u 19.30 biti će susret krizmanika s ocem biskupom dr. Milom Bogovićem. Na tom susretu vrši se posljednja provjera pripravljenosti naših krizmanika.

--- Sveta ispovijed za krizmanike biti će u subotu, 3. lipnja, u 11 sati. U koliko bi netko od roditelja i kumova slučajno bio spriječen doći na ispovijed u srijedu, neka dođe na sv. ispovijed u subotu zajedno s krizmanicima.

ODLOMAK IZ PISMA KRIZMANICIMA

--- Primit ćete darove Duha Svetoga po činu polaganja biskupovih ruku i primanjem svetog pečata na čelo uljem krizme. Glede toga, evo jedne priče: «O UPOTREBI»

--- Jedan proizvođač sapuna reče svećeniku:
- Kršćanstvo nije ništa postiglo. Makar se propovijeda dvije tisuće godina, svijet se nije popravio. Još uvijek ima zla i pokvarenih ljudi.

--- Svećenik mu na to pokaže jedno veoma prljavo dijete koje se igralo u blatu pokraj ceste: - Sapun nije ništa postigao. Na svijetu još uvijek ima blata i prljavih ljudi.

--- - Ali, sapun koristi samo ako se upotrebljava – reče proizvođač sapuna.

--- - Kršćanstvo također – odgovori svećenik.

---Možda se dogodilo da vam je tkogod i predbacio: 'Pa ti više ne ideš u crkvu!' A možda je to već postalo «normalno» da krizmanici poslije krizme više «ne moraju» u crkvu. Mnogi su se već s time i pomirili. U tom slučaju prepoznajemo se u ovoj priči. Sapun nas ne može oprati ako ga ne koristimo. Kršćanstvo i naša vjera ne mogu nam pomoći ako ih ne živimo.

---Zar i danas nije lijepo biti kršćanin? Zar nama Krist ne govori jednako snažno kako je govorio svojim suvremenicima koji su bili zadivljeni njegovim naukom? Bit će da smo mi zaboravili slušati. Nekako njegova Riječ ne dospije do nas jer je puno druge buke koja nam odvlači pažnju. Uskladimo malo bolje valne dužine struna svoje duše. Neka naš nutarnji prijemnik nađe pravu stanicu koja će ga oplemeniti i učiniti zadovoljnijim, ispunjenijim.

---Ne sumnjam da se svi sjećate nabrojiti sedam darova Duha Svetoga: Mudrost, Razum, Savjet, Jakost, Znanje, Pobožnost i Strah Božji. Oni su puno vredniji od svih darova koje ste od svojih najbližih za krizmu primili. Kako bi bilo da vam je vaš kum na krizmi poklonio, recimo, sat, a da ga vi nikada ne nosite. Bi li taj dar vrijedio, ako je uvijek u ladici? Tu je, ali se njime nitko ne koristi. Ili da ga stavljate na ruku samo kad znate da ćete susresti kuma, pa da se ne naljuti ili ne zamjeri, tada ponesete sat. Nije li isto i s darovima Duha Svetoga, darovima koje ste dobili kao snagu za životne borbe koje su pred vama. Kakav bi to bio igrač koji bi se upustio u neko natjecanje, a ne koristio svoje najveće sposobnosti, poput ljevaka koji bi uvijek htio pucati desnom nogom. Ne dopustimo da tako bude s Božjim milostima koje ste primili. Budite blagoslovljeni, živite blagoslov koji ste primili. Svaki dar treba cijeniti, a koliko tek Božje darove.

POVIJESNA SLIKA SLAVLJENJA NEDJELJE U HRVATA (1)
Dan Gospodnji u duhovnom identitetu pokrštenih Hrvata

--- Otkako su Hrvati primili kršćanstvo, u našem je katoličkom narodu nedjelja kao Dan Gospodnji prihvaćena s osobitim poštovanjem i s velikim duhovnim značenjem. Povijesna vrela svjedoče da je nedjelja sa svojim kršćanskim sadržajem za Hrvate katolike postala duhovno središte i duhovno sidrište. Iz tjedna u tjedan, iz godine u godinu, iz stoljeća u stoljeće tkala je duhovno biće vjernika katolika na našim prostorima. Kršćansko sudjelovanje u nedjeljnoj misi – što je sve do nedavno bivalo u veoma visokom postotku - više je nego išta drugo u našoj trinaeststoljetnoj povijesti stvaralo naš duhovni identitet. Sadržavajući u sebi ne samo molitveno – bogoslužni nego i poučno – katehetski biljeg, u naših je katolika nedjeljni sastanak oko Kristova stola pružao i milosnu snagu za hod kroz povijest, i poruku nade, i pravila za život u svakidašnjici. Kršćanska nedjelja je uobličavala našega vjernika, vodila njegov duh, popravljala njegovo životno ponašanje, dizala ga iz padova i klonuća. Ujedno je stvarala snažno kršćansko zajedništvo i učvršćivala župnu zajednicu.

---Takvo značenje nedjelje ili Dana Gospodnjeg učvršćivalo se, između ostalog, i s jedne sretne povijesne činjenice. Središnji događaj nedjelje, sv. Misa – kao i druga bogoslužna slavlja – od naših se početaka slavio na narodnom jeziku. Kako je iz povijesti poznato, Ćirilo – Metodijeva baština ostavila je najtrajnijeg i najsnažnijega uporišta baš u hrvatskih katolika, i to u dubokoj vezi s nedjeljom. U našem je narodu, naime, jednom probuđena, ostala trajna želja da se molitva Bogu izriče na materinskom jeziku, da se Božja riječ razumije, da se pamti, da se upamćena pretače u život.

Lipanj 2006. u našoj župi Sv. Križa

---Mjesec lipanj ove godine započima velikim slavljem podjele sakramenta krizme na sam blagdan Duhova. Na Duhovski ponedjeljak slavimo BDM Majku Crkve. Taj blagdan uvijek nekako padne u sjenu slavlja krizme, ali je zapravo veliki Gospin blagdan. Ona je Majka Crkve, majka novog Izabranog naroda kojemu smo svi mi pripali po svetom krštenju.

---U srijedu 7. lipnja okupit će se u 19.30 sati, poslije mise i klanjanja za obitelj, Župno pastoralno vijeće i Veliki crkveni zbor radi neposrednog dogovora o maloj duhovnoj obnovi koju ćemo imati za sve bliže župne suradnike 10. lipnja (subota) u Kartuziji kod Novog Mesta u Sloveniji.

---Već slijedećeg dana je nedjelja Presvetog Trojstva (11. 06.), a u utorak, 13. lipnja slavimo Sv. Antuna Padovanskog: svete mise biti će ujutro u 9 sati u crkvi Sv. Jakova; u Hreljinu Ogulinskom svečana sveta misa u 18 sati, a za vjernike koji ne mogu doći u Hreljin biti će redovito sveta misa u župnoj crkvi u 18.30 sati.

---Blagdan TIJELOVA u našoj župi oduvijek se svečano slavi. Vjerujemo da će tako biti i ove godine. Od prošle godine obnovili smo tradiciju da prvopričesnici u bjelini idu pred Presvetim i posipaju cvijećem stazu kuda se nosi Presveto. Nadamo se da će se ta tradicija nastaviti.

---Biskupijski susret ministranata održava se u nama susjednoj župi Oštarije, 19. lipnja (ponedjeljak) gdje će nastupiti i naši ministranti.

---Mjesec ćemo zaključiti slavljem blagdana Sv. Petra i Pavla u crkvi Sv. Petra. Očekujemo da će ove godine slavlje predvoditi vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac uz aktivno sudjelovanje Hrvatske vojske iz istoimene vojarne u Ogulinu.

KALENDAR ZA MJESEC LIPANJ 2006.


1. četvrtak
2. petak
3. subota - Ispovijed za krizmanike u 11h
4. NEDJELJA - PEDESETNICA – DUHOVI – SLAVLJE KRIZME u 18.30h
5. ponedjeljak - BDM Majka Crkve
6. utorak
7. srijeda - Klanjanje nakon mise
------------Susret Župnog pastoralnog vijeća i Velikog pjevačkog zbora u 19.30h
8. četvrtak
9. petak
10. subota
11. NEDJELJA - PRESVETO TROJSTVO
12. ponedjeljak
13. utorak - SV. ANTON PADOVANSKI
14. srijeda - Klanjanje nakon mise
15. četvrtak - TIJELOVO
16. petak
17. subota - 19. Sabor mladeži GS biskupije u Senju
18. NEDJELJA - XI. kroz godinu
19. ponedjeljak - Biskupijski susret ministranata u Oštarijama
20. utorak
21. srijeda -Sv. Alojzije - Klanjanje nakon sv. mise
22. četvrtak
23. petak - Presv. Srce Isusovo
24. subota - Rođenje Ivana Krstitelja
25. NEDJELJA - XII. kroz godinu
26. ponedjeljak
27. utorak
28. srijeda - Klanjanje nakon mise
29. četvrtak - Sv. Petar i Pavao
30. petak
31. subota

SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30 sati
ČETVRTKOM: Župni ured radi samo poslijepodne od 17 – 18 sati
SUBOTOM SUSRETI: *u 10h Ministranti
  *u 15h Mali zbor *u 20 h Križari