citati iz biblije
Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima.

(Jošua 1:8)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA SIJEČANJ 2007.

GODINA IV - BROJ 1 (27)

Poniznost kao tajna Božića


--- Božić je blagdan prepun tajni, tajni naše vjere. Svi znamo da je to Isusov rođendan. Radosno ga slavimo. Toliki običaji vežu se uz ovaj blagdan. Ipak, možda nam promiče bogatstvo značenja i veličina tajne Božića. Božić u sebi nosi toliko toga uzvišenog, a opet jednostavnog, bliskog i prisnog svakom čovjeku. Proniknuti dublje u veličinu tajne utjelovljenja Božjeg Sina znači otkrivati Božju ljubav za čovjeka i živjeti od vjere.

--- Rodio se u štalici, u siromaštvu. Od svog prvog trenutka osjetio je odbačenost jer za njega nije bilo mjesta u nijednom svratištu. Tek rođeno dijete grije dah vola i magarca. Kakav prizor! Roditelji su u strahu što će se zbiti. Da dijete ne ozebe, da ne oboli? Čeka ih prilično dug put povratka, od Betlehema u Nazaret. A da mjera teškoća bude puna morat će bježati pred Herodom. Zloglasni kralj razgoropadio se na vijest da se rodio neki novi kralj. Daje pobiti svu novorođenu djecu u tom kraju. Sin Božji tek je došao među ljude, a već mu rade o glavi.

--- Nepojmljivo. Zar se Bog toliko ponizio? Zar je dopustio da kao novorođeni bude prognanik? Da njegovi roditelji osjete strah i tjeskobu? Svu nesigurnost ljudskog života Isus je živio već od svog prvog dana.

--- Zar ga je Otac nebeski već napustio? Odakle je došla prva utjeha i pomoć? Bili su tu priprosti pastiri koji ga dođoše pohoditi. Oni mu prvi donose dare, a čudesna pjesma anđela i svjetlost u zimskoj noći odaju prisutnost Onoga koji ništa ne prepušta slučaju. Pojavit će se i kraljevi s Istoka sa svojim darovima. Oni će ga prepoznati kao novog kralja, kao Božjeg Sina i kao čovjeka koji mora umrijeti. Izrazili su svoju odanost darovima: zlato, tamjan i smirna (plemenita mast za ukop pokojnika).

--- Eto Očeva odgovora. Prvi čestitari dolaze iz redova siromašnih pastira i umnih, bogatih kraljeva. Dijete Isus u jaslama, na slamici već okuplja oko sebe ljude iz svih staleža.

--- Napunila se mjera vremena, došao je obećani čas kada će Bog ispuniti svoja proročanstva. Pohodi Bog narod svoj! Ništa mu ljudsko nije strano od prvog trenutka. Tek je zaživio kao Emanuel – Bog s nama, a već se izjednačio s najpotrebnijima. Bog je ponudio svoju bliskost svakom čovjeku koji za Njega pronađe mjesta u svojoj nutrini. Bog postade malen da može doći malenima, poniznima. Svemogući Bog odloži svoje veličanstvo da mu možemo prići. Božić nas uči da odložimo sve lažne veličine, da bi u poniznosti srca, mogli postati prijatelji Malenoga. Novorođeni traži ponizne da ih učini velikima.

> NA TRI KRALJA - svete mise:
* u župnoj crkvi u 9, u 10.30 i u 18 sati - * u Hreljinu u 12h

 

ČESTITI BOŽIĆ I BLAGOSLOVLJENU NOVU GODINU

 

BOGOJAVLJANJE ILI TRI KRALJA

---Blagdanom Bogojavljanja ili Tri kralja zaključuje se središnji skup božićnih običaja. Na taj blagdan prisjećamo se biblijskog izvješća o dolasku Sveta Tri kralja: Melkiora, Gašpara i Baltazara, Isusu u štalicu. Kraljevi mu daruju tri poklona: smirnu kao čovjeku, zlato kao kralju i tamjan kao Bogu. Prihvaćaju ga kao novog kralja i Spasitelja. Traže ga i pronalaze pomoću svjetla – zvijezde koja im je obasjala put.

---Uz blagdan Bogojavljanja vezani su različiti običaji. Tim danom završava božićni ciklus. Svečano bi se skidali ukrasi i spremali za idući Božić, a tada bi otpočinjao proljetni ciklus narodnih običaja.

---Kod nas uz taj blagdan vezan je i blagoslov kuće i obitelji. To je nadasve stari običaj. Prethodi mu blagoslov vode u crkvi. Vezan je i običaj ophoda zvjezdara, trojice dječaka odjevenih u sveta tri “kralja” s rasvjetljenom zvjezdom.

---Blagoslov obitelji za vjernike je radostan običaj da barem jednom u godini mogu ugostiti svoje svećenike. To je izvanredna prilika da se susretnu stari, nemoćni, bolesni župljani kojima mnogo znači koja riječ utjehe, stisak ruke, šala i osmjeh njihova svećenika. Često se može, tim susretom, učiniti puno više nego u nekoliko godina rada.

Kršćansko značenje blagoslova domova temelji se na božićnoj istini da se je Bog udomio na zemlji. Svećenik započinje molitvu zazivom “Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj!” Po Božiću naši hramovi postadoše kuće, a kuće hramovi, jer se Bog okućio na zemlji da stanuje među nama, s nam i u nama.

---Blagoslov kuća/obitelji stoga želi naglasiti da su naše kuće/obitelji obitavališta Božja i zazivlju da se Bog ne iseli iz naših domova. Antun Gustav Matoš je rekao: “Samo onaj je čovjek, tko je živa kuća Božja”. Stoga valja blagosloviti čovjeka, obitelj, da bi on sam, njegova obitelj i njegov svijet – bili dom Božji.

Ivona Puškarić

 

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI U ŽUPI SVETOG KRIŽA

* utorak, 2. siječnja – Podvrh II – VII (2 svećenika)
* srijeda, 3. siječnja – Žegar I i II (2 svećenika)
* četvrtak, 4. siječnja – Žegar III – X (2 svećenika)
* petak, 5. siječnja – Proce (2 svećenika)
* subota, 6. siječnja – Bogojavljanje, od 14 h: Jakovčić, Bukovica, Dražice (2 svećenika)
* ponedjeljak, 8. siječnja, Škrile I - II i Radnički put (2 svećenika)

---U nedjelju, 7. siječnja objavit ćemo preostali dio blagoslova obitelji koji će ići otprilike ovim redom: Lomošćanska cesta, Kut, Sv. Rok, Pešćenica, Bolnička i Sv. Jakov, Šetalište Krlenac, Bukovnička, Prapuće, Zagrad i sam centar grada.

---Kako možete primjetiti nismo precizno navodili ulicu po ulicu. Vjerujemo da ćete imati razumijevanja jer će nam nakon 10. siječnja pomagati i susjedni svećenici pa ćemo s njima u dogovoru napraviti daljnji raspored.

MISAO UZ ČESTITKE ZA BOŽIĆ I NOVU GODINU

---Kad nas Božja riječ i naše prelijepe božićne pjesme pozovu na mir i dobru volju, pogledajmo dobrohotnim okom na svoje najbliže, i one bližnje i one daljnje. Samo dobra volja u ljudskom oku može Božić odvesti dalje od svjećica, darova i božićnog drvca i dovesti ga do srca. Tada će i svjećice ljepše svijetliti, drvca opojnije mirisati, a i darovi će dobiti svoj pravi smisao. Svima Vama koji i od ovog Božića očekujete da Vam anđeo navijesti mir jer ste miljenici Božji, svima Vama koji želite zajedništvo s Bogom i ljudima, neka Vam ih novorođeni Božić donese u izobilju, a uz to i zdravlje i veselje i "na tom mladom ljetu svega obilja".

Novo Župno pastoralno vijeće

---Na prvu nedjelju došašća, 3. prosinca 2006. u svim župama Gospićko-senjske biskupije provedeni su po prvi puta izbori za članove Župnih pastoralnih vijeća. U našoj župi Sv. Križa glasovalo je 595 vjernika. Ovdje donosimo rezultate glasovanja i ostale članove vijeća koji tu časnu službu vrše bilo po imenovanju župnika ili po drugim službama koje vrše u Crkvi. Potvrda svih novih članova ŽPV stigla je iz biskupskog Ordinarijata 14. prosinca 2006. Sada je potrebno pripremiti konstituirajuću sjednicu i podijeliti službe unutar ŽPV. Nakon toga prema dogovoru biti će javno polaganje prisege novih vijećnika.

---Konstituirajuća sjednica zakazuje se za nedjelju 21. siječnja u 16 sati.

A) Izabrani članovi prema broju glasova:

 
ime
prezime
broj glasova
%
1.
Tomica
Bertović
405
71,05
2.
Sanja
Drenšek
400
70,17
3.
Željko
Zima
359
62,98
4.
Hrvoje
Magdić
351
61,57
5.
Biserka
Magdić
339
59,47
6.
Tomo Blašković
338
59,29
7.
Milan Prpić
324
56,84
8.
Josipa Biondić Atanasovski
297
52,10
9.
Dalibor Jelić
292
51,22
10.
Ivona Puškarić
288
50,52
11.
Nevenka Mihalić
285
50,00
12.
Ivanka Turković
282
49,47

B) Imenovani članovi ŽPV:
13. Zdravko Paušić
14. Josip Cindrić
15. Dario Škrtić

C) Po službi članovi ŽPV:
16. Danica Blašković
17. Milan Poljak
18. Zvonko Ranogajec
19. Ružica Salopek
20. Nives Tomić
21. Željko Brozović, Hreljin
22. s. Pankracija Žižić
23. vlč. Petar Šporčić

 

Velika devetnica Prvih petaka

---Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu ima dugu tradiciju u Crkvi i našem narodu. Ova pobožnost posebno se proširila u XVII. stoljeću po sv. Margareti Mariji Alacoque. Pobožnost se sastoji u tome da se vjernik na 9 prvih petaka u mjesecu skrušeno ispovijedi i na svetoj misi pričesti. Tih 9 prvih petaka trebaju biti u neprekinutom nizu.

---Godine 1689. sv. Margareta primila je objavu jednog značajnog obećanja Božje ljubavi. Svetica je to ovako opisala: Jednog petka, za vrijeme sv. pričesti, On je rekao ove riječi svojoj nedostojnoj službenici: Obećajem ti u preobilju milosrđa svoga Srca da će moja svemoguća ljubav udijeliti svima onima, koji se ispovjeđeni pričeste u prvi petak, za devet neprekinutih mjeseci, milost konačne ustrajnosti. Oni neće umrijeti u mojoj nemilosti, ni bez sv. sakramenata, jer će im moje Srce u onom posljednjem času služiti kao sigurno utočište.

---Želja nam je pozvati što veći broj vjernika na obavljanje ove pobožnosti. Započeli bismo već u siječnju 2007. pružajući vjernicima mogućnost da se ispovijede 1 sat prije večernje svete mise (od 17 do 18 sati) na prve petke. Potičemo na razmišljanje o ideji duhovne obnove za našu župnu zajednicu kroz devet prvih petaka. Ovakva velika devetnica završila bi na prvi petak mjeseca rujna, upravo pred Križevo, blagdan naše župne crkve.

 

KALENDAR ZA MJESEC SIJEČANJ 2007.

1. ponedjeljak - Blagdan BD Marije Bogorodice - Nova godina
----------Sv.----------Sv.sv. mise: u 9, 10.30 i 18 h

2. utorak - Posjet svećenika obiteljima
3. srijeda - Klanjanje nakon mise - molitva za obitelji - Posjet svećenika obiteljima
4. četvrtak - Posjet svećenika obiteljima
5. petak - Posjet svećenika obiteljima
6. subota - Bogojavljanje – Tri kralja – sv. mise u 9, 10.30 i u 18 sati
7. NEDJELJA - Krštenje Gospodinovo – završetak Božićnog vremena
8. ponedjeljak - Posjet svećenika obiteljima
9. utorak - Posjet svećenika obiteljima
10. srijeda - Klanjanje nakon večernje mise - Posjet svećenika obiteljima
11. četvrtak - Posjet svećenika obiteljima
12. petak - Posjet svećenika obiteljima
13. subota - Posjet svećenika obiteljima
14. NEDJELJA - II. kroz godinu
15. ponedjeljak - Posjet svećenika obiteljima
16. utorak - Posjet svećenika obiteljima
17. srijeda - Sv. Antun, opat - Klanjanje nakon mise - Posjet svećenika obiteljima
18. četvrtak - Posjet svećenika obiteljima
19. petak - Posjet svećenika obiteljima
20. subota - Posjet svećenika obiteljima
21. NEDJELJA - III. kroz godinu – Sjednica Župnog pastoralnog vijeća u 16 sati
22. ponedjeljak - NASTAVAK TEČAJA VJERE u 19 h
23. utorak
24. srijeda
25. četvrtak - Obraćenje sv. Pavla
26. petak
27. subota - POČIMAJU SUSRETI SUBOTOM ZA KRIZMANIKE
28. NEDJELJA - IV. kroz godinu
29. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
30. utorak
31. srijeda


SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
ČETVRTKOM: župni ured je otvoren samo poslijepodne od 17 - 18 sati.
SUBOTOM od 27. I.: *u 10h Ministranti
*u 11 i 12h Krizmanici
*u 15h Mali zbor
*u 20 h Križari