citati iz biblije
Ja sam svjetlo svijeta. Tko mene slijedi, sigurno neće ići po tami, nego će imati svjetlo koje vodi u život

(Iv 8,12)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA LISTOPAD 2007.

GODINA IV - BROJ 10 (36)

I VJERA JE DAR - PRIHVAĆEN ILI ODBIJEN

    Godišnjice, imendani, rođendani i druge različite zgode prilika su kada jedni druge darujemo. Svaki nas dar razveseli i kroz svaki dar iščitavamo pažnju, ljubav, poštovanje onoga tko nas je darom obdario. Dar ima svoju priču, značenje i simboliku. Govori nam o darovatelju i obdarenom. Na neki način dar nas veže, obvezuje, podsjeća na tu osobu ili zgodu. Tako darovi čine i potvrđuju veze među ljudima, učvršćuju njihove odnose, uspostavljaju poseban dijalog, poseban govor znakova i značenja. Kakav god bio, dar izaziva zahvalu i uzdarje. Ili pak neprihvaćanje, odbijanje, što znači da ga nismo htjeli primiti i da odbijamo sve što bi taj dar mogao značiti.

    Glavni darovatelj čovjeka je Bog. Tko bi mogao nabrojiti što nam sve od Boga dolazi? Temeljni Božji dar je život i sve što on sa sobom nosi. Među inima i vjera je dar. Kao što nas darovi ljudi obvezuju i vežu, kao što nam poneki dar može biti i teška obveza jer se osjećamo da ga nismo zaslužili, tako i darovi Božji traže uzdarje, traže naš odgovor i nismo ih zaslužili. Bog želi da ga po njegovim darovima upoznamo, da se s njime povežemo, da ga učinimo svojim životnim suputnikom.

    Stvoreni smo na sliku i priliku Božju. Tu Božju sliku nosimo u sebi upravo po Božjim darovima: života, slobode, razuma, upravljanja, partnerstva s Bogom i besmrtnosti na koju nas Bog zove. Knjiga objave Božje, Biblija, neprestano nas na to podsjeća. Vrhunac Božjeg darivanja zbio se u žrtvi Sina Božjeg Isusa Krista koji je sebe dao na križu kao žrtvu pomirnicu za naše grijehe. Kako napisa evanđelista Ivan: Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni (Iv 3,16). Kao da se svi Božji darovi sažimlju u jedan veličanstveni dar – dar vjere.

    Pa ipak ima onih koji ne vjeruju ili se barem tako ponašaju. Zar je Bog nekome uskratio dar vjere? Može li netko za sebe to čak uzeti kao izgovor? Dogodi li se da netko izgubi dar vjere? Kolika pitanja na koja baš ne bi bilo lako odgovoriti. Bolje reći da na ta pitanja svatko sam mora sebi odgovoriti.

    Jedno je sigurno: Bog svojih darova nikome nije uskratio, kao što napisa sv. Pavao: «Ta on ni svojega Sina nije poštedio, nego ga je za sve nas predao! Kako nam onda s njime neće sve darovati?» (Rim 8,32). Svi darovi koje od Boga primamo imaju jedinstven put uzdarja, a to je naš vjernički odgovor, život iz vjere i po vjeri. Jedinstveni put našeg odgovora Bogu je upravo vjera. Vjera u sebi sažima sve Božje darove i mi živeći po vjeri ostvarujemo onu tajanstvenu povezanost koju nam Bog nudi po svojim darovima. Bit će da je tajna vjerovanja u prihvaćanju ili odbijanju Božjih darova. Čovjek je pozvan odabrati!

> VEČERNJE SVETE MISE U LISTOPADU U 18 SATI
Deveta godišnjica proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca
SRIJEDA, 3. LISTOPADA – SV. MISA - U 18H – U KAPELICI U PROCAMA

 


LISTOPAD - GOSPINA KRUNICA – HOD S ISUSOM I MARIJOM

   Molitva je jedno od glavnih sastojnica vjerničkog života, u njoj se susrećemo sa samim Bogom. Danas se često govori o velikoj krizi molitve, naročito među mladima. Bez molitve nema zajedništva, radosti i gubi se svaki smisao, rijetki su koji u svoj svakodnevni život uključuju molitvu. S molitvom stvaramo zajedništvo ljubavi i mira.

   Nalazimo se u mjesecu listopadu u kojem na poseban način častimo svoju nebesku majku Mariju. Koliko je majka važna djeci, a njena ljubav, žrtvovanja i strepnje za njenu djecu ne mogu se s ničim usporediti. Majka sva izgara za svoju djecu, neprestano je uza svoju djecu i oblijeva ih svojom majčinskom ljubavlju. Tako i naša nebeska Majka nas svoju djecu štiti svojom jakom majčinskom ljubavlju, bdije nad nama u svakom trenutku naše svakidašnjice.

   Ona se zalaže za nas i zagovara kod svoga Sina. Ona nas razumije jer je majka i zna što je ljubav, bol i ne može ostati imuna na nas svoju djecu i naše prošnje. Stoga se u ovu listopadsku pobožnosti srcem uključimo. Krunica je upravo molitva našega srca, a ne neko puko naklapanje ili zastarjelo i dosadno nabrajanje. Molitva krunice često je puta neshvaćena. A krunica je upravo hod s Isusom i Gospom. Sastoji se od razmišljanja i molitva koje su usredotočne na život Isusa Krista, od njegova rođenja, preko muke, do uskrsnuća i života Blažene Djevice Marije. Dok molimo i razmatramo otajstva Isusova života mi aktiviramo cjelokupan svoj duh i tijelo. Velika snaga ovih zrnaca povezala je vjernike diljem svijeta u veliku zajednicu djece naše nebeske majke Marije. Već 11 godina za redom 7. listopada slavi se Svjetski dan krunice, koji je potaknuo papa Ivan Pavao II.

   Svjesni da smo ljubljeni vječnom ljubavlju, poput Marije i Josipa u svojoj vjerničkoj zajednici sa svojom obitelji nastojimo što intezivnije u ovim listopadskim pobožnostima slaviti velika otajstva našega spasenja. A okrilje naše nebeske Majke neka nam bude utočište u našoj svakidašnjici.

Vjeroučiteljica: D. Blašković

 

DOGAĐANJA U NAŠOJ ŽUPI U MJESECU LISTOPADU

   * Sastanak župnog pastoralnog vijeća održat će se u ponedjeljak, 1. listopada u 19 sati. Glavna tema sastanka je dogovor za predstojeće razdoblje, osobito za susrete koji će se dogoditi u našoj župi.

   * Misa kod kapelice u Procama, na devetu godišnjicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, 3. listopada, biti će u 18 sati, a predvodit će ju župnik iz Krašića, preč. Dragutin Kučan. Samo u slučaju izuzetno lošeg vremena sv. misa će biti u župnoj crkvi.

   * Šesti uzastopni Biskupijski susret supružnika i roditelja održat će se u Ogulinu, u subotu 6. listopada s početkom u 10 sati u župnoj dvorani. Glavni organizator je Povjerenstvo za pastvu braka i obitelji naše biskupije koje vodi mons. Tomislav Šporčić. Tema susreta je: Supružnici i roditelji kao suradnici u župnom pastoralu braka i obitelji. Predavač je vlč. Emil Bilaver iz Zadra zajedno s bračnim parom Ukalović. Popodnevni program u 14.30 sati – pobožnost križnog puta i sv. misa biti će u svetištu Majke Božje od Čudesa u Oštarijama. Pozivamo bračne parove iz naše župe da se uključe u ovaj važan i koristan susret koji uvelike može unaprijediti i naš župni pastoral.

   * Susret Križara iz cijele Hrvatske u organizaciji naših ogulinskih Križara biti će u subotu i nedjelju, 6. i 7. listopada. Biti će to prilika da upoznaju naš grad i župu. U nedjelju će nekolicina novih križara na sv. misi položiti križarsku zakletvu.

   * XXIII. Sabor mladeži Gospićko-senjske biskupije održat će se u Ogulinu, 13. listopada. Nakon duže stanke i održanog Biskupijskog susreta u travnju na Udbini, predstavnici mladeži župa naše biskupije razmatrat će planove za nove susrete i aktivnosti. Glavna tema susreta je pripremanje mladih Gospićko-senjske biskupije za sudjelovanje na Nacionalnom susretu u Varaždinu, u travnju iduće godine.

   * Mons. Juraj Petrović, dugogodišnji ogulinski župnik, proslavit će 50 godina misništva u srijedu, 17. listopada na večernjoj misi u 18 sati. Prilika je da mu se kao vjernici zahvalimo što je veći dio svoga svećeničkog služenja ugradio upravo u našu župu Sv. Križa.

* Obiteljska škola Riječke metropolije pod geslom «Bračno sazrijevanje s Biblijom» održava se u Omišlju na otoku Krku već petu godinu za redom. Zainteresirani parovi sve potrebne informacije mogu dobiti u Obiteljskom savjetovalištu i Župnom uredu. Bilo bi jako lijepo da se više obitelji odazove i na ovaj susret u kojem je prošle godine sudjelovalo stotinjak obitelji iz cijele metropolije.

   * Misijska nedjelja slavi se u čitavoj Katoličkoj Crkvi, 21. listopada. Toga dana uzdižemo Bogu molitve za sve misionare koji često u opasnim uvjetima šire Božju Riječ diljem svijeta. Te nedjelje posjetit će nas poglavari i bogoslovi internacionalnog sjemeništa "Redemptoris Mater" iz Pule i na svetim misama posvjedočiti o svom misionarskom djelovanju.

   * Tečaj vjere za odrasle započima u ponedjeljak, 22. listopada u 19 sati. Pozivamo sve koji su iz bilo kojeg razloga do sada ostali prikraćeni za neki od sakramenata: krštenja, pričesti, krizme ili vjenčanja, a žele živjeti puninu sakramentalnog kršćanskog života i bolje upoznati vjeru, te se približiti Bogu, da se uključe u ovaj tečaj. Tečaj traje do Uskrsa 2008. godine s većom pauzom za Božić. Ističemo da su to susreti za odrasle na kojima dublje upoznajemo svoju vjeru kroz četiri cjeline: tumačenje glavnih istina vjere, Sv. Pismo, molitva – bogoslužje i sakramenti.

   * Hodočašće u Mariju Bistricu na zadnju subotu u listopadu. Mjesec molitve krunice htjeli bismo okruniti hodočašćem u naše nacionalno Marijansko svetište. Ujutro bismo krenuli u Mariju Bistricu ondje molili pobožnost križnoga puta, prilika za sv. ispovijed i sv. misa. U popodnevnom dijelu posjetili bismo zagrebačku katedralu i grob bl. kardinala Alojzija Stepinca. Prijaviti se možete u župnom uredu ili u sakristiji poslije misa. Vrijeme polaska i cijenu objavit ćemo dva tjedna ranije.

   * Susreti krizmanika ove godine organizirani su na drugačiji način. Sve krizmanike potičemo da vode računa o vremenu sastanka njihove grupe. Priprema za krizmu i prvu pričest nema koristi bez sudjelovanja na nedjeljnim svetim misama. Stoga potičemo roditelje i krizmanike da se na vrijeme uključe u pripravu za sakramente.

 

 

KALENDAR ZA MJESEC LISTOPAD 2007.

1. ponedjeljak - Sv. Terezija od Djeteta Isusa
----------Sv.-– Sastanak Župnog pastoralnog vijeća u 19 sati

2. utorak - Anđeli Čuvari
3. srijeda - SV. MISA U 18 SATI U KAPELICI U PROCAMA
4. četvrtak - Sv. Franjo Asiški
5. petak - Prvi petak, mogućnost ispovijedi od 17.30 h
6. subota - VI. susret supružnika i roditelja Gospićko-senjske biskupije
----------S- Susret Križara Hrvatske
7. NEDJELJA - XXVII. NEDJELJA KROZ GODINU - BD Marija od krunice
----------S- Susret Križara Hrvatske
8. ponedjeljak - DAN NEZAVISNOSTI
9. utorak
10. srijeda - Klanjanje nakon mise
11. četvrtak
12. petak
13. subota - XXIII. Sabor mladeži Gospićko-senjske biskupije - Ogulin
14. NEDJELJA - XXVIII. kroz godinu
15. ponedjeljak - Sv. Terezija Avilska
16. utorak
17. srijeda - Sv. misu u 18 sati predvodi mons. Juraj Petrović
18. četvrtak - Sv. Luka ev.
19. petak -
20. subota - 5. Obiteljska škola Riječke Metropolije – Omišalj na Krku
21. NEDJELJA - XXIX. NEDJELJA KROZ GODINU – MISIJSKA NEDJELJA
22. ponedjeljak - POČETAK TEČAJA VJERE ZA ODRASLE U 19 SATI
23. utorak
24. srijeda - Klanjanje nakon mise
25. četvrtak
26. petak
27. subota - Hodočašće u Mariju Bistricu
28. NEDJELJA - XXX. NEDJELJA KROZ GODINU – Sv. Šimun i Juda Tadej ap.
29. ponedjeljak - TEČAJ VJERE ZA ODRASLE U 19 SATI
30. utorak
31. srijeda - Klanjanje nakon mise

 

SVETE MISE: Radnim danom: u 18 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18 sati
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
ČETVRTKOM: župni ured je otvoren samo poslijepodne od 17 - 18 sati.
PETKOM: Križari u 19 sati
SUBOTOM: od 10 h Ministranti
u 15 h Mali zbor
KRIZMANICI PO GRUPAMA