citati iz biblije
Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar? Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.

(Jošua 1:9)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA PROSINAC 2007.

GODINA IV - BROJ 12 (38)

Zora zori - zornica!

    Priroda ima svoj neumitni tijek. Jesen donosi zrelost svojih plodova. Sve u prirodi ima svoj rast i svoje dozrijevanje. Najslađi su dozreli plodovi koji svojom slatkoćom osvajaju. Ljudski život također ima svoj rast i svoje dozrijevanje. Sijede vlasi mudrog starca ili starice kriju mnoge jeseni života u kojima je dozrijevala životna mudrost. Toliko se puta valjalo nositi sa životom i različitim životnim preprekama. Trebalo je štošta podnijeti, pregrmjeti, prešutjeti, preskočiti ili jednostavno ustrajati.

    Vjernik u mijenama života izgrađuje svoju vjeru. Traga za odgovorima na mnoga životna pitanja. Ustrajava u svom hodu prema svjetlu, prema konačnom cilju sjedinjenja s Bogom. Vjera unosi poseban okus zrelosti života, ako Gospodina imamo za svog životnog suputnika. On je taj prema kome idemo, On je taj s kojim kroz život hodimo.

   

    Došašće nam nudi poseban «trening» - vježbu životnog dozrijevanja. Ići u susret Gospodinu koji dolazi kao novorođeno dijete, novorođeni Spasitelj svijeta. Rodio se u mrkloj noći kada se nebo čudesno prosvijetlilo: «A u tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada. Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja!» (Lk 2,8-9). Bog u tamu donosi svjetlo: «Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet» (Iv 1,9).

    Izići iz tame u svjetlo, pobijediti mrak, pobijediti svaki strah ne predstavlja li životno dozrijevanje? Spoznati sebe, svoj životni put i plan koji Bog ima sa svakim od nas nije li dozrijevanje u vjeri? Što budemo jasnije to vidjeli to ćemo i sigurnije kroz život koračati – i to koračati pravim putem u snazi vjere, okrijepljeni pouzdanjem.

    Eto prilike vježbati svakodnevno da mi dan s molitvom započne, da me svakog jutra obasja nebesko prosvjetljenje, da svaki novi dan Bogu preporučim i Gospodina u sve svoje dnevne poslove unesem. Eto prilike da mi svaka zora dozori i zornicom se u svijetli dan pretvori. Nije li to življeno došašće na najbolji mogući način? Pripravimo put Gospodinu. Dopustimo da nas obasja slava Gospodnja i život nam prožme istina da je Bog odlučio biti Emanuel - Bog s nama.

> NA BOŽIĆ - svete mise: * u župnoj crkvi u 9, u 10.30 i u 18 sati
* u Hreljinu u 12h

> SV. STJEPAN – svete mise u 9h i u 18h *HRELJIN u 10h

 

SPASITELJEV DOLAZAK

   Božićno vrijeme nije bez razloga vrijeme kada smo otvoreniji i raspoloženiji, vođeni slikom tek rođenoga djeteta, okruženog toplinom i radošću. Tada više mislimo na obitelj i bližnje, na one kojih se rjeđe sjetimo tijekom godine. Zašto ovakvo raspoloženje ne može potrajati tijekom cijele godine? Što nas to upravo tada otvara pozitivnom razmišljanju? Kako maleno dijete može uzrokovati takav pomak u cijelom čovječanstvu? Koliko su naša raspoloženja iskrena?

   Dijete rođeno u skromnoj štalici; neprimjereno mjesto i način dolaska na svijet odudaralo je od anđelovog poslanja pastirima da potraže Spasitelja u jaslama. Je li to bilo dovoljno da oni povjeruju u Isusa? Nisu tražili posebne dokaze ni znanstvene postavke niti su za svoju vjeru zahtijevali čuda. Jednostavno su povjerovali i prihvatili tek rođeno dijete za svoga Spasitelja. Nije Gospodin došao u sjaju i slavi, već sličan u svemu nama, osim po grijehu: «A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime: koji nisu rođeni ni od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga.» (Iv 1,12-13).

   Na koji ćemo način mi promatrati malog Isusa ovoga Božića? I ne samo u to vrijeme nego čitave godine, cijeloga života? Prihvaćanje Isusa u svoj život ne znači samo radost i veselje, sjaj i bogatstvo. Prihvatiti ga znači živjeti po patnji i nevoljama koje on ne odbija od svoga rođenja. Došao je da nam pokaže što je to Radosna vijest. Pastiri su prihvatili tu radost otvorenog srca, primili su malo dijete rođeno u štalici, jer je Spasitelj došao k njima, neuglednima i neukima. Vječna težnja koja je postojala u srcu svakog čovjeka do tada – približiti se svome Bogu.

   Isus je taj susret ostvario na potpuniji način. Svojom voljom odlučuje biti jedan od nas, proživjeti zemaljski život, dati nama primjer. To ne čini samo da bi proživio određeni broj godina, niti nastoji proći ne zamjerajući se vlastima jer su prilike bile teške i to nije bilo preporučljivo. Već od svoga rođenja Isus je zasmetao židovskom kralju što je ovoga izazvalo na nerazuman čin pokolja nevine dječice. Kroz svoj život pokazao je da se ne priklanja ni vladajućima ni časti, jer je jedino mjerilo za njega Božji zakon, a to je ljubav. To je pokretač kojega nam Isus pokazuje i kojem nas uči.

Ljubavlju se može pobijediti zlo, ona je razlog zašto se u životu možemo odreći svega onoga za što mislimo da nam je potrebno i da to zaslužujemo više od drugih. Svojom ljubavlju on nas uči poniznosti i načinu na koji trebamo živjeti ako želimo postići vječnu sreću. Pastiri su tu pouku shvatili odmah, povjerovali su u maleno dijete, osjetili Božju ljubav i spasenje već tada u Betlehemu.

   Herod, iako okružen pametnim i mudrim ljudima, tu istinu nije shvatio, iz više razloga. Ljubav se ne secira, ne analizira; ona se živi i daje. Herod ostaje zatvoren u svome sebeljublju, bojeći se da ne izgubi ono što ima. Čovjek zatvoren u sebe i svoje sebičnosti ostaje sam, makar mu se čini da sve konce drži u rukama i da upravlja svojim i tuđim životima. Takva osoba bježi od istinske ljubavi, nalazeći zamjenu u lažnoj «istini». Čovjek će sve učiniti da ukloni one koji mu remete «savršeno» ostvarenje plana.

   Ljudsko znanje ne može nadići Božju mudrost koja zna da ljudski postupci nemaju posljednju riječ. Božja je dobrota iznad ljudskoga zla, ona zna put do vječne radosti. To pokazuje već od samoga početka, rođenjem u skromnim uvjetima sve do najvećega i najočitijega znaka u muci i trpljenju na križu.

   Radosna vijest traži od čovjeka prepoznavanje i življenje po njoj, bez obzira jesu li njeni zahtjevi prihvatljivi čovjeku. Nagradu za čuvanje Božje riječi dobit ćemo u zajedništvu s Bogom u njegovu Kraljevstvu. Onaj isti dar kojega su pastiri prepoznali u svetoj noći, kao i mudraci koji su se došli pokloniti malome djetetu. Svojim darovima (tamjan, smirna i zlato) priznali su to dijete Bogom, Čovjekom i Kraljem, ali i najavili Isusovu spasiteljsku ulogu na ovome svijetu. Spasitelj koji je došao zbog svakoga čovjeka. Spasitelj kojega je Otac poslao da nama ljudima svojim životom pokaže kako treba ljubiti. Spasitelj koji je spasio i tebe i mene. Spasitelj koji je htio spasiti i Heroda.

Ana Stipetić, prof.

Došašće u našoj župi Sv. Križa – godine Gospodnje 2007.

   Započima vrijeme došašća. Radosna priprava na blagdan Kristova rođenja. Prvu svijeću na adventskom vijencu zapalit ćemo 2. PROSINCA, NA PRVU NEDJELJU DOŠAŠĆA. Poslije večernje mise u 19 sati na Trgu kod golubice svečano ćemo započeti adventsko vrijeme u našem gradu kroz niz različitih manifestacija. Biti će tu koncerata i priredbi, živih jaslica i narodnih običaja, a sve s ciljem da vrijeme došašća uđe u svaku našu vjerničku obitelj, u svako srce.

   MISE ZORNICE i ove ćemo godine slaviti svakog jutra u 6.30 sati i to kroz cijelo došašće. Neka doista ovo jutarnje 'lomljenje Kruha' bude iskazivanje našeg truda da želimo spremno dočekati Gospodina: budna duha i otvorena srca. Krizmanike posebno pozivamo da dođu na zornicu 6. prosinca, možda ih tada pohodi i sv. Nikola.

   Mogućnost SVETE ISPOVIJEDI biti će svakog dana došašća za vrijeme misa zornica i navečer pola sata prije večernje svete mise, točnije u 17.30 sati, osim u dane kad jedan svećenik iz Ogulina ide pomagati ispovijedati u druge župe. Više svećenika na raspolaganju za ispovijed biti će na treću i četvrtu nedjelju došašća u 17 sati. Oba puta imat ćemo i kratku zajedničku pripravu koju će predvoditi oci karmelićani iz Oštarija. U subotu, 15. prosinca u 10 sati sveta ispovijed biti će za djecu i mlade.

   DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA bit će obilježena proslavom sv. Nikole na dječjoj misi u 9 sati. Drugi tjedan došašća sprovest ćemo akciju Župljanin u nevolji koju smo u više navrata do sada uspješno organizirali u našoj župi. Novost je to što ove godine želimo u raspodjelu pomoći uključiti i naše krizmanike i župne animatore. Tijekom čitavog tjedna (od 10. – 15. prosinca) na dnu crkve biti će velika košara u kojoj možete ostaviti vaš dar za potrebne. Radi se isključivo o hrani koja će biti podijeljena siromašnijim obiteljima u tjednu pred Božić. Širimo radost Božića po kršćanskoj ljubavi na koju nas je Novorođeni pozvao.

   U trećem tjednu došašća posjećivat ćemo bolesnike koji se pred Božić žele ispovjediti i pričestiti. Javite nam ako imate stariju osobu ili bolesnika u kući da ih možemo posjetiti. Učinite to za svoje starije i bolesne da i k njima dođe Spasitelj.

   Predstavljanjem dviju vrijednih knjiga također ćemo osvježiti naše došašće: «Franjevci Trećoredci – Glagoljaši», fra Petra Runje, 9. prosinca u 19 sati u crkvi Sv. Križa predstavit će sam autor i suizdavač Matica Hrvatska. Knjigu «Isus iz Nazareta» pape Benedikta XVI. predstavit će nam profesori s riječke Teologije, na blagdan Sv. Lucije, 13. prosinca u 19 sati u župnoj dvorani. Biti će prilika riječju i slikom proći Isusovim stopama svetom zemljom Palestinom.

   Nizom koncerata, od kojih izdvajamo tri koja će se, na III. i IV. nedjelju došašća, te u četvrtak 20. prosinca, dogoditi u našoj župnoj crkvi želimo naše došašće učiniti raspjevanim dočekom najradosnijeg blagdana Božića. To će učiniti naš KUD Klek, Dječji zbor OŠ I. B. Mažuranić i svjetski proslavljeni ansambl LADO iz Zagreba.

   Na blagdan Sv. Stjepana počimamo s BLAGOSLOVOM OBITELJI. Raspored blagoslova objavit ćemo naknadno. Posjet svećenika okuplja obitelj na molitvu, zaziva Božju prisutnost u život svake obitelji i podsjeća nas da živimo u trajnoj milosnoj povezanosti s Bogom. Isus je rekao: gdje samo dvojica ili trojica mole i okupljeni su u njegovo ime i On je s njima.

   * Blagdan Sv. Obitelji ove godine želimo obilježiti na poseban način. Na župnu misu u 10.30 sati pozivamo bračne parove da obnove svoja obećanje data jedno drugom i Bogu prilikom sklapanja sakramenta ženidbe. Poziv je ovo da obnovite milost sakramenta ženidbe u svom braku.

 

KALENDAR ZA MJESEC PROSINAC 2007.

1. subota - Biskupijski susret volontera Caritasa u Gospiću
2. NEDJELJA - I. Došašća
                      - Svečano otvorenje manifestacije «ADVENT U OGULINU»
                                          u 19h na Trgu kod POU

3. ponedjeljak - Početak misa zornica u 6.30 sati
                      Tečaj vjere za odrasle u 19.30 sati
4. utorak - Susret srednjoškolaca u 19 sati
5. srijeda - Klanjanje nakon mise – u 19 sati sastanak Župnog pastoralnog vijeća
6. četvrtak - Sv. Nikola – u 10 sati misa za sve poginule branitelje
7. petak
8. subota - Bezgrešno začeće BD Marije – svečana misa u Oštarijama u 11h
9. NEDJELJA -II. Došašća – proslava sv. Nikole na misi u 9 sati
                      Predstavljanje knjige «Franjevci Trećoredci–Glagoljaši u Ogulinu» u 19h
10. ponedjeljak - Tjedan akcije: «Župljanin u nevolji»
                      Završetak jesenskog dijela Tečaj vjere za odrasle u 19 sati
11. utorak - Susret srednjoškolaca u 19 sati
12. srijeda - Klanjanje nakon mise
13. četvrtak - Sv. Lucija – Predstavljanje knjige Isus iz Nazareta, pape Benedikta XVI. u 19h – predstavljaju profesori s Teologije u Rijeci
14. petak - Sv. Ivan od Križa – svečana misa u 17.30 u Oštarijama
15. subota - ISPOVIJED ZA DJECU I MLADE U 10 SATI
                      „DOŠLI SMO VAS POHODITI“ – Božićni koncert KUD-a „Klek“ u 19 sati
16. NEDJELJA - III. Došašća – u 17 sati prilika za sv. ispovijed
                       
„DOŠLI SMO VAS POHODITI“ – Božićni koncert KUD-a „Klek“ u 19 sati
17. ponedjeljak - Tjedan posjete bolesnika
18. utorak - Susret srednjoškolaca u 19 sati;
                                   - Ispovijed u Saborskom u 15h i u Plaškom u 16h
19. srijeda                 - Ispovijed u Tounju u 16h i u Generalskom Stolu u 17.30h
20. četvrtak - Misa u 10 sati za pripadnike Hrvatske vojske i policije, predvodi mons. Josip Šantić
                «Božićna Zvijezda» – koncert dječjeg zbora OŠ I.B. Mažuranić u 19 sati
                - Ispovijed u Zagorju u 15.30 h i u Oštarijama u 17h
21. petak - Ispovijed u Bl. A. Stepinca u 16 h i u Josipdolu u 17.30 h
22. subota
23. NEDJELJA - IV. Došašća – u 17 sati prilika za sv. ispovijed
                        
- Božićni koncert ansambla LADO iz Zagreba u 19 sati
24. ponedjeljak - Badnjak: u 20h Mala polnoćka i u 24h POLNOĆKA
25. utorak - B O Ž I Ć
26. srijeda - Sv. Stjepan – Misu u 18 h predvodi biskup mons. Mile Bogović
27. četvrtak - Sv. Ivan – Posjet svećenika obiteljima - Klanjanje nakon mise
28. petak - Nevina dječica - Posjet svećenika obiteljima
29. subota - Posjet svećenika obiteljima
30. NEDJELJA - Sv. Obitelj – obnova vjenčanih zavjeta na misi u 10.30 h
31. ponedjeljak - Stara godina – u 18h misa ZAHVALNICA i KLANJANJE

 

SVETE MISE:

Radnim danom: u 18 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18 sati
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
MISE ZORNICE u došašću, radnim danom u 6.30 sati

 
SUBOTOM: od 10 h Ministranti
KRIZMANICI PO GRUPAMA
u 15 h Mali zbor