citati iz biblije
Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca!

(Psalam 37:5)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA VELJAČU 2008.

GODINA V - BROJ 2 (40)

Obratite se! – Zašto?

   
    Čistom srijedom ili Pepelnicom ulazimo u ozbiljno i sveto vrijeme korizme. To vrijeme dvostruko je obilježeno: s jedne strane postom, molitvom i pripremom na veliki blagdan naše vjere, blagdan proslave Kristove muke i uskrsnuća i s druge strane - vlastitim obraćenjem, popravljanjem onoga što u našem životu ne ide najbolje, ispravljanjem osobnih mana i nedostataka. Jednom riječju korizma je obilježena nastojanjem da postanemo bolji, pred Bogom i ljudima.

    Pokušajmo malo dublje ući u motivaciju tih promjena na koje nas poziva Isus u svome evanđelju, na koje nas liturgijskim vremenom korizme poziva Crkva. Zašto se je potrebno obraćati, zašto se tako snažno naglašava potreba za obraćenjem, okretanjem od starog načina života? Zašto nije dovoljno dobro živjeti kao prije, kao do sada? Što nas pokreće da doista krenemo putem obraćenje?

    Za neke to će biti strah od moguće Božje kazne. Istina da Bog zlo kažnjava, a dobro nagrađuje, ali jednako tako daje svakome priliku da se obrati i zaživi novim životom. Ali prava motivacija za obraćenje nije strah od Božje kazne. Bilo bi to nesavršeno obraćenje, nesavršeno kajanje. Savršeno obraćenje i savršeno kajanje uvijek je pokretano ljubavlju.

    Zar Krist na vrhuncu svoje muke - na križu - izgleda kao onaj koji je došao prosuti svoj gnjev zemljom i naplatiti sve krivice. Sigurno ne! Upravo suprotno, Krist na križu izgleda kao onaj koji je na sebe preuzeo sve krivice, na sebi naplatio sve kazne i zauvijek došao ljude osloboditi od njihovih opačina. Sam reče jednom: Nisam došao osuditi svijet, nego spasiti! S križa je molio: “Oče oprosti im jer ne znaju što čine!” Ako se ove korizme jače zagledamo u križ znat ćemo s njega pročitati kolikom nas je ljubavlju Bog ljubio i to će biti naš motiv za vlastito obraćenje = odgovoriti na Božju ljubav! Uzvratiti Gospodinu za sve što je za nas učinio, upravo na taj način da postanemo bolji, drugačiji, pred Bogom i ljudima.

    Stoga neka nam ove korizme ne bude teško moliti, činiti pokoru, odreči se poneke stvari kako bi i mi iskazali ljubav drugima, a ponajviše onima koji su potrebniji od nas. Neka ova korizma bude – ne samo odricanje ovoga ili onoga – neka ova korizma bude vježbanje dobrote, velikodušnosti, svladavanja – da ne skačemo na svaki mali nesporazum. Neka nam Božja ljubav prema nama bude motivacija, poticaj da učinimo svijet mrvicu boljim, uvijek mjenjajući najprije sebe sama.

> PRIKAZANJE GOSPODINOVO – SVIJEĆNICA, 2. veljače
svete mise u župnoj crkvi SV: KRIŽA u 9 i u 18 sati
> PEPELNICA – ČISTA SRIJEDA, 6. veljače – sv. mise u 9 i u 18h

 

ŽUPNA STATISTIKA

GODINA

UMRLI
KRŠTENI
VJENČANI
KRIZMANI
PRVOPRIČESNICI
2005.
106
82
36
102
93
2006.
70
77
39
98
93
2007.
85
85
39
95
87

    Ovo su statistički podaci naše župe u protekle 3 godine. Nakon što smo pretprošle godine bili životno u plusu, prošle smo godine na tzv. pozitivnoj nuli. Samo da opet ne krenemo u minus nego da naša župna zajednica bude bogata najvećim blagom – životom, djecom, a onda će imati i svoju budućnost.

    Statistici za prošlu godinu dodajemo još jedan podatak: od 85 preminulih, samo je 46 pokojnika bilo proviđeno svetim sakramentima, tj. prije smrti svećenik je bio pozvan da bolesnika ispovijedi, pričesti i pomaže bolesničkim uljem, dok je čak 39 pokojnika preminulo bez svetih sakramenata. To jasno pokazuje da je još jako zanemaren sakrament bolesničkog pomazanja i popudbine – sv. pričesti. Potičemo sve vjernike da ne oklijevaju pozvati svećenika, da ne čekaju zadnji čas. Zar nije najviše što možemo učiniti za svoje u obitelji da s ovog svijeta odu pomireni s Bogom?!

U NAŠOJ ŽUPI KROZ VELJAČU 2008.

 

   I ove godine nastavili smo s pobožnošću Srcu Isusovu na 9 Prvih petaka u mjesecu. One koji se nisu stigli uključiti u siječnju potičemo da započmu u veljači jer ćemo mogućnost obavljanja Prvih petaka imati kroz cijelu godinu.mnjan kao Bogu, zlato kao kralju i smirnu kao čovjeku.

   Svijećnicu ili Prikazanje Gospodinovo u hramu slavimo 40 dana poslije Božića, u subotu, 2. veljače. Svete mise su ujutro u 9 i navečer u 18 sati. Na večernjoj misi biti će blagoslov svijeća i procesija u crkvi. Osobito pozivamo djecu i mlade da dođu na procesiju jer je to blagdan kada je Isus kao dijete prikazan u hramu, tj. Marija i Josip došli su Bogu u hram zahvaliti za dar života, za dijete Isusa koje im je Bog podario. Prikazali su ga Bogu prema židovskom običaju iza čega se krije dublje značenje da Bog sa svakim od nas ima svoj plan. Sv. Luka zapisa u svom evanđelju: «Kad se zatim po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe ga u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu - kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! - i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića.
   Živio tada u Jeruzalemu čovjek po imenu Šimun… Ponukan od Duha, dođe u Hram. I kad roditelji uniješe dijete Isusa da obave što o njemu propisuje Zakon, primi ga on u naručje, blagoslovi Boga i reče: "… Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.» (Lk 2,22-32).

   Na prvu nedjelju u veljači Crkva slavi Dan Života. Ovaj je spomendan vezan upravo za blagdan Svijećnice. Prilika je da svi Bogu zahvalimo za dar života i tolike Božje darove koje ničim nismo zaslužili. Na poseban način Dan Života obilježit ćemo na večernjoj sv. misi u 18 sati kada će nam udruga Oda prijateljstvu prikazati svoje djelovanje u protekloj godini. Milostinje te večernje mise ide za pomoć udruzi Oda prijateljstvu. Nakon mise u 19 sati kantautor Davor Terzić iz Rovinja održat će koncert duhovne šansone zajedno sa svojom suprugom Vesnom Terzić koja će nam predstaviti svoju poeziju. Pjesme Davora Terzića možete dosta često čuti na Katoličkom radiju i u našoj radio emisiji ZOV, subotom na Radio Ogulinu u 12 sati.

   Početak korizme ove je godine nešto ranije, Čistu srijedu – Pepelnicu slavimo već, 6. veljače. Korizmu bitno obilježava poziv na obraćenje, vježbanje volje u različitim odricanjima, ali i jača nastojanja da pomognemo bližnjem u potrebi. Simbolika pepela na prvi dan korizme želi nam prisvjestiti prolaznost ljudskog života i potrebu da svoj život oplemenimo vječnim vrijednostima koje ne gube svoga sjaja, nego traju zauvijek: plemenitost, velikodušnost, ljubav, mir, dobrota, istina, pravednost… tolike kreposti koje u korizmi valja «vježbati» da bi doista živjeli po evanđelju. Svete mise biti će ujutro u 9 i navečer u 18 sati. U vrijeme korizme pobožnost križnog puta biti će petkom i nedjeljom pola sata prije večernje mise.

  U vremenu korizme nastavljaju se susreti za srednjoškolce, utorkom u 19 sati. Opetujemo poziv mladima da nam se priključe u pripremama za Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži u Varaždinu 26. i 27. travnja ove godine.

  Dani Ilme de Murske održat će se u našem gradu od 22. do 24. veljače. Korizmeni koncert s duboko religioznim sadržajima biti će u župnoj crkvi Sv. Križa, na III. korizmenu nedjelju poslije večernje mise, u 19 sati. Nastupit će gudački kvartet Rucner i operni umjetnici iz Rijeke, Olga i Bojan Šober, a izvesti će i glazbeno djelo Sedam Isusovih riječi s križa.

  Tečaj priprave za brak održava se u veljači, a počima u petak 22. veljače u 19 sati. Prvi susret održat će mr. Agneza Andrašek, kancelar Gospićko-senjske biskupije, na temu: «Sakramenat ženidbe pod pravnim i dogmatskim vidom – 'POSTUPAK'». Kroz još pet susreta govorit će se o komunikaciji u braku, prirodnom planiranju obitelji, brak u Sv. Pismu i crkvenim dokumentima, te o osnovama kršćanskog nauka. Napominjemo da se tečajevi za brak u našem dekanatu održavaju tri puta godišnje: u veljači, svibnju i rujnu, a da je za sklapanje sakramenta ženidbe Tečaj obavezan u svim biskupijama u Hrvatskoj.

  NEOKATEKUMENSKI PUT

  Neokatekumenski put je započeo godine 1964. u Madridu po djelovanju Francisca (Kika) Argüella i Carmen Hernández. Oni su na traženje siromaha, među kojima su živjeli, započeli tim istim siromasima naviještati Evanđelje Isusa Krista. S vremenom se ova kerigma (navještaj) konkretizirala u katehetsku sintezu utemeljenu na tri osnove: Riječ Božja – Liturgija – Zajednica, koju nastoji voditi osobe do bratskog zajedništva i zrele vjere. Nekoatekumenski put stavlja se u službu biskupa i župnika kao itinerarij ponovnog otkrivanja krštenja i permanentnog odgoja u vjeri. Nudi se vjernicima koji, obavljajući ovaj put obraćenja i kateheze, žele u sebi oživjeti bogatstvo kršćanske inicijacije. Ovaj pokret u Crkvi živi u župama, u malim zajednicama sastavljenim od osoba različite dobi i socijalnih uvjeta. Ima za cilj postupno uvoditi vjernike u čvršću povezanost s Isusom Kristom, te ih učiniti aktivnim subjektima u Crkvi i posvuda autentičnim svjedocima Spasiteljeve radosne vijesti. – tekst iz Dekreta o Neokatekumenskom putu – uvod u Statut, Rim, 2002.

  U našoj župi pokušat će osnovati zajednicu i održati prvih 16 kateheza bračni par Milan i Lidija Košir, bogoslov Vjekoslav Kovač i svećenik Leonid Bevar. Velečasni Leonid i bogoslov Vjekoslav putovat će iz Rijeke na svaku katehezu, dok će se bračni par Košir za vrijeme trajanja kateheza doseliti u Ogulin i biti s nama više od mjesec dana.

Kateheze započimaju u utorak, 29. siječnja u 19 sati u župnoj dvorani.

KALENDAR ZA MJESEC VELJAČU 2008.

1. petak - Prvi petak u mjesecu – ispovijed od 17 sati
2. subota - PRIKAZANJE GOSPODINOVO – SVIJEĆNICA, mise u 9 i 18h
3. NEDJELJA - IV. kroz godinu – Sv. Blaž – Dan Života
                  U 19 h KONCERT KANTAUTORA DAVORA I VESNE TERZIĆ IZ ROVINJA

4. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19.30 h
5. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
6. srijeda - PEPELNICA - POČETAK KORIZME, mise u 9 i 18h - Klanjanje nakon mise
7. četvrtak
8. petak - Križni put u 17.30 satiu 19 hodočasnici za Rim
9. subota
10. NEDJELJA - I. KORIZMENA – BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC
11. ponedjeljak - Gospa Lurdska - TEČAJ VJERE u 19 h
12. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
13. srijeda - Klanjanje nakon mise
14. četvrtak
15. petak - Križni put u 17.30 sati - TEČAJ ZA BRAK U 19 SATI
16. subota
17. NEDJELJA - II. KORIZMENA - predstavnici zajednice MONDO NUOVO iz Kistanja
18. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
19. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
20. srijeda - Klanjanje nakon mise
21. četvrtak
22. petak - Križni put u 17.30 sati - TEČAJ ZA BRAK U 19 SATI
23. subota - TEČAJ ZA BRAK U 19 SATI
24. NEDJELJA - III. KORIZMENA - TEČAJ ZA BRAK U 20 SATI
              KORIZMENI KONCERT – GUDAČKI KVARTET RUCNER I
              OPERNI UMJETNICI OLGA I BOJAN ŠOBER – u 19 sati

25. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
26. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
27. srijeda– Klanjanje nakon mise
28. četvrtak
29. petak - Križni put u 17.30 sati - TEČAJ ZA BRAK U 19 SATI

 

SVETE MISE:

Radnim danom: u 18 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18 sati
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati

ČETVRTKOM: Župni ured je otvoren samo poslijepodne
od 17 – 18 sati.
SUSRETI SUBOTOM: u 10 h Ministranti
Krizmanici po grupama
u 15 h Mali zbor