citati iz biblije
Tko teži za pravdom i dobrohotnošću, nalazi život i čast.

(Mudre izreke 21:21)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA OŽUJAK 2008.

GODINA V - BROJ 3 (41)

U NADI PREOBRAŽENI

   
    Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 17. veljače 2008. kada su bili nazočni na Trgu Sv. Petra i ogulinski hodočasnici.

    Draga braćo i sestre, jučer su ovdje u Apostolskoj palači završene duhovne vježbe na kojima su, kao i svake godine, papa i njegovu suradnici iz rimske kurije imali priliku sjediniti se u molitvi i meditaciji. Zahvaljujem svima koji su nas u duhu pratili: neka Gospodin nagradi njihovu velikodušnost. Danas, o drugoj korizmenoj nedjelji, slijedeći pokornički hod, nakon što je prošle nedjelje navješteno evanđelje o Isusovoj kušnji u pustinji, liturgija nas poziva na razmišljanje o izvanrednom događaju preobraženja na brdu. Pogleda li ih se zajedno, oba ova odlomka unaprijed navješćuju vazmeno otajstvo: Isusova borba protiv napasnika nagoviješta veliku konačnu bitku u muci, dok svjetlo njegova preobražena tijela navješćuje slavu uskrsnuća. S jedne strane vidimo Isusa kao potpuna čovjeka koji s nama dijeli čak i kušnju; s druge strane promatramo Sina Božjega koji pobožanstvenjuje naše čovještvo. Na taj bismo način mogli reći da se ove dvije nedjelje predstavljaju kao stupovi na kojima počiva cijelo zdanje korizme sve do Uskrsa, pa čak i cijelo ustrojstvo kršćanskoga života koji se u biti sastoji od vazmenog dinamizma: od smrti do života.

    Gora - Tabor poput Sinaja - mjesto je Božje blizine. To je povišeno mjesto u odnosu na svakodnevni život, gdje se može udisati čisti zrak stvaranja. To je mjesto molitve, gdje se može doći u blizinu Gospodinovu, poput Mojsija i Ilije, koji se pojavljuju uz preobraženoga Isusa i s njime razgovaraju o "Izlasku" koji ga očekuje u Jeruzalemu, to jest o vazmenom otajstvu. Preobraženje je molitveni događaj: moleći, Isus uranja u Boga, s njime se usko združuje, prianja svojom ljudskom voljom uz Očevu volju ljubavi, te ga tako svjetlo obuzme, na vidljivi način iskazujući istinu o njegovu biću: on je Bog, Svjetlo o Svjetla. I Isusove haljine postaju bijele i sjajne. To podsjeća na krštenje, na bijelu haljinu što je odijevaju novokrštenici. Tko se u krstu nanovo rodi odjeven je svjetlom, čime se naviješta nebeski život što ga Otkrivenje prikazuje simbolom bijelih haljina (usp. Otk 7,9.13). U tome je središnja poruka: prebraženje je nagovještaj uskrsnuća, no ono pretpostavlja smrt. Isus apostolima objavljuje svoju slavu, kako bi imali snage suočiti se sa sablazni križa i kako bi shvatili da kroz mnoge nevolje valja proći da bi se stiglo do Kraljevstva Božjega. Očev glas, koji odozgo odjekuje, proglašava Isusa ljubljenim Sinom kao i u krštenju na Jordanu, te dodaje: "Slušajte ga" (Mt 17,5). Da bi se ušlo u život vječni valja slušati Isusa, slijediti njegov put križa, noseći poput njegu u srcu nadu uskrsnuća. "Spe salvi", nadom spašeni. Danas možemo reći: "U nadi preobraženi."

    Obraćajući se sada u molitvi Mariji, prepoznajmo u njoj ljudsko stvorenje iznutra preobraženo milošću Kristovom, te se povjerimo njezinome vodstvu da bismo s vjerom i velikodušnošću prošli korizmeno putovanje.

   

> 16. ožujka – CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
sv. mise u 8.30, 10.30 i u 18h - u Hreljinu sv. misa u 12 h
- u 16 h Križni put na ogulinskoj Kalvariji

 

    ČETVRTE KORIZMENE NEDJELJE, 2. ožujka, poslijepodne organizira se hodočašće Ogulinskog dekanata u gospićku katedralu. Nastavljamo s ovom lijepom tradicijom treću godinu za redom. Svake nedjelje u korizmi hodočasti po jedan dekanat. Iz naše župe krenulo bi se u 13.30 sati, a prva postaja hodočašća bila bi u Brinju gdje bi se okupile sve župe našeg dekanata. U župnoj crkvi u Brinju, domačin je župnik i dekan otočki vlč. Jure Tutek. Ondje bi u 14.30 sati bilo pokorničko bogoslužje, mogućnost svete ispovijedi i pobožnost križnoga puta.

    U 15.30 krenulo bi se prema Gospiću, gdje bi se u katedrali služila sveta misa u 17 sati, koju će predvoditi biskup mons. Mile Bogović. Nakon svete mise u novoj zgradi biskupije može se pogledati izložba o crkvama Slunjskog dekanata. Nakon male pauze oko 19.30 sati krenuli bismo natrag put Ogulina.

   Nadamo se i ove godine lijepom odazivu kao što je bilo prijašnjih godina. Cijena karte je 50 kuna, a svaki će hodočasnik dobiti knjižicu s molitvom križnog puta i prikazom župa Slunjskog dekanata.

   Akciju “Župljanin u nevolji” sproveli bismo u petom tjednu korizme, od 2. – do 9. ožujka. Već se uhodao običaj da u korizmi i došašću prikupimo hrane za potrebne u našoj župi koju onda članovi Župnog pastoralnog vijeća odnesu obiteljima za koje znamo da im je potrebno. Na taj način pokazujemo svoju kršćansku ljubav za potrebite, te i njima omogućimo da radosnije proslave blagdane.

   Akcija «MISEREOR» predstavlja godišnji dar, obiteljski ili osobni, za potrebe centralnih ustanova naše Gospićko-senjske biskupije. Posljednjih godina veoma se mali broj odazove ovoj akciji u našoj župi iako podijelimo prilično veliki broj koverti s pismom našeg biskupa mons. Bogovića. Nije bitan iznos već dobra volja, a svaki skromni dar bit će veliki doprinos djelovanju biskupije. Stoga potičemo vjernike naše župe da se što veći broj obitelji odazove i na ovu akciju, te plodove svojih korizmenih odricanja djelom usmjerite prema nakanama koje su u pismu navedene. Koverte s pismom možete uzeti na stoliću tiska, pri izlasku iz crkve. Svoj dar možete i osobno predati prigodom hodočašća u gospićku katedralu.

ISPOVIJED – Na V. korizmenu nedjelju, 9. ožujka u 17 sati i u utorak, 18. ožujka u 17 sati biti će mogućnost svete ispovijedi s više svećenika na raspolaganju.

 

V A Z M E N O    T R O D N E V LJ E

VELIKI ČETVRTAK - MISA VEČERE GOSPODNJE u 18 sati i nakon mise kratko bdjenje s Isusom u Getsemaniju
Krist – sveti kruh

   Kao što se Krist svetim apostolima pokazao u pravom tijelu, tako se sada i nama pokazuje u svetom kruhu. I kao što su oni svojim tjelesnim pogledom vidjeli samo njegovo tijelo, ali su, promatrajući duhovnim očima, vjerovali da je on Bog, tako i mi, gledajući tjelesnim očima kruh i vino, gledamo i čvrsto vjerujemo da je tu živo i istinito njegovo presveto tijelo i krv.

Sv. Franjo Asiški

VELIKI PETAK - OBREDI VELIKOG PETKA u 17 sati :
Služba Riječi - Sveopća molitva - Klanjanje križu - Sveta Pričest

   Današnji darovi – milostinja - idu za uzdržavanje Svetog Groba u Jeruzalemu. – «A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše.» (Iz 53,4-5), kliče liturgija Velikog petka.

VELIKA SUBOTA
> Prijepodne od 10 do 12 sati mogućnost svete ispovijedi.
VAZMENO BDJENJE - SLAVLJE USKRSNUĆA GOSPODNJEGA u 21 sat.
Iste večeri svi ćemo obnoviti svoja krsna obećanja zajedno s odraslim novokrštenicima koji će primiti sakramente inicijacije – uvođenja u kršćanstvo. Učvrstimo svoje opredjeljenje za Krista koji nam svojim uskrsnućem daruje novi život.
Poslije bdijenja biti će i blagoslov jela.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS !!!

> Na blagdan Uskrsa svete mise su u 7.30, 9, 10.30 i 18.30 sati, te u Hreljinu u 12 sati. Nakon prve dvije mise bit će blagoslov uskrsnih jela.
> Na uskrsni ponedjeljak svete mise su ujutro u 9 sati i večernja sveta misa u 18 sati koju predvodi biskup Mile Bogović.

 

 

Krv i voda

   “Gledat će onoga koga su proboli”. Gledajmo s vjerom u Isusov probodeni bok, iz kojeg su potekli „krv i voda“ (Iv 19,34)! Crkveni su oci promatrali te elemente kao simbole krštenja i euharistije. Preko krsne vode, zahvaljujući djelovanju Duha Svetoga, omogućen nam je pristup u samu dubinu ljubavi Presvetog Trojstva. U korizmenom smo vremenu, spominjući se svoga krštenja, pozvani izaći iz samih sebe i, u povjerljivom predanju, otvoriti se Očevu milosrdnom zagrljaju.

   Krv, simbol ljubavi Dobrog Pastira, izlijeva se u nas osobito u euharistijskom otajstvu: “Euharistija nas uvodi u čin Isusove žrtve… ulazimo u samu dinamiku njegova predanja samoga sebe” (enc. Deus caritas est, 13). Živimo, dakle, korizmu kao 'euharistijsko' vrijeme u kojem ćemo, prihvaćajući Isusovu ljubav, naučiti tu ljubav širiti oko sebe riječju i djelom. Razmatranje “Onoga koga su proboli” potaknut će nas na taj način da otvorimo svoje srce drugima i prepoznamo povrede dostojanstva ljudskog bića. To će nas, na poseban način, potaknuti da se borimo protiv svakog oblika prijezira života i izrabljivanja osobe i da ublažimo drame samoće i napuštenosti u kojima žive mnoge osobe.

   Neka korizma bude za svakog kršćanina obnovljeno iskustvo Božje ljubavi koja nam je darovana u Kristu, ljubavi koju svakoga dana moramo i mi sami “iznova darivati” bližnjemu, u prvom redu onome koji trpi i koji je u potrebi. Samo ćemo tako moći u punini sudjelovati u uskrsnoj radosti. Neka nas Marija, Majka ljubavi, vodi na tome korizmenom putu, putu istinskog obraćenja Kristovoj ljubavi. Vama, draga braćo i sestre, želim koristan korizmeni hod i od srca svima udjeljujem svoj posebni apostolski blagoslov.
Papa Benedikt XVI.

Kad ti se učini da je sve mrtvo,
ne očajavaj, uzvjeruj
i pričakaj da prođu tri dana
- ma koliko dugo trajali ! (N. Kuzmičić)
Stoga, “Nek, usklikne sad nebesko mnoštvo Anđela, nek uskliknu službenici Božji, i s pobjede tolikog Kralja nek jekne trublja spasenja…”


 

KALENDAR ZA MJESEC OŽUJAK 2008.

1. subota - TEČAJ ZA BRAK U 19 SATI
2. NEDJELJA - IV. KORIZMENA - HODOČAŠĆE U BRINJE I GOSPIĆ
3. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19.30 h
4. utorak - Susret srednjoškolaca u 19 sati
5. srijeda - Klanjanje nakon mise
6. četvrtak
7. petak - Prvi petak u mjesecu – ispovijed od 17 sati – Križni put u 17.30 h
8. subota - ISPOVIJED za djecu i mlade u 10h
9. NEDJELJA - V. KORIZMENA - ISPOVIJED za odrasle 17h
10. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19.30 h
11. utorak - Susret srednjoškolaca u 19 sati
12. srijeda - Klanjanje nakon mise
13. četvrtak
14. petak - Križni put u 17.30 sati
15. subota
16. NEDJELJA - CVIJETNICA - sv. mise u 8.30, 10.30 i u 18h
17. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
18. utorak - ISPOVIJED za odrasle 17h - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
19. srijeda - Klanjanje nakon mise
20. četvrtak - VELIKI ČETVRTAK – MISA VEČERE GOPSPODNJE u 18 h
21. petak - VELIKI PETAK – KLANJANJE KRIŽU u 17 h
22. subota - VELIKA SUBOTA – VAZMENO BDJENJE u 21 h

23. NEDJELJA - U S K R S – mise po nedjeljnom rasporedu
24. ponedjeljak - Uskrsni ponedjeljak – misu u 18 predvodi biskup Mile Bogović
25. utorak
26. srijeda - Klanjanje nakon mise
27. četvrtak
28. petak
29. subota
30. NEDJELJA - II. USKRSNA - BIJELA NEDJELJA
31. ponedjeljak - Večernja misa u 18.30 – radi ljetnog računanja vremena

 

SVETE MISE:

Radnim danom: u 18 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18 sati
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati

ČETVRTKOM: Župni ured je otvoren samo poslijepodne
od 17 – 18 sati.
PETKOM: Križari u 19 sati
SUSRETI SUBOTOM: u 10 h Ministranti
Krizmanici po grupama
u 15 h Mali zbor