citati iz biblije
Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!

(Psalam 51:12)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA STUDENI 2008.

GODINA V - BROJ 11 (49)

Čovjek slika Božja ili Bogolikost čovjeka odrazuje vječnost    


    Na početku Biblije, u prvoj glavi knjige postanka stoji zapisano: “I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!" Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.” (Post 1,26-27).

    Ništa se u Sv. pismu ne ponavlja više puta ako nije iznmno važno ili nam prenosi značajnu objavu. Već na prvoj stranici Biblije u izvješću o stvaranju svijeta i čovjeka, u svega 2 retka čak četiri puta ponavlja se da Bog stvara čovjeka na svoju sliku i priliku, sebi slična. Svaki je čovjek, dakle, odraz Božjega bića. U svaku ljudsku osobu Bog je utisnuo svoju sliku i možemo razmišljati o bogolikosti čovjeka. Ljudska osoba je odraz Božjega bića. Odraz našeg lica obično gledamo u ogledalu, u mirnoj površini vode ili se vidimo na slikama, filmu. Da li smo kad razmislili koje su to crte našeg lica-bića odraz Božji? Koje su to osobine, kvalitete ljudskog života, naših sposobnosti koje nam je Bog darovao pa da budemo njegova slika?

    Stvarajući čovjeka kao svoju sliku Bog je uzdigao ljudsko dostojanstvo iznad svih drugih stvorenja. Samo je čovjek njegova slika, samo je čovjeku podario da bude Bogu nalik. Bog je jedan i jedini, uzvišen iznad svakog ljudskog razumijevanja i shvaćanja, pa ipak nosimo odraz njegovih osobina. On je jedini, prvi i pravi gospodar svega stvorenog, ali je čovjeka učinio svojim suradnikom u oblikovanju lica zemlje. Po ljudskom radu, gospodarenju i upravljanju Bog nastavlja svoje djelo stvaranja. Mnoge je od svojih vlastitosti dao i čovjeku: slobodu, razum, mudrost, ljubav, darežljivost… Učinio je čovjeka svojim suradnikom - partnerom.

    Božji darovi čovjeku, njegovoj bogolikosti imaju svoj vrhunac u jednom posebnom daru. Čovjek nije stvoren samo za zemaljski život. Ljudski život nije dužina, koja bi imala svoj početak i kraj. Ljudsko biće stvoreno je za vječnost (polupravac). Imamo svoj početak u vremenu, moramo okončati svoje dane na zemlji, ali to nije kraj. Čovjek je najuzvišenija slika Božja upravo po daru vječnosti, besmrtnosti. Svemogući i vječni Bog, koji je oduvijek i zauvijek, utisnuo je i tu svoju osobinu u čovjeka, jer mu je dao vječni život. Toliko nas je zavolio da nas želi vječno uza se. Ta perspektiva vječnosti, besmrtnosti, beskrajnog života stoji u temeljima naše vjere. Vječnost obasjava naš zemaljski život. U svjetlu vječnosti sve što kroz zemaljski život moramo proći poprima savim drugačije izglede, boje. Kad bi ljudski život završavao u grobu, čovjeku ne bi ostalo ništa do li sebičnost da se što više naužije života koji prolazi. Ne bi imali čime osmisliti žrtvu, velikodušnost, patnju, bilo koju nevolju i muku, pa ni samu ljubav. Ali - ako na svoj život, i živote dragih nam osoba koje su nas napustile, gledamo u obzorju vječnosti sve dobiva svoj smisao i cilj: živjeti zauvijek u nebeskoj radosti…

> BLAGDAN SVIH SVETIH – svete mise:
* u župnoj crkvi u 8h  * u Sv. Jakovu u 10h  i u 15h
 * u Sv. Petru u 10h i u Hreljinu u 12h
> DUŠNI DAN  –  mise po nedjeljnom rasporedu

 

   SVETI NIKOLA TAVELIĆ

    Nikola Tavelić prvi je Hrvat proglašen svetim. Bio je navjestitelj i branitelj vjere. Svoj svećenički i redovnički život svakodnevno je uranjao u molitvu i Euharistiju, uspio je ostvariti ideal kršćanstva - svetost.

    Nikola, potomak stare hrvatske plemićke obitelji Tavelića, rodio se u Šibeniku. Stupio je u franjevački red u Bribiru, gradu slavnih knezova Šubića. Bilo je naravno da Nikola, ušavši u franjevački red, kroz godine svoga studija prihvati i duh utemeljitelja svoga reda sv. Franje Asiškog koji je u svojem pravilu napisao čitavo poglavlje o odlasku u misije. I Nikola se odazvao tom pozivu. Odazvao se Duhu koji želi proširiti Kristovu Radosnu vijest. Studirao je filozofiju i teologiju u Zadru i Splitu, 1365. zaređen je za svećenika.

    Upravo kad je Nikola završio studije zatražio je bl. Bartul Alvernski, koji je tada upravljao Bosanskom franjevačkom zajednicom (vikarijom), na nagovor pape Grgura XI., šezdeset dobrih i učenih redovnika koji će širiti Kristovo Evanđelje u Bosni. Iz Bosne Nikola je krenuo u Sv. Zemlju koju je Spasitelj posvetio svojom krvlju. Došavši u Jeruzalem, Nikola se nije zadovoljio s ispovijedanjem hodočasnika i još malobrojnijih vjernika koji su boravili u Jeruzalemu. On je htio privući Kristu i one koji ga ne poznaju. Zajedno s Deodatom iz Ruticinija, Petrom iz Narbonne (Francuska) i Stjepanom iz Cunea (Italija) nastupio je pred jeruzalemskim kadijom, držeći da će najlakše pridobiti Saracene ako pridobije njihova poglavara kadiju. Ali kao što je Franjina riječ ostala bez uspjeha, ostade tako i njegovih duhovnih sinova.

    Osuđeni na smrtnu kaznu, sva četvorica podniješe mučeničku smrt 14. studenoga. 1391. godine. Netom je izrečena presuda, navale svi Saraceni koji su stajali uokolo s ogromnom vikom galameći: «Smakni ih, smakni ih!» I tako su ih dugo tukli različitim predmetima dok nisu pali na zemlju kao mrtvi, tako da je svatko mislio da su mrtvi. Nakon jednog sata počeše braća otvarati oči i nešto govoriti. Kad je to kadija opazio, dade ih svezati i staviti u lance a noge im okovati, čvrsto privezati za stupove i tako okrutno bičevati da su im tjelesa bila potpuno oderana tako da više nisu mogli stajati na nogama. Potom ih baci u najgnusniju tamnicu i tako ih čvrsto dade stegnuti u drvene klade da nisu imali odmora ni počinka nego su se mučili u neprestanim groznim mukama. Pred emirom, kadijom i nebrojenim mnoštvom Saracena, ponovno ih upitaše da li će opozvati ono što su rekli i da li će postati Saraceni pa tako neće umrijeti. «Znajte da se radi Krista i njegove vjere ne bojimo ni vremenite smrti ni vremenitog ognja.» Tako su se hrabro pred njima držali sveti muževi. Kad su to prisutni Saraceni čuli, razdraženi udare bijesno na njih, tako su ih raznijeli mačevima da od njih nije ostalo ni ljudske prilike. Kad su završili s mučenjem, baciše ih u veliki oganj, zatim su razasuli pepeo da ih kršćani ne bi pronašli.

    Tako je Nikola postigao krunu mučeništva i time postao slika svog naroda. Postao je naš uzor na putu života pokazujući nam usku stazu ljubavi koja vodi prema Bogu ne zaboravljajući brata čovjeka. (Danica Blašković)

    BIBLIJSKE VEČERI

    Kako smo već običavali, i ove godine u studenome želimo našim vjernicima ponuditi dublje poznavanje Svetoga pisma. Svakoga petka poslije mise u 18.30 sati, (iznimno za Gospu od zdravlja – u četvrtak) zajednički ćemo čitati nedjeljna čitanja i razmatrati Božju riječ dotične nedjelje. Nadahnuta Božja riječ predstavlja neiscrpivi misterij i uvijek živu i djelotvornu riječ za svakog vjernika. Pokušajmo zajedno učiti kako čitati Bibliju i dublje ju razumjeti, ne bi li doista postala našom svagdanjom duhovnom hranom. Susreti su otvoreni za svakoga, nema nikakvih dobnih ni drugih ograničenja, a naša župna dvorana ima dovoljno mjesta. Sa sobom možete ponijeti Bibliju ili jednostavno mjesečnik Živo vrelo koji sadrži nedjeljna čitanja.

 

SUSRETI ZA RODITELJE KRIZMANIKA I PRVOPRIČESNIKA

 

   Svečano, uz blagdan župne crkve Križevo, započeli smo školsku i pastoralnu godinu u našoj župi. Ubrzo nakon toga počeo je i župni vjeronauk za krizmanike. Nakon nekoliko susreta podijelili smo se u tri grupe: jedna se okuplja srijedom u 16 sati, druga četvrtkom u 18.30 sat i jedna subotom u 10 sati. Osjećam suvišnim naglašavati da je nedjeljna sv. misa – ne obaveza – nego slavlje i potreba koja se podrazumijeva. Izgleda da ipak dio krizmanika misli da je dovoljno nekoliko posljednjih nedjelja biti redovitiji. Takav način razmišljanja nema baš ništa s ozbiljnom i iskrenom pripravom za krizmu.

   Naši ovogodišnji prvopričesnici za sada nemaju župni vjeronauk, osim kraćeg susreta nakon nedjeljne sv. mise u 9 sati. Neposrednu župnu pripravu počet ćemo nakon Uskrsa slijedeće godine. I za njih vrijedi poziv na redovitost.

   Jako je važno kakvu ćemo poruku poslati djeci u tijeku priprave na sakramente: kao roditelji, kao vjeroučitelji, svećenici, ali i kao župna zajednica. Pri tome svakako roditelji i njihov primjer imaju presudnu ulogu. Sav trud oko vjeronauka biti će uzaludan, ako dijete doživi da roditelju nije do toga stalo ili da to želi samo 'obaviti'. Pozivamo stoga roditelje da i svojim dolaskom na susret roditelja pokažu iskrenu zainteresiranost i važnost koju sakramenti zaslužuju u životu njihove djece. Na sastancima ćemo ih izvijestiti o dosadašnjoj redovitosti i planovima priprema, te načinu na koji djecu pripremamo za sakramente. Sastanak za roditelje biti će u župnoj dvorani.

Susret za roditelje krizmanika u nedjelju, 9. studenoga u 16.30 sati.
Susret za roditelje prvopričesnika u nedjelju, 16. studenoga u 16.30 sati.

   TRAGANJE («LOV») ZA KRIZMANICIMA – KOJI SU VEĆ KRIZMANI (2)

   U mjesecu studenom pokušat ćemo potražiti naše «stare» krizmanike u srednjim školama na satovima vjeronauka i potaknuti na nove susrete. Želja nam je obavijestiti ih da su svete mise i dalje svake nedjelje u našoj crkvi i da imaju načina i mogućnosti sudjelovati u životu župne zajednice, a time onda nastaviti izgrađivati svoju vjeru. Ne vjerujem da su prestali željeti imati Krista za svog životnog suputnika i oslonac. Na starijima je da im to pokažu.

   Bog može biti onoliko prisutan u našem životu koliko mu mi dademo mjesta, koliko želimo njegovu blizinu. On je naš najbolji prijatelj, i najmoćniji, ali prijatelj koji se ne nameće, koji čeka da mu se pridružimo, da ga pustimo u svoj život. Onda tek Krist čini čudesne stvari. Mladosti, i ove godine za vas imamo izvrsnih programa i druženja, pokušajte ih otkriti. Siguran sam da nećete požaliti.

   ZAŠTO SLAVIMO KRISTA - KRALJA?

   Možda nam danas pomalo neobično zvuči kad čujemo da se slavi svetkovina Krista Kralja. Vremena kraljeva su nam daleka, a danas, ako je netko negdje kralj to baš i ne znači puno. Zašto onda ova svetkovina? Riječ "kralj" nema ovdje političko značenje - u "jeziku vjere" (koji je najčešće drugačiji od našeg svakodnevnog jezika) kralj znači vladar, gospodar, ali i vrhunac, ideal. Ovaj blagadan nastao je 1925. godine - kad se korjenito mijenjala politička karta svijeta, a pogotovo Europe, kad su se mnogi osjećali izgubljeni u političkim vrtlozima, prevareni od svojih poltičkih predvodnika, nesigurni, sputani… Proglašenje svetkovine Krista Kralja bila je jasna poruka Crkve da sve vlasti i sva kraljevstva ovoga svijeta, ma kako se ona nazivala, prolaze i nestaju, ali da postoji Kraljevstvo istine, ljubavi, mira i pravde. Kraljevstvo koje je među nama, koje nema granice, vojsku i državni proračun, ali ima srca, ima ljubav. I ima Kralja koji je sve svoje pobjede pobijedio - ljubavlju.


KALENDAR ZA MJESEC STUDENI 2008.

 

1. subota - SVI SVETI, mise na grobljima,
                        nema večernje mise u župnoj crkvi

2. NEDJELJA - DUŠNI DAN - XXXI. NEDJELJA KROZ GODINU
3. ponedjeljak - Sv. Hubertus, zaštitnik lovaca
                      - Tečaj vjere za odrasle u 19 sati
                      - Dekanatski sastanak - prijepodne
4. utorak - Sv. Karlo Boromejski
5. srijeda - Klanjanje nakon mise, molitva za obitelj
6. četvrtak
7. petak - Prvi petak - ispovijed -Biblijska večer u 18.30 sati
8. subota - Seminar za čitače u liturgiji u Slunju
9. NEDJELJA - XXXII. NEDJELJA KROZ GODINU- u 16.30h
                     
- susret za roditelje ovogodišnjih krizmanika
10. ponedjeljak - Tečaj vjere za odrasle u 19 sati
11. utorak - Sv. Martin – Sv. Misa u Turkovićima u 17 sati
12. srijeda - Klanjanje nakon mise
13. četvrtak
14. petak - Sv. Nikola Tavelić - Biblijska večer u 18.30 sati
15. subota
16. NEDJELJA - XXXIII. NEDJELJA KROZ GODINU- u 16.30h
                     
- susret za roditelje ovogodišnjih prvopričesnika
17. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
18. utorak
19. srijeda - Klanjanje nakon mise
20. četvrtak - Biblijska večer u 18.30 sati
21. petak - Gospa od Zdravlja – misu u 18h predvodi don Anđelko Kaćunko
22. subota - Sv. Cecilija – susret pjevača u 19h
23. NEDJELJA -XXXIV. NEDJELJA KROZ GODINU – Krist Kralj
24.
25. utorak - Sv. Katarina
26. srijeda - Klanjanje nakon mise
27. četvrtak
28. petak - Biblijska večer u 18.30 sati
29. subota - Susret Caritasovih volontera u Gospiću
30. NEDJELJA -I. DOŠAŠĆA - Sv. Andrija

 

  SVETE MISE:

 

Radnim danom: u 18.00 sati
Nedjeljom: u 7.30; 9.00; 10.30 i u 18.30 h
HRELJIN - nedjeljom u 12.00 sati
PONEDJELJKOM U 19 sati Tečaj vjere za odrasle
ČETVRTKOM: Župni ured je otvoren samo četvrtkom poslijepodne od 17 – 18 sati.
SUBOTOM U 10 sati Ministranti *u 15 h Mali zbor  - KRIZMANICI PO GRUPAMA