citati iz biblije
Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar? Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.

(Jošua 1:9)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA PROSINAC 2008.

GODINA V - BROJ 12 (50)

Radosno adventsko iščekivanje ili u susret Božiću    


   Misterij vjere, tajna vjere: Bog postade čovjekom. Adventsko vrijeme priprema nas da dublje doživimo tu tajnu. Stoljeća i generacije Staroga zavjeta, izabrani Izraelski narod iščekivali su Spasitelja, Božjeg pomazanika = Mesiju. Svoju mukotrpnu povijest prihvaćali su s nadom da ih Bog nije zaboravio i da će ispuniti obećanje dano praocima Abrahamu, Izaku i Jakovu. Zazivali su pomoć Božju i strpljivo iz generacije u generaciju prenosili nadu u dolazak Božjeg poslanika. Ponajbolji primjer te ustrajne nade i molitve je starac Šimun koji će malog Isusa primiti u naručje, pred hramskim žrtvenikom kada ga Marija i Josip donesu prikazati u hramu (Lk 2,25-35).

   U privilegiranom povijesnom trenutku, po neshvatljivom naumu Božjem dolazi Spasitelj, sam Božji Sin. Bog postaje čovjekom, kako zapisa Pavao u poslanici Filipljanima: On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe (2,6-8a).

   Vremenom došašća, kada idemo u susret velebnoj tajni naše vjere, da nas je Bog pohodio, kao da nam bogoslužje želi dati priliku dostojno se pripraviti na proslavu tako velikog događaja naše vjere. Shvatiti dublje misterij koji nas nadilazi, a predstavlja bit naše vjere. Naša vjera živi od toga koliko poznajemo što je sve Bog učinio za nas. Živi od toga, koliko smo razumjeli i srcem prihvatili da idemo Bogu ususret. Mise zornice u sebi nose ustrajnost molitve i žrtve, prikazuju volju i raspoloživost vjernika da dočeka Spasitelja. Advent nas poziva da dublje zađemo u svoje srce i provjerimo koliko ondje ima mjesta za Spasiteljev drugi dolazak?

   Iščekivanje dragog prijatelja uvijek predstavlja radost. Susresti onoga koji nam želi dobro izvor je radosti. Kolikom nas radošću onda daruje došašće ako svjesno idemo svom Spasitelju u susret, ništa pred njim ne skrivajući. Čak što više, ako mu donesemo i svoja ranjena srca, povrijeđena, oslabjela, uzdrmana, nesigurna, razočarana… ali otvorena. On ih dolazi iscijeliti. Iščekujemo ne bilo koga, nego Spasitelja.

> BADNJAK – posljednja zornica, Mala polnoćka u 20h i velika u 24h

> NA BOŽIĆ - svete mise: * u župnoj crkvi u 9, u 10.30 i u 18 sati 
* u Hreljinu u 12h
> SV. STJEPAN  –  svete mise u 9h  i  u  18h  *HRELJIN u 10h 

 

   SVECI U ADVENTU

   Advent je vrijeme prije Božića. Traje četiri nedjelje. Vrijeme kada palimo svijeće na adventskom vijencu iščekujući stvarnu svijetlost, trenutak Isusova rođenja - Božić. Advent ili Došašće je hod prema Isusovu rođenju, dolasku Božjem, dolasku u obliku nevinog djeteta kroz slobodu, vjeru, nadu i ljubav.

   Kroz advent prate nas različiti sveci. Sveci su Božji prijatelji, naš uzor. Osobe od krvi i mesa koje su svojim djelima zaslužile Božju milost. Sveci su okupani Božjim zrakama dobrote, požrtvovnosti, mira, ljubavi, žrtve i vjernosti. Kad govorimo od svecima podsjeća me jedna priča kada majka dovede malog prvačića u crkvu. Dječak se divio slikama na zidovima, ali ipak najzanimljivije su mu bile slike na prozorima. Isprva je mislio da su prljavi prozori, ali kad je bolje promotrio primijetio je da kroz prozor svijetle zrake sunca. Prozor je prikazivao sliku Svete Barbare. Pitao je majku tko je to na slici, a majka mu je odgovorila svetac. Nakon par dana vjeroučiteljica je ispitivala djecu dali znaju tko su sveci dječak je podigao ruku i rekao: «Svetac je čovjek kroz kojeg sjaji sunce!»

   Svetu Barbaru slavimo 4. prosinca. Odgojena je od svog oca koji ju je jako volio i plašio se da se ne uda i ode od njega. Stoga je dao izgraditi kulu u kojoj su je čuvali stražari. Dočuvši za kršćanstvo poče se zanimati za tu nauku, te k njoj poče dolaziti kršćanin odjeven u liječnika. Dok oca nije bilo dala je sagraditi treći toranj na svome dvorcu kao simbol Presvetog Trojstva. Kad se otac vratio s puta i primijetio da se kćer krstila i postala kršćanka dao joj je odrubiti glavu. Na njegov zahtjev vlast mu odobri da sam odrubi glavu svojoj kćerki. Na povratku kući pogodi ga munja i umre. Sv. Barbara zaštitnica je topnika i vojnika. Ona se zaziva u pomoć od nesretnog slučaja ili nagle smrti.

   Sveti Nikola najdraži je svetac za djecu. Po legendi Sv. Nikola biskup je iz Mire, darivatelj ljudi i djece. Postoji nekoliko priča o svetom Nikoli.  Najpoznatija je ona prema kojoj je svetac, čuvši za nekog plemića u gradu koji je ostao bez novca, pribavio miraz za njegove tri kćeri. Tri noći za redom ubacivao je kroz plemićev prozor po jednu vrećicu zlatnika. Otkrili su ga kad je ubacivao treću vrećicu, no on zamoli plemića da to nikome ne kaže. Druga priča govori kako je svetac krenuo na hodočašće u Svetu zemlju. Za putovanja nastade oluja i lađa, udarana velikim valovima, gotovo potonu. Sv. Nikola zaprijeti valovima i oni se smire. Tako sv. Nikola postade zaštitnikom mornara i putnika, a njegova se slika susreće u gotovo svakoj luci na svijetu. Vrativši se iz Palestine, Nikola stigne u Miru. Nadbiskup toga lučkog grada, koji je bio naslijedio Nikolina strica, upravo je preminuo. Svećenstvo odluči da će za biskupa izabrati onoga tko od svećenika prvi slijedećeg jutra uđe u crkvu. Rano ujutro pođe Nikola u crkvu na molitvu, i tako ga izaberu za biskupa. Jedna od najuzbudljivijih legendi o sv. Nikoli kazuje kako je on došao u neku gostionicu i otkrio da opaki gostioničar krade malu djecu, ubija ih i gostima poslužuje njihovo meso. Pregledavši prostorije, sv. Nikola pronađe tjelesa troje dječice sakrivena u posudi za rasol. Tada učini znak križa, i djeca se vrate u život. Na temelju toga čuda sveti je Nikola postao i zaštitnikom male djece.

   Sveta Lucija zaštitnica je slijepih i slabovidnih osoba. Slavi se 13. prosinca. Na taj dan sije se pšenica da bi do Božića ukrašavala božićni stol. Pošto je od blagdana Sv. Lucije do Božića dvanaest dana običaj je da se zapisuje kakvo vrijeme je kroz tih 12 dana. Pučka predaja kaže da će slijedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme.

   Slaveći svece i iščekujući Božić postanimo svjetlo u tami, radost u tužnim srcima, hrabrenje za klonule duše i nada za očajne.

Ivona Puškarić

 

Došašće u našoj župi Sv. Križa – godine Gospodnje 2008.

 

   Započima vrijeme došašća. Radosna priprava na blagdan Kristova rođenja. Prvu svijeću na adventskom vijencu zapalit ćemo već 30. studenoga, na prvu nedjelju došašća. Poslije večernje mise u 19 sati na Trgu kod golubice svečano ćemo započeti adventsko vrijeme u našem gradu kroz niz različitih manifestacija. Biti će tu koncerata i priredbi, živih jaslica i narodnih običaja, a sve s ciljem da vrijeme došašća uđe u svaku našu vjerničku obitelj, u svako srce.

   Mise zornice i ove ćemo godine slaviti svakog jutra u 6.30 sati i to kroz cijelo došašće. «Zora zori zornica» tako pisah prošle godine pozivajući vas da dane započinjemo s molitvom i to onom najuzvišenijom – euharistijskom. Slavlje i radost blagdana potpuno ovisi o tome koliko smo se na njih spremali, čekali, željeli. Krizmanike posebno pozivamo da dođu na zornicu 6. prosinca, možda ih tada pohodi i sv. Nikola.

   Mogućnost svete ispovijedi biti će svakog dana došašća za vrijeme misa zornica i navečer pola sata prije večernje svete mise, točnije u 17.30 sati, osim u dane kad jedan svećenik iz Ogulina ide pomagati ispovijedati u druge župe. Više svećenika na raspolaganju za ispovijed biti će u subotu 20. prosinca i na četvrtu nedjelju došašća, 21. prosinca u 17 sati.

   U subotu, 20. prosinca u 10 sati sveta ispovijed biti će za djecu i mlade.

   Druga nedjelja došašća bit će obilježena proslavom sv. Nikole na dječjoj misi u 9 sati. Drugi tjedan došašća sprovest ćemo akciju Župljanin u nevolji koju smo u više navrata do sada uspješno organizirali u našoj župi. Tijekom čitavog tjedna (od 8. – 13. prosinca – sbota, Sv. Lucija) na dnu crkve biti će velika košara u kojoj možete ostaviti vaš dar za potrebne. Radi se isključivo o hrani koja će biti podijeljena siromašnijim obiteljima u tjednu pred Božić. Več treću godinu za redom na ovaj način pokušavamo Božićnu radost podijeliti s drugima. Dok spremamo svoj obiteljski stol, sjetimo se i onih koji će ga puno skromnije urediti.

   U trećem tjednu došašća posjećivat ćemo bolesnike koji se pred Božić žele ispovjediti i pričestiti. Javite nam ako imate stariju osobu ili bolesnika u kući da ih možemo posjetiti. Učinite to za svoje starije i bolesne da i k njima dođe Spasitelj. Neka vam ne bude teško nazvati telefonom i mi ćemo vam javiti kada možemo doći. Nezgodno nam je doći nepozvani, ali ćemo rado doći ako nas pozovete. Sigurno ima onih koji na taj način žele biti sudionici radosti Božića. Omogućimo im to.

   Nizom koncerata koji će se dogoditi u našoj župnoj crkvi želimo naše došašće učiniti raspjevanim dočekom najradosnijeg blagdana Božića. To će učiniti naš KUD Klek, Dječji zbora OŠ I. B. Mažuranić, Hrvatsko pjevačko društvo «Klek», ali i niz gostiju koji će pjevati u našoj crkvi i na drugim mjestima u gradu. Posebno pozivamo na koncert svjetski poznate i vjerujem mnogima drage Tereze Kesovije koji će biti u petak, 19. prosinca u 19 sati.
Na blagdan Sv. Stjepana počimamo s blagoslovom obitelji. Raspored blagoslova objavit ćemo naknadno. Krenut ćemo uobičajenim redom, Hreljin, Turkovići, Puškarići…

   * Blagdan Sv. Obitelji i ove godine želimo obilježiti na poseban način. Na župnu misu u 10.30 sati pozivamo bračne parove da obnove svoja obećanje dana jedno drugom i Bogu prilikom sklapanja sakramenta ženidbe. Nije važno koliko ste dugo u braku, važno je samo jedno da želite s pomoću Božjom učvrstiti svoju ljubav i međusobno predanje jedan drugome.


KALENDAR ZA MJESEC PROSINAC 2008.

 

1. ponedjeljak - Početak misa zornica u 6.30 sati
              - Dekanatski sastanak – prijepodne
              - Tečaj vjere za odrasle u 19 sati
2. utorak- Sastanak Župnog pastoralnog vijeća u 19 sati
3. srijeda - Klanjanje nakon mise
4. četvrtak
5. petak
6. subota - Sv. Nikola
            - XXVIII. Sabor mladeži G-S biskupije u Ogulinu
7. NEDJELJA - II. Došašća – proslava sv. Nikole na misi u 9 sati
             "U susret Božiću" - Koncert Olge i Bojana Šober iz Rijeke – u 19 h
8. ponedjeljak - Bezgrešno začeće BD Marije – svečana misa u Oštarijama u 11h
9. utorak - Tjedan akcije: «Župljanin u nevolji»
10. srijeda - Klanjanje nakon mise
11. četvrtak
12. petak
13. subota -Sv. Lucija
14. NEDJELJA - III. Došašća – Nedjelja Caritasa
            "Koncert duhovne glazbe" - Gospel zbora Sunce iz Zagreba – u 19 h
15. ponedjeljak - Tjedan posjete bolesnika
16. utorak
17. srijeda -Klanjanje nakon mise
18. četvrtak - Božićni koncert - OŠ Ivane Brlić Mažuranić – u 19 h
19. petak - Božićni koncert Tereze Kesovije – u 19 h
20. subota - u 10 sati ispovijed za djecu i mlade
            - u 17 sati prilika za božićnu sv. ispovijed

21. NEDJELJA - IV. Došašća – u 17 sati prilika za sv. ispovijed
           "Spavaj, spavaj ditiću" - Božićni koncert KUD-a "Klek" – u 19 h
22. ponedjeljak
23. utorak
24. srijeda - Badnjak: u 20h Mala polnoćka i u 24h POLNOĆKA
25. četvrtak - B O Ž I Ć
26. petak -Sv. Stjepan – Misu u 18 h predvodi biskup mons. Mile Bogović
27. subota -Sv. Ivan – Posjet svećenika obiteljima
            - "Božićni koncert HPD-a "Klek" – u 19 h
28. NEDJELJA - Sv. Obitelj – obnova vjenčanih zavjeta na misi u 10.30 h
29. ponedjeljak - Posjet svećenika obiteljima
30. utorak - Posjet svećenika obiteljima
31. srijeda - Stara godina – u 18h misa ZAHVALNICA i KLANJANJE

 

  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
Nedjeljom: u 7.30; 9.00; 10.30 i u 18.30 h
HRELJIN - nedjeljom u 12.00 sati
ČETVRTKOM: Župni ured je otvoren samo četvrtkom poslijepodne od 17 – 18 sati.
SUBOTOM U 10 sati Ministranti *u 15 h Mali zbor  - KRIZMANICI PO GRUPAMA