citati iz biblije
Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima.

(Jošua 1:8)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA SIJEČANJ 2009.

GODINA VI - BROJ 1 (51)

Da li je Bog pogriješio vrijeme?
  

    Kad god nešto ozbiljno i veliko planiramo, tada pokušavamo sve predvidjeti. Kad nam se čini da smo sve uzeli u obzir, poslagali sve mogućnosti, odvagnuli sve okolnosti, odredimo kada će se ostvariti taj događaj, susret, posjet ili aktivnost. Vjerujemo u uspjeh i dali smo sve od sebe. Još ako se radi o nečemu što smo dugo priželjkivali i od velike nam je važnosti, očekujemo da sve u potpunosti uspije. Međutim, događaji krenu krivim smjerom. Ne poklopi se sve baš kako smo predvidjeli. Planovi nam se izjalove, a mi već vidimo neuspjeh i razočarani smo. Klonemo.

    Kako je to bilo pred 2008 godina? Kaže nam Sv. pismo da je Bog «u punini vremena» poslao svoga Sina. Stoljeća su ga iščekivala, proroci naviještali, a narod je vapio za Spasiteljem. Bog svime upravlja božanskom mudrošću. Tolike događaje možemo protumačiti kao pripremu dolaska Božjeg Sina. Sve do starca Šimuna koji moli da ne umre dok ne vidi Spasitelja. Ili do blažene djevice Marije koja prihvaća anđelovu riječ i pristaje postati Bogomajkom. Ili do proroka Ivana Krstitelja koji ponavlja Izaijine riječi: Pripravite put Gospodinu! Evo ga dolazi! Dakle, to je to. Vrijeme se ispunilo i Božji plan ima se u potpunosti ostvariti.

    Događaj Isusova rođenja ne odaje sliku savršenog plana, barem gledano ljudskim očima. Marija trudna, a još se nije udala za Josipa. Kad je Josip to prihvatio i moglo je sve biti jednostavno, eto poziva cara Augusta da idu na popis stanovništva u Josipov rodni grad. Trudna žena mora na put od Nazareta do Betlehema. I to su Josip i Marija prebrodili, a onda ih nitko ne prima. Nemaju gdje ni prenoćiti, a Marija treba roditi. Na koncu Spasitelj se rađa u pastirskoj špilji, a uz njega stoje magarac i vol. Jasle mu bivaju prvom kolijevkom. Ni to nije sve. Ubrzo će Josip i Marija morati s Isusom bježati da ga kralj Herod ne ubije.

    Da li je Bog pogriješio vrijeme? Zar je loše isplanirao da su tolike prepreke bile na samom početku spasiteljske misije Božjega Sina? Da li je moralo biti toliko prepreka, nerazumijevanja, poteškoća, nevolja?

    Bog je postao čovjekom, rodio se kao jedan od nas, nama u svemu jednak, osim u grijehu. Događaj njegova rođenja i sve što se oko toga zbivalo otkrivaju nam koliko se Bog ponizio, koliko nam je u svemu htio biti sličan, koliko nam je htio biti blizak. Lišio je sebe svoga savršenstva i dijelio s nama nevolje ljudskog postojanja od samog početka…

 

 >   NA TRI KRALJA - BOGOJAVLJANJE - svete mise:
* u župnoj crkvi u 9, u 10.30 i u 18 sati - * u Hreljinu u 12h

    Josip i Marija s Isusom nisu klonuli. Nisu se razočarali. Nisu odustali zato što im je Bog tolike prepreke postavio. Oni nas uče vjerovati. Pokazuju nam što znači prepustiti putove svoje Gospodinu. Vjeru pokazuju kao najjaču životnu snagu. Vjerom u Boga možemo pobijediti svijet. Isus će to kasnije sam kazati: «U svijetu imate muku, ali hrabri budite - ja sam pobijedio svijet!» (Iv 16,33).

 

ČESTIT BOŽIĆ I BLAGOSLOVLJENU NOVU GODINU


    Bog nije pogriješio vrijeme. Sve se dogodilo u punini vremena da povjerujemo u njega i njegovu ljubav. Htio nam je pokazati put, zar je mogao birati samo lagan put. Htio nam je pokazati istinu, zar je onda mogao izbjeći žrtvu. Hoće nas uvesti u Božanski život, zato je ušao u naš život koji poznaje promašaje, poteškoće i nevolje, da nas iz njih izbavi. Zato ga zovemo Spasiteljem!


NOVI POČETAK …

    Čovjek uvijek u životu treba novi početak, vrijeme da svede račune i počne iznova…

    Dani koji su pred nama idealna su prilika za donošenje nekih bitnih ili manje bitnih životnih odluka. U našim je glavama 1. siječnja, iako zapravo dan kao i svi ostali, uvijek označavao trenutak kada se može krenuti iznova, riješiti se starih navika, stvoriti neke nove.

    Svatko je od nas zasigurno barem jednom u životu sastavio popis stvari koje će napraviti u danima koji slijede iza novogodišnje noći, obećao sebi i drugima da će od sutra početi i nastaviti raditi nešto dobro za sebe i za svoje bližnje. Mislim da za neki novi početak nije potrebno čekati Novu Godinu, svaki dan nam donosi nešto novo i upravo današnji dan može biti idealan početak. Prekretnica u našim životima može biti samo onda ako mi dobro poznajemo sebe i ako to uistinu želimo. Nitko od nas ne voli nesigurnost, plaše nas nove stvari i neistražena područja. S druge strane, ono što nam je nepoznato, ujedno nas i privlači. Da u životu nema novih početaka i “pustolovina”, on se ne bi ni mijenjao, ostali bismo kao zakopani na jednom mjestu. Nemojte sanjati život već počnite živjeti svoj san! Život je prekratak da bi se budili sa željama. S vremena na vrijeme, potrebno se prisjetiti kako je moguće boriti se za ono što želite ostvariti, jer uvijek postoji mogućnost za novi početak. Nije važno u kojem trenutku ste se umorili od samoće i novih početaka, već je važno skupiti hrabrost i ponovno krenuti! Važno je dati sebi novu šansu, obnoviti nadu u život i ono što je najvažnije - vjeru u Boga!.

    Od srca želim da Vam novorođeni Kralj podari radost i mir, te se u ovoj godini preko Vas očituje Božja ljubav i dobrota svima koji Vas susretnu! (Vesna Žilić, vjeroučiteljica)


MISAO UZ ČESTITKE ZA BOŽIĆ I NOVU GODINU

    Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu. (Heb 1, 1-2)

    Svesilni i svemogući Bog odlučio je progovoriti nam po svome Sinu. Sina nam je darovao da mu možemo prići, da ga možemo upoznati. Najljepša čestitka za Božić i Novu 2009. je poželjeti da više upoznamo Sina Božjega, da mu se približimo i da on postane naš životni suputnik i oslonac. Ovoga Božića poželimo jedni drugima obilje bliskosti s Bogom i sve ćemo u tome pronaći. Njegovo svjetlo obasjat će nam putove, Njegova milost dati snage i ispuniti na pravi način želje našega srca.


OBNOVA I ULOŽENA SREDSTVA U 2008. GODINI

    - Uređenje fasade i stolarije na crkvi Sv. Petra, te drenaža oko crkve
    - Novo veliko zvono ( 788 kg) u župnoj crkvi Sv. Križa
    - Tapeciranje klupa u župnoj crkvi Sv. Križa
    - Nabavka dviju peći za grijanje u crkvi Sv. Ante u Hreljinu
    - Sitniji popravci žljebova na crkvi Sv. Roka

    Ovo su najveće akcije koje smo poduzeli u protekloj godini. Financijsku konstrukciju mogli smo zatvoriti zahvaljujući pomoći grada Ogulina i Gospićko-senjske biskupije koji su nas pomogli svatko sa po 50. 000 kuna. Pomogla nas je i Karlovačka županija s iznosom do 10.000 kuna. Sve preostalo osigurano je darovima naših vjernika: bilo prilikom blagoslova obitelji, namjenskih darova kroz godinu ili dara od milostinje.

    Zahvaljujemo tvrtki IVEST OGULIN d.o.o. koja je izvela radove na crkvi Sv. Petra, tvrtki METAL PRODUCT – TRŽEC iz Zagreba koja je izlila novo zvono, obrtu ZVONIK iz Bodovaljaca kod Zapolja koja je postavljala novo zvono, VEZICA d.o.o. – Turkovići koja je tapecirala klupe i Limarskom obrtu TURKOVIĆ koji je izvršio popravke i nužne zamjene na crkvi Sv. Roka.

  Svi izvedeni radovi isplaćeni su u cijelosti, a iznose zajedno: 244.618,74 kn.

  Predstoji nam dovršetak uređenja vanjskog izgleda crkve Sv. Jakova za što je pripremljena dokumentacija, unutrašnjost crkve Sv. Petra, te obnova orgulja u župnoj crkvi. Samo dio toga moći ćemo napraviti u 2009. godini. Koliko i kako ovisit će o prikupljenim sredstvima, te pomoći donatora kojima smo se već obratili za pomoć.


VELIKA DEVETNICA PRVIH PETAKA

 

    Treću godinu u nizu pozivamo vjernike naše župe na obavljanje prvih petaka. Ta pobožnost od velike je važnosti za osobni duhovni život i povezanost s Bogom. Kroz devet prvih petaka pristupiti sv. ispovijedi i pričesti se označava poseban izvor milosti. Prema tradiciji koja vuče korijene iz 17. stoljeća po toj pobožnosti vjernik prima posebnu milost i obećanje Srca Isusova da u teškoćama i na smrtnom času neće biti od Boga ostavljeni. Ovu pobožnost može se u životu obaviti i više puta, bilo za spas svoje duše, bilo za obraćenje drage nam osobe. U koliko netko ne stigne započeti u prvom mjesecu, može to slobodno učiniti i kasnije. Devet prvih petaka ne moraju biti u okviru jedne građanske godine. Ipak potičemo na početak već u siječnju, kako bi za Križevo ove godine mogli zajednički slaviti završetak velike devetnice.


RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI U ŽUPI SVETOG KRIŽA

      * srijeda, 31. prosinca 2008. - Podvrh I i VII te Drenovac (2 svećenika)
      * petak, 2. siječnja – Podvrh II - VI i Žegar II - III i IV (2 svećenika)
      * subota, 3. siječnja – Žegar I i V - X (2 svećenika)
      * nedjelja, 4. siječnja – Saboršćanska i Ivana Gorana Kovačića (2 svećenika)
      * ponedjeljak, 5. siječnja – Proce (2 svećenika)
      * utorak, 6. siječnja – Bogojavljanje, od 14 h: Jakovčić, Bukovica i Dražice (2 svećenika)

    Na blagdan Tri kralja, 6. siječnja objavit ćemo preostali dio blagoslova obitelji. Nakon Bogojavljanja u blagoslovu će nam pomagati i okolni svećenici, te vlč. Željko Marić, župnik Bijelog Brda, Sarajevska nadbiskupija.

    Svakodnevno u blagoslov krećemo nešto prije 9 sati ujutro, pa do večernje svete mise u 18 sati.

 

KALENDAR ZA MJESEC SIJEČANJ 2009.

1. četvrtak - Blagdan BDM Bogorodice - Nova godina - sv. mise: u 9, 10.30 i 18 h
2. petak - Prvi petak – mogućnost ispovijedi od 17 sati - Posjet svećenika obiteljima
3. subota - Posjet svećenika obiteljima
4. NEDJELJA - II. nedjelja po Božiću
5. ponedjeljak - Posjet svećenika obiteljima
6. utorak - Bogojavljanje – Sveta tri kralja – sv. mise u 9, 10.30 i u 18 sati
               Večernju misu u 18 sati predvodi vlč. Željko Marić
7. srijeda - Klanjanje nakon mise - molitva za obitelji - Posjet svećenika obiteljima
8. četvrtak - Posjet svećenika obiteljima
9. petak - Posjet svećenika obiteljima
10. subota - Posjet svećenika obiteljima
11. NEDJELJA - Krštenje Gospodinovo – završetak Božićnog vremena
12. ponedjeljak - Posjet svećenika obiteljima
13. utorak - Posjet svećenika obiteljima
14. srijeda - Klanjanje nakon mise - Posjet svećenika obiteljima
15. četvrtak - POČIMAJU SUSRETI ZA KRIZMANIKE
16. petak - Posjet svećenika obiteljima
17. subota - Sv. Antun, opat - Posjet svećenika obiteljima
18. NEDJELJA 2. kroz godinu
19. ponedjeljak - NASTAVAK TEČAJA VJERE u 19 h
20. utorak
21. srijeda - Klanjanje nakon mise
22. četvrtak
23. petak
24. subota - Ministranti u 10 h
25. NEDJELJA - Obraćenje sv. Pavla – 3. kroz godinu
26. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
27. utorak
28. srijeda - Klanjanje nakon mise
29. četvrtak
30. petak
31. subota

 

SVETE MISE:

Radnim danom: u 18 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18 sati
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati

ČETVRTKOM: Župni ured je otvoren samo poslijepodne
od 17 – 18 sati.
SUBOTOM u 10 h Ministranti
u 15 h Mali zbor KRIZMANICI PO GRUPAMA