citati iz biblije
Od mojih usta ne oduzmi riječ istine, jer se uzdam u sudove tvoje.

(Psalam119:43)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA OŽUJAK 2009.

GODINA VI - BROJ 3 (53)


Obratite se i vjerujte evanđelju!


    Započelo je sveto i milosno vrijeme korizme. Četrdeset dnevni hod prema proslavi Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Pripremamo se slaviti najveće tajne naše vjere. Sve važno i veliko zahtjeva ozbiljnu pripremu, a posebno kad slavimo misterij naše vjere. Bog je odlučio do kraja pokazati koliko nas voli. Dao nam je svoga Sina, objavio nam svoje Božansko lice koje ljudi odbaciše i razapeše. Isus umire na križu radi tvrdoće ljudskog srca koje nije prepoznalo ljubav koju mu Bog nudi. Ni mržnja, ni muka, ni grob, ni smrt nisu mogli uništiti Božansku ljubav. Pobjedu će odnijeti život nad smrću, ljubav nad mržnjom, svijetlo nad tamom, dobrota nad zlom. Do te nam pobijede valja stići i biti sudionikom spasenja što ga Bog nudi čovjeku.

    S Kristovom pobjedom borba dobra i zla, ljubavi i mržnje, velikodušnosti i sebičnosti nije prestala. Čovjek se mora opredijeliti na koju će stranu. Mora odabrati svoj cilj, mora sagledati smisao svoga života.

    Na početku korizme odjeknut će poziv: Obratite se i vjerujte evanđelju! «Obratiti se» ima puno značenja. Podrazumijeva preispitivanje vlastitog životnog puta. Obraćati se možemo nekome od koga nešto tražimo, od koga nešto trebamo. Obratiti se možemo za pomoć. Obratiti se znači i promijeniti ono što smo uvidjeli da nije bilo dobro. Okrenuti se od krivih putova i izabrati prave putove, Kristove putove evanđelja.

    Evanđelje znači Radosna vijest. Bog želi u naš život unijeti ljepotu, radost, istinsku ljubav i pravi, jedini smisao. Na sve moguće načine tražimo radost života, a ona se već 2000 godine nudi u Božjoj riječi. Korizma nam želi pomoći da tu radosnu poruku života, ljubavi i smisla nanovo otkrijemo, da razlučimo bitno od nebitnog, važno od manje važnog, vrijedno od manje vrijednog. Zato odricanje u korizmi, da nam pročisti pogled duha koji svakodnevica i redovite zemaljske brige znaju zamutiti.

    Da bi se obratili i otkrili evanđelje, potrebna nam je vjera:Obratite se i vjerujte evanđelju! Da bi mogli otkriti ljepotu evanđeoske poruke i prema njoj upraviti svoj život, zaživjeti radost Isusove poruke, potrebna nam je vjera. Vjera podrazumijeva povjerenje, na nekoga se osloniti, nekomu svoje povjerenje pokloniti.

    Hoćemo li ove korizme više povjerovati, više se na Boga osloniti, njemu ukazati povjerenje da ravna našim životom, evanđelje pretvoriti u naš osobni životni program i vrijednosti do kojih nam je stalo, to ovisi o našoj odluci, o našem životnom izboru. Zbog toga neka sva korizmena odricanja imaju za cilj učvrstiti naše opredjeljenje za Krista, za evanđeoski put. Tada će nas svako i najmanje odricanje obraćati, prema Kristu okretati!> HODOČAŠĆE U GOSPIĆKU KATEDRALU, 22. ožujka na IV. Korizmenu nedjelju polazak u 13.30 sati – povratak u 20 sati


    SVETI JOSIP

    Svetkovina svetoga Josipa iz Nazareta, Isusovog hranitelja i Marijinog zaručnika je po kalendaru uvijek 19. ožujka. Sveti Josip je vrlo štovan među vjernicima zbog njegove uloge čuvara i hranitelja Isusa i Marije. Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se i kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Sv. Josip je svetac o kojemu je malo zapisano, u Svetom pismu ne spominje se niti jedna njegova riječ. O njemu je zapisana pohvala da je bio pravedan i čestit muž. Sv. Josip je zanimljiv svetački lik. On je svetac koji mnogo govori bez ijedne riječi. U svojoj skrovitosti potvrđuje se svojim djelima, svojim postupcima, uvijek spreman na savršenu poslušnost Bogu.

    Sv. Josip je bio Kristov skrbnik, zaručnik Bezgrešne Djevice Marije. Čovjek koji je našem Gospodinu omogućio da na zemlji dobije pravo građanstva, osigurao mu je skrb i zaštitu koja je potrebna svakom novorođenčetu, svakom djetetu i svakom čovjeku. Obećanog Spasitelja učio je prvim koracima i prvim riječima, učio ga je radu, odgovornosti i ljubavi. Pred ljudima, bio je Njegov zakoniti otac i odgovoran za Njega. Sveti Josip je bio jednostavan, pozadinski čovjek, radnik, tesar. Uz Isusa i Mariju, on je neponovljiva osoba u povijesti našega spasenja.

    On je zaštitnik hrvatskog naroda. Na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, Hrvatski sabor donio je odluku kojom je sv. Josip prihvaćen za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske. To ne bismo smjeli nikada zaboraviti. Svijest o tome da nam je zaštitnik nije osobito zaživjela, ali su naši biskupi na svom zasjedanju u Splitu 1972. godine rekli «da je odluka Hrvatskog sabora iz 1687. godine i sada na snazi, jer Sabor nije imao u vidu apstraktno hrvatsko kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji je nadživio sve peripetije oko svoga suvereniteta…" Nacionalno svetište sv. Josipa je u Karlovcu na Dubovcu. Pokrovitelj je, zaštitnik i pomoćnik i svake naše kršćanske obitelji. Na poseban je način ovaj svetac uzor kršćanskim očevima, primjer svetosti braka i nepovrjedivosti djevičanstva i čistoće. Uzeli su ga za zaštitnika i tesari, kao i radnici, a mnogi se njemu utječu kada mole za vlastitu blagu i sretnu smrt. Sv. Josip pokazuje, svojim primjerom, kako se služi Isusu, spasitelju čovjeka. (Vesna Žilić)

    MOŽDA NISTE ZNALI – ILI - VALJALO BI ZNATI… (2)

    U ovoj rubrici donosimo praktične obavijesti iz života naše župne zajednice Sv. Križa.

    Krizmanici – sakrament sv. krizme ili potvrde

    Dugi niz godina u našoj biskupiji sakrament krizme slavi se u osmom razredu osnovne škole. Tome je prethodila priprava na župnom vjeronauku i redovito pohađanje vjeronauka u školi kroz osam godina. S pravom kažemo da je to kruna jednog razdoblja odgoja u vjeri. Sakrament sv. krizme ili potvrde predstavlja prekretnicu, uvod u punoljetno življenje svoje vjere. Krizmanik potvrđuje sada svojim izborom ono što su za njega na krštenju htjeli i obećali njegovi roditelji. Često naglašavamo pohađanje vjeronauka, stjecanje vjerskih spoznaja u kojima treba rasti čitav život. Uz to neizostavno ide i prakticiranje vjere što se nadasve očituje u sudjelovanju na nedjeljnoj sv. misi. Naučiti puno o vjeri, o biblijskim likovima, o sakramentima, a ne slaviti sv. misu nedjeljom, isto je kao imati vozačku dozvolu, a nikada ne voziti automobil. Ili slikovito govoreći, naučiti teoriju plivanja, a nikada ne zaplivati.

    Roditelji i dalje igraju veliku ulogu u pripremi na sakrament krizme. Bez njihove podrške i primjera, svi ostali poticaji donijet će malo ploda. Pozivamo roditelje na susret, na III. korizmenu nedjelju, 15. ožujka, u 16.30 sati, a potom na sudjelovanje u sv. misi te nedjelje. Uskoro trebamo naše krizmanike predstaviti našoj župnoj zajednici i o tome ćemo se dogovoriti.

    Upisivanje misnih nakana – misa

    Ovu obavijest pišem u najboljoj želji da se izbjegnu svi nesporazumi i bilo kakva zamjeranja. Dugogodišnja je praksa koju smo naslijedili, da se naručuju misne nakane ili kako se to kaže «naručuju mise» od prvoga u mjesecu za onaj slijedeći mjesec. Npr. Od 1. siječnja za veljaču, od 1. veljače, za ožujak, od 1. ožujka za travanj itd. Dakle, mjesec dana unaprijed. Ne znači da se mora doći prvoga u mjesecu, nego u prvim danima mjeseca. Gotovo svaki mjesec to treba iznova tumačiti i uvijek netko želi neki datum samo za sebe. Ono što pred Bogom vrijedi je vaša nakana i naša zajednička molitva, a ne određeni datum. Ne mogu dokučiti zašto bi se oko naručivanja misa trebalo «gurati u redu».

    U našoj župi puno je misnih nakana, zato smo od Ordinarijata i dobili dozvolu da srijedom i nedjeljom ujutro na prvoj misi možemo imati neograničeni broj nakana, ali samo u ta dva termina, koja se ne mogu mijenjati. Sav prihod (vaš dar za nakanu) od zbirnih misa predaje se u Biskupiju, ne ostaje svećenicima. Kako je i ranije bio običaj, a radi mnoštva drugih obveza, lijepo bih molio da se misne nakane upisuju u sakristiji, nakon mise, a ne u župnom uredu.

    DRUGE KORIZMENE NEDJELJE, 8. OŽUJKA, poslije večernje sv. mise biti će predstavljen DVD Domagoja Pejića: «Pozvali su ga iz jedne daleke zemlje» (Film o mjestima u Poljskoj važnima za život pape Ivana Pavla II.). Biti će prikazano samo 15 minuta filma, a DVD ćete moći nabaviti po cijeni od 50 kuna.

    Domagoj Pejić je novinar i djelatnik Hrvatskog katoličkog radija. Ovo predstavljanje poticaj je da se još jednom prisjetimo velikog Pape koji je bio prijatelj našega naroda.

    TREĆE KORIZMENE NEDJELJE, 15 OŽUJKA u svim župama po Hrvatskoj prikupljat će se pomoć za katoličke vjernike u Bosni i Hercegovini. Ovu nedjelju nazivamo nedjeljom solidarnosti s našom braćom u potrebi.

    ČETVRTE KORIZMENE NEDJELJE, 22. OŽUJKA poslijepodne organizira se hodočašće Ogulinskog dekanata u gospićku katedralu. Ovo je četvrta godina za redom kako hodočastimo u Gospić. Svake nedjelje u korizmi hodočasti po jedan dekanat. Želja nam je da jače zaživi zajedništvo vjernika naše Gospićko-senjske biskupije.

    Iz naše župe krenulo bi se u 13.30 sati. Pohodit ćemo jednu župu prije samog Gospića, kao što smo prethodnih godina bili u Otočcu, Perušiću i Brinju. Ondje će biti mogućnost sv. ispovijedi i pobožnost križnoga puta, a potom krećemo dalje prema Gospiću, gdje će se u katedrali služiti sveta misa u 17 sati, koju će predvoditi biskup mons. Mile Bogović. Nakon svete mise u novoj zgradi biskupije može se pogledati izložba o crkvama našeg Ogulinskog dekanata. Nakon male pauze oko 20 sati krenuli bismo natrag put Ogulina. O svim detaljima bit će više riječi u župnim oglasima. Nadamo se i ove godine lijepom odazivu kao što je bilo prethodnih godina. Svaki će hodočasnik dobiti knjižicu s molitvom križnog puta i prikazom župa Ogulinskog dekanata.

    Akciju “Župljanin u nevolji” organiziramo u petom tjednu korizme. Već se lijepo uhodao običaj da u korizmi i došašću prikupimo hrane za potrebne u našoj župi koju onda članovi Župnog pastoralnog vijeća odnesu obiteljima za koje znamo da im je potrebno. Na taj način pokazujemo svoju kršćansku ljubav za potrebite, te i njima omogućimo da radosnije proslave blagdane.

    I ove korizme pripremamo Biblijske večeri, svakog četvrtka poslije mise u 18.30 sati. Prilika je to da zajednički dublje zađemo u poruku nedjeljnjih čitanja. Svi su pozvani, svatko tko nađe malo vremena i poželi bolje razumjeti Božju riječ, učiniti je prisutnijom u svom životu.


 

KALENDAR ZA MJESEC OŽUJAK 2009.

1. NEDJELJA - 1. KORIZMENA NEDJELJA - Dobrotvorni Teniski susret: M. Ančić – M. Čilić za Crkvu hrvatskih mučenika u 12h – Teniska dvorana Ogulin
2. ponedjeljak - Vjeronaučna olimpijada Gospićko-senjske biskupije, domaćin je Obrtnička i tehnička škola Ogulin i župa Sv. Križa
3. utorak - Dekanatski sastanak
4. srijeda - Klanjanje nakon mise
       - Sastanak Župnog pastoralnog vijeća u 19 sati
5. četvrtak - Biblijska večer u 18.30 sati
6. petak - Prvi petak – ispovijed od 17 sati - Križni put u 17.30 sati
7. subota
8. NEDJELJA - 2. KORIZMENA NEDJELJA – Krštenja na misi u 10.30 sati - U 19 sati predstavljanje DVD-a o Papi Ivanu Pavlu II. Domagoja Pejića, novinara Hrvatskog katoličkog radija
9. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
10. utorak
11. srijeda - Klanjanje nakon mise
12. četvrtak - Biblijska večer u 18.30 sati
13. petak - Križni put u 17.30 sati
14. subota - Susret sakristana i zvonara naše biskupije u Senju
15. NEDJELJA - 3. KORIZMENA NEDJELJA
              – Nedjelja solidarnosti s vjernicima u BiH
              - u 16.30h Susret za roditelje krizmanika
16. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
17. utorak
18. srijeda - Klanjanje nakon mise
19. četvrtak - Sv. Josip - Biblijska večer u 18.30 sati
20. petak - Križni put u 17.30 sati
21. subota
22. NEDJELJA - 4. KORIZMENA NEDJELJA - HODOČAŠĆE U GOSPIĆ
23. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
       - Tjedan akcije: Župljanin u nevolji
24. utorak
25. srijeda - Navještenje Gospodinovo – Blagovijest,
              - Klanjanje nakon mise
26. četvrtak - Biblijska večer u 18.30 sati
27. petak - Križni put u 17.30 sati
28. subota - ISPOVIJED za djecu i mlade u 10 sati
29. NEDJELJA - 5. KORIZMENA NEDJELJA - ISPOVIJED za odrasle 17h
30. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
31. utorak

 

SVETE MISE:

Radnim danom: u 18 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18 sati
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati

ČETVRTKOM: Župni ured je otvoren samo poslijepodne
od 17 – 18 sati.
SUBOTOM u 10 h Ministranti
u 15 h Mali zbor
Križari u 19.30 h
KRIZMANICI PO GRUPAMA – srijeda – četvrtak i petak