citati iz biblije
Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo.

(Rimljanima 12:21)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA RUJAN 2009.

GODINA VI. - BROJ 9 (59)

KRISTOV KRIŽ SVJEDOČI

       Već gotovo 2000 godina kršćanstvo se propovijeda mudrošću križa, Božje žrtve raspetog Sina za spas čovjeka. Isus Krist, pravi Bog postade čovjekom, poslušan Ocu do smrti na križu. Zbog te njegove žrtve i svega što se na Kalvariji odigralo, križ postaje izrazom najveće ljubavi: dati život dragovoljno za spasenje čovjeka. To je mogao samo Krist Bogočovjek. Križ nas na to neprestano podsjeća. Na križu se ostvariše riječi: «Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod» (Iv 12,24). Svaki kršćanin iznikao je iz te jedinstvene žrtve križa Kristova i postaje plodom Božje dobrote koja se čovjeku objavila.

   Križ nas uči ljubiti. Križ nas uči živjeti i pokazuje nam smisao. Bog u svoj svojoj svemoći i neograničenoj mudrosti izabire upravo križ i žrtvu da nam pokaže koliko mu je do nas stalo. Nitko toga ne može promijeniti, izlagao križ na javno mjesto ili ne. Mjera žrtve zauvijek je postala mjera ljubavi i sebedarja. Onoliko nekoga volimo koliko smo se spremni za njega žrtvovati, ni više ni manje od toga. Sve drugo je laž. Reći nekom da smo za njega spremni štošta učiniti, a pokazati prvom prilikom da imamo važnijeg posla, našu će privrženost toj osobi prokazati kao laž.

   Povijest našeg hrvatskog naroda pamti nemirna stoljeća. Toliko puta bili smo ugroženi s raznih strana. Hrvat je uvijek ginuo 'za krst časni i slobodu zlatnu'. Križ je sačuvao našu savjest jer nam nije dao prometnuti se u osvajača. Koliko puta kroz dugu povijest posegnula je ruka vjernika za križom, za krunicom kad su nevolje udarale sa svih strana. U križu je bio naš oslonac. Na križu smo prepoznali Spasitelja.

   Legenda priča da je đavao jednom došao svetom Martinu u Spasiteljevom liku, kao veličanstveni kralj u divnom sjaju i rekao mu:

            - «Martine, uvijek si mi bio tako vjeran. Zato se nisam mogao suzdržati, morao sam te posjetiti. Vidiš kako te volim, da ti se objavljujem prije nego svim drugim ljudima.» Nato Martin upita: «A tko si ti?»
            - «Ja sam tvoj spasitelj Isus.» - reče đavao, a Martin ga upita:
            - «A gdje su ti rane?»
            - «O, pa ja ne dolazim kao raspeti s križa, nego s neba u svojoj slavi.»

    Martin mu na to kaže:

            -«Baš si mi ti pravi! Idi mi s očiju; ti si đavao. Jer Spasitelja bez rana ne želim vidjeti. Ne mogu ga prepoznati ako ne nosi znakove svoga trpljenja.»

    Nakon toga utvara je nestala.

    Gospodine Bože! Ti skupljaš svu raspršenu Božju djecu i podržavaš nas uz Krista u pravoj vjeri. Pomozi nam da ojačani u zajedništvu ljubavi postignemo pravu spoznaju njegova svetog puta, da iskusimo tajnu križa i postignemo krunu života. Daruj nam milost čvrste vjere i po proslavi našeg župnog blagdana, Uzvišenja svetog Križa!


> PROSLAVA KRIŽEVE i DANA GRADA OGULINA:
nedjelja, 14. rujna – sv. misa - u 8h – viši razredi osnovnih škola

PROCESIJA i SVEČANA SV. MISA u 10.30 h  – i sv. misa u 18.30h

 

Crkva hrvatskih mučenika - naš vjerski i nacionalni projekt

Poruka biskupa povodom Dana Hrvatskih mučenika 12. rujna 2009. na Udbini

 

      Draga braćo svećenici i vjernici u domovini i inozemstvu!

      I ove godine upućujemo poziv svim vjernicima za prikupljanje milostinje i darova za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Mnogi od vas imali su priliku iz medija upoznati sadašnje stanje gradnje. Preostali građevinski radovi trebaju biti dovršeni u veljači slijedeće godine. Nadamo se da će crkva u istoj godini biti i posvećena. Glavni poticaj za taj projekt dao nam je sveti otac Ivan Pavao II. na pragu trećeg tisućljeća kada je pozvao sve Crkve u pojedinim narodima da popišu svoje svjedoke vjere te da mjesne Crkve «učine sve da ne puste zaboravu spomen onih koji su pretrpjeli mučeništvo».

      Tu poruku našem narodu papa je najjasnije izrazi za vrijeme drugog posjeta Hrvatskoj (1988.) kada nam je stavio za uzor jednog takvog svjedoka-mučenika, proglasivši blaženim slugu Božjega kardinala Alojzija Stepinca. Tom prilikom je rekao: «Veliki je broj mučenika koji su tijekom stoljeća nikli u ovim krajevima, počevši od vremena Rimskog carstva, s likovima kao što su Venancije, Dujam, Anastazija, Kvirin, Euzebije, Polion, Mavro i toliki drugi. Njima su se u kasnijim stoljećima pridružili Nikola Tavelić i Marko Križevčanin, zatim mnogi svjedoci vjere u vrijeme otomanske vladavine te oni iz naših vremena među kojima se ističe svijetla osoba kardinala Stepinca».

       Tome dodajemo da je mnoge od tih velikana već prekrio zaborav, a neke se, upravo zbog ljubavi prema svome narodu, dugo nije smjelo niti spominjati. Naš se naraštaj treba i može odužiti velikodušnim žrtvama iz naše prošlosti te svima njima izraziti poštovanje i priznanje, a ujedno novim naraštajima poručiti da je život za braću sve do žrtve života najbolji zalog budućnosti svakog naroda. To je svrha ovog projekta. Zato vas, draga braćo svećenici i dragi vjernici u domovini i inozemstvu, pozivamo da se uključite, te se odazovete da se na misama u nedjelju 6. rujna skupi milostinja i darovi za gradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. To će biti vidljivi znak naše vjerničke zahvalnosti prema onima koji su nas svojim žrtvama zadužili za slobodu koju uživamo.

       Svečana sveta misa biti će na Udbini u subotu, 12. rujna u 11 sati, na koju Vas također pozivamo. Istoga dana u 9 sati slavit će se pobožnost Križnog puta koji će krenuti od crkve Sv. Marka na Krbavskom polju i ići prema Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Zazivajući na vas obilje Božjeg blagoslova, pozivamo vas da se u što većem broju, kao pobožni hodočasnici, pridružite ovom slavlju.

Vaši biskupi

       Iz naše župe autobusi će krenuti u 7 sati ujutro, ispred župnog ureda, a prijaviti se možete za hodočašće na Udbinu u župnom uredu ili poslije misa u sakristiji.

 

MJESEC RUJAN 2009. U NAŠOJ ŽUPI SV. KRIŽA

      U našoj župi sve je usmjereno prema proslavi našeg glavnog župnog blagdana, titulara naše župne crkve Uzvišenje Sv. Križa i Dan Grada. Zato kroz rujan kreću redovite župne aktivnost, poglavito vezane uz susret različitih skupina povodom župnog patrona. Prilika je to da posvjedočimo svoju vjeru i očitujemo se kao župna zajednica. U toj nadi pozivam sve vjernike naše župe da se uključe, sudjeluju i slave poruku spasenja koja nam je zasjala s Kristova križa. Osobito pozivam roditelje prvopričesnika i krizmanika, da se zajedno sa djecom odazovu na zakazane sv. mise. To su ujedno i naši prvi susreti na početku školske godine. Okupit ćemo i župna pastoralna vijeća dekanata, pozivamo starije i bolesne, a po prvi puta jedan dan posvetili smo udrugama proizišlim iz Domovinskog rata i dobrotvornim podupitajućim društvima. Naša okupljanja započimamo već u subotu, 5 rujna sa sv. ispovijedi za djecu i mlade u 9 sati.

     Kroz mjesec rujan kreću i ostali susreti u župi, ponajprije Tečaj priprave za brak, posljednji u ovoj godini, a u subotu, 26. rujna okupit ćemo krizmanike na župni vjeronauk.

 

PROGRAM  PROSLAVE  KRIŽEVE 2009.

 
Subota, 5. rujna: SVETA ISPOVIJED u 9. sati za djecu i mlade
 
Nedjelja – 6. rujna
DAN BOLESNIH, NEMOĆNIH I STARIJIH OSOBA
SV. MISA U 18.30 SATI - predvoditelj: vlč. Marinko Miličević
 
Ponedjeljak – 7. rujna – Sv. Marko Križevčanin
 
Utorak – 8. rujna – MALA GOSPA

Dan srednjoškolaca – misa za početak školske godine u 8 sati

SVETA MISA U 18.30 SATI - blagoslov male djece

predvoditelj: vlč. Zvonimir Rogina, Zagreb
 
Srijeda – 9. rujna – DAN PRVOPRUČESNIKA I NJIHOVIH RODITELJA
U 17.30 SATI MOGUĆNOST SVETE ISPOVIJEDI
SV. MISA U 18.30 SATI, predvoditelj: o. Dario Tokić, karmelićanin
 
Četvrtak – 10. rujna – DAN KRIZMANIKA I NJIHOVIH RODITELJA
U 17.30 SATI MOGUĆNOST SVETE ISPOVIJEDI
SV. MISA U 18.30 SATI, predvoditelj: o. Dario Tokić, karmelićanin
 
Petak – 11. rujna – DAN ŽUPNIH PASTORALNIH VIJEĆA
U 16 SATI SUSRET ŽUPNIH PASTORALNIH VIJEĆA DEKANATA
SV. MISA U 18.30 SATI, predvoditelj: vlč. Zoran Grgić, Duga Resa
 

Nedjelja – 13. rujna - Dan udruga proizišlih iz Domovinskog rata i Dobrotvornih podupirajućih društava

U 17.30h IZLOŽBA POVODOM 10 GODINA GOSPIĆKO-SENJSKE BISKUPIJE
SVETA MISA U 18.30 SATI, predvoditelj: mr. fra Petar Runje
-----------------------------------------------------------------------

 

PONEDJELJAK – 14. RUJNA

BLAGDAN UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA I DAN GRADA

SVETA MISA U 8. SATI ZA VIŠE RAZREDE OSNOVNIH ŠKOLA

PROCESIJA I SVETA MISA U 10.30 SATI
predvoditelj: mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup

večernja sveta misa u 18.30 sati

 
 

KALENDAR ZA MJESEC RUJAN 2009.

1. utorak
2. srijeda - Klanjanje nakon mise
3. četvrtak
4. petak
5. subota - SVETA ISPOVIJED u 9 sati za djecu i mlade
6. NEDJELJA - XXIII. NEDJELJA KROZ GODINU - sv. mise u 8, 10 i u 18.30h
            DAN BOLESNIH, NEMOĆNIH I STARIJIH OSOBA – u 18.30h
7. ponedjeljak - Sv. Marko Križevčanin – proslava u Skradniku
8. utorak - DAN SREDNJOŠKOLACA – 8 h sv. misa za početak školske godine
            MALA GOSPA – BLAGOSLOV MALE DJECE – vlč. Zvonimir Rogina, Zagreb
9. srijeda - DAN PRVOPRUČESNIKA I NJIHOVIH RODITELJA – o. Dario Tokić, Zagreb
10. četvrtak - DAN KRIZMANIKA I NJIHOVIH RODITELJA– o. Dario Tokić, Zagreb
11. petak - DAN ŽUPNIH PASTORALNIH VIJEĆA – vlč. Zoran Grgić, Duga resa
12. subota - HODOČAŠĆE NA UDBINU
13. NEDJELJA - XXIV. NEDJELJA KROZ GODINU - sv. mise u 8, 10 i u 18.30h
            - DAN UDRUGA PROIZIŠLIH IZ DOMOVINSKOG RATA I DOBROTVORNIH DRUŠTAVA
            – IZLOŽBA U POVODU 10 GODINA GOSPIĆKO-SENJSKE BISKUPIJE
            - večernju misu u 18.30 h predvodi fra Petar Runje
14. PONEDJELJAK - UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA
            - sv. mise u 8 h, svečana u 10.30 i u 18.30h
15. utorak - Gospa Žalosna
16. srijeda -Klanjanje nakon mise
17. četvrtak
18. petak
19. subota
20. NEDJELJA - XXV. nedjelja kroz godinu - sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
21. ponedjeljak - Sv. Matej, apostol
22. utorak
23. srijeda - Klanjanje nakon mise
24. četvrtak
25. petak - Tečaj priprave za brak u 19.30h
26. subota - Početak župnog vjeronauka - Tečaj priprave za brak u 19.30h
27. NEDJELJA - XXVI. nedjelja kroz godinu – sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
            - Tečaj priprave za brak u 19.30h
28. ponedjeljak
29. utorak - Sv. Mihovil, Gabriel i Rafael arkanđeli
30. srijeda - Sv. Jeronim - Klanjanje nakon mise


  SVETE MISE:

 

Radnim danom: u 18.30 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9.00, 10.30 i u 18.30 sati
HRELJIN - od nedjelje 13. rujna u 12 sati
ČETVRTKOM: Župni ured je otvoren samo četvrtkom poslijepodne od 17 – 18 sati.
SUBOTOM: U 10 h Ministranti, u 15 h Mali zbor, Križari u 19 sati