citati iz biblije
Istinom me svojom vodi i pouči me, jer ti si Bog, moj Spasitelj: u tebe se pouzdajem svagda.

(Psalam 25:5)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA LISTOPAD 2009.

GODINA VI - BROJ 10 (60)

MALI I VELIKI PUT

       Stigla nam je jesen. Priroda će pomalo oblačiti svoje novo ruho i pripremati se bojama zrelosti plodova za svoj zimski počinak. Listopadske pobožnosti Blaženoj djevici Mariji potiču vjerničku dušu da razmatra otajstva svoga spasenja i sve svoje brige, po zrncima krunice povjerava nebeskoj Majci. Kao da se u otajstvima krunice: žalosno, radosno, otajstvo svjetla i slavno otajstvo; pretaču i naše životne mijene. Molitva krunice zrači nadom u kršćanskom životu i pomaže duši pronaći novi životni optimizam, nadu u pobjedu dobra i otkrivati Božje tragove u vlastitom životu. Nadati se ne znači pasivno čekati konačni Božji dolazak, već to znači biti odgovoran za svijet, nastojati da već ovdje i sada bude više mira i pravde i da "radost i nada, žalost i tjeskoba" naše braće i sestara budu "radost i nada, žalost i tjeskoba također Kristovih učenika" (GS 1).

       Ne smijemo odustati od traženja pravog puta da i sami dostignemo životnu zrelost i plodove po kojima će nas drugi prepoznati kao Kristove, kao kršćane. U listopadu slavimo dvije svetice istog imena: sv. Malu Tereziju od Djeteta Isusa i sv. Tereziju Avilsku, zvanu Velika. Ove dvije svetice svjedoče o dva moguća puta prema vječnoj radosti.

       Mala Terezija na Veliki četvrtak 1896. godine legla je u krevet i osjetivši krv na usnama shvatila da joj se bliži kraj. Pred slikom Gospe od Osmijeha počela je, po želji poglavara, objašnjavati svoj osobni način poimanja duhovnog života: »Evo, moja misija počinje: ona je da navedem druge da ljube Boga kao što ga ljubim ja i da pokažem dušama svoj 'mali put'. Želim proći u nebo čineći dobro na zemlji. Nakon moje smrti dat ću da na zemlju pada kiša ruža.« Bit njezine duhovnosti bilo je svakodnevno činiti male žrtve i 'sitne dobrote' prema svojim najbližima. Nikad nije ni pomišljala da će učiniti nešto veliko, ali je bila sigurna da će po malim stvarima u potpunosti ispuniti Božju volju i dostići nebo.

       Terezija Velika ili Avilska bila je odlučna žena, čvrsta, čak gruba karaktera. Snagom volje i Božje milosti željela je učiniti nešto veliko i u tome se dati do kraja. Ulazeći u red karmelićanki, nije bila zadovoljna stupnjem duhovnosti redovničkog života. Odlučila je to promijeniti. Naslućujući sve kušnje koje čekaju Crkvu i kršćanstvo, vapila je: »O kršćani, vrijeme je da branite svoga Kralja te da se u tako velikoj zapuštenosti oko njega svrstate! Jer malen je broj vjernih koji ga još okružuje; veliko je naprotiv mnoštvo onih koji slijede Lucifera. No, najgore je što oni koji se na vani očituju kao Gospodinovi prijatelji, potajno ga iznutra izdaju, tako da on ne nalazi gotovo nikoga na koga bi se mogao osloniti.«


>VEČERNJE SVETE MISE U LISTOPADU U 18 SATI

Jedanaesta godišnjica proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca
SUBOTA, 3. LISTOPADA – SV. MISA U 17.00H – U KAPELICI U PROCAMA

 

       No Terezija je znala i vjerovala da je odlučujuće oružje jedino molitva jer iz nje i druga sredstva dobivaju svoju jakost. Zato je u borbi za Krista i Crkvu osnivala samostane u kojima će njezine sestre moliti i na taj način za kraljevstvo se Božje boriti. Povijest joj je dala pravo jer ona postade jednom od vrhunskih ličnosti katoličke obnove XVI. stoljeća, s utjecajem koji traje još i danas. Njezin su se život i duhovno iskustvo savršeno utkali u obnoviteljski pokret Crkve.

        Obje Terezije svjedoče snagu molitve kao siguran veliki i mali put da Božja milost mijenja naše živote. Ako dopustimo Gospodinu da nas vodi od svakodnevnih malih stvari do dubokih mističnih iskustava Božje blizine, prepoznat ćemo sigurno svoj put i donijeti plodove koje Bog želi da ostvarimo u svom životu.

 

MJESEC LISTOPAD 2009. U NAŠOJ ŽUPI SV. KRIŽA


        * Misa kod kapelice u Procama, na jedanaestu godišnjicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, u subotu - 3. listopada, biti će u 17 sati, a predvodit će ju župnik iz Hreljina Riječkog, vlč. Zlatko Ćibarić. Ovo je ujedno i mala obljetnica održavanja misa u kapelici Bl. Alojzija Stepinca u Procama jer je prošlo pet godina od dovršetka i blagoslova kapelice, 2004. godine.

        * U Slunju, 8. listopada biti će održan XXX. Sabor katoličke mladeži naše Gospićko-senjske biskupije. Ovo je nova prilika da se okupe mladi iz cijele biskupije i zajedno slave Boga pjesmom i molitvom. Na ovom Saboru bit će dogovora o aktivnostima u toku pastoralne godine 2009/2010. Pozivamo mlade koji se još nisu uključili, osobito prošlogodišnje krizmanike da nam se pridruže. Dovoljno je javiti se ovih dana u župni ured, gdje će dobiti sve potrebne informacije.

        * Osmi uzastopni Biskupijski susret supružnika i roditelja održat će se u subotu, 10. listopada, u Gospiću. Prijaviti se mogu supružnici zajedno s djecom, po mogućnosti do 7. listopada kako bi mogli organizirati zajednički odlazak. Susret organizira Povjerenstvo za pastvu obitelji na čelu s mons. Tomislavom Šporčićem. Susret ima za cilj pomoći roditeljima u odgoju djece i poticati istinski vjerski život u zajedništvu obitelji.

        * Tečaj vjere za odrasle započima u ponedjeljak, 19. listopada u 19 sati, u župnoj dvorani. Ove godine Tečaj će biti organiziran na razini dekanata. Pozivamo sve zainteresirane koji u zrelijoj dobi žele upoznati katoličku vjeru i postati po svetim sakramentima živi udovi Crkve. Tečaj je namijenjen onima kojima nedostaje neki od sakramenata, bilo da su samo kršteni, a nisu pričešćeni i krizmani ili nisu crkveno vjenčani, a žele sklopiti sakrament ženidbe. Sve informacije možete dobiti na prvom susretu.

        * Sastanak župnog pastoralnog vijeća održat će se u ponedjeljak, 12. listopada u 19 sati. Glavna tema sastanka je dogovor za predstojeće razdoblje, osobito za susrete koji će se dogoditi u našoj župi.

        * Hodočašće u Ludbreg organizirat ćemo u subotu, 24 listopada. O svim detaljima obavijestit ćemo vas osam dana prije hodočašća. Već se uvriježilo da u listopadu organiziramo župno hodočašće u neko svetište. Proteklih godina bila je to Marija Bistrica i Trsat. Ove godine želimo pohoditi svetište Predragocjene Krvi Kristove i osobito moliti za nova svećenička zvanja u ovoj Svećeničkoj godini.


BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE U RIM – VELJAČA 2010. GODINE

        U sklopu obilježavanja desete godišnjice uspostave Gospićko-senjske biskupije odlučeno je da se hodočasti u vječni grad Rim. Prilika je to da se zahvalimo Bogu i pohodimo grob blagopokojnog pape Ivana Pavla II koji je pred deset godina utemeljio našu biskupiju. Predviđena je svečana audijencija kod pape Benedikta XVI. u sklopu audijencija za vjernike srijedom prijpodne. Zbog toga na put bi se krenulo u utorak, 9. veljače 2010. u poslijpodnevnim satima, dok je povratak predviđen za subotu 13. veljače. Posjetili bismo glavna sveta mjesta: baziliku Sv. Petra, Vatikanske muzeje, bazilike Sv. Marije Velike, Ivana Lateranskog i Sv. Pavla izvan zidina, katakombe Sv. Sebastijana, Hrvatsku crkvu Sv. Jeronima i druge znamenitosti grada Rima.

        Predviđena cijena je prema dosadašnjim rezervacijama: 145 EURa i 450 kuna. U cijenu je uključen prijevoz autobusom (kunski dio), 3 polupansiona, ulaznice u muzeje i katakombe, te pokazna karta za gradski prijevoz u trajanju od tri dana (u eurima). Prijave se primaju u svim župnim uredima naše biskupije kroz mjesec listopad i studeni. Do konca studenoga potrebno je uplatiti cijeli iznos putovanja kako bi osigurali mjesto na hodočašću.


PROGLAS povodom početka proslave
10. obljetnice od osnutka Gospićko-senjske biskupije

        Dana 25. srpnja 2000. godine preuzeo sam u Gospiću upravu novoosnovane Gospićko-senjske biskupije. Biskupski štap primio sam od zagrebačkog nadbiskupa mons. Josipa Bozanića jer je nedugo prije toga preminuo riječko-senjski nadbiskup mons. Anton Tamarut. Preuzimanjem pastirskog štapa zaživjela je nova biskupija s novim središtem i novom upravom. Sveti Otac Ivan Pavao II. dva mjeseca prije toga izdao je svečano pismo (bulu) utemeljenja. Gospićko-senjska biskupija ulazi 25. srpnja ove godine u desetu godišnjicu svojeg života. To je prilika da kroz iduću pastoralnu godinu razmislimo o svom dosadašnjem putu i da se na temelju stečenog iskustva stvori plan kako bismo, uz Božju pomoć, krenuli još uspješnijim putem prema budućnosti. Pred novu biskupiju stavljani su brojni zadaci i mnoga očekivanja. Dobro je u duhu vjere promisliti kako smo odgovorili na zadatke i jesmo li ispunili opravdana očekivanja Crkve i vjerničkog naroda.

        Zahvaljujemo Bogu što smo kroz proteklo vrijeme mogli uspostaviti sve ključne ustanove, vijeća i urede koji su potrebni za rad jedne biskupije. Imamo danas, zahvaljujući Gradu Gospiću i hrvatskoj Vladi, prikladnu zgradu za Biskupski ordinarijat. Svake godine osjećamo se sve više kao jedna posebna zajednica vjernika sa svojim svećenicima i sa svojim biskupom. Tome su pridonijela i korizmena hodočašća naših dekanata u prvu crkvu naše Biskupije - gospićku katedralu.

        U desetoj godini Biskupije bit će dovršena i Crkva hrvatskih mučenika na Udbini. To je naš nacionalni projekt, ali je na području naše Biskupije i gradi se najviše našim trudom. Već je priređena izložba o dosadašnjem djelovanju naše Biskupije.

        Budući da je Sveti Otac proglasio ovu pastoralnu godinu Svećeničkom godinom, preporučujemo župnicima da uz ostale programe za tu Godinu u pojedinim prigodama ožive uspomenu na uzorne svećeničke likove u svojim župama. Posebno da dozovu vjernicima u sjećanje one svećenike koji su u drugom svjetskom ratu i poraću zbog svoje vjere i svoga poziva mučenički završili ovozemni život. U znak zahvalnosti Svetoj Stolici za dar Biskupije, u veljači iduće godine organizirat ćemo hodočašće u Rim. Imamo u planu objaviti opširniju monografiju o nastanku naše Biskupije i o njezinom prvom desetljeću. Ta knjiga kao i drugi pomoćni materijali neka posluže svećenicima i vjeroučiteljima da upoznaju sve vjernike s ulogom koju je naša Biskupija osnivanjem dobila u našoj Crkvi i u našem narodu. … Neka to bude i u znak zahvalnosti Svevišnjemu što smo uspjeli dovršiti sve ratom porušene župne crkve.

Sve vas pozdravlja u Kristu vaš biskup mons. dr. Mile Bogović


KALENDAR ZA MJESEC LISTOPAD 2009.

1. četvrtak - Sv. Terezija od Djeteta Isusa – misa u 18 sati
2. petak - Prvi petak, mogućnost ispovijedi od 17 h - Anđeli Čuvari
3. subota - Misa kod kapelice u Procama u 17 sati, predvodi vlč. Zlatko Čibarić
4. NEDJELJA - XXVII. Kroz godinu - Sv. Franjo Asiški
5. ponedjeljak - Dekanatski sastanak
6. utorak
7. srijeda - BD Marija od krunice - Klanjanje nakon mise
8. četvrtak - DAN NEZAVISNOSTI
                  - XXX. SABOR KATOLIČKE MLADEŽI GOSPIĆKO-SENJSKE BISKUPIJE U SLUNJU
9. petak
10. subota - VIII. susret supružnika i roditelja Gospićko-senjske biskupije u Gospiću
11. NEDJELJA - XXVIII. Kroz godinu
12. ponedjeljak - Sastanak župnog pastoralnog vijeća u 19 sati
13. utorak
14. srijeda - Klanjanje nakon večernje mise
15. četvrtak - Sv. Terezija Avilska
16. petak
17. subota
18. NEDJELJA - XXIX. Kroz godinu
19. ponedjeljak - POČETAK TEČAJA VJERE ZA ODRASLE U 19 SATI
20. utorak
21. srijeda - Klanjanje nakon mise
22. četvrtak
23. petak
24. subota - Župno hodočašće u Ludbreg
25. NEDJELJA - XXX. Kroz godinu
26. ponedjeljak - TEČAJ VJERE ZA ODRASLE U 19 SATI
27. utorak
28. srijeda - Sv. Šimun i Juda Tadej ap. - Klanjanje nakon mise
29. četvrtak
30. petak
31. subota--

U listopadu večernje mise su u 18 sati i nedjeljom i radnim danom

 

SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
ČETVRTKOM: župni ured radi poslijepodne od 17 - 18 sati
SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor
*u 19.30 h Križari