citati iz biblije
Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim.

(Izaija 43:4)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA PROSINAC 2009.

GODINA VI - BROJ 12 (62)

Kako živjeti? – Tako da ugodim Bogu!

       Sveti Bernard, opat, govori o tri dolaska Gospodinova. Prvi dolazak slavimo kao blagdan rođenja Božjeg Sina od Djevice Marije. Treći slavni dolazak iščekujemo kao svršetak ovoga svijeta. No gdje smjestiti taj drugi Kristov dolazak? “Taj srednji dolazak, u neku ruku, je put kojim se od prvoga može doći k posljednjemu: u prvom je Krist bio naše otkupljenje, u posljednjemu pojavit će se kao život naš, a u ovome on je pokoj i utjeha naša.”

       Vrijeme došašća upravo nam to želi posvijestiti na najsavršeniji način. Kako da Isusa Krista učinimo prisutnim u svom životu, kako da mu dopustimo da bude naš svakodnevni oslonac, sigurnost i trajni suputnik u životu. Slaveći dan Isusova rođenja – Božić i očekujući njegov slavni dolazak na koncu vremena, kada budemo pozvani stati pred njegovo Lice, mi se zapravo učimo prijateljevati s Kristom. Njemu se povjeriti, njega za savjet pitati, njemu se moliti i njega slaviti. Tada naš život nije ništa drugo nego hod u susret Uskrslom Isusu Kristu koji i nama nudi vječni život.

       Kako to izgleda jednostavno, a u svakodnevnom životu nailazimo na tolike prepreke i stalno se pitamo: Kako živjeti, kako doista kršćanski živjeti? Tražimo recepte, gotove formule, unaprijed smišljena rješenja za svaku situaciju. Toga nema, ili nema u onoj mjeri koju bismo mi željeli. Bog od nas traži nutarnji stav srca, naše opredjeljenje za Boga. Imati jasan princip, kriteriji od kojega nećemo nikada odustati. Već prva nedjelja došašća nudi nam tekst sv. Pavla: «Živite tako da biste ugodili Bogu.» (1Sol 4,1). U svakoj prilici ili neprilici, u dvoumljenjima svake vrste, što učiniti, kako postupiti – eto odgovora: Postupiti, odabrati – živjeti tako da ugodimo Bogu, a ne sebi. Isus u Evanđelju najavljuje svoj dolazak kao «zamku iznenađenja» za one koji na njega zaborave, koji ga zaobiđu i žive kao da ga nema ili da se nikada s njime neće susresti. Svoje vjerne opominje da im srca ne otežaju u prolaznim zabavama, ali niti u životnim brigama. Nijedna briga nije vječna ma kako teška bila. Vječan je samo On koji je oduvijek i zauvijek, k njemu nam je stići.

       Zato u došašću poziv na budnost i molitvu da ne zaboravimo ugoditi Bogu. Zato mise zornice koje jačaju našu volju da se iz dubine duše opredijelimo za Boga.

       Po Kristovu rođenju otvara se čovjeku put povratka slici Božjoj koja je u nama neskladom grijeha ranjena, narušena. Došašće želi u nama pobuditi novi elan za uvijek sve svjesnije i založenije suobličenje Kristu po svjesnom življenju svog kršćanskog identiteta, da postanemo iz dana u dan “kristolikiji”. To je smisao adventa, kako bi u susretu s Kristom mogli u njemu prepoznati prijatelja, što više Brata. Doista, želimo li susret s njim? Ljubimo li više njega ili sebe, neku svoju prolaznu “malu sreću”? Možda čak i svoje mane, loše sklonosti i navike kojih bi se pred Njim trebali stidjeti?

       Krist dolazi, bili mi spremni ili ne. Ako se još nije pojavio u slavi, ne znači da će još mnogo vremena proteći do konačnog susreta. Kada će doći, nećemo saznati. Nađe li nas pripravne, suobličene svojoj slici, ništa nam neće smetati što nismo znali vrijeme njegova dolaska. Bit će to susret radosti i nagrade koju smo čekali čitavog svoga života.


> BADNJAK – posljednja zornica, Mala polnoćka u 20h i velika u 24h
> NA BOŽIĆ - svete mise: * u župnoj crkvi u 9, u 10.30 i u 18 sati
* u Hreljinu u 12h
> SV. STJEPAN – svete mise u 9h i u 18h *HRELJIN u 9h

 

       Sveti Nikola, svetac kojeg slavimo 6. prosinca, živio je na prijelazu iz treće u četvrto stoljeće. Rođen je u gradu Patara, na području današnje Turske. Imao je bogate roditelje, koji dugo godina nisu mogli imati djece. Mnogo su se godina molili, sve dok im Bog nije udijelio maloga Nikolu. U ranoj mladosti se oduševio za evanđeoski ideal, najviše zbog dobrog kršćanskog primjera svojih roditelja, koji su prilično mladi umrli. Nikola ubrzo nakon toga postaje svećenik, želeći širiti ljubav i dobrotu. Kada je umro njegov stric Nikola (biskup), po kojemu je dobio ime, kršćanski puk je očekivao da bi sada on mogao postati biskupom, koji se također zove Nikola. Međutim, on je zazirao od časti. Zbog toga se povlači u Palestinu da živi samotnjački i isposnički život. Kada se vratio nakon par godina, upravo je tada bio umro biskup koji je naslijedio njegova strica. Sve su okolnosti bile upravljene k tome da on postane novi biskup. Tako je i bilo. Kada je postao biskup još više se dao na molitvu, napose noći provodi u bdijenju, a danju je pomagao siromasima i naviještao vjeru.

        Prema predaji Nikola je činio velika čudesa. Ozdravljao je bolesne i tješio ljude u svim potrebama. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Napose mu pripisuju da je činio velike stvari pomažući djecu, sve do najvećih čudesa. Tako se spominje da je i jedno raskomadano tijelo djeteta vratio u život. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece. Mnogo se morao boriti protiv nepravde, a sve za ljubav prema bližnjima koji su bili ugnjetavani. Unatoč svim poslovima, nikada nije prestao činiti pokoru i provoditi vrijeme u dugim satima molitve. Umro je 6. prosinca 327. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije. Zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta. Spomendan mu je 6. prosinca. Toga dana, njemu u spomen, roditelji darivaju djecu, zbog njegove velike ljubavi prema djeci.

 

DOŠAŠĆE U NAŠOJ ŽUPI SV. KRIŽA – GODINE GOSPODNJE 2009.

      Prvu svijeću na adventskom vijencu upalili smo prošlog mjeseca na I. nedjelju došašća. Započele su i mise zornice posebne po svom doživljaju dana koji se budi, a mi ga započimamo s molitvom. Ima li ljepšeg načina čeličiti svoju odanost Bogu nego što je jutarnja misna žrtva po kojoj svoj rad i brige povjeravamo ljubavi Božjoj, njegovoj pomoći i blagoslovu. Možda upravo na zornicama najviše doživljavamo naše župno zajedništvo i zajedničku pripravu na blagdan Božića.

      Prva dva utorka u prosincu imamo i Biblijske večeri u 18.30 sati. Ondje okupljena grupa zajedno lomi Riječ Božju poput kruha. Otkrivamo bogatstvo žive Riječi. Dođite i budite dionikom zajedništva u kojem Božja Riječ odzvanja jače i sigurno odjekuje dublje u našem životu.

      Na II. nedjelju došašća, 6. prosinca očekujemo sv. Nikolu na misi u 9 sati za naše najmlađe. Simbolični darovi (možda štogod zapadne i krizmanike na misi u 10.30) podsjećaju nas na Božju darežljivost i uče nas dobra ovoga svijeta dijeliti jedni s drugima. Navečer u 19 sati na Trgu hrvatskih rodoljuba odjekivat će duhovna pjesma, zapalit ćemo adventsku dekoraciju, a snimat će se i milenijska fotografija: «Advent pod Klekom». Neka grad zaživi, nek' se srca otvore budnom duhu došašća i radosnog iščekivanja.

       U drugom tjednu došašća imat ćemo i ove godine akciju Župljanin u nevolji. Kod oglasne ploče u crkvi biti će velika košara u koju možete staviti hranu, trajnije namirnice, vaš dar za potrebne u našoj župi. Vrijeme adventa obilježeno je darivanjem onih koje volimo, ali ne zaboravimo radost dijeliti i s onima koji trebaju našu pomoć i ne mogu nam uzvratiti. U solidarnosti s potrebnima nikada nismo zakazali, neka tako bude i ovaj put. Vaše darove članovi Župnog pastoralnog vijeća, u subotu - 12. prosinca, složit će u pakete i dostaviti obiteljima u potrebi.

Treća nedjelja došašća je nedjelja Karitasa. Vaš dar u milostinji ide za potrebe Biskupijskog Karitasa koji svake godine kroz razne akcije pomaže više stotina obitelji u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji. Te nedjelje na misi u 10.30 slavit ćemo sakrament krštenja, a pridružit će nam se pjesmom pjevačko društvo iz Bergama u Italiji koje nosi ime po sv. Andriji. Nakon mise oni će održati kraći koncert.

U trećem tjednu došašća posjećivat ćemo bolesnike koji ne mogu doći u crkvu a žele se o Božiću ispovjediti i pričestiti. Za njih je to proslava Božića na najuzvišeniji način. Stoga nas pozovite, ako u kući imate bolesnika i doći ćemo u dogovoreno vrijeme.

Već tradicionalno u adventu dječji pjevački zbor OŠ Ivane Brlić Mažuranić priređuje Božićni koncert. Bit će to u četvrtak, 17. prosinca u 19 sati. Čestitamo na trudu i sigurnom glazbenom doživljaju.

Mogućnost sv. ispovijedi biti će svakog dana došašća za vrijeme misa zornica i navečer pola sata prije večernje svete mise, točnije u 17.30 sati, osim u dane kad jedan svećenik iz Ogulina ide pomagati ispovijedati u druge župe. Više svećenika na raspolaganju za ispovijed biti će u subotu 19. prosinca i na četvrtu nedjelju došašća, 20. prosinca u 17 sati. U subotu, 19. prosinca u 10 sati sv. ispovijed biti će za djecu i mlade. Sva naša priprema za Božić doživljava svoj vrhunac u sakramentu pomirenja s Bogom. Božje milosrđe nema granica, a radovati se iskreno možemo samo čista srca.

       Za krizmanike posebna vijest: vaši animatori pripremaju vam iznenađenje – Veselu večer u petak, 18. prosinca u župnoj dvorani u 19 sati. Oni će se potruditi da vam tu večer učine zabavnom, radosnom u duhu istinskog prijateljstva, nemojte ih iznevjeriti svojim nedolaskom.

       Nizom koncerata koji će se dogoditi u našoj župnoj crkvi želimo naše došašće učiniti raspjevanim dočekom najradosnijeg blagdana Božića. To će učiniti KUD Klek i Hrvatsko pjevačko društvo «Klek» na Stjepanju i Ivanju nakon večernjih misa. Na IV. nedjelju došašća Božićni koncert održat će i nadaleko poznat pjevač Krunoslav Kićo Slabinac u novoj športskoj dvorani u 19.30 sati.

       Na blagdan Sv. Stjepana počimamo s blagoslovom obitelji. Raspored blagoslova objavit ćemo naknadno. Krenut ćemo uobičajenim redom, Hreljin, Turkovići, Puškarići…

       * Blagdan Sv. Obitelji i ove godine, treću za redom, želimo obilježiti na poseban način. Na župnu misu u 10.30 sati pozivamo bračne parove da obnove svoja obećanje dana jedno drugom i Bogu prilikom sklapanja sakramenta ženidbe. Jedan bračni par tom prigodom proslavit će svoju 50 godišnjicu braka. Čestitamo! Nije važno koliko ste dugo u braku, važno je da želite oživjeti sakramentalnu milost posvete vašeg braka koju ste na vjenčanju primili.

       OBAVIJESTI! - *Misne intencijenakane već se dugi niz godina u našoj župi upisuju od prvog u mjesecu za slijedeći mjesec. Kako to svaki mjesec izaziva «lov na datume» i nepotrebne napetosti odlučili smo to promijeniti. Od 1. prosinca 2009. upisivat ćemo nakane za prvih 6 mjeseci iduće godine, a onda od 1. svibnja 2010. do konca godine.

       Hodočasnici za Rim u veljači 2010. najkasnije do 15. prosinca 2009. trebaju donijeti kopiju putovnice (samo stranicu sa slikom) i uplatom potvrditi svoju rezervaciju.


KALENDAR ZA MJESEC PROSINAC 2009.

1. utorak - Mise zornice u 6.30 sati - Biblijska večer u 18.30 sati
2. srijeda - Klanjanje nakon mise
3. četvrtak - SASTANAK ŽUPNOG PASTORALNOG VIJEĆA U 19 SATI
4. petak - Sv. Barbara - Prvi petak – ispovijed od 17 sati
5. subota                         - Biskupijski susret čitača - Otočac
6. NEDJELJA - II. DOŠAŠĆA – ADVENT U OGULINU – svečano otvorenje u 19h na Trgu
7. ponedjeljak - Tjedan akcije: «Župljanin u nevolji»
                       -  TEČAJ VJERE ZA ODRASLE U 19 SATI
8. utorak - Bezgrešno začeće BD Marije – svečana misa u Oštarijama u 11h
                       -  Biblijska večer u 18.30 sati
9. srijeda - Klanjanje nakon mise
10. četvrtak
11. petak
11. subota - 31. Sabor mladeži Gospićko-senjske biskupije u Gračacu
13. NEDJELJA - III. DOŠAŠĆA - Sv. Lucija - Nedjelja Caritasa
                           - Koncert pjevačkog društva SANT’ANDREA, Bergamo, Italija – misa u 10.30h
14. ponedjeljak - Tjedan posjeta bolesnika
15. utorak
16. srijeda - Klanjanje nakon mise
17. četvrtak - Božićni koncert - OŠ Ivane Brlić Mažuraniću 19 h
18. petak - Vesela večer za krizmanike u 19 sati
19. subota - u 10 sati ispovijed za djecu i mlade
                   
u 17 sati prilika za božičnu sv. ispovijed
20. NEDJELJA - IV. DOŠAŠĆA - u 17 sati prilika za sv. ispovijed
21. ponedjeljak
22. utorak
23. srijeda - Klanjanje nakon mise - Žive jaslice na Trgu u 19h
24. četvrtak - Badnjak: u 20h Mala polnoćka i u 24h POLNOĆKA
                   - Poslije velike polnoćke “Božićno kolendavanje” KUD Klek
25. petak - B O Ž I Ć
26. subota--- Sv. Stjepan – Misu u 18 h predvodi biskup mons. Mile Bogović
                   - Božični koncert vokalnog ansambla KUD-a “Klek” u 19 h
27. NEDJELJA - Sv. Obitelj – obnova vjenčanih zavjeta na misi u 10.30 h
                   - Božićni koncert HPD - a “Klek” u 19 h
28. ponedjeljak - Nevina dječica - Posjet svećenika obiteljima
29. utorak - Posjet svećenika obiteljima
30. srijeda - Posjet svećenika obiteljima - Klanjanje nakon mise
31. četvrtak - Stara godina – u 18h misa ZAHVALNICA i KLANJANJE


SVETE MISE: Radnim danom: u 6.30h i 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
ČETVRTKOM: župni ured radi poslijepodne od 17 - 18 sati
SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor
*u 19.30 h Križari