citati iz biblije
Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!

(Psalam 51:12)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA VELJAČU 2010.

GODINA VII - BROJ 2 (64)

TKO LJUBI PREŠAO JE IZ SMRTI U ŽIVOT. TKO NE LJUBI OSTAJE U SMRTI (usp. 1 Iv 3)

       
Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj krčkog biskupa Valtera Župana za XV. Dan života, 7. veljače 2010.

        «Ostati u smrti» ili «biti u svjetlosti», «u ljubavi», «u životu» jesu izrazi koji u Svetom Pismu označuju radikalnu, temeljnu odluku kojom čovjek izabire put ostvarenja u svoj čovječnosti, ili se opredjeljuje za život bez smisla i ispunjenja, te se tako u svoj ljudskosti degradira.

        Bog je sama ili sva ljubav, i kao takav, kroz konkretna djela ljubavi prema nama ljudima, otkrio nam je i očitovao svoju bit. Njegova se ljubav nije zaustavila samo na pojedinom čovjeku, istomišljeniku ili prijatelju. Ona se protegnula na sve ljude, uključujući i neprijatelje. To je put kojim Bog hodi te na njega i čovjeka poziva želeći mu dobro.

       Engleski psiholog Vickers navodi da ljubiti predstavlja čovjekovu životnu potrebu te tvrdi kako je jedno od značajnih otkrića moderne psihijatrijske znanosti da ljubav zaštićuje i obnavlja um. Drugi je pak psihoanalitičar, zapitan kako spasiti čovjeka od opasnosti koje vrebaju na nj iz dubina njegova bića, odgovorio kako treba ljubiti i raditi. U Isusovom načinu govora koji prenosi evanđelist Ivan, onaj tko ne ljubi je «grešnik», on griješi, ali ne samo u smislu vrijeđanja Boga. On čini pogrešku. I to veliku, presudnu. Čini nešto što se protivi dubokom dobru njegove vlastite naravi. Ubija sebe, jer onesposobljuje u sebi mogućnost rasta u čovještvu.

        Bog k nama nije došao radi sebe, nego radi nas. Od samog početka Isusove su riječi nazvane «radosnom vijesti». Dakle, Isus nije donio neke Božje zahtjeve prema čovjeku, nego Božje darove, radosnu poruku. Jedan od prvih darova njegove radosne poruke je darovano saznanje i primjerom pokazano svjedočanstvo na koji način proživjeti život da ga se ne potroši uzalud, nego da se ostvare sve njegove mogućnosti.

         Ljubav je otvaranje, raspoloživost, davanje drugome i za drugoga. Svaki egoizam, kojim se čovjek opredjeljuje za svoje uskogrudne interese, krnji i onesposobljuje čovjeka u najdubljim segmentima njegova bitka. Pomanjkanje ljubavi doslovno vodi u smrt, u nestajanje. Očito je da ovo ne vrijedi samo za vjernike. To je mjerilo za svakog čovjeka. Svačiji će život biti ocijenjen i prosuđen po mjeri ljubavi, dakle po mjeri davanja, raspoloživosti za žrtvu, za drugoga. «Bio sam gladan, žedan, bolestan i poslužili ste me» ili «niste me poslužili» prema Matejevom evanđelju.

         Zato je dobro i ove se godine o Danu života između ostalog pitati: odgajamo li naše mlade za ljubav i sebedarje? Ako se toliko trudimo da ih zaštitimo samo od neželjenih posljedica neodgovornog života, ne pospješujemo li, zapravo, i njihovu i našu smrt?


>PRIKAZANJE GOSPODINOVO – SVIJEĆNICA, utorak - 2. veljače
svete mise u župnoj crkvi SV. KRIŽA u 9 i u 18 sati

>PEPELNICA – ČISTA SRIJEDA, 17. veljače – sv. mise u 9 i u 18h

 

         Znade se da izvjestan broj mlađih bračnih parova ne može imati djece. Toga je uvijek bilo. No, čini se da je taj broj danas nadmašio prijašnja vremena. Nitko nema pravo prosuđivati pojedinačne slučajeve, ali se imamo pravo pitati: nije li tome, dijelom, kriv egoizam prije braka? Kaže se, što je točno, da priroda ne oprašta. Egoizmom možemo sebe dovesti do one razine kada ćemo morati živjeti ono i onako kako smo za sebe odabrali.

         I ovom prilikom želim iskazati svoje divljenje i podršku roditeljima koji se, ne štedeći sebe, velikodušno odlučuju za ljubav koja je otvorena životu. Sv. Ivan od Križa je rekao da duša koja hoda u ljubavi niti se sama umara niti umara drugoga. Stoga pozivam sve koji na bilo koji način mogu pomoći, da djelatno podrže takve obitelji materijalnom i moralnom podrškom. A to bi u vremenima stalnog demografskog pada, kakvo je nažalost i ovo naše, trebala biti prvenstvena briga.

U Krku, na blagdan Svete Obitelji, 27. prosinca 2009.


GODINA UMRLI KRŠTENI VJENČANI KRIZMANI PRVOPRIČESNICI
2005. 106 82 36 102 93
2006. 70 77 39 98 93
2007. 85 85 39 95 87
2008. 99 78 35 85 93
2009. 91 85 37 74 75

        Ovo su statistički podaci naše župe za proteklih 5 godina.

        Statistici za prošlu godinu dodajemo još jedan podatak: od 91 preminulih, samo 58 pokojnika bilo je proviđeno svetim sakramentima, tj. prije smrti svećenik je bio pozvan da bolesnika ispovijedi, pričesti i pomaže bolesničkim uljem, dok su čak 33 pokojnika preminula bez svetih sakramenata. Iako se pokazuje stanoviti pomak u svijesti o bolesničkom pomazanju, opet potičemo sve vjernike da ne oklijevaju pozvati svećenika, da ne čekaju zadnji čas. Zar nije najviše što možemo učiniti za svoje u obitelji da s ovog svijeta odu pomireni s Bogom?!

        Podaci pokazuju da je sve manji broj prvopričesnika i krizmanika. Manje je djece u našim obiteljima. Pokušajmo naći u svojoj vjeri nove životne snage za prihvaćanjem života u mladim obiteljima, usprkos svemu – i krizi, i bolestima i svemu drugom čime nas plaše. Ako budemo na strani života bit ćemo na Božjoj strani. Ili, ako smo na Božjoj strani, onda moramo biti na strani života. Povjerimo Gospodinu i svoje strahove, bojazni, On je došao osloboditi nas. S njime sve možemo pobijediti.

 

U NAŠOJ ŽUPI KROZ VELJAČU 2010.

        I ove godine nastavili smo s pobožnošću Srcu Isusovu na 9 Prvih petaka u mjesecu. One koji se nisu stigli uključiti u siječnju, jer je već prvi dan nove 2010. bio Prvi petak u mjesecu, potičemo da započnu u veljači. Mogućnost obavljanja Prvih petaka imati ćemo kroz cijelu godinu.

        Svijećnicu ili Prikazanje Gospodinovo u hramu slavimo 40 dana poslije Božića, u utorak, 2. veljače. Svete mise su ujutro u 9 i navečer u 18 sati. Na svoj način to je dan djece i roditelja. Marija i Josip, poštivajući židovski zakon, donose prikazati malog Isusa u Jeruzalemski hram. Zahvaljuju Bogu na daru života, dijete Isusa posvećuju Bogu, mole se za njegov život da mu Bog uvijek bude blizu. U tom spasenjskom događaju nastavlja se objava Božja. Starac Šimun otkriva Mariji poslanje Isusovo i njezinu sudbinu majke. Isusa proglašava svjetlom na prosvjetljenje naroda i slavu puka svoga Izraelskoga. Zato taj dan blagoslivljamo svijeće i Bogu prikazujemo molitvu da Isus Krist, Božji Sin bude i naše svjetlo života. Bogoslužna antifona toga dana kliče: «Starac je uzeo na ruke dječaka, a dječak je podržavao starca. Njega je djevica rodila i poslije poroda djevicom je ostala; njega je rodila i njemu se poklonila.» Šimun je posvjedočio da su se ispunila dugo očekivana obećanja Božja Staroga zavjeta: Bog je poslao svoga Sina da spasi svijet, da bude njegovo svjetlo, put, istina i život.

         Na prvu nedjelju u veljači Crkva slavi Dan Života. Ovaj spomendan veže se upravo za blagdan Svijećnice. Prilika je da svi Bogu zahvalimo za dar života i tolike Božje darove koje ničim nismo zaslužili, a Bog nam ih je podario u svojoj neizmjernoj dobroti.

         Iznimno ove godine, u našoj župi Dan života proslavit ćemo tjedan dana kasnije, u nedjelju 14. veljače. Na sv. misi u 10.30 biti će slavlje sakramenta krštenja za nekoliko male djece. Na večernjoj misi u 18 sati milostinju ćemo skupljati za udrugu Oda prijateljstvu koja već tri godine djeluje pomažući bolesnoj djeci i njihovim obiteljima. Na večernjoj misi s nama će biti kantautor Davor Terzić iz Rovinja, te nakon mise održati koncert duhovne šansone i predstaviti nam svoj novi album pod naslovom «Svaki dan s tobom».

         KORIZMENO VRIJEME priprave na blagdan Uskrsa započima na Čistu srijedu – Pepelnicu, 17. veljače. Korizma je ozbiljno vrijeme vježbanja kršćanskih kreposti kroz jačanje snage volje i opredjeljenja za Krista putem odricanja. Kršćanin u korizmi iznova otkriva kolikom ga je ljubavlju Bog ljubio kad je svoga Sina za sve nas predao. U tom svetom vremenu tražimo nove načine kako da Bogu uzvratimo ljubav.

         TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK u Ogulinskom dekanatu održava se tri puta godišnje: u veljači, svibnju i koncem rujna - početkom listopada. Pozivamo mladence koji kane sklopiti sakrament ženidbe u ovoj godini ili u prvoj polovici 2010. godine da se svakako prijave na ovaj termin u veljači. Tečaj za brak traje dva vikenda, 5-6 predavanja s temama koje mladima uvelike mogu pomoći u boljem međusobnom upoznavanju, svjesnijem pristupanju sakramentu ženidbe i njihovom rastu u vjeri. Kako je naznačeno u kalendaru za veljaču, Tečaj će biti posljednja dva vikenda u župnoj dvorani Sv. Križa, s početkom u 19 sati. Parovi neka se prijave za Tečaj najkasnije do 15. veljače ili neka svakako dođu na prvu večer, u petak, 19. veljače.

 

BISKUPIJSKO HODOČAŠĆE U RIM

               U povodu 10 obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije hodočastimo u Rim sv. ocu papi Benediktu XVI. i na grobove apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. Ovo je za našu biskupiju do sada najveće biskupijsko hodočašće izvan granica naše Domovine (400 hodočasnika). Na put krećemo u utorak, 9. veljače u 17 sati iz Ogulina. Svi hodočasnici našeg Ogulinskog dekanata kreću iz Ogulina (2 autobusa) ispred župnog ureda.

         Već u srijedu, 10. veljače biti ćemo na audijenciji kod pape benedikta XVI., razgledati basiliku Sv. Petra i slaviti sv. misu u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima u Rimu. Slijedećg dana pohodit ćemo basiliku Sv. Ivana Lateranskog i katakombe Sv. Sebastijana. U petak razgledat ćemo Vatikanske muzeje i baziliku Sv. Marije Velike, a u subotu posjetiti baziliku Sv. Pavla izvan zidina, te ondje slaviti sv. misu s našim biskupom mons. Milom Bogovićem. Povratak je predviđen za ranojutarnje sate nedjelje 14. veljače.KALENDAR ZA MJESEC VELJAČU 2010.

1. ponedjeljak  - Tečaj vjere u 19 h
2. utorak  - PRIKAZANJE GOSPODINOVO – SVIJEĆNICA, mise u 9 i 18h
3. srijeda - Sv. Blaž – blagoslov grla
4. četvrtak
5. petak  - Prvi petak u mjesecu – ispovijed od 17 sati
6. subota
7. NEDJELJA - 5. kroz godinu
8. ponedjeljak  - Tečaj vjere u 19.30 h
9. utorak  - POLAZAK HODOČASNIKA ZA RIM U 17 SATI
10. srijeda  - Bl. Alojzije Stepinac
11. četvrtak  - Gospa Lurdska – u 11 h sv. misa za poginule branitelje
12. petak
13. subota
14. NEDJELJA - 6. kroz godinu – DAN ŽIVOTA
                           U 10. 30h SLAVLJE SAKRAMENTA KRŠTENJA
                           U 19 h KONCERT KANTAUTORA DAVORA TERZIĆA IZ ROVINJA

15. ponedjeljak - Tečaj vjere u 19 h
16. utorak
17. srijeda - Čista srijeda – Pepelnica – POČETAK KORIZME
18. četvrtak
19. petak - *Križni put u 17.30 sati
                  – TEČAJ ZA BRAK u 19h
20. subota--TEČAJ ZA BRAK u 19h
21. NEDJELJA - I. korizmena - *Križni put u 17.30 sati
                  – TEČAJ ZA BRAK u 19h
22. ponedjeljak - Tečaj vjere u 19 h
23. utorak - Susret za srednjoškolce – priprema za Nacionalni susret u Zadru
24. srijeda
25. četvrtak
26. petak - *Križni put u 17.30 sati
                  – TEČAJ ZA BRAK u 19h
27. subota  – TEČAJ ZA BRAK u 19h
28. NEDJELJA - II. korizmena - *Križni put u 17.30 sati


SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
ČETVRTKOM:

Župni ured radi poslijepodne od 17 - 18 sati

SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor
*u 19.30 h Križari