citati iz biblije
Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!

(Psalam 51:12)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA OŽUJAK 2010.

GODINA VII - BROJ 3 (65)

KORIZMA KAO ŠKOLA VJERE, LJUBAVI I ŽIVOTA


        1. Vjernik se trudi sebi predočiti koliko je Spasitelj za nas trpio. Zbog toga u korizmi na poseban način molimo pobožnost Križnoga puta i pratimo Spasitelja u njegovoj muci. – Kad čujemo da je netko nekome dao bubreg ili krv koja mu je spasila život, ta nas vijest ne ostavlja ravnodušnim. Pa još ako je u obitelji jedan član dao drugome – posve nam je jasno da je na djelu velika ljubav. Dotični je bio spreman i svoj život staviti u opasnost samo da drugome pomogne, da mu spasi život. Jednako tako veličamo požrtvovne pojedince koji su svoj život stavili na kocku ne bi li drugome pomogli, spasili ga! Zašto onda ne vidimo u muci Isusa Krista koliko nas je ljubio? Upravo zbog toga postoji sveto vrijeme korizme – razmatranje Isusove muke – njegove spremnosti da se do kraja žrtvuje za nas. Ne može nas to ostaviti ravnodušnim, pogotovo ako smo iskusili da se ljubav žrtvom dokazuje. Volim onoliko koliko sam se spreman žrtvovati. – Korizma stoga nije poziv na besmislenu patnju, trapljenje, žrtvu, nego uvijek novo otkrivanje koliko je moja ljubav prema Bogu jaka. Čega sam se spreman odreći kako bih Boga više ljubio.

        2. Iz toga proizlazi ono s čime se Korizma najčešće poistovjećuje: vrijeme odricanja. Isus u evanđelju govori da to treba biti u tajnosti. Prorok Joel nas opominje da razderemo srca, a ne halje svoje. Nutrinu treba mijenjati, grijeha se odreći, a odricanje tome pomaže. Dakle odricanje jest korizmeni zadatak – ali mu moramo dati dublji smisao. Odricanje je prije svega vježbanje volje – uskratiti sebi nešto posve dopušteno, kako bih osjetio da se žrtvujem, kako bi to mijenjalo moje srce. Na svoj način odricanjem sami sebe dragovoljno stavljamo na kušnju – koliko sam spreman iz ljubavi prema Bogu, nečega se odreći, nešto od malih užitaka – preskočiti. Pa još ako time nešto i uštedim kako bi drugome pomogao, sigurno mi od Gospodina neće biti zaboravljeno, a oplemenit će moju dušu. Mogli bismo reći u korizmi se odricanjem učimo ljubiti – nesebično i dragovoljno. To je posve drugačija slika ljubavi od one koju su ovih dana oko Valentinova, na sve moguće načine, pokušali komercijalizirati razni trgovci. Odricanje čisti naš pogled na život i skreće nam pozornost na one koji se gotovo nemaju čega odreći jer su u velikoj oskudici. Mi im možemo pomoći i život učiniti ljepšim. I sami ćemo tada biti ispunjeni radošću kakva se ne može kupiti.


>HODOČAŠĆE U GOSPIĆKU KATEDRALU,
14. ožujka - IV. Korizmena nedjelja - polazak u 13.30h – povratak u 20h
> 28. ožujka – CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
sv. mise u 8.30, 10.30 i u 18h - u Hreljinu sv. misa u 12 h
- u 15 h Križni put na ogulinskoj Kalvariji

 


        3. I treća oznaka korizme je pokora. Tko se to može pred Bogom pohvaliti svojim savršenstvom i da u ničemu više ne može napredovati, rasti, usavršiti se. Ili rečeno drugačije – tko je to bez grijeha da od Boga ne bi trebao moliti oproštenje? Pavao napisa da je Isus Krist za nas grijehom postao kako bi nas iz grijeha izbavio. Postao je čovjekom – nama u svemu jednak osim u grijehu, da nas iz grijeha izbavi. Svi se imamo za što pred Bogom kajati. Nije dobro ispitivati tuđu savjest, nego svoju. Nije se dobro ni uspoređivati jer svako će osobno stati pred Božje lice.

        Kad se molimo za neku našu potrebu, kad od Boga molimo neku milost spremni smo – da bi to dobili – i na žrtvu i na molitvu. No danas se sve češće zaboravlja da smo kao vjernici pozvani činiti pokoru za svoje i tuđe grijehe. Na to nas poziva korizma. Izabrati pokoru koju ću pred Bogom u tajnosti činiti kako bi svoje srce ili srce nekog subrata pored sebe obratio na pravi put. Pokora ima svoje značenje. Ona je naša zadovoljština Bogu za grijehe. Pokorom pokazujemo Bogu da nam je žao zbog grijeha i da se želimo mijenjati, obratiti. Vrijeme korizme može tako postati novi snažan poticaj za naš dosljedniji kršćanski život.

PAPINE RIJEČI NAŠIM HODOČASNICIMA u RIMU

        Četiri stotine hodočasnika iz Gospićko-senjske biskupije okupilo se u srijedu 10. veljače na audijenciji pape Benedikta XVI. u auli pape Pavla VI. Na početku hodočašća u povodu 10. obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije, Benedikt XVI. uputio im je posebnu poruku i pozdrav. «Srdačno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a na poseban način vas, svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove i sve vjernike iz Gospićko-senjske biskupije, predvođene vašim biskupom Milom Bogovićem. Došli ste očitovati svoju zahvalnost i vjernost Apostolskoj Stolici prigodom desete obljetnice vaše biskupije. Ujedno, danas slavimo i spomendan blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, koji je prije pedeset godina dao svoj život za svjedočanstvo vjere. Čuvajte uspomenu na svoje mučenike, i na njihovu hrabrom primjeru budite danas 'sol zemlje i svjetlo svijeta' (usp. Mt 5,13-14). Stoga vas potičem da, s još većim žarom, molite u vašim obiteljima i u vašim zajednicama za prijeko potrebna duhovna zvanja, a osobito u vašoj biskupiji. Dok vam jamčim svoju duhovnu blizinu, vama i vašim obiteljima udjeljujem poseban apostolski blagoslov».

SUSRETI ZA MLADE – PRIPREMA ZA ZADAR

        «DA VAŠA RADOST BUDE POTPUNA» geslo je Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zadru, 8. i 9. svibnja ove godine. Naše pripreme započele su na održanom biskupijskom Saboru mladeži u prosincu 2009. u Gračacu. Sada ih želimo intenzivirati redovitim susretima utorkom u 19 sati. Pozivamo sve naše mlade koji žele ići na ovaj susret da se uključe u pripreme. Naime, moći će ići na susret samo oni koji budu sudjelovali u pripremnim katehezama. Prijave za susret primaju se do konca ožujka.

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 7. ožujka

        Hrvatski Caritas i ove godine, četvrti put za redom, u tjednu između druge i treće korizmene nedjelje, od 1. do 7. ožujka organizira akciju «Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini». U akciju se građani mogu uključiti pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,15 kn); uplatama na ž.r. kod PBZ 2340009 -1100080340, poziv na br. 101; a novčane priloge moguće je predati i u svim župama diljem Hrvatske na treću korizmenu nedjelju, 7. ožujka.

GOSTOVANJE UDRUGE ZDENAC

        Udruga Zdenac osnovana je u Splitu 2003. godine kako bi omogućila vjernicima laicima da kršćanske ideale po uzoru na Isusa Krista aktivno kroz djela milosrđa primjenjuju u svakodnevnom životu. Rad udruge usmjeren je od početka na razvoj volontarijata i karitativnog djelovanja u Hrvatskoj i u siromašnim zemljama Trećeg svijeta. Udruga Zdenac predstavit će se našoj župi na III. korizmenu nedjelju

BISKUPSKA VIZITACIJA

        Svakih četiri do pet godina biskupi dolaze u pastirski pohod («vizitaciju») pojedinoj župi svoje biskupije. To je po mnogočemu drugačiji posjet od uobičajenih slavlja koje biskupi predvode u raznim zgodama. Tom prigodom biskup «vizitira» tj. posjećuje i obilazi važnije ustanove crkvenog i društvenog karaktera, a nadasve se detaljnije upoznaje kako s pastoralnim životom župne zajednice, tako i administrativnim i materijalnim stanjem župe (obilaze se crkveni objekti, nadgledaju poduzeti pothvati).

        Ove godine u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji biskup Mile Bogović pohodit će u korizmi župe Ogulinskog dekanata. U našoj župi Sv. Križa boravit će 12. i 13. ožujka. U petak, 12. ožujka posjetit će neke važnije institucije u gradu Ogulinu, predvodit će večernju svetu misu u 18 sati i nakon mise susresti se s članovima Župnog pastoralnog vijeća.

ČETVRTE KORIZMENE NEDJELJE, 14. ožujka, poslijepodne organizira se hodočašće Ogulinskog dekanata u gospićku katedralu. Po peti put hodočastimo kao dekanat u Gospić. Nastavljamo s ovom lijepom tradicijom. Svake nedjelje u korizmi hodočasti po jedan dekanat. Želja nam je da jače zaživi zajedništvo vjernika naše Gospićko-senjske biskupije.

        Iz naše župe krenulo bi se u 13.30 sati, a prva postaja hodočašća bila bi u Ličkom Lešću, u crkvi Gospe od Krunice. Ondjeće se okupiti sve župe našeg dekanata. Domaćin je župnik vlč. Ivica Miškulin. U 15 sati bit će pokorničko bogoslužje, mogućnost svete ispovijedi i pobožnost križnoga puta. U 16.15 krenulo bi se prema Gospiću. U katedrali slavit ćemo svetu misu u 17 sati, koju će predvoditi biskup mons. Mile Bogović. Nakon svete mise u novoj zgradi biskupije može se pogledati izložba o crkvama Gospićkog dekanata. Oko 20 sati krenuli bismo put Ogulina.

        Akcija «MISEREOR» predstavlja godišnji dar, obiteljski ili osobni, za potrebe centralnih ustanova naše Gospićko-senjske biskupije. Nije bitan iznos već dobra volja, a svaki skromni dar bit će veliki doprinos djelovanju biskupije. Stoga potičemo vjernike naše župe da se što veći broj obitelji odazove na ovu akciju, te plodove svojih korizmenih odricanja djelom usmjerite prema nakanama koje su navedene u pismu našeg biskupa mons. Mile Bogovića. Koverte spismom možete uzeti na stoliću tiska, pri izlasku iz crkve. Svoj dar možete i osobno predati prigodom hodočašća u gospićku katedralu.

SUSRET ZA RODITELJE KRIZMANIKA
Bliži se slavlje svete krizme. Ulazimo u završne pripreme, zato pozivamo roditelje naših ovogodišnjih krizmanika da se okupimo na roditeljski sastanak u subotu, 20. ožujka u 16.30 sati u župnoj dvorani. Ovo je posebno važan susret na kojem ćemo razjasniti sve nedoumice, kako bi izbjegli bilo kakve nepoznanice glede krizme i kumstva na krizmi, te prikupili potrebnu dokumentaciju.KALENDAR ZA MJESEC OŽUJAK 2010.

1. ponedjeljak  - Tečaj vjere u 19 h
2. utorak  - Susret za srednjoškolce u 19h – priprema za Nacionalni susret u Zadru
3. srijeda - Klanjanje nakon mise
4. četvrtak
5. petak  - Prvi petak – ispovijed od 17 sati - Križni put u 17.30 sati
                 Počima duhovni vikend za mlade – otok Krapanj
6. subota
7. NEDJELJA - III. korizmena - *Križni put u 17.30 sati
                 Nedjelja solidarnosti s vjernicima u BiH
                 Svjedočenje udruge Zdenac iz Splita na prijpodnevnim misama
8. ponedjeljak  - Tečaj vjere u 19.30 h
9. utorak  - Susret za srednjoškolce u 19h – priprema za Nacionalni susret u Zadru
10. srijeda - Klanjanje nakon mise
11. četvrtak
12. petak - Biskupska vizitacija – misu u 18h predvodi biskup mons. Mile Bogović
                 Susret sa Župnim pastoralnim vijećem u 19h

13. subota
14. NEDJELJA - IV. korizmena - *Križni put u 17.30 sati
                 Hodočašće u gospićku katedralu
15. ponedjeljak - Tečaj vjere u 19 h
                 Tjedan akcije: Župljanin u nevolji
16. utorak  - Susret za srednjoškolce u 19h – priprema za Nacionalni susret u Zadru
17. srijeda - Klanjanje nakon mise
18. četvrtak
19. petak - Sv. Josip – misa u 18h
20. subota--ISPOVIJED za djecu i mlade u 10h
                 SUSRET ZA RODITELJE KRIZMANIKA U 16.30 SATI
21. NEDJELJA - V. korizmena - ISPOVIJED za odrasle 17h
                  – Križni put u 17.30 sati
22. ponedjeljak - Tečaj vjere u 19 h
23. utorak - Susret za srednjoškolce – priprema za Nacionalni susret u Zadru
24. srijeda - Klanjanje nakon mise
25. četvrtak - BlagovijestNavještenje Gospodinovo – misa u 18h
26. petak - *Križni put u 17.30 sati
27. subota
28. NEDJELJA - CVIJETNICA - sv. mise u 8.30, 10.30 i u 18h
29. Ponedjeljak - ISPOVIJED za odrasle 17h - Tečaj vjere za odrasle u 19 h
30. Utorak
31. Srijeda - Klanjanje nakon mise


  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
PETKOM:

*Križari u 19 sati

SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor