citati iz biblije
Od mojih usta ne oduzmi riječ istine, jer se uzdam u sudove tvoje.

(Psalam119:43)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA SVIBANJ 2010.

GODINA VII - BROJ 5 (67)

Duh oživljuje


        Gospodin, upravitelj našeg života, sklopio je s nama krsni ugovor koji ima sliku smrti i života: slika se smrti ostvaruje u vodi, a zalog se života daje u Duhu. Krštenje ima dvije svrhe: uništiti bit grijeha, da ne bi kasnije proizveo plodove smrti, a zatim po Duhu donijeti život i plodove posvećenja. Duh unosi životvornu snagu i preporađa naše duše iz smrti grijeha u prvotni nevini život. To, dakle, znači ponovno se roditi iz vode i Duha.

        Veliko otajstvo krštenja obavlja se naime, trostrukim uranjanjem i trostrukim zazivanjem, da se očituje i slika smrti i da se predajom božanske nauke prosvijetle novokrštenici. Stoga, ako se i nalazi neka milost u vodi, ona ne proizlazi iz naravi same vode, nego iz prisutnosti Duha.

        Krštenje nije uklanjanje tjelesne nečistoće, nego Bogu upravljena molitva za dobru savjest. Prema tome, da bi nas Gospodin pripravio za život koji nam daje uskrsnuće, izlaže nam cijeli život po evanđelju: da se ne srdimo, da podnosimo zlo i da budemo čisti od tjelesne požude, da budemo slobodni od pohlepe za novcem. A to znači slobodnim izborom duha unaprijed vršiti ono što ćemo sasvim naravno proživljavati na onom svijetu.

        Duh nam Sveti omogućava povratak u raj, ulazak u kraljevstvo nebesko i povratak u posinjenje. Daje nam da slobodno nazivamo Boga svojim Ocem, da budemo sudionici Kristove milosti, da se nazivamo sinovima svjetla, da budemo dionici vječne slave, u jednu riječ, da posjedujemo svu puninu blagoslova, kako u sadašnjem, tako i u budućem vijeku. Predočuje nam obećana dobra za koja vjerujemo da ćemo ih uživati, kao da su već prisutna i promatrajući milost kao u ogledalu. Ako je takvo jamstvo, kakvo li je tek ono savršenstvo za što zalog jamči? Ako su takve prvine, kakvo li će tek biti ispunjenje svih obećanja? - Iz knjige O Duhu Svetome, svetog Bazilija, biskupa – IV. stoljeće (PG 32. 130-131)

        I danas se povjeravamo njezinu majčinskom zagovoru Blažene Djevice Marije, kako bi Duh Sveti sišao u izobilju na Crkvu našeg vremena, ispunio srca svih vjernika te u njima zapalio oganj svoje ljubavi.

        Tko je Duh sveti? Duh Sveti je Duh Oca i Sina, on je njihova međusobna ljubav. On je Gospodin i Životvorac, kako ga ispovijedamo u vjerovanju. On je dakle, s Ocem i Sinom jedan Bog. On je s Ocem i Sinom prisutan od početka nauma spasenja do kraja. Isus Krist, Pomazanik Duhom Svetim djeluje u njegovoj snazi i sili i u punini ga posjeduje. Nakon svoga uskrsnuća Isus toga istoga Duha u izobilju daruje svojim učenicima, zajednici koju je on utemeljio Crkvi.

       

> U SUBOTU, 1. SVIBNJA, OŠTARIJE – SVETIŠTE GOSPE OD ČUDESA
SVEČANA SV. MISA U 11.30H - PREDVODI BISKUP MONS. MILE BOGOVIĆ

> SLAVLJE SVETE KRIZME, nedjelja, 23. svibnja 2010.,
NA BLAGDAN SILASKA DUHA SVETOGA – u 18.30h


Svibanj, Marijin mjesec – pobožnost molitve krunice

       Krunica je jedna od najizvrsnijih molitava Majci Gospodinovoj na koju pape uvijek iznova potiču vjernike. To je «molitva koja nosi biblijsko obilježje, usredotočena na razmatranje spasenjskih događaja Kristova života, kojima je usko pridružena Djevica Majka». Blagopokojni papa Ivan Pavao II govori da je Krunica divna molitva u svojoj jednostavnosti i u svojoj dubini i od srca preporučuje svima da je mole.

       Isti papa uveo je u molitvu krunice «otajstva svjetla». Tako se danas preporučuje moliti: radosna otajstva - ponedjeljkom i subotom, otajstva svjetla - četvrtkom, otajstva boli - žalosna - utorkom i petkom te slavna otajstva - srijedom i nedjeljom.

       «Marija zaslužuje naše najljepše pjesme, najljepše cvijeće, velike napore, zlatne krune, bisere i dijamante. Ali ne smijemo zaboraviti da više nego sve to Marija nešto drugo od nas očekuje. Cvijeće vene, pjesme zamiru, a i zlato se gubi. Ali nikada ne vene, nikada ne zamire, nikada se ne gubi duboka, iskrena i djelotvorna ljubav prema Mariji. Što budemo više istinski i duboko ljubili Mariju, koliko budemo više za Mariju živjeli - toliko više će i u nama biti, živjeti i rasti Isus Krist!» , izrekao je blaženi Alojzije Stepinac prigodom proslave 250 godine pronalaska čudotvornog kipa Majke Božje u Mariji Bistrici.

       U svojoj oporuci blaženi kardinal Stepinac ostavlja nam u sjećanje krsni zavjet Hrvatskog naroda Kraljici Hrvata: «Težak bi bio život u obitelji, kad ne bi bilo majke. Crkva je velika Božja obitelj. Bog je toj svojoj obitelji dao majku, Bl. Djevicu Mariju, Majku Božju, i Majku svih nas. Dragi moji vjernici, naši su oci i pradjedovi posvuda po našoj domovini gradili crkve posvećene presvetoj Djevici. Njezina je sveta prilika časno stajala kao ures na zastavama naših pređa, kad su oni polazili vojevati ‘za krst časni i slobodu zlatnu’. Pred njezinim oltarima na koljenima su padali pokornici i raskajani grješnici moleći od Gospodina oproštenje grijeha po zagovoru one, koja je Utočište grješnika. U nju su polagali svoje pouzdanje naši pređi u svim teškim časovima svoga osobnoga i narodnoga života. Nastavljajte svijetlu predaju vaših otaca!»

NACIONALNI SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U ZADRU

       Geslo za Susret hrvatske katoličke mladeži «Da vaša radost bude potpuna» uzeto je iz prispodobe o Trsu (Iv 15,11). U prispodobi o Trsu i lozi Isus govori o važnosti naše povezanosti s njim. Da što snažnije naglasi koliko je on bitan za naš život, ne kaže «tko ostaje sa mnom», nego «tko ostaje u meni». Ostajući u njemu živimo, to jest mnogo roda donosimo, odvojeni od njega umiremo, to jest nikakav rod ne donosimo. Bez njega ne možemo učiniti ništa, bez njega smo ništa. Ne moramo biti protiv njega; za umiranje je dovoljno da nismo u njemu.

       Isus nam govori o svojoj ljubavi prema nama i o nužnosti čuvanja njegovih zapovijedi, to jest njihova vršenja, jer tako ostajemo u njegovoj ljubavi. Koje su to zapovijedi? Koliko god ih nabrojili sve su one sadržane u zapovijedi ljubavi. Jer, ako Sin kaže da i on čuva zapovijedi Oca svoga, onda su to zapovijedi ljubavi. Ta koje bi to druge zapovijedi Sin trebao čuvati. Deset zapovijedi Božjih su zapovijedi za nas, pogotovo one koje govore što ne smijemo činiti. Ali nije dosta ne činiti zlo, ljubav nas «tjera» da činimo dobro. Ljubav nikad ne miruje, ona uvijek djeluje. Ljubav Očeva vječno se izlijeva na Sina i sa Sina se prelijeva na nas... A s ljubavlju Božjom u nas se ulijeva i radost Božja, potpuna radost.


Mladi iz Ogulinskog dekanata, kreću u subotu,
8. svibnja u 8.30 sati, ispred župnog ureda.

 

PRIPREMA ZA KRIZMU – RODITELJI I KUMOVI

       Na večernjoj misi blagdana Duhova, u nedjelju 23. svibnja, u 18.30h naš otac biskup mons. Mile Bogović podjelit će sakramenat sv. Krizme za 94 krizmanika.

       U tjednu prije slavlja, točnije u srijedu – 19. svibnja u 17.00 sati biti će sveta ispovijed za roditelje i kumove – na raspolaganju će biti više svećenika. Poslije ispovijedi biti će sveta misa u 18.30 sati i molitva klanjanja pred Presvetim za naše krizmanike i njihove obitelji. Krizmanici dolaze na svetu misu te večeri, a nakon mise i klanjanja u 19.30 biti će susret krizmanika s ocem biskupom dr. Milom Bogovićem. Na tom susretu vrši se posljednja provjera pripravljenosti naših krizmanika. Tada će krizmanici dobiti crvene toge u koje će biti odjeveni na slavlju krizme.

       Sveta ispovijed za krizmanike biti će u subotu, 22. svibnja, u 11 sati. U koliko bi netko od roditelja i kumova bio spriječen doći na ispovijed u srijedu, neka dođe na sv. ispovijed u subotu zajedno s krizmanicima.

       Ove posljednje tjedne pripreme, cijeloj našoj župnoj zajednici preporučamo naše krizmanike u molitve, s nakanom da ih Duh Sveti u vjeri učvrsti, obilno svojim darovima nadahne i učini svjedocima vjere u njihovom životu.

PRVOPRIČESNICI

       Naši ovogodišnji prvopričesnici svake subote okupljaju se u 9 sati na župnu katehezu. Vjerujem da sada više nitko neće izostati ni s nedjeljne mise u 9 sati, o čemu ponajviše brige trebaju voditi njihovi roditelji. Prva sv. pričest biti će u nedjelju, 6. lipnja. Zato o tome nešto više u Biltenu za mjesec lipanj.

SVIBANJSKI TEČAJ ZA BRAK

       Po dugogodišnjoj ustaljenoj praksi u svibnju se za naš Ogulinski dekanat održava drugi ciklus Tečaja priprave za brak. Tečaj počima u petak, 21. svibnja u 19.30 sati. Sve ostale informacije zaručnici će dobiti već prve večeri. Tečaj ima pet predavanja u pet večeri. Zaručnike molimo da se prijave najkasnije do 15. svibnja. U koliko se nisu stigli prijaviti, važno je da dođu na prvu večer Tečaja.

BLAGDAN PRESVETOG TROJSTVA

       Prva i najveća tajna naše vjere je istina Presvetog Trojstva, zajedništvo: Oca, Sina i Duha Svetoga. Svaki put kad se svjesno i sabrano prekrižimo ispovjedili smo najveću istinu naše vjere o kojoj sv. Atanazije piše: «Trojstvo je sveto i savršeno, njega spoznajemo u Ocu i Sinu i Duhu Svetome, te nema ništa stranog ili izvana primiješana, niti se sastoji od stvoritelja i stvorenja, već čitavo ima stvaralačku i činiteljsku moć; narav mu je slična i zasebna, jedne je djelotvornosti i djelovanja. Otac po Riječi u Duhu Svetome sve čini i tako se čuva jedinstvo svetoga Trojstva. Zato se u Crkvi jedan Bog propovijeda koji je nad svime, sve je po njemu i on je u svemu. Nad svime svakako kao Otac, kao počelo i izvor; sve je po njemu naravno po Riječi; konačno on je u svemu u Duhu Svetom.» - Sv. Atanazije, biskup, IV. stoljeće.

 

Blagdan Presvetog Trojstva posebno se slavi na Modrušu. Ovogodišnja proslava bit će u znaku spomena stare Modruške biskupije i 10. godišnjice Gospićko-senjske biskupije.


KALENDAR ZA MJESEC SVIBANJ 2010.


1. subota - Oštarije, sv. misa u 11.30h – predvodi mons. Mile Bogović

2. NEDJELJA - V. USKRSNA – večernja misa u 18 sati – TONKAFEST u 19.30h
3. ponedjeljak
4. utorak  - Sv. Florijan – zaštitnik vatrogasaca - Susret za srednjoškolce u 19h
                – priprema za Nacionalni susret u Zadru
5. srijeda - Klanjanje nakon mise
6. četvrtak - Biblijska večer u 19 sati
7. petak
8. subota - Susret prvopričesnika u 9 sati
               -  Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru
9. NEDJELJA - VI. USKRSNA
10. ponedjeljak
11. utorak - Susret Župnog pastoralnog vijeća u 19 sati
12. srijeda - SV. LEOPOLD MANDIĆ - Klanjanje nakon mise
13. četvrtak - UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO - sv. mise u 9 i u 18.30 sati
14. petak - Sv. Matija apostol
15. subota--– Susret prvopričesnika u 9 sati – Susret svih krizmanika u 11 sati
16. NEDJELJA - VII. USKRSNA
17. ponedjeljak
18. utorak
19. srijeda - Ispovijed za roditelje i kumove krizmanika u 17 h - Klanjanje nakon mise
20. četvrtak
21. petak - Tečaj za brak u 19.30 sati
22. subota – Susret prvopričesnika u 9 sati
                - u 11 sati ispovijed za krizmanike - Tečaj za brak u 19.30 sati
23. NEDJELJA - PEDESETNICA – DUHOVI – slavlje Krizme u 18.30 sati
24. ponedjeljak - BD MARIJA – MAJKA CRKVE
25. utorak
26. srijeda - Klanjanje nakon mise
27. četvrtak
28. petak - Tečaj za brak u 19.30 sati
29. subota - Susret prvopričesnika u 9 sati
                - Tečaj za brak u 19.30 sati
30. NEDJELJA - PRESVETO TROJSTVO - Tečaj za brak u 19.30 sati
31. ponedjeljak - Pohod BD Marije


  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
PETKOM:

*Križari u 19 sati

SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor