citati iz biblije
Od mojih usta ne oduzmi riječ istine, jer se uzdam u sudove tvoje.

(Psalam119:43)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA LIPANJ 2010.

GODINA VII - BROJ 6 (68)

TKO JEDE MOJE TIJELO I PIJE MOJU KRV, U MENI OSTAJE I JA U NJEMU (Iv 6,56)


       Mjesec lipanj ove godine donosi nam svetkovinu, blagdan Tijelova. Tajna svete euharistije uvijek nam se iznova nudi i zove nas da ju dublje proniknemo. Krist nam sebe daje za hranu u tajni kruha koji postaje njegovo uskrslo Tijelo. Nudi nam nebeski život u sadašnjem zemaljskom svijetu. On želi biti s nama. On želi da živimo po njemu. Isus želi da ostanemo u njemu i On u nama.

       Za prave prijatelje kaže se da su nerazdvojni, da sve čine zajedno, da se u svemu slažu. Za složnu obitelj kaže se kako su u svemu skupa, zajednički nadvladavaju poteškoće i zajedno se raduju. Dobro organizirana firma da bi mogla opstati i napredovati traži da svi djelatnici dišu kao jedan, u poslu, uspjehu i naporu, međusobno dijele zadatke i ostvarene uspjehe. I ljudsko biće da bi se u potpunosti ostvarili, usrećilo i napredovalo zahtjeva skladan rad svih organa tijela, duha i duše. Tijelo, razum i volja međusobno isprepleteni, a jedinstveni u svom djelovanju, samo usklađeni donose mir i sreću čovjeku.

       Misterij svete mise sastoji se u tome što nam Bog nudi svoju blizinu, svoju pomoć, Sebe sama. Ona ljubav i život koji su u Bogu mogu postati i dio našega bića. Ne samo za tren, ne samo ponekad, nego uvijek kad svoje srce otvorimo Bogu da se On u njemu nastani. Tada On ostaje u nama, a mi baštinimo plodove njegove ljubavi i žrtve za nas. Bog nam po euharistiji nudi da živimo po njemu, da iz zajedništva s njim crpimo životnu energiju, snagu i tako potrebno zajedništvo. Ako po Njemu, i s Njime živimo naći ćemo nutarnji mir, ostvariti prava prijateljstva, skladnu obitelj i napredak u svakom poslu. Pa i kad nastupi nevolja, kušnja ili kriza bilo koje vrste On nam je oslonac i nada, ona čvrsta uporišna točka koja nosi život naprijed. Jer u Bogu je život koji se ne gasi, vječni život koji nam je na dohvat ruke.

        Toliko puta to trebamo jasnije vidjeti. Toliko puta valja nam odbaciti ono što nam zamagljuje pogled u stvarnost života. Puno je krivih slika, puno je zamamnih ponuda koje lažno nude život i sreću, a brzo nas razočaraju. Davno je molio starozavjetni psalmista: «Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spasenje. Samo on je moja hrid i spasenje, utvrda moja: neću se pokolebati.» (Ps 62,2-3).

 

>TIJELOVO, četvrtak, 3. lipnja - sv. misa i procesija u 10.30 sati
> SLAVLJE PRVE PRIČESTI, nedjelja, 6. lipnja – u 10.30h
> SLAVLJE SV. ANTE U HRELJINU, nedjelja 13. lipnja u 11 h
> SLAVLJE MLADE MISE vlč. Roberta Vukovića, nedjelja, 20. lipnja u 17 h


       Isus nam poručuje: «Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni.» (Iv 6,57). Živi Otac šalje svoju ljubav po utjelovljenom Sinu da i mi, sinovi i kćeri Adamove (Adam = zemljan) živeći po Njemu dospijemo u vječnu Očevu radost kojoj ništa nauditi ne može. Ta se nebeska radost i milina Božja slijeva u naše živote već sada. Taj misterij Božje nazočnosti u euharistijskom Kruhu pronijet ćemo ulicama našega grada i zazvati Božje milosrđe, snagu Duha Božjega u sve što radimo i što živimo. Tijelovska procesija nešto je najsvečanije i najuzvišenije što kao vjernici činimo. Neka po ovoj svetkovini svaki vjernik naše župe iznova odluči čvrsto živjeti svoju povezanost s Uskrslim Gospodinom.

BLAGDAN TIJELOVA

       Gospod zbori i kruh biva – Svetim tijelom njegovim, - Likom vina krv se skriva, - Okom toga ne vidim, - Ali sama vjera živa – Kazuje bezazlenim… - Što sam stvori ono veče, - Krist to isto tvorit reče – Dovijek na spomen svoj…

        Tako o tajni euharistije pjeva sv. Toma Akvinski u liturgiji časova za blagdan Tijelova. Najuzvišeniji blagoslov koji možemo na zemlji primiti, onaj je sa Presvetim oltarskim Sakramentom. Ponijet ćemo ga ulicama našega grada nakon sv. mise u 10.30 sati koju će predvoditi vlč. dr. Jerko valković, svećenik krčke biskupije.


PRIPREMA ZA PRVU PRIČEST

       * Roditelje pozivamo na ispovijed u srijedu, 2. lipnja u 17.30 sati, nakon ispovijedi uslijedit će sveta misa s klanjanjem pred Presvetim kada ćemo se posebno moliti za naše ovogodišnje prvopričesnike i njihove obitelji. Bilo bi lijepo da i prvopričesnici budu na ovoj svetoj misi i klanjanju.

       * U četvrtak, 3. lipnja blagdan je Tijelova. Na svečano svetoj misi s procesijom u 10.30 sati sudjeluju prvopričesnici kao najsvečanija pratnja Presvetom oltarskom Sakramentu ulicama našega grada.

       * Za Prvopričesnike biti će sveta ispovijed u subotu 5. lipnja u 9 sati. Slavlje Prve svete Pričesti imat ćemo u nedjelju, 6. lipnja na svetoj misi u 10.30 sati.

        Ovo je nadasve veliki dan za naše prvopričesnike. Isus s kojim su kroz ove godine vjeronauka naučili prijateljevati sada dolazi u njihovo srce. Ondje se želi trajno nastaniti i biti im stalni izvor milosti za sav život. Pomozimo im da to istinski dožive i u povezanosti s Isusom uvijek ostanu.

SV. ANTUN PADOVANSKI U HRELJNU

       Sveti Ante jedan je od najštovanijih svetaca Katoličke crkve koji i u našoj župi ima svoju crkvu u Hreljinu Ogulinskom. Od uspostave Gospićko-senjske biskupije 25. srpnja 2000. godine to je bila prva novosagrađena crkva koju je biskup mons. Mile Bogović posvetio 10. rujna, za vrijeme župnika mons. Tomislava Šporčića. Stoga ćemo ove godine proslaviti 10 godina postojanja ove filijalne crkve u Hreljinu svečanom svetom misom u nedjelju, 13. lipnja u 11 sati. Misu će predvoditi dr. Ivan Šporčić, negdašnji generalni vikar i apostolski upravitelj Riječko-senjske nadbiskupije, koji je blagoslovio i kamen temeljac prilikom početka radova na ovoj crkvi. Autobus za Hreljin poći će ispred župnog ureda u 10 sati. Te nedjelje neće biti mise u župnoj crkvi u 10.30 sati. Vjernike naše župe pozivamo da se pridruže ovom slavlju u Hreljinu. Nakon mise biti će i prigodno narodno veselje uz pjesmu i kolačić.

MISE ZAHVALNICE ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE

       Svi rado čujemo lijepu riječ. Još više, ako nam se netko zahvali što smo prema njemu lijepo postupili ili mu u nečem izišli u susret. «Hvala puno !» – «Hvala lijepo!» kao da nam daje do znanja: vidio sam koliko si dobar/dobra, zamijetio sam kako si to dobro napravio… Isto tako ako nakon nekog truda i napora, dobro učinjenog djela, ne doživimo ni da ti drugi kaže «Hvala», pomalo smo razočarani i skloni kritikama takvog ponašanja. Kraj školske godine prilika je da i dobrom Bogu kažemo HVALA! Tolike milosti smo primili, a da ih ni svjesni nismo. Zato ćemo u ponedjeljak, 14. lipnja u 8 sati imati misu zahvalnicu za više razrede osnovnih škola, a u 13.30 sati za niže razrede osnovnih škola. Srednjoškolci će misu zahvalnicu slaviti u srijedu, 16. lipnja u 8 sati.

MLADA MISA VLČ. ROBERTA VUKOVIĆA

        Naša župa Sv. Križa imat će tu čast i radost da ovu Svećeničku godinu zaključimo slavljem Mlade mise vlč. Roberta Vukovića. Mladu misu slavit ćemo u nedjelju, 20. lipnja u 17 sati. Pola sata ranije mladomisnik Robert primit će blagoslov svojih roditelja na pragu obiteljske kuće u Žegaru, a potom će procesija krenuti u župnu crkvu. Nakon mise vlč. Robert podijelit će svoj mladomisnički blagoslov.

        Vlč. Robert Vuković rođen je 22. 09. 1978. u Frankfurtu na Majni, od oca Zvonka i majke Katice r. Orošić. Roditelji su prije svog odlaska u inozemstvo živjeli u Ogulinu, kamo je Robert često i rado navraćao za praznike. Robert je nakon škole i zanata krenuo u bogosloviju 2002. godine u Fuldi, studirao u Fuldi i Münchenu, a za đakona biskupije Fulda zaređen je 2. svibnja 2009. godine. Želju za duhovnim pozivom prvi puta je osjetio u svetištu Majke Božje Bistričke 1998. te je ondje i poslije rado navraćao. Ondje se rodila i posebna duhovna povezanost s uspomenom na blaženog kardinala Alojzija Stepinca o kojem je napisao svoj diplomski rad na njemačkom jeziku: «Život i djelo Alojzija Stepinca u doba nacionalizma i komunizma». I svoje mladomisničko geslo uzeo je po uzoru na bl. Stepinca: «U tebe se Gospodine pouzdajem!». Svoju svećeničku službu vršit će u njemačkoj biskupiji Fulda.

BISKUPIJSKI SUSRET MINISTRANATA

       Naše ministrante obavještavamo da će se Biskupijski susret minstranata održati na Udbini, u ponedjeljak, 21. lipnja. Ići ćemo organizirano iz cijelog dekanata. Autobus polazi ispred župnog ureda, navedenog dana u 8 sati. Potrebno ponijeti ministrantsku haljinu i sportsku odjeću.

SVEĆENIČKI DAN I SUSRET VJEROUČITELJA

        Župa Sv. Križa biti će ove godine domaćin Svećeničkog dana Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije, te istovremeno i Metropolijskog susreta vjeroučitelja u utorak, 22. lipnja. Okupljenim svećenicima i vjeroučiteljima progovorit će biskup mons. Mile Bogović na temu: Biskupijska središta kroz povijest na području današnje Gospićko-senjske biskupije. Sveta misa biti će u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama u 11.30 sati, a predvodit će ju nadbiskup Ivan Devčić, metropolita. U popodnevnim satima predviđa se posjet Modrušu.

 

KALENDAR ZA MJESEC LIPANJ 2010.

1. utorak
2. srijeda - Ispovijed za roditelje prvopričesnika u 17.30h -  Klanjanje nakon mise
3. četvrtak - TIJELOVO – MISE U 10.30 SATI I U 18.30 SATI
4. petak - Prvi petak – ispovijed od 17.30 sati
5. subota - Ispovijed prvopričesnika u 9 sati
6. NEDJELJA - X. KROZ GODINU – Prva sv. Pričest u 10.30 sati
7. ponedjeljak
8. utorak
9. srijeda - Klanjanje nakon mise
10. četvrtak
11. petak - Presveto Srce Isusovo
12. subota--– Bezgrešno Srce Marijino
13. NEDJELJA - SV. ANTE PADOVANSKI – SVEČANA MISA U HRELJINU U 11h
14. ponedjeljak - Zahvalnica za kraj školske godine – osnovne škole u 8 h i u 13.30 h
15. utorak
16. srijeda - Misa zahvalnica za srednje škole u 8h - Klanjanje nakon mise
       - PREDSTAVLJANJE SPOMENICE GOSPIĆKO-SENJSKE BISKUPIJE u 20 sati
17. četvrtak - Vesela večer za krizmanike u 19 sati
18. petak
19. subota
20. NEDJELJA - XII. KROZ GODINU - SV. MISE U 8. i 10 SATI
                    – MLADA MISA VLČ. ROBERTA VUKOVIĆA U 17h
21. ponedjeljak - Sv. Alojzije - Biskupijski ministrantski susret na Udbini
22. utorak - Svećenički dan i susret vjeroučitelja Riječke metropolije
23. srijeda - Klanjanje nakon mise
24. četvrtak - SV. IVAN KRSTITELJ
25. petak - Dan državnosti
26. subota
27. NEDJELJA - XIII. KROZ GODINU - SV. MISE U 8. i 10, TE U 18.30 SATI
28. ponedjeljak - Pohod BD Marije
29. utorak - SV. PETAR I PAVAO – SV. MISE U 10 i U 18.30 SATI
30. srijeda


  SVETE MISE:

Radnim danom: u 18.30 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h

Od nedjelje 20. lipnja mise nedjeljom u 8, 10 i u 18.30 sati

HRELJIN - nedjeljom u 12 sati - Od 20. lipnja u 11.30 sati

PETKOM:

*Križari u 19 sati

SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor