citati iz biblije
Od mojih usta ne oduzmi riječ istine, jer se uzdam u sudove tvoje.

(Psalam119:43)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA SVIBANJ 2005.

GODINA II - BROJ 7

MAJKA RAĐA NOVIM ŽIVOTOM

----Svibanj - Marijin mjesec. Procvali vrtovi i mirisne ruže što se nose na Marijine oltare. Marija majka opjevana u tolikim pjesmama. Do malo smo je gledali pod križem, u crnu zavitu tugu, a sada joj pjevamo kao kraljici svibnja. Djevica, majka, vojvotkinja kako joj kliče stari akatist – pjesma ranokršćanske liturgije.

----Kolike majke prepoznaju u njenoj sudbini svoju životnu priču? Ponosna hodi za Sinom da bi ga mrtvog primila u krilo. Ushite sustižu patnje. Razočaranja? Tek kad dostigne dubinu patnje biti će i ona spremna okusiti neslućenu radost što je donosi Uskrsnuli. Nada koja se ne da slomiti miriše pod Marijinom slikom. Nebeska ljepota vječnog života na čas otkriva svoje lice pred putnicima ove “suzne doli”. Koliko će još puta biti potrebno stajati pod križem? Marija nosi sinovljevo svjetlo neugasivog sjaja tamo gdje se roje najgušće tmine

----I ovog će svibnja ruka posegnuti za kolopletom “Zdravo Marija” i “šumorom će šumiti riječ usana što se jedva miču” onoj koju zovu Lukom svih napuklih lađa. Marija vida rane. Kroz zrnca krunice struji ljubav koja čeka da joj se sva djeca vrate. Rodila ih je pod križem da ih povede put novog života, kako joj bi rečeno. Marijo, zaštiti I naše obitelji, pomozi današnjim majkama. Jer - mati nije mati ako ne rađa novim životom. Udahne ga onda kad život gasne, podrži ga kad se koleba, začme tamo gdje ga još nema. Marijo, pomozi nam biti na strani života!

 

> SLAVLJE SVETE KRIZME, nedjelja, 15. svibnja 2005.
NA BLAGDAN SILASKA DUHA SVETOGA – u 18.30h

SVIBANJSKE POBOŽNOSTI - Molitva krunice svaku večer u 18h prije večernje svete mise. Hodajmo s Marijom za njezinim Sinom. Molimo ovaj mjesec posebno za naše krizmanike i nova duhovna zvanja.

SVIBANJ – MJESEC KRUNICE I VELIKIH BLAGDANA

----Ovogodišnji mjesec svibanj uvelike je ispunjen blagdanima. Već prvog svibnja na 6. nedjelju uskrsa slavimo i spomendan Sv. Josipa Radnika, Isusova poočima – drvodjelju koji je i zaštitnik radnika. Prvoga tjedna u srijedu slavimo Sv. Florijana – zaštitnika vatrogasaca kada će na sv. misi biti i naši vatrogasci koji svojom djelatnošću spašavaju ljude i njihovu imovinu od vatre. U tom opasnom, ali velikodušnom zadatku zaslužili su imati svoga nebeskog zagovornika.
---- Možda niste ni primjetili, ali već je od Uskrsa prošlo 40 dana, stoga u četvrtak, 5. svibnja, slavimo Uzašaće Gospodinovo kada je Isus na očigled svojih apostola uzašao na nebo k svome Ocu i obećao im poslati Duha Svetoga. Čitav drugi tjedan svibnja posvećujemo pripremi naših krizmanika i blagdanu Duhova. No osim toga slavimo i našeg novog blaženika Ivana Merza i svetog Leopolda Mandića – sveca ispovjedaonice. Njegovo je vjerničko junačko djelo što je u svetoj ispovjedi tolike ljude pomirio s Bogom, a dolazili su k njemu sa svih strana. U drugoj polovici mjeseca, na nedjelju poslije Duhova slavimo prvu i glavnu istinu naše vjere: istinu Presvetog Trojstva. Nedokučiva je to tajna ljubavi Božje u sebi koja nam se u objavi Sina darovala. Da bismo pod konac svibnja, točnije u četvrtak 26., slavili blagdan Tijelova – drugu veliku tajnu, tajnu euharistijske Isusove prisutnosti i darivanje Božje ljudima u sv. pričesti.
----Sve ove blagdane i slavlja ujedinjuje pobožnost Blaženoj Djevici Mariji kroz molitvu krunice i njenih litanija. Iako će se krunica moliti svake večeri prije svete mise u 18 sati u crkvi, pozivamo sve vjernike da kroz ovaj mjesec, u koliko ne stignu doći na zajedničku molitvu, mole krunicu u svojim obiteljima i po mjesnim odborima i kapelicama – kako je već lijepi običaj u Ogulinu. Od ove godine imamo još jedno mjesto molitve više, a to je kapelica Bl. Alojzija Stepinca u Procama. I ondje će se vjernici okupljati navečer u 20 sati. Župnik i župni vikar pokušat će obailaziti mjesta molitve i pridružiti se moliteljima, a po dobrom običaju činit će to i mladi Križari.

PRIPRAVA NA SLAVLJE SAKRAMENTA KRIZME

----Vrijeme priprave za naše ovogodišnje krizmanike pomalo se bliži kraju. Stiže nam blagdan Pedesetnice, sliaska Duha Svetoga nad apostole i prvu Crkvu. Na večernjoj misi toga blagdana, u 18. 30 naš otac biskup mons. Mile Bogović podjelit će sakramenat sv. Krizme 101 krizmaniku.
----U tjednu prije slavlja, točnije u utorak – 10. svibnja u 17.30 sati biti će susret (ispitivanje) na kojem će se izvršiti posljednja provjera pripravljenosti naših krizmanika. Iste večeri na misi u 18.30 sati okupit će se i svi roditelji i kumovi kako bi biskupov izaslanik generalni vikar mons. Tomislav Šporčić i njima progovorio.
----Sljedećeg dana, u srijedu – 11. svibnja u 17.30 sati biti će sveta ispovijed za krizmanike, roditelje i kumove. Nakon ispovijedi zajedno ćemo slaviti svetu misu i zadržati se u kratkom klanjanju pred Presvetim zazivajući u litanijama Duha Svetoga za obilje milosti našim krizmanicima.

 

POČETAK BLIŽE PRIPRAVE ZA NAŠE PRVOPRIČESNIKE

----Svečanost Prve sv. pričesti biti će 26. lipnja. Pripravu započimamo susretima djece koja će se prije Prve pričesti i krstiti. Prvi susret za njih biti će u subotu, 21. svibnja, u 9 sati. Za sve prvopričesnike susreti u župi počimaju u subotu 4. lipnja, o čemu ćemo ih obavjestiti detaljnije u slijedećem biltenu.

PISMO ŽUPNIKA VJERNICIMA

----Ovoga puta za pismo župnika preostalo je malo mjesta. Ipak želim iskoristiti ove retke da potaknem sve župljane na bolju informiranost o životu Crkve koji mogu pratiti kroz raznorodan i bogat katolički tisak. Kao da nam u zadnje vrijeme dosta štampe ostaje, a vjerujte ima vrlo zanimljivih i korisnih stvari za pročitati. Između svega tiska koji nam dolazi posebno bih preporučio liturgijsko pastoralni list ŽIVO VRELO. Ovaj mjesečnik može uvelike pomoći da se za svetu misu bolje pripremimo, a tumači i djelove bogoslužja, te donosi niz vrijednih razmišljanja i objašnjenja o tekstovima u liturgiji i svetim sakramentima. Nemojmo si umisliti da već sve znamo. Toliko toga još svi imamo za učiti kako bi bolje poznavali i živjeli svoju vjeru. Potičem i na uzimanje župnog Biltena koji se dijeli badave, potrebno se samo sjetiti uzeti ga i – jasno – pročitati. Četiri stranice na mjesec sigurno nije previše, a 'prišparat' ćemo i koju 'telefonatu' – «Kad je danas misa?». I na poslijetku obavještavamo, opetovano, sve vjernike da Župni ured četvrtkom ne radi zbog naših obaveza po školama. Četvrtkom možete navratiti u župni ured samo poslijepodne od 17 – 18 sati.


GODINA EUHARISTIJE (6):
EUHARISTIJA GRADI ZAJEDNICU - III

----Crkva čini Euharistiju, a Euharistija čini Crkvu. Crkva i Euharistija nisu dvije stvarnosti postavljene jedna pokraj druge i tek sporedno među sobom povezane. To su dvije stvarnosti koje se duboko međusobom proniču. Jedna drugu očituje, jedna se kroz drugu ostvaruje. U Euharistiji se «učvoruje» sav život Crkve, sva dinamika života Crkve proistječe upravo iz Euharistije i u nju uvire.

----Vjerojatno nam se svima rađa jedno te isto pitanje: što je s našim zajedništvom danas? Zar danas Euharistija ne čini Crkvu, ne gradi zajedništvo? Teško pitanje, jer se čini da svakidašnja naša praksa demantira sve ono što smo do sada govorili. No, stvari se ne događaju automatski ili magijski. Euharistija je ponuda jednoj određenoj zajednici za njezin vlastiti rast. I danas Euharistija može i čini otajstvo zajedništva Crkve. Ali koliko će to nama biti prepoznatljivo, koliko će konkretna zajednica iz nje rasti, to ovisi i o zajednici samoj, o ljudima koji se tu sabiru.
----I tako smo došli do nas samih. Koliko će Euharistija od nas izgraditi zajedništvo, ovisi o nama koliko joj se otvaramo, koliko dopuštamo da djeluje na nas i u nama. Jer, i Korinćani su slavili Euharistiju, pa ipak ih Pavao kori zbog lošeg zajedništva, sebičnosti, nesloga i slično. Euharistija može graditi zajedništvo ako to pojedina zajednica ili njezini članovi hoće. Ako se daju «povući» od nje, a ne ostaju stajati na svojim mjestima. Zašto često na svojim sastancima tražimo osamljene kutove, klupu u kojoj nitko ne sjedi, «brisani prostor» oko sebe, da ne bismo slučajno s kime došli u dodir. Takav stav sigurno ne doprinosi zajedništvu, niti ima te Euharistije koja bi nam tu mogla pomoći. Jer, ni Krist za života nije silom vukao ljude zajedno, već ih je privlačio, ali je njihovoj slobodi ostavljao da zakorače, da priđu. Tako je to i danas. Ako bježimo jedni od drugih da se ne bismo morali dati ruku kad je očitovanje mira (ali zato samouvjereno molimo Očenaš ili idemo na pričest) onda, jasno, da od našeg zajedništva neće biti ništa. Tada ona nema šanse da bude čin zajednice, već religijski obred kojega vrši netko drugi a ti si samo prisutnik, gledalac, privatni molitelj?!

----Euharistija će graditi i zajednicu u kojoj se ja sabirem, ako ja i drugi to budemo htjeli. Najprije se moramo pitati, da li se za vrijeme euharistijskog sastanka uopće susretnemo s drugima, ili smo samo fizički bili skupa, tj. svatko je za sebe došao i svatko za sebe otišao. Dok takvo stanje traje, od našega zajedništva malo treba očekivati. Samo ako se pojedina zajednica preda Duhu da je on giba, ako se otvori njegovim poticajima, nadahnućima i darovima može iz Euharistije rasti kao zajednica Crkve Isusove. I zato, kao što zajedništva i crkvenosti nema bez Euharistije, tako ga nema ni bez nas, naše želje i spremnosti da Euharistija i nas preobrazi.

KALENDAR ZA MJESEC SVIBANJ 2005.


1. NEDJELJA - VI. USKRSNA NEDJELJA – Sv. Josip Radnik
2. ponedjeljak
3. utorak
4. srijeda - Sv. Florijan – zaštitnik vatrogasaca - Klanjanje nakon večernje mise
-----------Susret Obiteljske zajednice u 19.30 h
5. četvrtak - UZAŠAŠĆE – SPASOVO – sv. mise u 9h i 18.30h
6. petak
7. subota
8. NEDJELJA - VII. USKRSNA NEDJELJA
9. ponedjeljak
10. utorak - Bl. Ivan Merz - u 17.30 sati biti će susret (ispitivanje) krizmanika
-----------
- u 18.30 sveta misa u zajedništvu s roditeljima i kumovima
11. srijeda - Ispovijed za krizmanike, roditelje i kumove u 17.30 sati,
------------ potom sv. misa i molitva klanjanja pred Presvetim
12. četvrtak - Sv. Leopold Mandić
13. petak
14. subota - Sv. Matija apostol
15. NEDJELJA - BLAGDAN DUHOVA – SILAZAK DUHA SVETOGA NAD APOSTOLE
16. ponedjeljak - Marija Majka Crkve – Sv. Ivan Nepomuk (Saborsko)
17. utorak
18. srijeda - Klanjanje nakon večernje mise
19. četvrtak
20. petak
21. subota - U 9 h SUSRET PRVOPRIČESNIKA KOJI SE PRIPREMAJU ZA KRŠTENJE
22. NEDJELJA - PRESVETO TROJSTVO
23. ponedjeljak
24. utorak
25. srijeda - Klanjanje nakon večernje mise
26. četvrtak - BLAGDAN TIJELOVA – sv. mise u 9 h i 18 h - s procesijom
27. petak
28. subota
29. NEDJELJA - IX. NEDJELJA KROZ GODINU
30. ponedjeljak
31. utorak

 

SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30 sati
SRIJEDOM: Susreti za mlade u 19.30h
SUBOTOM : *u 10h Ministranti *u 11 i 12h Krizmanici *u 20h Križari