citati iz biblije
Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!

(Psalam 51:12)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA LISTOPAD 2010.

GODINA VII - BROJ 10 (72)

PRENOŠENJE VJERE

       Kako se prenosi vjera? Kako smo postali vjernici? Možda nam prođe veći dio života da se to nikad ne zapitamo. U većini tradicionalnih sredina gdje je vjerski život sam po sebi razumljiv i uobičajen, vjera se prenosi u obitelji s koljena na koljeno. Obitelj je ta koja se moli, odlazi nedjeljom na misu, gaji vrednote, moral i običaje svojstvene vjeri u trojedinog Boga i Katoličkoj Crkvi. Mnogi će se sjetiti da su kao prvu molitvu naučili Anđele čuvaru mili…, a potom Oče naš, Zdravo Mariju i Slava Ocu. Roditelji već kod rođenja djeteta planiraju sakrament krštenja i raduju se obiteljskom okupljanju tom prigodom. Slijedi odrastanje, škola, primanje sakramenata ispovijedi i Prve sv. pričesti, pa potom krizme i sakramenta ženidbe. U tim radosnim događajima obitelj se okuplja, raduje i slavi primljene milosti. Učvršćuje svoju nazidanost, utemeljenost na istinama vjere, obnavlja svoju životnost i crpi snagu za sve životne borbe.

       Ima i onih koji nisu baštinili vjeru u obitelji, ali su tragajući za odgovorima na životna pitanja poželjeli upoznati Boga, njegovu objavu u Bibliji, bogoslužnu praksu Crkve i moralne vrijednosti po kojima mogu osmisliti svoj život. Primajući vjeru u zrelijoj dobi katkada se čini da ozbiljnije pristupaju onome u što su povjerovali, za razliku od onih koji su vjeru baštinili od rođenja.

        Prednost je svakako rasti u vjeri od malih nogu, ali to svima nije dano. Isto tako može biti jako površno, ako se vjera živi samo iz običaja: «Moji stari su činili tako pa i ja držim do običaja moje obitelji ili moga sela, mjesta. To mi je dosta.» Održavati samo običaje, a ne zaći dublje u njihovo značenje, u stvari znači ostati na djetinjoj, prenesenoj vjeri. Vjera zahtjeva rast. Dok roditelj uči svoje dijete moliti, poučava ga u vjeri, i sam raste i dublje proživljava otajstva Božje objave i milosti. To je zadaća u kojoj nikako ne smijemo zakazati. Da bi vjeru mogli prenositi drugima valja nam i samima rasti, produbljivati spoznaje, otkrivati ljepotu i bogatstvo molitve, snagu Božje milosti koja oslobađa, daruje životni polet i oslonac u poteškoćama.

        Vjera se najbolje prenosi primjerom. Roditelj će svom djetetu biti uzor u svemu, pa tako i u vjeri. Ono čime smo sami oduševljeni, poneseni lako prenosimo i na druge. Ono u čemu se sami ne snalazimo, teško da ćemo druge oduševiti ili poučiti. A opet vjera je čudesna. Čak i onda kad sami tražimo odgovore, kad nam srce traži Boga možemo i drugome pomoći da krene istim putem. Poučak je vrlo jednostavan: ako sami tražimo Boga i po vjeri čvrstu povezanost s Njime, i druge ćemo navesti da se Bogu približe. Svemogući Bog nije daleko od nas. Posve nam se približio u svome Sinu. Postao jedan od nas, nama u svemu sličan osim u grijehu. Kuca na vrata srca i čeka da mu otvorimo. Samo tako može nas nagraditi njegovim prijateljstvom, postati naš životni suputnik i dovesti nas do cilja – vječne sreće!

 


>VEČERNJE SVETE MISE U LISTOPADU U 18 SATI
Listopadske pobožnosti – molitva krunice u 17.30 sati
Dvanaesta godišnjica proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca
SUBOTA, 2. LISTOPADA – SV. MISA U 17H – U KAPELICI U PROCAMA


               Poruka za Godnu župne kateheze

        Dragi učenici i roditelji, vjeroučitelji i vjeroučiteljice, odgojiteljice u vjeri pastoralni vijećnici i župni animatori, sestre redovnice i braćo svećenici, svi koji imate poslanje Crkve.

          Iduću pastoralnu godinu posvećujemo župi s obzirom na pouke u vjeri i životu po vjeri, tj. župnoj katehezi. Važno je da župna zajednica kao cjelina bude dobro katehizirana te da svaki član i skupina u njoj mogu dobiti vjersku pouku primjerenu osobnom uzrastu, zvanju i zanimanju.

        KATEHEZA CIJELE ŽUPNE ZAJEDNICE
       Župna kateheza, za razliku od vjeronauka koji se održava u školama, vrši se u okviru župne zajednice koja se prvenstveno okuplja na euharistijskom nedjeljnom bogoslužju, vrhuncu kojemu teži djelovanje Crkve i ujedno je vrelo iz kojega proistječe sva njezina snaga (SC 10). Ni jedna pouka ili kateheza nije toliko životna i izgrađujuća za župnu zajednicu kao proslava Dana Gospodnjeg i njegove Euharistije (Ivan Pavao II.). Na toj proslavi crpili su kršćani od početka do današnjeg dana sve ono bitno o svojoj vjeri. U mnogim vremenima bila je ona i jedina kateheza koju su vjernici primali izvan svoje obitelji. Na nju su se pripremali kroz tjedan, od nje živjeli nakon susreta. Zato treba uvijek voditi brigu da se na tom susretu župljanima pruži ono bitno, potrebno za upoznavanje i produbljivanje vjere i života po njoj. To će biti najuspješnije ako će se više brige, nego do sada, posvetiti pripremi ovog središnjeg slavlja župne zajednice. U pripremi nedjeljnog bogoslužja svakako trebaju sudjelovati svi najbliži župni suradnici. Bez dubljeg poniranja u zakone kršćanskog života preplavit će i župnu zajednicu mišljenja kojima se svijet ravna; a mi imamo zadatak kristijanizirati taj svijet, a ne prihvatiti njegovu logiku i u životu crkvene zajednice.

         KATEHEZA RODITELJA
       U župi je potrebno posebnu brigu posvetiti katehezi roditelja. Ona započima s predbračnim tečajevima, nastavlja se u bračnim susretima i seminarima, roditeljskim sastancima, obiteljskim zajednicama i dr. Ta kateheza je sastavni dio brige župne zajednice za pouku djece i mladeži u vjeri. Današnji roditelji imaju sve manje snage prenijeti vjeru koju su primili od svojih roditelja na svoju djecu. Uzroke možemo tražiti u tome što roditelji nisu prošli neku temeljitiju pouku o svojoj vjeri, ali i u sve jačim negativnim utjecajima na odgoj djece. Roditelji se u svemu tome ne mogu snaći pa su mnogi skloni mišljenju da su šaljući djecu na školski vjeronauk svoju brigu oko vjerske pouke djece prenijeli na školu i vjeroučitelje. Što, dakako, nije točno.

        U nastavku svoje poruke za Godinu župne kateheze naš biskup mons. Mile Bogović piše o katehezi vjeroučenika, pojedinih dobnih uzrasta, nositeljima župne kateheze: svećenici, redovnici, redovnice, vjeroučitelji i ostali suradnici, o osposobljavanju za zadaću prenošenja vjere.

       Na koncu zaključuje: Proglašavajući pastoralnu godinu 2010./2011. Godinom župne kateheze u Gospićko-senjskoj biskupiji još jednom pozivam naše svećenike, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i animatore, nadasve roditelje kao prve vjeroučitelje i odgojitelje, nastavnike i učitelje, sve župne suradnike, članove pastoralnih i drugih vijeća da dademo svoj udio u ovom djelu. Budimo postojani u apostolskom nauku koji vodi zajedničkoj molitvi te euharistijskom zajedništvu u konkretnim župnim zajednicama, te u zajedništvo naše mjesne Crkve – Gospićko-senjske biskupije. Krenimo u drugo desetljeće naše biskupije s obnovljenom vjerom, nadom i ljubavlju! Neka nas u tome prati zagovor i zaštita naše Gospe Krasnarske, te svih svetih mučenika koje posebno slavimo u novopodignutoj Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Na sve vas zajedno i svakog posebno zazivam Božji blagoslov!

Vaš biskup mons. Mile Bogović

 

MJESEC LISTOPAD 2010. U ŽUPI SV. KRIŽA

       * Listopadske pobožnosti dugotrajna su tradicija Crkve. Listopad je mjesec posvećen nebeskoj majci Mariji. Svake večeri molit ćemo krunicu pola sata prije mise, u 17.30h, a pridružit će nam se i naši prvopričesnici. U litanijama Blaženu Djevicu Mariju nazivamo «Uzrokom naše radosti». Neka Marija doista po svom zagovoru i povezivanju vjerničke duše s njezinim Sinom Isusom Kristom bude uzrokom naše radosti!

       * Misa kod kapelice u Procama, na dvanaestu godišnjicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, u subotu - 2. listopada, biti će u 17 sati. Nastavljamo ovu lijepu tradiciju već sedmu godinu za redom. Svake godine blaženi Alojzije Stepinac okupi nas u sve većem broju. Upoznajmo što bolje njegov lik kako bi nam svojim primjerom bio okrepa i nadahnuće u našim životnim traženjima.

       * U Senju, 8. listopada biti će održan 33. Sabor katoličke mladeži naše Gospićko-senjske biskupije. Ovo je nova prilika da se okupe mladi iz cijele biskupije i zajedno slave Boga pjesmom i molitvom. Na ovom Saboru bit će dogovora o aktivnostima u toku pastoralne godine 2010/2011. Pozivamo mlade koji se još nisu uključili, osobito prošlogodišnje krizmanike da nam se pridruže. Dovoljno je javiti se ovih dana u župni ured, gdje će dobiti sve potrebne informacije.

       * Susreti krizmanika po grupama započeli su posljednjeg tjedna u rujnu. Još tjedan–dva grupe će se formirati u podjednakom broju i definirati vrijeme susreta župnog vjeronauka. Roditelje krizmanika pozivamo na sastanak u nedjelju, 10. listopada, poslijepodne u 16.30 sati – u crkvi. Predstavit ćemo im način pripreme za krizmu i porazgovarati o važnosti slavlja ovog sakramenta u župi i u obitelji. Vjerujemo da će roditelji svojim odazivom pokazati koliko i sami drže do odgoja svoje djece u vjeri.

       * Deveti uzastopni Biskupijski susret supružnika i roditelja ove će se godina održati u obliku hodočašća na Trsat, u subotu 16. listopada. Program cijelog susreta možete pročitati na zasebnom letku. Organizator susreta je Povjerenstvo za obitelj Gospićko-senjske biskupije, koje vodi mons. Tomislav Šporčić. Mi ćemo iz Ogulina krenuti autobusom u 8 sati ispred župnog ureda, a prijaviti se možete najkasnije do srijede, 13. listopada.

       * Tečaj vjere za odrasle započima u ponedjeljak, 18. listopada u 19 sati, u župnoj dvorani. Pozivamo sve zainteresirane koji u zrelijoj dobi žele upoznati katoličku vjeru, primiti sakrament krštenja i postati po svetim sakramentima živi udovi Crkve. Tečaj je namijenjen onima kojima nedostaje neki od sakramenata, bilo da su samo kršteni, a nisu pričešćeni i krizmani ili nisu crkveno vjenčani, a žele sklopiti sakrament ženidbe. Sve informacije o trajanju tečaja i primanju sakramenata možete dobiti na prvom susretu.

        Sveti Luka, 18. listopada
      Sveti Luka rođen je u Siriji. Nesigurno je mjesto njegove smrti. Jedni smatraju da je umro naravnom smrću, dok drugi misle da je poginuo kao mučenik. Crkva ga u bogoslužju slavi kao mučenika i upotrebljava za njegov blagdan liturgijsko ruho crvene boje. Jedan anonimni bizantski pisac iz XI. stoljeća ovako je opisao svetoga Luku, evanđelista i pratioca sv. Pavla: "Nakon što se Pavao pridružio apostolima, Luka ga prati posvuda i postaje mu putni sudrug. Željan boriti se za Božju ljubav pridružuje se njegovoj vojsci. S Pavlom kao zločinac biva zatočen te sve do kraja svijeta širi zrake božanske spoznaje. On tako čvrsto pristaje uz njega, tako mu je blizak i dijeli u tolikoj mjeri sve njegove milosti da ga Pavao, pišući vjernicima, naziva svojim najmilijim. Nakon što je s Pavlom primio talent propovijedanja te pridobio i priveo Božjoj ljubavi tolike narode, Luka se pokazuje kao ljubljeni Spasiteljev učenik i kao evanđelist koji je opisao njegovu Svetu povijest". On je kao evanđelist ispripovjedio tajnu anđela Gabrijela, poslana Djevici da navijesti Radost cijelom svijetu. On nam pruža pouku, danu u prispodobama, iznoseći ih u većem broju nego što to čine drugi evanđelisti. I kao što nam opisuje silazak Riječi na zemlju, isto tako nam opisuje i Njezino uzašašće na nebo, Njezin povratak Očevu prijestolju. Sv. Luka napisao je treće evanđelje i Djela apostolska.

 

KALENDAR ZA MJESEC LISTOPAD 2010.


1. petak - Sv. Terezija od Djeteta Isusa – misa u 18 sati
                Prvi petak – ispovijed od 17 sati
2. subota - Misa kod kapelice u Procama u 17 sati – Anđeli čuvari
3. NEDJELJA - 27. NEDJELJA KROZ GODINU
4. ponedjeljak - Sv. Franjo Asiški
5. utorak
6. srijeda - Klanjanje nakon mise
7. četvrtak - BD Marija od Krunice
8. petak - DAN NEZAVISNOSTI
             - 33. SABOR KATOLIČKE MLADEŽI GOSPIĆKO-SENJSKE BISKUPIJE U SENJU
9. subota - HODOČAŠĆE NA UDBINU – BLAGOSLOV CRKVE HRVATSKIH MUČENIKA
10. NEDJELJA - 28. NEDJELJA KROZ GODINU
                     
- u 16.30h SUSRET ZA RODITELJE KRIZMANIKA
11. ponedjeljak
12. utorak
13. srijeda - Klanjanje nakon mise
14. četvrtak
15. petak - Sv. Terezija Avilska
16. subota - BISKUPJSKO HODOČAŠĆE RODITELJA I SUPRUŽNIKA NA TRSAT
17. NEDJELJA - 29. NEDJELJA KROZ GODINU
18. ponedjeljak - Sv. Luka evanđelista
                        - POČETAK TEČAJA VJERE ZA ODRASLE U 19 SATI
19. utorak
20. srijeda - Klanjanje nakon mise
21. četvrtak
22. petak
23. subota
24. NEDJELJA - 30. NEDJELJA KROZ GODINU Biskupijski susret župnih vijećnika u Otočcu
25. ponedjeljak - TEČAJ VJERE ZA ODRASLE U 19 SATI
26. utorak
27. srijeda – Klanjanje nakon mise
28. četvrtak - Sv. Šimun i Juda Tadej
29. petak
30. subota
31. NEDJELJA - 31. NEDJELJA KROZ GODINU


  SVETE MISE:

Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7,30, 9, 10.30 i u 18.00h


KRIZMANICI po grupama: srijeda, četvrtak, petak i subota
ČETVRTKOM: župni ured radi samo poslijepodne od 17 – 18 sati
PETKOM:

*Križari u 19.30 sati

SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor