citati iz biblije
Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima.

(Jošua 1:8)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA STUDENI 2010.

GODINA VII - BROJ 11 (73)

KAMO IDEMO?

       Mjesec studeni svojim prvim danima kada slavimo blagdan Svih svetih, a potom Dušni dan, potiče vjerničku dušu da razmišlja o svom životu i njegovu svršetku. Sjećajući se svojih pokojnih i moleći za njih, neminovno je pomisliti: A koliki je broj mojih dana? O smrti nevoljko razmišljamo. Svakodnevne brige i poslovi, kovitlac zbivanja i brzina života ne daju nam predaha. Tek kad nas pogodi gubitak drage osobe suočimo se sa stvarnošću da zemaljski život ima svoj kraj. Naviru pitanja: Kamo idemo? Što nas čeka s druge strane groba? Kakav trag za sobom ostavljamo? Kome ćemo nedostajati kad nas više ne bude? Hoće li sve što smo činili, govorili, stekli, ostvarili… brzo pasti u zaborav?

       Božja Riječ u knjizi Sirahovoj progovara: Što je čovjek? Što je njegovo dobro, a što njegovo zlo? Trajnost života njegova? Sto godina vrlo je dugo. A prema vječnosti te su godine kao kap morske vode ili zrno pijeska. Zbog toga je Gospod strpljiv s ljudima i obasipa ih svojim milosrđem. On vidi i zna kako je bijedan njihov kraj i zato je umnožio praštanje svoje. Sućut je čovjekova za bližnjega njegova, a sućut je Gospodnja za sve živo: Gospod ih kori, odgaja i poučava te vraća kao pastir stado svoje. On je milostiv onima koji se stege drže i koji su revni u naredbama njegovim. (Sir 18, 8-14).

        Kako gledamo na svršetak svoga života prevažno je pitanje. Božja nas riječ hrabri milosrđem Božjim, ali i na stegu poziva da obdržavamo naredbe Gospodnje. Nije nam svejedno kamo idemo. Cilj našeg života u mnogome određuje kako ćemo živjeti, kako se ponašati, do čega držati, a što nevažnim smatrati. Pri tome postoji savršen kriterij: Ne zaustaviti se odveć na prolaznim stvarima, a gajiti vrline koje odlaze u vječnost. U vječnosti nema mjesta za laž, prijevaru, nevjernost, oholost, sebičnost… U vječnost odlazi: istina, dobrota, plemenitost, žrtva, poniznost, velikodušnost, ljubav… Zar već sada možemo živjeti za vječnost? Da! Ako je vječna sreća u Bogu cilj prema kojem idemo sve u našem životu gledamo posve drugim očima, u posve novom svjetlu, u ozračju vječnosti. Isus je pitao Martu: «Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?» (Iv 11,25-26).

        To je sama srž naše vjere. Toliko smo puta čuli ove riječi. Da li smo na njih kada osobno odgovorili? O tom odgovoru ovisi ne samo kraj našeg života, o tom odgovoru ovisi sav naš sadašnji i budući život. U citiranoj knjizi Sirahovoj stoje i ovi redci: «U vrijeme dobra zlo se zaboravlja, i u vrijeme nesreće ne pamti se sreća. Jer Gospodu je lako u dan smrtni platiti čovjeku prema činima njegovim. U vrijeme nevolje naslade se zaboravljaju, u posljednjem času otkrivaju se djela čovjekova. Prije smrti ne zovi nikoga sretnim, jer se tek na svom koncu spoznaje čovjek.» (Sir 11,25-28). Sirah upozorava na prolaznost života koje trebamo biti svjesni. Vječna Domovina naš je cilj prema kojem idemo. Blažen je onaj koji spozna da ide k Ocu milosrđa i izvoru svega života. Susresti Onoga kome vjerujemo, Onoga u koga smo položili svoje pouzdanje, Onoga koji je bio i ostao Put, Istina i Život, može biti samo božanski lijepo.

 


> BLAGDAN SVIH SVETIH – sv. mise u župnoj crkvi u 8h i u 18 h
* u Sv. Jakovu u 10h (Sv. Križ) i u 15h (Bl. A. Stepinac)
* u Sv. Petru u 15h i u Hreljinu u 12h
> DUŠNI DAN – mise u 9 i u 18 sati


               SV. KARLO BOROMEJSKI (1538. - 1584.) – 4. STUDENI

      Sveti Karlo živio je u prijelomnim vremenima za Crkvu i svijet. U 16. stoljeću kad se dogodio crkveni raskol na Zapadu, kad su mnoga načela bila poljuljana i uvelike je nedostajala jasnoća kako u tom vremenu nasljedovati Kristovo evanđelje. Posvuda su se uvukle razne nedosljednosti, a želja za lagodnim životom učinila je rane i na licu Crkve – u tom trenutku – pojavljuje se Karlo Boromejski kao jedan od stupova Crkve. Bio je prvi državni tajnik Svete stolice. Mudro i s velikom požrtvovnošću vodio je civilne poslove Vatikanske države. Njegovi životopisci ističu da je bio neumoran radnik. Svakim svojim činom pokazivao je koliko mu je stalo do dobra drugih. Neshvatljivo je bilo kako je mogao obavljati tolike poslove.

       Marnog Karla jako je potresla smrt njegova brata te je odlučio postati svećenik, a potom postaje i biskup Milana. Upravo kao Milanski biskup dosegao je glas svetosti. S još većim žarom prihvatio je pastirsku službu i više puta obišao cijelu Milansku biskupiju. Odlazio je u najzabačenije dijelove i to onda kad je vladala kuga. Ništa ga nije moglo spriječiti u naviještanju evanđelja. Gorio je velikim žarom i neprestano radio i na samom sebi, molio i postio. Neki spominju da je povremeno mucao, ali se toliko vježbao da je postao jednim od najslušanijih propovjednika. Poznate su njegove riječi:

       «Želiš li da te poučim kako ćeš napredovati iz kreposti u krepost i, ako si već u molitvi sabran, kako ćeš drugi puta biti još sabraniji i tvoj prinos Bogu još miliji? Slušaj što ću ti reći. Ako je u tebi već zapaljen neki žižak božanske ljubavi, nemoj ga smjesta izdati i izložiti vjetru. Tiganj drži zatvoren da ne ohladi i izgubi toplinu… ostani sabran s Bogom, izbjegavaj isprazne razgovore… propovijedaj životom i vladanjem da ne bi oni koji vide da jedno govoriš, a drugo radiš, ismijali tvoje riječi i vrtjeli glavom… Shvatite, braćo, ništa nije tako potrebno svim crkvenim ljudima koliko mislena molitva koja sve naše djelovanje prethodi, prati i slijedi.»

     BIBLIJSKE VEČERI i ove godine imat ćemo u studenome.Počinjemo uutorak, 9. studenoga poslije večernje mise, u 18. 30 sati.Na ovim susretima zajednički razmišljamo nad nedjeljnim čitanjima. Pozivamo sve koji su željni dublje proniknuti u poruku Božje riječi da nam se pridruže. Duša se hrani Božjom riječi da bi od nje mogla živjeti. Ovi susreti mogu uvelike pomoći da plodonosnije slavimo nedjeljnu euharistiju i da osobno rastemo u vjeri. Na Biblijskoj večeri imate prilikupostaviti pitanje o onome što u Bibliji niste razumjeli. Možemo podijeliti iskustva i čuti kako Bog istim riječima različito progovara pojedincu. Ne boj te se u dvorani ima dovoljno mjesta za sve zainteresirane.

     BISKUPIJSKI SUSRET ČITAČA u liturgiji održat će se u našoj župi, u subotu, 13. studenoga. Predavač će biti mr. sc. Ivan Milovčić, profesor liturgije na riječkoj Teologiji. O detaljnom programu izvijestit ćemo nedjelju dana ranije. Sve naše čitače pozivamo da se odazovu ovom susretu, pa i one koji bi to tek htjeli postati. Ovo je svakako prilika da se naši čitači nađu na okupu i saznaju nešto više o pristupu samom bogoslužju i naviještanju Božje riječi. Možda je sazrelo vrijeme da se čitači organiziraju kao zasebna grupa u našoj župi? Vidjet ćemo?!


     
GODINA ŽUPNE KATEHEZE – SUSRETI RODITELJA VJEROUČENIKA I PRVOPRIČESNIKA

      Naša biskupija ove godine stavlja naglasak na prenošenje vjere kroz župnu katehezu. U skladu s tim rodile su se neke nove inicijative. Prezbitersko vijeće na čelu s našim biskupom mons. Milom Bogovićem odlučilo je da se ove godine više pažnje posveti pripremi na sakramente Prve pričesti i Krizme. Novost je u tome da se prijava za Prvu pričest učini već u drugom razredu osnovne škole, a za Krizmu u sedmom razredu. Na taj način priprava na ove sakramente trajala bi dvije godine. Kako bi sve to pojasnili roditeljima i predstavili im potrebne Prijavnice, pozivamo roditelje vjeroučenika drugih razreda i sedmih razreda osnovne škole na sv. misu, u nedjelju, 14. studenoga, u 10.30 sati. Nakon mise biti će kratki sastanak u crkvi. Zamolio bih roditelje da se svakako odazovu ovome pozivu i na taj način živo uključe u vjerski odgoj svoje djece.

 

      RODITELJSKI SASTANAK ZA VJEROUČENIKE TREĆIH RAZREDA osnovne škole, naše prvopričesnike u ovoj školskoj godini, sazivamo iste nedjelje u 16.30 sati u crkvi. Tema susreta je tumačenje svete mise i dogovor oko župnih kateheza za prvopričesnike. Svojim odazivom potvrdit ćete koliko vam je stalo da djeca doista dožive ovu godinu svoga odrastanja kao posebnu, jer se spremaju za dva važna sakramenta: ispovijed i pričest. O ta dva sakramenta ovisit će uvelike njihov budući vjerski život.

      GOSPA OD ZDRAVLJA ove godine pada u nedjelju, 21. studenoga kada slavimo i blagdan Krista Kralja, posljednja nedjelja u liturgijskoj godini. Kristu Kralju posvećena je franjevačka kapelica u kojoj će glavna svečana misa biti u 17 sati. Stoga ćemo u našoj župnoj crkvi Gospu od Zdravlja svečano proslaviti na misi u 10.30 sati koju će predvoditi fra Ivica Matić iz Bihaća.

      Škola župnih animatora za Gospićko-senjsku biskupiju održava se ove godine uOgulinu. Prijavilo se dvadesetak mladih iz cijele biskupije. Oni će se kroz četiri vikenda pripremati i osposobljavati za različite aktivnosti u župnom pastoralu. U našoj župi već nekoliko godina župnianimatori vode grupe krizmanika, pripremaju molitvene susrete, pišu u našim listovima i sudjeluju u vjerskoj radio emisiji.

      Prva nedjelja Došašća stiže nam već u studenome. U Došašću slavimo mise zornice ujutro u 6.30 sati. Došašće je doista posebno vrijeme u kojem intenzivnopromišljamo istinu naše vjere da je Bog odlučio postati čovjekom. Pripremamo se slaviti Isusov rođendan, kada se druga Božanska osoba, pravi Bog, rađa kao malo dijete u jaslama. Ove godine kanimo mise zornice učiniti malim katehezama, tj. svakog dana kratko progovoriti o glavnim istinama naše vjere. Bit će to prilika da čitava župna zajednica došašće doživi kao duhovnu obnovu. Započeti dan molitvom, susretom s Bogom u euharistiji vježbanje je našeg životnog obraćenja i priprema na konačni susret s Bogom kada ponovno dođe u svojoj slavi.

 

OBAVIJEST! - Misne intencije – nakane upisuju se od 1. prosinca za prvu polovicu slijedeće godine - do konca lipnja, a od 1. lipnja za drugu polovicu godine.


 

KALENDAR ZA MJESEC STUDENI 2010.1. ponedjeljak - SVI SVETI
2. utorak - DUŠNI DAN – sveta misa u 9 i 18 sati - Tečaj vjere u 19.30 sati
3. srijeda - Sv. Hubertus - Klanjanje nakon mise
4. četvrtak - Sv. Karlo Boromejski
                 - Župna proslava Sv. Huberta za lovce LD «Klek» u 18 h
5. petak - Prvi petak, ispovijed od 17 sati
6. subota
7. NEDJELJA - 32. nedjelja kroz godinu - krštenja
8. ponedjeljak - Bl. Gracije Kotorski – Tečaj vjere u 19 sati
9. utorak - Biblijska večer u 18.30 sati
10. srijeda - Klanjanje nakon mise
11. četvrtak - Sv. Martin – u 17h misa u Vatrogasnom domu, Turkovići
12. petak
13. subota - Biskupijski susret čitača u liturgiji u Ogulinu
14. NEDJELJA - 33. nedjelja kroz godinu, Sv. Nikola Tavelić
                        na misi u 10.30h roditelji vjeroučenika II. i VII. razreda
                        U 16.30 SATI SUSRET ZA RODITELJE PRVOPRIČESNIKA U CRKVI
15. ponedjeljak – Tečaj vjere u 19 sati
16. utorak - Biblijska večer u 18.30 sati
17. srijeda - Klanjanje nakon mise
18. četvrtak
19. petak
20. subota - Biskupijsko pastoralno vijeće u Gospiću
21. NEDJELJA - KRIST KRALJ - svečana misa u Kapelici u 17 sati
                     - GOSPA OD ZDRAVLJA, misu u 10.30 predvodi fra Ivica Matić
22. ponedjeljak - Sv. Cecilija – susret pjevača nakon mise u 19 sati
23. utorak - Biblijska večer u 18.30 sati - Tečaj vjere u 19.30 sati
24. srijeda – Klanjanje nakon mise
25. četvrtak
26. petak - Početak Škole animatora za Gospićko-senjsku biskupiju, u Ogulinu
27. subota - Škola animatora, u Ogulinu
28. NEDJELJA - 1. DOŠAŠĆA
29. ponedjeljak - Mise zornice u 6.30 sati - Tečaj vjere u 19 sati
30. utorak - Mise zornice u 6.30 sati - Sv. Andrija - Biblijska večer u 18.30 sati


  SVETE MISE:

Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7,30, 9, 10.30 i u 18.00h

Misa u Hreljinu, nedjeljom u 12 sati

KRIZMANICI po grupama: srijeda, četvrtak, petak i subota
PETKOM:

*Križari u 19.30 sati

SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor