citati iz biblije
Tko teži za pravdom i dobrohotnošću, nalazi život i čast.

(Mudre izreke 21:21)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA VELJAČU 2011.

GODINA VIII - BROJ 2 (76)

OBITELJ – NAJVEĆA POMOĆ DJECI
Poruka za XVI. Dan života, 6. veljače 2011.

       «I blagoslovi ih Bog te im reče: Plodite se i množite i napunite zemlju, i sebi je podložite» (Post 1,28). Već se iz ovog blagoslova koji Bog upućuje ljudima otkriva se temeljni cilj obitelji: služenje životu. No, bračna se ljubav ne svodi samo na rađanje djece. U obiteljskom ambijentu koji je prožet ljubavlju i odanošću prema Bogu i ljudima stvaraju se mogućnosti koje pogoduju punom osobnom i društvenom razvoju djece. Temeljna vrednota koja usmjeruje odgoj i rast djeteta je očinska i majčinska ljubav. Ljubav roditelja postaje glavna pokretačka snaga koja podržava i usmjeruje čitav odgojni napor te obogaćuje djecu blagošću i dobrotom. Te se vrednote onda prelijevaju na njihovu okolinu. Ljubav između oca i majke postaje djeci uzor i mjerilo u odnosima prema braći i sestrama i prema svim osobama, i onima starijima, koji žive zajedno u istom domu. To zajedništvo u ljubavi koje se svakog dana, i u teškim i radosnim trenucima, živi u obitelji, najbolje i najviše pomaže djeci da se pravilno i odgovorno uključe u društvo oko sebe.

       Ujedinjeni narodi su 20. studenog 1989. prihvatili Međunarodnu konvenciju o mjerama zaštite djeteta (o pravima djeteta). Sveti je Otac Benedikt XVI. 8. veljače 2010., prigodom dvadesete obljetnice te Konvencije, sudionicima plenarnog zasjedanja Papinskog vijeća za obitelj naveo riječi koje stoje u njezinoj preambuli, da je «obitelj prirodna sredina za razvoj i dobrobit svih njezinih članova, osobito djece», i ustvrdio da je upravo obitelj zasnovana na braku muškarca i žene najveća pomoć koja se može pružiti djeci. Djeca žele biti voljena od majke i oca koji se vole, te trebaju stanovati, rasti i živjeti zajedno s oba roditelja jer su majčinski i očinski lik komplementarni u odgoju kao i u izgradnji osobnosti i identiteta djece. Obiteljsko ozračje koje nije radosno, rekao je papa, odijeljenost oca od majke te osobito rastava, imaju posljedice za djecu. Podupiranje obitelji, njezinog jedinstva i stabilnosti najbolji je način za zaštitu prava i istinskih potreba djece.

       Predsjednik Papinskog vijeća za obitelj kardinal Ennio Antonelli je rekao, «neke zapanjujuće postotke (no nad koje se kako izgleda nadvila određena urota šutnje i određena cenzura medija)». Predsjednik Antonelli navodi da u Francuskoj djeca rastavljenih roditelja u 25% slučajeva i nakon dugo godina imaju psihološke probleme, probleme s društvenom prilagodbom te postignućima u školi i na poslu. Oni predstavljaju 50% ovisnika o drogi i 80% onih koji se liječe na psihijatriji. U Sjedinjenim Američkim Državama djeca koja su odrasla bez očeva prisustva čine 60% silovatelja, 63% mladih samoubojstava, 69% žrtava seksualnoga zlostavljanja, 72% adolescenata ubojica, 85% mladih u zatvorima i 90% beskućnika.>SV. MISE NA SVIJEĆNICU – PRIKAZANJE GOSPODINOVO
srijeda, 2. veljače: u 9 i u 18 sati


      
Podaci koje navodi kardinal Antonelli su zabrinjavajući. Ako želimo zaštititi djecu trebamo promicati obitelj – doživotnu zajednicu muža i žene. Treba promicati pravo djeteta da ima oca i majku koji se vole i koji ga vole, te da ga oni odgajaju prema svojim vrijednostima. Zbog toga sve bračne parove, koji i po ne malu cijenu žrtve i odricanja, svjedoče svojoj djeci kako je brak i obitelj prvotno mjesto odgoja za ljubav i zajedništvo, potičemo da i onda kada se nađu pred velikim izazovima traženja naoko lakih rješenja, ne odustaju od svog bračnog zajedništva i suživota u obitelji koju su osnovali. Riječ ohrabrenja upućujemo i onim bračnim parovima koji, nakon rastave od svog bračnog druga, nisu zanemarili svoju djecu te čine sve što im je moguće, da i u tako, nesavršenoj situaciji za rast i odgoj djece, ne odmažu ondje gdje mogu pomoći. Neka ova riječ strpljive ljubavi dođe i do onih osoba koje u raznim odgojnim, socijalnim i medicinskim ustanovama po svojoj stručnosti, a još više nesebičnoj ljubavi, nadopunjuju ono što roditelji nisu mogli ili znali prenijeti svojoj djeci.

      I konačno, neka ova riječ bude usrdna molba svima koji vjeruju da u Isusu Kristu imamo posinstvo i mir, da ne prestanu uzdizati svoje molitve Bogu, gospodaru života za sve naše obitelji, za muževe, žene i djecu i za sve, često mučne i teške situacije kroz koje prolaze. Zato se i posebno radujemo Danu obitelji koji ćemo, u Hrvatskoj po prvi put, proslaviti 5. lipnja 2011. Nije slučajno što je Sveti Otac Benedikt XVI. zaželio nazočiti ovom događaju i proslaviti ga zajedno s nama. Potičem vjerničke obitelji da se u što većem broju odazovu na ovaj susret. Neka nam on bude poticaj da posvjedočimo i jedni druge ohrabrimo u nastojanjima oko što kvalitetnijeg, i vjerom i ljubavlju ispunjenog bračnog i obiteljskog života.

U Krku, na blagdan Svete obitelji, 26. prosinca 2010.
mons. Valter Župan, krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za obitelj

 

ŽUPNA STATISTIKA

GODINA
UMRLI
KRŠTENI
VJENČANI
KRIZMANI
PRVOPRIČESNICI
2010.
103
72
33
99
71

 

      Ovo su statistički podaci naše župe za proteklu 2010. godinu. Redovito statistici dodajemo još jedan podatak: od 103 preminulih, 63 su primila svete sakramente, a 40 pokojnika nije bilo proviđeno svetim sakramentima. Ovo navodimo zbog toga da bude još jedan poticaj da se kod starijih i bolesnih ne čeka zadnji čas, nego da se svećenika pozove i ranije. Omogućimo svojima u obitelji koji nisu sposobni sami doći u crkvu da se s Bogom pomire i prime utjehu svetih sakramenata.


OBNOVA I ULOŽENA SREDSTVA u 2010. godini


      Izvršena je elektrifikacija zvona na crkvi Sv. Petra, izliveno je jedno novo zvono (41 kg), kupljeni novi kipovi uskrslog Krista i sv. Josipa. U Hreljinu je srušena prijašnja sakristija uz crkvu Sv. Ante i izgrađena nova, te pred ulaznim vratima napravljena nova nadstrešnica. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 160.000 kn. Mjesni odbor Sv. Petar-Puškarići donirao je 20.000 kn i Grad Ogulin donirao je 30.000 kn, preostalo je namireno iz darova vjernika prigodom blagoslova obitelji i drugih darova u toku godine.

      Predstoji nam dovršetak uređenja vanjskog izgleda crkve Sv. Jakova. Javili smo se pravovremeno na sve natječaje Ministarstva kulture RH, Karlovačke županije i Grada Ogulina za 2011. godinu. To će biti poveći zahvat s kakvim se posljednjih godina nismo susretali. Koliko i kako ovisit će o sredstvima, izvođačima i uvjetima konzervatora. Daj, Bože, da uspijemo.

U NAŠOJ ŽUPI KROZ VELJAČU 2011.


      Svijećnicu ili Prikazanje Gospodinovo u hramu slavimo 40 dana poslije Božića, u srijedu, 2. veljače. Svete mise su ujutro u 9 i navečer u 18 sati. Na svoj način to je dan djece i roditelja, dan zahvale Bogu za dar života.

      Blagdan Gospodinova prikazanja, temelji se na događajima opisanima u Lk 2,22-39, u kojima je zapravo glavno lice više Isus negoli njegova majka. Na Istoku je ovaj blagdan o kojem govori hodočasnica Egerija nazvan blagdanom susreta, tj. Isusov susret s Hramom, Šimunom i Anom. U Rimu je blagdanu, o kojem postoje svjedočanstva već od 5. stoljeća, ubrzo pridodan ophod kroz grad sa svijećama, što je trebalo zamijeniti stari pokajnički hod koji se svake pete godine početkom veljače održavao kao gradski ophod. To pokorničko obilježje dozivala je u sjećanje ljubičasta boja liturgijske odjeće, propisana sve do 1960. godine. Svijeće nošene u ophodu podsjećaju na Šimunove riječi o Kristu kao «svjetlu na prosvjetljenje naroda». Njihov blagoslov nastao je u Galileji u X. stoljeću. Blagoslov i ophod sa svijećama uvjetovali su naziv «Svijećnica», koji dakako izražava malo od pravog otajstva samog blagdana. (Ivan Luketić)

      Pred više godina papa Ivan Pavao II. Odredio je da se 2. veljače obilježava Dan Bogu posvećenog života. Osobe nezaobilazne u životu svakog kršćanina su osobe posvećene Bogu: svećenici, redovnici i redovnice. Možda nam je postala navika da imamo svećenika i časne sestre u svojoj sredini, normalno je da ih trebamo. Međutim, njihova životna dob je sve viša i mnoge manje župe i samostani se, nažalost, zatvaraju. Dan posvećenog života prigoda je da se upitamo koliko ulažemo u duhovna zvanja? Ta tema usko je vezana sa životom obitelji. Ako roditelji ne žive evanđeoske vrijednosti, mladić i djevojka moći će teško odabrati duhovni poziv, jer upravo u obitelji mladi stječu prva iskustva evanđeoskih vrijednosti, ljubavi koja se daruje Bogu i drugima. Blažena djevica Marija u činu prikazanja u Hramu daruje Sina, vraća ga Bogu. Poput nje, i posvećene osobe, u trenucima zavjeta i posvećenja na žrtveniku Božjem prikazuju iz ljubavi ono što im je nadraže: svoju slobodu, svoje srce, svoje tijelo, sve svoje planove i nade. Sve to Bogu prikazuju, da On s njima potpuno raspolaže i čini što ga je volja. Ponekad je to možda bolna, ali ipak radosna žrtva.( s. Robertina Medven)

       Na prvu nedjelju u veljači Crkva slavi Dan Života. Ovaj spomendan veže se upravo za blagdan Svijećnice. Prilika je da svi Bogu zahvalimo za dar života. Bez kreposti zahvalnosti čovjek zaboravi koliko je od Boga primio. U nedjelju. 6. veljače sv. mise u 10.30 i u 18 sati predvodit će mons. Toni Perčić, kancelar varaždinske biskupije. Na večernjoj misi u 18 sati milostinju ćemo sakupljati za udrugu Oda prijateljstvu koja u Ogulinu djeluje već četiri godine pomažući bolesnoj djeci i njihovim obiteljima.

       TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK u Ogulinskom dekanatu održava se tri puta godišnje: u veljači, svibnju i koncem rujna - početkom listopada. Prvi Tečaj za brak u ovoj godini počima u petak, 11. veljače, u 19 sati u župnoj dvorani predavanjem dr. Jasne Jerbić iz Rijeke, na temu: Prirodno planiranje obitelji. Sve potrebne informacije mladenci će dobiti na tečaju.

       SUSRET RODITELJA VJEROUČENIKA VII. RAZREDA zamislili smo kao i u studenom prošle godine. Roditelje pozivamo na misu u nedjelju, 20. veljače, u 10.30 sati, a nakon mise biti će kraći sastanak u crkvi. Vjeroučenici sedmih razreda redovito su pozvani na misu nedjeljom u 10.30 sati i na kraći susret poslije mise. Mjesečni susret posebno za njih biti će u subotu, 26. veljače u 10 sati.

       SUSRET RODITELJA PRVOPRIČESNIKA biti će posljednje nedjelje, 27. veljače, u 16.30 sati u crkvi. Na tom susretu dogovorit ćemo se oko župnog vjeronauka u ovom drugom polugodištu, pojasniti važnost pripreme i uključivanje roditelja u pripremu, te o datumu slavljenja Prve sv. pričesti.

 

KALENDAR ZA MJESEC VELJAČU 2011.

1. utorak
2. srijeda - SVIJEĆNICA – PRIKAZANJE GOSPODINOVO, mise u 9 i 18h
3 . četvrtak - Sv. Blaž – Vlaho – blagoslov grla po zagovoru sv. Blaža
4. petak - Prvi petak – ispovijed od 17h
5. subota
6. NEDJELJA - V. KROZ GODINU – DAN ŽIVOTA
                      Sv. mise u 10.30 i 18h
                      predvodi kancelar Varaždinske biskupije mons. Toni Perčić
7. ponedjeljak – TEČAJ VJERE U 19h
8. utorak - Župno pastoralno vijeće u 19h
9. srijeda - Klanjanje nakon mise
10. četvrtak - Bl. Alojzije Stepinac
11. petak - Gospa Lurdska – Svjetski dan bolesnika
                      TEČAJ ZA BRAK u 19h
12. subota - TEČAJ ZA BRAK u 19h
13. NEDJELJA- VI. KROZ GODINU - TEČAJ ZA BRAK u 19h
14. ponedjeljak - Sv. Valentin - TEČAJ VJERE U 19 h
15. utorak
16. srijeda Klanjanje nakon mise
17. četvrtak
18. petak - TEČAJ ZA BRAK u 19h
19 subota - TEČAJ ZA BRAK u 19h
20. NEDJELJA - VII. KROZ GODINU
                  Susret roditelja vjeroučenika VII. razreda u 11.30h
21. ponedjeljak - TEČAJ VJERE U 19h
22. utorak
23. srijeda Klanjanje nakon mise
24. četvrtak
25. petak
26. subota - ŽUPNI VJERONAUK ZA VII. RAZREDE U 10 SATI
27. NEDJELJA - VIII. KROZ GODINU
                  Susret roditelja prvopričesnika u 16.30h – u crkvi
28. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h

  SVETE MISE:

Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7,30, 9, 10.30 i u 18.00h

Nedjeljom u Hreljinu u 12.00h

SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor
* Križari u 19 h