citati iz biblije
On je ljubav moja i tvrđava moja, zaštita moja, izbavitelj moj, štit moj za koji se sklanjam; on mi narode stavlja pod noge!

(Psalam 144:2)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA SVIBANJ 2011.

GODINA VIII - BROJ 5 (79)

KRIST JE USKRSNUO, ON JE ŽIV I NAŠ JE SUPUTNIK

Poruka pape Benedikta XVI. Urbi et orbi, Gradu i svijetu, Uskrs 2011.

     Draga braćo i sestre iz Rima i čitavoga svijeta!
     Uskrsno jutro nam je ponovno donijelo drevni a opet uvijek novi naviještaj: Krist je uskrsnuo! Odjek toga događaja, koji je prije dva tisućljeća krenuo od Jeruzalema, nastavlja se širiti u Crkvi, koja u srcu nosi živu vjeru Marije, Isusove Majke, vjeru Magdalene i drugih žena, koje su prve ugledale prazan grob, vjeru Petra i ostalih apostola.

      Sve do dana današnjeg – pa i u našem dobu naprednih komunikacijskih tehnologija – vjera kršćana se temelji na tome navještaju, na svjedočanstvu onih sestara i one braće koji su prvi ugledali odvaljen grobni kamen i prazan grob, a potom i one tajanstvene glasnike koji su posvjedočili da je Isus, Raspeti, uskrsnuo. Napokon se i on sam, Učitelj i Gospodin, živ i opipljiv, ukazao Mariji Magdaleni, dvojici učenika na putu za Emaus, a na kraju svoj dvanaestorici, okupljenoj u dvorani Posljednje večere (usp. Mk 16, 9-14).

      Kristovo uskrsnuće nije plod nekog doumljivanja, nekog mističnog iskustva: to je događaj, koji zasigurno nadilazi povijesti, ali koji se zbio u točno određenom trenutku povijesti i koji u njoj ostavlja neizbrisivi trag. Svjetlo koje je zaslijepilo stražare koji su postavljeni da stražare pred Isusovim grobom prošlo je kroz vrijeme i prostor. To je jedno drukčije, božansko svjetlo, koje je razbilo tamu smrti u unijelo u svijet Božje svjetlo, svjetlo Istine i Dobra.

     Kao što pod sunčevim zrakama u proljeće na granama stabala niču i rastvaraju se pupovi, tako svjetlo koje se širi iz Kristova uskrsnuća daje snagu i smisao svakoj ljudskoj nadi, svakom očekivanju, želji i planu. Zbog toga se čitav svemir danas iznova raduje, jer je u njemu zavladalo proljeće čovječanstva, koje u ime svega stvorenja uzdiže himan hvale. Uskrsni "Aleluja", koji se razliježe u Crkvi putnici u svijetu, izražava tihi ushit svemira i prije svega čežnju svake ljudske duše iskreno otvorene Bogu, zahvaljujući mu na njegovoj beskrajnoj dobroti, ljepoti i istini.

      "Tvom se uskrsnuću, Kriste, raduje nebo i zemlja". Na taj poziv na hvalu, koja se danas izdiže iz srca Crkve, "nebesa" odgovaraju u punini: čete anđela, svetaca i blaženika jednim se glasom pridružuju našem klicanju. Na nebu vladaju posvemašnji mir i radost. No na zemlji, nažalost, tomu nije tako! Ovdje na našemu svijetu, uskrsni "Aleluja" još je uvijek u opreci s vapajima i kricima koji se izdižu zbog mnogih bolnih situacija: bijede, gladi, bolesti, ratova, nasilja. Ipak, upravo zbog toga je Krist umro i uskrsnuo! Umro je također zbog naših današnjih grijeha, i uskrsnuo je također zbog otkupljenja naše današnje povijesti. Stoga ova moja poruka želi doprijeti do svih i, kao proročki navještaj, želi prije svega doprijeti do naroda i zajednica koje proživljavaju čas trpljenja, da im Uskrsli Krist otvori vrata slobode, pravednosti i mira.


> 15. SVIBNJA – 4. USKRSNA NEDJELJA,
VEČERNJA MISA U 18H – TONKAFEST U 19.30H

> SLAVLJE PRVE PRIČESTI,
nedjelja, 29. svibnja – u 10.30h

 

      Neka se raduje zemlja koja je prva bila preplavljena svjetlom Uskrsloga. Neka Kristovo svjetlo dopre također do naroda na Bliskom istoku, da svjetlo mira i dostojanstva pobijedi tamu podjele, mržnje i nasilja. Neka u Libiji diplomacija i dijalog zauzme mjesto oružja i neka se, u sadašnjim sukobima, omogući dostava humanitarne pomoći onima koji trpe zbog posljedica sukoba. Neka u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku svi građani – a navlastito mladi – porade na promicanju općeg dobra i izgrađivanju društva, u kojem će siromaštvo biti iskorijenjeno a sve političke odluke nadahnute na poštivanju osobe. Neka svi iskažu solidarnost mnoštvu izbjeglica i prognanika iz raznih afričkih zemalja koji su zbog sukoba bili prisiljeni napustiti sve što im je drago;neka im ljudi dobre volje otvore svoja srca i iskažu im gostoprimstvo tako da se složno izađe ususret urgentnim potrebama mnoge naše braće; neka do svih onih koji pružaju uzorno svjedočanstvo u tome pogledu dopru naše riječi utjeha i zahvalnosti.

     Neka se ponovno uspostavi mirni suživot među stanovnicima Obale Bjelokosti, gdje postoji urgentna potreba krenuti putom pomirenja i opraštanja kako bi se izliječile duboke rane prouzročene nedavnim nasiljima. Neka Japan uzmogne naći utjehu i nadu sada dok se suočava s dramatičnim posljedicama nedavnog potresa, zajedno sa ostalim zemljama koje su proteklih mjeseci bile kušane prirodnim katastrofama koje su sijale bol i tjeskobu.

      Neka se raduju nebesa i zemlja zbog svjedočanstva onih koji trpe protivštine ili čak progone zbog svoje vjere u Gospodina Isusa. Neka im navještaj njegova uskrsnuća ulije dodatnu hrabrost i učvrsti im vjeru.

     Draga braćo i sestre! Uskrsli Krist ide pred nama prema novom nebu i novoj zemlji (usp. Otk 21, 1) u kojoj ćemo konačno svi živjeti kao jedna obitelj, kao djeca istoga Oca. On je s nama sve do svršetka vremena. Kročimo za Njim, u ovom ranjenom svijetu, pjevajući "Aleluja". U našemu je srcu istodobno radost i bol, na našem licu osmjesi i suze. Takva je naša zemaljska stvarnost. Ali Krist je uskrsnuo, on je živ i naš je suputnik. Zato dok putujemo ovom zemljom mi pjevamo, vjerno obavljajući svoju zadaću na ovome svijetu, s pogledom upravljenim prema Nebu.
Sretan Uskrs svima!

     SVIBANJ – MJESEC POSVEĆEN MOLITVI KRUNICE

     Zrnce po zrnce krunice, opetovani pozdrav radosnoj, žalosnoj ali i proslavljenoj Majci. Proživljavajući mijene vlastitog života svaki se molitelj pronađe u nekom otajstvu određenog trenutka s nadom i vjerom da na koncu ipak dolaze slavna otajstva uskrsnulih i zauvijek proslavljenih nebesnika. Majčinska se ljubav ne da s drugima uspoređivati. Majka uvijek ponajbolje poznaje potrebe djeteta. Ona je ta koja uvodi u život, rađa, doji i goji, odgaja i uči tražiti stazu koja vodi kroz život u ŽIVOT. Prebiranjem zrnaca krunice sabiremo vlastite plodove životnih doba i nosimo ih po Majčinu zagovoru pred lice Vječnoga da ih on zauvijek okruni darovanim spasenjem.

      Ovoga svibnja prionimo molitvi krunice za našu Domovinu, za vrednote obiteljskog života, za naše osuđene generale, za plodonosan susret s papom Benediktom XVI. u Zagrebu, 5. lipnja. Svake večeri u 18 sati moli se krunica u župnoj crkvi, u 19 sati u crkvi sv. Roka, a po dugoj tradiciji također u Domu u Turkovićima. Želja nam je obnoviti molitvu krunice i u crkvi sv. Petra. Zato ćemo 5. svibnja na Sv. Petru imati molitvu krunice i misu u 18 sati. U crkvi sv. Roka pridružit će se svećenici nekoliko večeri moliteljima krunice. Na blagdan sv. Leopolda Mandića, 12. svibnja u 18 sati bit će molitva krunice i misa u Domu u Turkovićima. Uključimo se u ovaj molitveni lanac krunice u našoj župi.


      PRIJAVE ZA SUSRET S PAPOM BENEDIKTOM XVI. U ZAGREBU, 5. LIPNJA 2011.

     Zbog što bolje organizacije hodočasnika koji će sudjelovati na misi s Papom, u Zagrebu na Hipodromu, na istom mjestu gdje smo dočekali Ivana Pavla II. godine 1994., sve koji žele poći pozivamo da se prijave najkasnije do 10. svibnja u župnom uredu ili poslije misa u sakristiji. O broju hodočasnika iz naše župe i cijelog dekanata ovisit će način prijevoza. Ponuđen nam je prijevoz vlakom ili autobusom. Cijena karte biti će oko 65 kn. Kreće se u nedjelju, 5. lipnja u ranim jutarnjim satima. Sv. misa koju će predvoditi papa Benedikt počima u 10 sati. Povratak iz Zagreba biti će u ranim popodnevnim satima, oko 15 sati.

     Koliko nam znači ovaj susret sa sv. ocem Papom ponajbolje mogu posvjedočiti oni koji su već sudjelovali u ranijim pohodima blaženog pape Ivana Pavla II. Ne propustite susresti Kristova namjesnika i Petrova nasljednika naših dana.

      SVIBANJSKI TEČAJ ZA BRAK

      Po dugogodišnjoj ustaljenoj praksi u svibnju se za naš Ogulinski dekanat održava drugi ciklus Tečaja priprave za brak. Tečaj počima u petak, 13. svibnja u 19.30 sati. Sve ostale informacije zaručnici će dobiti već prve večeri. Zaručnike molimo da se prijave najkasnije do 10. svibnja. U koliko se nisu stigli prijaviti, važno je da dođu na prvu večer Tečaja.

      TONKA FEST

      U nedjelju 15. svibnja održat će se peti festival duhovne glazbe Tonkafest. Organizator je Udruga Oda prijateljstvu, a suorganizator Pučko otvoreno učilište. Festival je natjecateljskog i humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica (3o kuna) odlazi za teško bolesnu djecu ogulinskog kraja. Festival su pokrenuli prijatelji i roditelji pokojne Antonije Turković da bude znak sjećanja na nju, ali i tradicionalno okupljanje izvođača popularne duhovne glazbe s ciljem veličanja Božje slave i pomaganja onima u našoj sredini kojima je pomoć potrebna. Na dosadašnja četiri festivala nastupala su neka od najvećih imena duhovne glazbe, a i ove godine nastupit će dragi prijatelji iz Đakova, Varaždina, Samobora, Zagreba, Rovinja i Slavonskog Broda dok će u revijalnom dijelu nastupiti prošlogodišnja pobjednica Maja Tadić iz Rijeke. Nadamo se što većem odazivu! Iznimno, u nedjelju, 15. svibnja, radi održavanja TONKAFESTA, večernja misa biti će u 18 sati.

      PRIPREMA ZA PRVU SV. PRIČEST

      * Roditeljepozivamo na ispovijed u srijedu, 25. svibnja u 17.30 sati, nakon ispovijedi uslijedit će sveta misa sklanjanjem pred Presvetim kada ćemo se moliti za naše ovogodišnje prvopričesnike i njihove obitelji. Prvopričesnici će nam se pridružiti na misi i klanjanju. Nakon klanjanja podijelit ćemo bijele prvopričesničke haljinice.

     * Za Prvopričesnike biti će sveta ispovijed u subotu 28. svibnja u 9 sati. Slavlje Prve svete Pričesti imat ćemo u nedjelju, 29. svibnja na svetoj misi u 10.30 sati.

      Kroz mjesec svibanj prvopričesnici se okupljaju svake subote u 9 sati u crkvi na završne pripreme i pouku. Ovo je nadasve veliki dan za naše prvopričesnike. Isus s kojim su kroz ove godine vjeronauka naučili prijateljevati sada dolazi u njihovo srce. Ondje se želi trajno nastaniti i biti im stalni izvor milosti za sav život. Pomozimo im da to istinski dožive i u povezanosti s Isusom kao najboljim prijateljem uvijek ostanu.

KALENDAR ZA MJESEC SVIBANJ 2011.

1. NEDJELJA - Bijela - nedjelja milosrđa Gospodnjega
2. ponedjeljak - Ispovijed i pouka roditelja i kumova za krštenje djeteta u 18h
3. utorak  - Sv. Filip i Jakov – Susret za mlade u 19h – pripreme za susret s Papom
4. srijeda - Sv. Florijan – zaštitnik vatrogasaca
5. četvrtak - Krunica i misa na Sv. Petru u 18h
6. petak - Prvi petak – ispovijed od 17.30 sati
7. subota - Susret prvopričesnika u 9 sati
               – Susret pjevačkih zborova biskupije Susret obiteljske  zajednice u 20h
8. NEDJELJA - 3. Uskrsna
9. ponedjeljak
10. utorak - Bl. Ivan Merz - Susret za mlade u 19h – pripreme za susret s Papom
11. srijeda - Klanjanje nakon mise
12. četvrtak - Sv. Leopold Mandić – Misa u Turkovićima u 18h
13. petak - Tečaj za brak u 19.30 sati
14. subota – Sv. Matija apostol - Susret prvopričesnika u 9 sati
                 - Tečaj za brak u 19.30 sati
15. NEDJELJA - 4. Uskrsna - Tečaj za brak u 19.30 sati
                 – večernja misa u 18 sati  – TONKAFEST u 19.30h

16. ponedjeljak - Sv. Ivan Nepomuk, Saborsko - Susret polaznika Tečaja vjere u 19 sati
17. utorak - Susret za mlade u 19h – pripreme za susret s Papom
18. srijeda - Klanjanje nakon mise
19. četvrtak
20. petak - Tečaj za brak u 19.30 sati
21. subota Susret prvopričesnika u 9 sati – Župni vjeronauk za VII. razrede u 10h
                 - Tečaj za brak u 19.30 sati
22. NEDJELJA - 5. Uskrsna – PREDSTAVLJANJE KRIZMANIKA NA MISI U 10.30H
23. ponedjeljak
24. utorak -  BD Marija Pomoćnica - Susret za mlade – pripreme za susret s Papom u 19h
25. srijeda - Ispovijed za roditelje prvopričesnika u 17.30h - Klanjanje nakon mise
26. četvrtak
27. petak
28. subota Ispovijed prvopričesnika u 9 sati
29. NEDJELJA - 6. Uskrsna - Prva sv. Pričest u 10.30 sati
30. ponedjeljak
31. utorak  - Pohod BD Marije Elizabeti
                 - Susret za mlade u 19h – pripreme za susret s Papom

  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor
*Križari u 19 sati