citati iz biblije
Istinom me svojom vodi i pouči me, jer ti si Bog, moj Spasitelj: u tebe se pouzdajem svagda.

(Psalam 25:5)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA LIPANJ 2005.

GODINA II - BROJ 8

KRAJ ŠKOLSKE GODINE - POGLED UNATRAG ILI NAPRIJED ?

----Stigao nam je i lipanj. Ljeto sa svojim radostima odmora kuca na vrata. Treba još uložiti zadnje napore da se što uspješnije završi školska godina. Vjerujem da kraj školske godine podjednako s nestrpljenjem čekaju predavači i đaci, a sigurno i roditelji. Nitko ne krije umor i radost pred lijepim vremenom i dugim danima. Sve što je pred nama kao da će biti oslikano vedrim bojama, a ono što ostaje za nama kao da se toga što prije želimo riješiti. Jesmo li samo stariji za jednu godinu ili i bogatiji, mudriji? Hoćemo li proteklu školsku godinu samo odložiti popu starog odijela? Zaboraviti sve čemu smo se u njoj radovali u čemu smo napredovali?
----Kao da je vrijeme koje živimo prije svega obilježeno stalnom trkom za nečim novim, nepoznatim, obećavajućim. I dok tako žurno hrlimo naprijed zaboravljamo se i zahvaliti za primljena dobra. Zaboravljamo ‘pospremiti’ dojmove i uspomene koje su u nama. Tako se iz dana u dan nagomilavaju u nama nove nade, želje, čežnje, dostignuća, a malo vremena odvajamo radovanju radi već postignutog. Živimo u stalnom procjepu novih htjenja i starih razočaranja. Ne znamo zastati i pozitivno se osvrnuti unatrag. Puno češće zbrajamo samo pogreške, a preko uspjeha olako prelazimo. Na taj način dopuštamo da prevlada pesimizam - toliko puta posve neopravdano.
----Osvrnemo li se više na sve ono lijepo što se zbilo, u čemu smo dali svoj doprinos, ugradili makar i samo djelić sebe, vjerujem bit će puno više razloga da sigurnije krenemo naprijed, da se bolje odmorimo za buduće izazove. Spoznat ćemo da se i po uspjehu i po neuspjehu može rasti, dozrijevati i da ništa od onoga što nam se dogodilo ne trebamo - ne smijemo samo tako odbaciti. Neka ovo ljeto bude vremena za radost i punjenje vedrinom za sve moguće jesenske magle koje će nam se naći na putu, ukorijenjeni u ostvarenom dobru za nove izazove.

> SLAVLJE SVETE PRIČESTI , nedjelja, 26. lipnja 2005. - u 10.30h

 

SLAVLJE PRVE SVETE PRIČESTI

 

----Naša župska zajednica proslavit će PRVU SVETU PRIČEST polaznika trećeg razreda osnovne škole u nedjelju, 26. lipnja svetom misom u 10.30 sati. Sakramenat euharistije - pričesti presudan je za vjerski život svakog kršćana. Kao što ne možemo živjeti bez hrane za tijelo, tako i naša veza s Bogom teško može opstati ako se ne hranimo za stolom Kristovim. Kao zajednica smo pozvani svjedočiti svoju vjeru pred ovim naraštajem kako bi imali pred sobom primjere vrijedne nasljedovanja. Na to su u prvom redu pozvani roditelji ovogodišnjih prvopričesnika, ali i svaki član naše župske zajednice.
---- Ne zaboravimo: “Reče im stoga Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni.” (Iv 6,53-57).
----Prvopričesnici se do slavlja okupljaju svake subote u 9 sati, a posljednji tjedan, nakon što završi škola, svaki dan u 9 sati. U srijedu, 22. lipnja u 17.30 sati biti će ispovijed za roditelje, potom ćemo slaviti svetu misu i zadržati se u molitvi pred Presvetim. Prvopričesnici će se ispovijedati u subotu, 25. lipnja u 9 sati.

 

Blagdani u lipnju

----3. lipnja, SRCE ISUSOVO: Isuse blaga i ponizna srca učini srca naša po srcu svome. Blagdan Božje ljubavi za čovjeka. Blagdan srca koje se dalo probosti i probodeno praštalo. “Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.” (Iv 3, 16-18)
---

4. lipnja, SRCE MARIJINO:
O nije teško biti prezren patnik,
Izranjenom nogom hodati po tlima,
Od Njezina smješka procvjetaju boli,
Mrijino srce ljubav rađa svima (Aleksa Kokić)

----13. lipnja, sv. Antun Padovanski: “Blago siromasima duhom, njihovo je Kraljevstvo nebesko.” U poniznosti i predanju nije tražio drugo do li služti braći i navještati Božju ljubav. Velik u svojoj malenosti.

----24. lipnja, Rođenje Ivana Krstitelja: Najveći među sinovima rođenim od žene, kako sam Isus reče. U liturgijskoj godini slavimo samo rođendane Isusa, Blažene Djevice Marije i Ivana Krstitelja. Ivan je glasnik koji pripravlja put Gospodinu. Jesam li i ja drugima glasnik Božje ljubavi ili …?

----29. lipnja, sv. Petar i Pavao: “Sveti Petar i Pavao nose čekić i čavao da potkuju onoga koji ne zna za Boga!” (stara narodna). Velebni likovi kršćanstva svjedoče svaki na svoj način kako nitko nije toliko slab da ga Božja milost i sila Duha svetoga ne bi mogli učiniti svetima.

 

PISMO ŽUPNIKA VJERNICIMA - LJETO - DOBA ODMORA I RAZONODE

----Stiglo nam je ljeto. Odložili smo zimsku odjeću i veselo iščekujemo prepustiti se toplim zrakama sunca. Tijelo traži odmora da bi se okrijepilo i prikupilo nove snage. Pri tome ne smijemo zaboraviti da nismo samo tjelesna bića već da u nama prebiva dah Božanskog bića - Duha Božjega. I duša nam tako često traži odmora, mira, nove snage za nove polete i dostignuća. Ljeto je idealno vrijeme kad se rasterećeni redovitih briga možemo malo više posvetiti i svojoj nutrini. Kako kaže pjesnik: “Otisnuti se lađom, podignuti sidro i razapeti jedra. Stići u kraj samotni i osluhnuti tišinu. Susresti se s Gospodinom i upoznati volju njegovu. Potpuno odani, prepustiti se da nas goni njegova Ljubav. Osjetiti svoju opredjeljenost za Gospodina i u tome naći nove snage. Iznova prepoznati da smo se za njega opredjelili.” Sam Isus nam poručuje: “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako” (Mt 11,28-30). Iskoristimo vrijeme odmora da se jače s Bogom povežemo. Neka vrijeme odmora ne bude praznikovanje bez nedjeljne svete mise, nego baš suprotno. Posvetimo Gospodinu malo više vremena.

 


GODINA EUHARISTIJE (7):
EUHARISTIJA JE ŽRTVA NOVOGA SAVEZA - I.

----Euharistija je prava i jedna jedina žrtva Novoga saveza. Ona sa sobom donosi prestanak svih dotadašnjih žrtava i jedincatu kvalitetu: ona je savršena žrtva kojom Isus Krist sebe prikazuje Ocu za svijet u zajedništvu sa svojom Crkvom. Tako sva žrtvenost Euharistije dolazi i proizlazi iz golgotske žrtve križa. Stoga je Euharistija događanje Golgote «ovdje» i «sada» u euharistijskom činu koji čini zajednica Crkve. Da bismo to protumačili potrebno je uočiti troje:

a) Isusovu povijesnu žrtvu na križu,
b) događaj zadnje večere na kojoj je Euharistija ustanovljena i
c) pouskrsno slavljenje Euharistije, čin koji čini Crkva već gotovo dvije tisuće godina.

Čitavim svojim bićem Isus je do kraja poslušan Ocu i daruje se za ljude. Njegova je žrtva na križu najjači izraz onoga što je čitav život živio, što je bilo «jelo» koje je svaki dan blagovao ili kako poslanica Hebrejima stavlja u njegova usta: »Evo dolazim…Bože, vršiti volju tvoju!» (usp. Hb 10,7). Žrtva križa je samo najjači, najradikalniji, najutjelovljeniji izraz ove Isusove spremnosti da sluša Oca do kraja! Upravo po toj poslušnosti on je kako kaže ista poslanica «prodro» u samo nebo, pred prijestolje Božje noseći sobom kao najjači izraz svoje poslušnosti i darivanja: svoje vlastito čovještvo (tijelo) i svoju vlastitu krv. Zato ga poslanica Hebrejima gleda kao pravog (jedinog i jedincatog) Velikog svećenika kako na veliki «jom kippur» (dan pomirenja) svijeta čini jedinu i pravu liturgiju svijeta, pomiruje i privodi Ocu čitavo čovječanstvo. Ušao je na taj način u pravu «Svetinju nad svetinjama» (ne onu hramsku, rukotvorenu!), jer je svojim tijelom i krvlju, čitavim svojim čovještvom koje je bilo, živjelo i pulsiralo potpunom poslušnošću Ocu – stao pred njega kao Veliki svećenik za sve nas. Kroz takvu žrtvu poslušnosti Otac je sve nas primio – dogodilo se otkupljenje svijeta! Za bolje razumijevanje, ovdje treba spomenuti još dvije stvari. kad kažemo da je Isus «prodro» u nebo, u svetinju nad svetinjama pred samoga Oca, tada je u to svakako uključeno i njegovo uskrsnuće, kao i njegovo uzašašće Ocu. I budući da pomirenja i otkupljenja nema bez toga dolaska pred Oca – jer žrtva tek tu postiže svoj vrhunac i savršenost – to znači, Isusovo uskrsnuće i uzašašće bitno spadaju kako na otkupljenje, tako i na potpunost žrtve. Jer, žrtva je tada tek potpuna kada dođe pred Boga. Kako je Isus i svećenik i žrtva, njegova je žrtva postigla svoj vrhunac i savršenost kada je samoga sebe donio pred Oca!
---- Drugu situaciju koju ovdje valja uočiti jesti Isusov položaj unutar čovječanstva. On je svojom poslušnošću tako dosljednom i radikalnom učinio bitni zaokret Adamovog čina neposlušnosti. Stoga Isus po svojoj žrtvi postaje novi Adam, početak novoga čovječanstva, nove povijesti. I kao što smo do sada nosili i bili sudbinski povezani sa starim Adamom, sada smo sudbinski povezani s novim Adamom – Isusom Kristom (usp. 1Kor 15,49).

 

KALENDAR ZA MJESEC LIPANJ 2005.


1. srijeda - Klanjanje nakon večernje mise – molitva za obitelj
2. četvrtak
3. petak - Srce Isusovo – prvi petak – mogućnost ispovijedi u 18h
4. subota - Srce Marijino
5. NEDJELJA - X. NEDJELJA KROZ GODINU
6. ponedjeljak
7. utorak
8. srijeda - Klanjanje nakon večernje mise
9. četvrtak
10. petak
11. subota
12. NEDJELJA - XI. NEDJELJA KROZ GODINU
13. ponedjeljak - Sv. Ante Padovanski – u 9h sv. misa u crkvi na Sv. Jakovu
---------------- u 18h sv. misa u Hreljinu, autobus polazi iz Ogulina u 17h
14. utorak - u 8h Služba riječi za kraj šk. godine za srednjoškolce
15. srijeda - u 8h sv. misa zahvalnica za kraj šk. godine: 5. – 8. razredi OŠ-a
---------- - u 14h Služba riječi za kraj šk. godine: 1. – 4. razred OŠ-a
---------- - Klanjanje nakon večernje mise
16. četvrtak
17. petak
18. subota
19. NEDJELJA - XII. NEDJELJA KROZ GODINU
20. ponedjeljak - Prvopričesnici u 9h
21. utorak - Prvopričesnici u 9h
22. srijeda - Ispovijed za roditelje prvopričesnika u 17.30h
---------- - Klanjanje nakon večernje mise
23. četvrtak - Prvopričesnici u 9h
24. petak - Prvopričesnici u 9h - Rođenje Ivana Krstitelja - Tounj
25. subota - Ispovijed za prvopričesnike u 9h
26. NEDJELJA - XIII. NEDJELJA KROZ GODINU Prva pričest u 10.30 sati
27. ponedjeljak
28. utorak
29. srijeda - Sv. Petar i Pavao, sv. mise na Sv. Petru u 11h (Hrv. Vojska) i u 18.30h
30. četvrtak

 

SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30 sati
ČETVRTKOM: župni ured je otvoren samo poslijepodne od 17 – 18 sati
SUBOTOM : *u 9h PRVOPRIČESNICI *u 10h Ministranti *u 20h Križari