citati iz biblije
Od mojih usta ne oduzmi riječ istine, jer se uzdam u sudove tvoje.

(Psalam119:43)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA LISTOPAD 2011.

GODINA VIII - BROJ 10 (84)

SVJEDOČITI VJERU

     Protekla pastoralna godina u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji bila je posvećena župnoj katehezi i prenošenju vjere u obitelji. Započeli smo pripravu na sakramente Prve sv. pričesti i krizme godinu ranije, u drugom, odnosno sedmom razredu. Susreli smo se s roditeljima više puta. Uočili smo neke pozitivne pomake. Odlučili smo na planu biskupije i ove pastoralne godine imati iste naglaske. Vrijeme koje živimo nameće nam da više pažnje posvetimo prenošenju vjere u obitelji. To nije još jedan pritisak na odgovornost roditelja, već želja da im se pomogne u njihovoj zadaći odgoja, prenošenja vjere i svjedočenja vrednota.

     Svjedoci smo kako je danas teško odgajati. U tome se slažu roditelji, nastavnici i vjeroučitelji. Ubrzan način života, neograničena medijska ponuda svakovrsnih sadržaja za sve uzraste, premalo vremena koje obitelj provodi zajedno, želja da se sudjeluje u velikom broju aktivnosti i tolike druge stvari, odmažu nam u biranju kriterija, nasljedovanju pravih vrijednosti. Postavimo si pitanja: U čemu sudjelovati, a što propustiti? Koje vrednote i stavove izgrađivati, a što izbjegavati. Kako odabrati prave sadržaje koji me izgrađuju kao čovjeka i odgovornu osobu, a što mi škodi i vodi me na pogrešan, krivi put? Zašto uludo potrošiti vrijeme u ono što će me učiniti «praznim»? Ili postavljeno obrnuto: što me doista usrećuje i čini ispunjenim? Bez jasnih stavova, odlučnih izbora, nema ni svjetlije budućnosti. Ključ sveg je: kako će čovjek (roditelj i dijete) iskoristiti svoju slobodu. Na koga će se ugledati, koga imati za životni uzor, za kime se povesti. Preplavljeni smo različitim idolima upitne kvalitete života. Slika sreće kroz razne filmove i serije, koja se nudi djeci već od najranije dobi, ne priprema ih za dostojan i istinski sretan život.

     U svemu tome kao vjernici nismo izgubljeni niti bez rješenja. Osoba Isusa Krista jednako svijetli, poziva i svjedoči kroz sve vjekove. Isus želi biti naš životni suputnik. Na nama je hoće li nam On biti uporišna točka za životne izbore. Vjeru u Krista možemo prenositi drugima samo onda ako i sami trajno u toj vjeri rastemo, ako Isusa bolje upoznamo. Jednom riječju, ako nam je stalo do toga da iz vjere živimo. Roditelj, vjeroučitelj i svećenik prenose vjeru onoliko koliko to drugi mogu prepoznati: «njemu – njoj je doista do vjere stalo!». Riječi tumače, pozivaju na promišljanje, ali primjeri privlače. Dijete nosi sliku vjere svojih roditelja ma kamo ga život poslije odveo. Hoćemo li djeci uspjeti vjeru posvjedočiti, uvesti ih u živi odnos s Bogom ovisi najviše o dobrom ili lošem primjeru.

     Isus poziva svakog vjernika da svjedoči svoju vjeru i svijetli drugima: «Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavljana svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost» (Lk 8,16). Potrudimo se primjerom svijetliti jedni drugima da bi se i na nama mogle ostvariti Kristove riječi s kraja Matejeva evanđelja: «Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta.» (Mt 28,19-20).


>Večernje svete mise u listopadu u 18 sati
Listopadske pobožnosti – molitva krunice u 17.30 sati
Trinaesta godišnjica proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepincaponedjeljak 3. listopada – krunica i sv. misa - u 17h – u kapelici u Procama


MJESEC LISTOPAD 2011. U NAŠOJ ŽUPI SV. KRIŽA

    

     Listopadske pobožnosti uvijek unoseposebanmolitveni duh u svaku zajednicu. Listopad je mjesec posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Svake večeri molit ćemo krunicu pola sata prije mise, u 17.30h, a pridružit će nam se i naši prvopričesnici, barem poneku večer. U litanijama Blaženu Djevicu Mariju nazivamo «Pomoćnicom kršćana». Neka Marija doista po svom zagovoru i povezivanju vjerničke duše s njezinim Sinom Isusom Kristom bude naša uzdanica u svakodnevnom životu! U našoj župi na molitvu krunice okupljamo se u župnoj crkvi, kapelicama Sv. Rok i Sv. Petar, te u školiu Turkovićima.

     Misa kod kapelice u Procama, na trinaestu godišnjicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, u ponedjeljak, 3. listopada, biti će u 17 sati. Najprije molitva krunice, potom sveta misa koju će predvoditi vlč. Zvonimir Badurina s otoka Krka. Te večeri nema mise u župnoj crkvi nego sve naše župljane pozivamo da se okupimo u Procama. Lik blaženog Alojzija Stepinca svijetli neugasivim primjerom ljubavi za Boga, Crkvu i Domovinu. Molimo ga da nam svojim zagovorom učvrsti vjeru i isprosi nove milosti za naš narod.

     U Gospiću, 8. listopada biti će održan 36. Sabor katoličke mladeži Gospićko-senjske biskupije. Ovo je nova prilika da se okupe mladi iz cijele biskupije i zajedno slave Boga pjesmom i molitvom. U mladima su živa sjećanja na susret s papom Benediktom u lipnju ove godine koja su u mnogim srcima pokrenula nove polete. Na tom tragu okupit ćemo se ponovno i dogovarati nove aktivnosti i susrete za ovu pastoralnu godinu, a proslavit ćemo i 10. godina od prvog takvog susreta u našoj biskupiji. Pozivamo mlade koji se još nisu uključili, osobito prošlogodišnje krizmanike da nam se pridruže. Dovoljno je javiti se ovih dana u župni ured, gdje će dobiti sve potrebne informacije.

    Susreti krizmanika po grupama započeli su posljednjeg tjedna u rujnu. Grupe će se formirati u podjednakom broju i definirati vrijeme susreta župnog vjeronauka kroz tjedan. Roditelje krizmanika pozivamo na sastanak u nedjelju, 16. listopada, poslijepodne u 16.30 sati – u crkvi. Predstavit ćemo im način pripreme za krizmu i porazgovarati o važnosti slavlja ovog sakramenta u župi i u obitelji. Vjerujemo da će roditelji svojim odazivom pokazati koliko i sami drže do odgoja svoje djece u vjeri.

    Po prvi puta organizira se Biskupijsko hodočašće na Trsat, u subotu, 22. listopada. Svetište Majke Božje na Trsatu nazivamo «Hrvatski Nazaret». Duboke su veze ovih naših krajeva s tim Marjanskim svetištem još od knezova Frankopanskih, pa sve do biskupijskog zajedništva Riječke metropolije. Naime sve biskupije Riječke metropolije imaju svoj dan hodočašća na Trsat: Porečko-pulska, Krčka i Riječka biskupija. Od ove godine i naša Gospićko-senjska biskupija imat će svoj hodočasnički dan na Trsatu kada ćemo se okupiti iz cijele biskupije, a vjerujem i mnogi koji su porijeklom iz naših krajeva, a sada borave u Rijeci i okolici. U ranim popodnevnim satima posjetit ćemo katedralu Sv. Vida i moliti večernje pohvale, te pohoditi grobove nadbiskupa Antona Tamaruta i Josipa Pavlišića. Mi ćemo iz Ogulina krenuti autobusom u 7.30 sati ispred župnog ureda, a prijaviti se možete najkasnije do srijede, 19. listopada.

    Prošle godine započeli smo s prijavama za Prvu pričest u drugom razredu osnovne škole, a za Krizmu u sedmom razredu. Na taj način priprava na ove sakramente traje dvije godine. Kako bi sve to pojasnili roditeljima i predstavili im potrebne Prijavnice, pozivamo roditelje vjeroučenika drugih razreda i sedmih razreda osnovne škole na sv. misu, u nedjelju, 23. listopada, u 10.30 sati. Nakon mise biti će kratki sastanak u crkvi. Zamolio bih roditelje da se svakako odazovu ovome pozivu i na taj način živo uključe u vjerski odgoj svoje djece.

      MISIJE
    Misije pomažu ljudima u najsiromašnijim zemljama svijeta: prehranom, medicinskom skrbi, obrazovanjem i Božjom Riječi. Stoga, dok u mjesecu listopadu obilježavamo u našoj domovini Dane kruha i zahvaljujemo dobrome Bogu za plodove zemlje u Crkvi se istodobno proslavom Misijske nedjelje (23. listopada) spominjemo misija i najsiromašnijih među siromasima koji su gladni i kruha i Krista. Život u blagostanju ne smije nam zastrti pogled prema ljudima i cijelim narodima koji pate. Na jugu naše planete čuje seplač djece i odraslih osuđenih na glad i bolest, koji su bijedom povezani.

    Nad potresnim slikama mnoštva izgladnjelih, bolesnih, bijednih i nepismenih uzdišu misionari u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. U tim područjima ima na milijune ostavljene djece siročadi. Izgladnjela i bez mogućnosti da pohađaju školu izložena su izazovima da potonu na dno ljudskosti. I taj vapaj postaje sve glasniji preko misionara koji nam svjedoče o njihovim patnjama, dopire do nas i tiče se svih nas. Misionara i misionarki Crkve u Hrvata ima ukupno 93 i djeluju u 32 zemlje u Africi, Latinskoj Americi, Aziji, Oceaniji imisijskim područjima Europe.

    Najpoznatija misionarka je Majka Tereza. Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Za nju misija je: «briga za: gladne, gole, beskućnike, osakaćene, slijepe, gubavce, sve one ljude koji se osjećaju neželjenima, nevoljenima, zanemarenima od društva i koji su postali teret društvu». Misionarke ljubavi brinu se za izbjeglice, slijepe, oboljele od side, invalide, alkoholičare, siromašne, beskućnike, ali i žrtve poplava, epidemija i gladi. Svi smo pozvani da barem svojom milostinjom pripomognemo misionarima da svoj posao prave i istinske pomoći ostvare na bolji način.

Molitva Majke Terezije
Čovjek je nerazuman, nelogičan, sebičan. - Nije važno, voli ga!
Ako činiš dobro, pripisat će to tvojim sebičnim ciljevima.
- Nije važno, čini dobro!
Ako ostvaruješ svoje ciljeve, naići ćeš na lažne prijatelje i iskrene neprijatelje. - Nije važno, ostvaruj svoje ciljeve!
Dobro koje činiš, sutra će biti zaboravljeno. - Nije važno, čini dobro!
Poštenje i iskrenost učinit će te ranjivim. - Nije važno, budi iskren i pošten! Ono što si godinama stvarao u času bi moglo razrušeno biti. - Nije važno, stvaraj! Ako pomažeš ljudima, možeš loše proći. - Nije važno, pomaži im! Daješ svijetu najbolje od sebe, a on će ti uzvratiti udarcima. - Nije važno, daj najbolje od sebe!
Natpis na zidu u Shishu Bhavanu, domu za djecu u Calcutti koji je osnovala Majka Tereza.

TEČAJ VJERE ZA ODRASLE
Pozivamo sve koji su iz bilo kojeg razloga do sada ostali prikraćeni za neki od sakramenata: krštenja, pričesti, krizme ili vjenčanja, a žele živjeti puninu sakramentalnog kršćanskog života i bolje upoznati vjeru, te se približiti Bogu, da seuključe u ovaj tečaj. Tečaj traje do Uskrsa 2012. godine s većom pauzom za Božić, a započima u ponedjeljak 24. listopada, u 19 sati.

OBNOVA CRKVE SV. JAKOVA
Na Rokovo ove godine započeli su radovi na vanjskom uređenju crkve Sv. Jakova. To je najveći zahvati na nekom crkvenom objektu u više posljednjih godina. Nije ga bilo moguće izvršiti u više faza, nego se radovi moraju obaviti kao jedinstveni zahvat. Izdaci su veliki. Stoga još jednom potičem sve koji su u mogućnosti pomoći nam svojim darom da započeto dovršimo na ponos naše župe i Grada.


KALENDAR ZA MJESEC LISTOPAD 2011.

1. subota Sv. Mala Terezija - Tečaj za brak u 19.30 h
2. NEDJELJA XXVII. NEDJELJA KROZ GODINU – sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18h
Tečaj za brak u 19 h
3. ponedjeljak U 17 SATI KRUNICA I MISA KOD KAPELICE BL. A. STEPINCA U PROCAMA - PREDVODITELJ VLČ. ZVONIMIR BADURINA
4. utorak Sv. Franjo Asiški
5. srijeda Klanjanje nakon mise, pripremaju mladi
6. četvrtak  
7. petak Bl. Dj. Marija od Krunice – Prvi petak i ispovijed od 17 h
8. subota Sv. Šimun - DAN NEZAVISNOSTI
36. SABOR KATOLIČKE MLADEŽI GOSPIĆKO-SENJSKE BISKUPIJE U GOSPIĆU
9. NEDJELJA XXVIII. NEDJELJA KROZ GODINU
10. ponedjeljak  
11. utorak  
12. srijeda Klanjanje nakon mise
13. četvrtak  
14. petak  
15. subota Sv. Terezija Avilska - ŽUPNI VJERONAUK ZA VII. RAZREDE U 10 SATI
16. NEDJELJA XXIX. NEDJELJA KROZ GODINU
* u 16.30h SUSRET ZA RODITELJE KRIZMANIKA U CRKVI
17. ponedjeljak  
18. utorak Sv. Luka
19. srijeda Klanjanje nakon mise
20. četvrtak  
21. petak  
22. subota BISKUPJSKO HODOČAŠĆE NA TRSAT
23. NEDJELJA XXX. NEDJELJA KROZ GODINU - MISIJSKA NEDJELJA
* na misi u 10.30h roditelji vjeroučenika II. i VII. razreda
24. ponedjeljak Početak TEČAJA VJERE za odrasle u 19h
25. utorak  
26. srijeda Klanjanje nakon mise
27. četvrtak  
28. petak Sv. Šimun i Juda Tadej, apostoli
29. subota Susret obiteljske zajednice u 19 sati
30. NEDJELJA XXXI. NEDJELJA KROZ GODINU
31. ponedjeljak TEČAJ VJERE za odrasle u 19h


  SVETE MISE:   Radnim danom: u 18 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10,30 i u 18h
HRELJIN - svake nedjelje u 12h
KRIZMANICI
po grupama:
  Srijeda, četvrtak, petak
  PETKOM:   Križari u 19.30h
  SUBOTOM:   u 10h Ministranti
u 15 h Mali zbor