citati iz biblije
Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!

(Psalam 51:12)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA STUDENI 2011.

GODINA VIII - BROJ 11 (85)

ODAVDE DO VJEČNOSTI

     Bujice vijesti svakovrsnog sadržaja zasipaju nas svaki dan. Lako se čovjek izgubi i prestane razabirati što je među njima važno, a što ne. Toliko površnih, nadasve kratkotrajnih i prolaznih stvari zamagljuje vidik. Kao da se previše zadržavamo na onom izvanjskom omotu, a sve češće zaboravimo zaviriti u bit, u sadržaj stvarnosti koja nas okužuje. Važno je čime se čovjek u životu «zabavi», bavi ili što zaokuplja njegove misli jer time hrani i svoj duh. Rimski car Aurelije izrekao je poslovicu: «Duša ima boju čovjekovih misli!»

     Prvi dani mjeseca studenog donose veliki blagdan Svih svetih, a odmah potom spomendan svih vjernih mrtvih, Dušni dan. Ta dva blagdana pokušavaju nas otrgnuti od naše svakodnevice, od naše površnosti i zaokupljenosti prolaznošću. Žele skrenuti pogled naše duše na ono bitno. Kamo to moj život ide? Koji mu je konačni cilj? Da li me moj sadašnji životni put vodi prema sretnom završetku zemaljskog života?

     Crkva slavi nebrojeno mnoštvo onih koji su spašeni, koji se zauvijek raduju u nebu i njihova sreća više ničim ne može biti ugrožena jer gledaju Lice Božje. Sve svete nazivamo i nebeska Crkva, Crkva proslavljenih u nebu. Zato je to velik i radostan blagdan koji odražava kršćansku uskrsnu nadu, a slavimo ga u crkvama koje su izgrađene na grobljima. Tu vječnu radost molimo Svevišnjeg da je podari i našim dragima koji su preminuli. Molimo se da oni budu među Božjim miljenicima, da im bude oprošteno što su po ljudskoj slabosti zgriješili, a Božanski nagrađeno što su god iz ljubavi učinili.

    Zanimljivo. Kad molimo za svoje pokojne cilj nam je posve jasan: Bože neka budu zauvijek sretni kod Tebe! Kad za sebe nešto od Boga tražimo, onda su to puno češće prolazne zemaljske stvari, koje često s konačnim ciljem našega spasenja nemaju nikakve veze. To je zbog toga jer nas zarobljava prolaznost ovoga svijeta i pokušava nam se nametnuti kao jedina stvarnost. Stara dilema: imati ili biti? Steći zemaljska dobra nametne se kao jedini cilj. Često prekasno shvatimo pogrešku. «Jedino stvarno bogatstvo je bogatstvo duše, ostala su dobra podložna velikim gubicima» (Lukijan).

    Koji je onda put odavde do vječnosti? Grčki filozof Epiktet iz prvog stoljeća na to je odgovorio: «Traži smisao u svemu što te zadesi, samo tako nećeš biti nikad iznenađen.» Samo jasan cilj našeg života može nam u svemu izoštriti vid, da jasnije sagledamo vlastiti život i usmjerimo ga prema blaženoj vječnosti. U sprovodnim misama, jedno od predslovlja glasi: «Po tvojoj se volji rađamo, ti ravnaš našim životom, tvojom se odlukom, po zakonu grijeha, vraćamo zemlji od koje smo uzeti. Ali si nas otkupio smrću svoga Sina, da nas iz groba digneš u slavu uskrsnuća.»

    Kršćanin kroči prema vječnosti. To je naš cilj na kojemu nam svijetli Kristov križ i slavno uskrsnuće. U tome nas osvješćuju blagdani Svih svetih i Dušni dan. Ulijevaju nam novu nadu i životnu snage. Sjećanje i molitve za naše pokojne bude u nama zahvalnost i ljubav, za dobra koja smo od njih za života primili. I tako već sada biva pobijeđena granica smrti jer nas ljubav Božja veže s pokojnima i po njima s vječnosti.


>BLAGDAN SVIH SVETIH – svete mise:
* u Sv. Jakovu u 10h (Sv. Križ) i u 15h (Bl. A. Stepinac)
* u Sv. Petru u 15h i u Hreljinu u 12h
>DUŠNI DAN – svete mise u 9h i u 18h


     «U svjetlosti hodimo» geslo je Nacionalnog susreta katoličke mladeži što će se u svibnju iduće, 2012. godine održati u Sisku. Svake dvije godine održava se ovaj susret u nekoj od biskupija: Rijeka - 2000., Osijek – 2002., Šibenik – 2004., Pula – 2006., Varaždin – 2008., Zadar – 2010., a sada se spremamo za Sisak - 2012. Po župama cijele nam Domovine već u studenom počimaju pripremni susreti. U našoj župi Sv. Križa od rujna svake prve srijede u mjesecu mladi vode liturgijsko pjevanje na misi i predvode klanjanje nakon mise. Ovaj mjesec to je upravo na Dušni dan, 2. studenoga, u 18 sati. Pozivamo sve mlade naše župe, srednjoškolce, studente i radničku mladež na misu, klanjanje i potom prvi susret pripreme za Sisak, u 19 sati nakon klanjanja, u župnoj dvorani. Prva pripremna kateheza nosi isti naslov kao i geslo susreta: U svjetlosti hodimo, a to će biti i glavna misao naših molitava pred Presvetim iste večeri.

     BIBLIJSKE VEČERI imat ćemo u studenome. Počinjemo u četvrtak, 10. studenoga poslije večernje mise, u 18. 30 sati. Pozivamo sve koji su željni dublje proniknuti u poruku Božje riječi da nam se pridruže. Ovi susreti nam pomažu da plodonosnije slavimo nedjeljnu euharistiju. Na svoj način Biblijske večeri su vjeronauk za odrasle i prilika da svoju vjeru bolje upoznamo, od nje živimo i u vjeri rastemo. Na Biblijskoj večeri imate priliku postaviti pitanje o onome što u Bibliji niste razumjeli. Sudjelovanje slobodno, zajedništvo zagarantirano, ako jedni druge prihvatimo da smo jednako «tražitelji» Božje poruke.

     BISKUPIJSKI SUSRET ČITAČA u liturgiji održat će se u subotu, 12. studenoga na Plitvicama. O detaljnom programu izvijestit ćemo nedjelju dana ranije. Sve naše čitače pozivamo da se odazovu ovom susretu, pa i one koji bi to tek htjeli postati. Radi organiziranog odlaska na ovaj susret sve naše liturgijske čitače molim da se prijave za susret najkasnije do srijede, 9. studenoga.

     GODINA ŽUPNE KATEHEZE
Naša biskupija i ove godine stavlja naglasak na prenošenje vjere kroz župnu katehezu. Dio roditeljskih sastanaka održali smo u listopadu. Sedmaši, naši vice-krizmanici, ovaj mjesec imaju svoj mjesečni susret, u subotu 19. studenoga u 11 sati.


    RODITELJSKI SASTANAK ZA VJEROUČENIKE TREĆIH RAZREDA osnovne škole, naše prvopričesnike u ovoj školskoj godini, sazivamo u nedjelju, 13. studenoga, u 16.30 sati u crkvi. Tema susreta je tumačenje svete mise i dogovor oko župnih kateheza za prvopričesnike. Svojim odazivom potvrdit ćete koliko vam je stalo da djeca doista dožive ovu godinu svoga odrastanja kao posebnu, jer se spremaju za dva važna sakramenta: ispovijed i pričest. Ta dva sakramenta predstavljaju najčvršću vezu s Bogom kroz čitav život.
    GOSPA OD ZDRAVLJA ove godine pada u ponedjeljak, 21. studenoga, dan poslije nedjelje Krista Kralja. Svečanu svetu misu u 18 sati predvodit će fra Ivan Lukač iz Knina. Ovaj se blagdan posebno slavi u našoj župi od tridesetih godina prošlog stoljeća kada je u crkvi postavljena slika Gospe od Zdravlja.

    RADOST I ŽRTVA MISA ZORNICA
    Početak liturgijske godine karakterističan je po svojoj simbolici. To je vrijeme Došašća i priprave za blagdan Božića, ali to je vrijeme kada s posebnom radošću dolazimo na mise zornice. Nije problem ni tmina ranih jutarnjih sati, ni hladnoća, već s iščekivanjem neke posebne radosti dolazimo u crkvu kako bi s ostalim vjernicima slavili sv. misu, slušali riječ Božju ili se još u promuklosti glasova raspjevali u toplim notama adventskih pjesama.

    Posebnost ovoga vremena ogleda se u činjenici da se na izvrsniji način pripremamo za rođenje maloga Boga, Božića. Kao što to činimo u svojim obiteljima, kada očekujemo rođenje djeteta, tako to činimo sabrani u zajednici vjernika. Zato je ovo radosno vrijeme, koliko god ono imalo pokorničko obilježje. Pripremamo se na duhovni način za dolazak onoga koji nas je otkupio od grijeha. Što u odnosu na veličinu te žrtve znači ova naša mala žrtvica?    

    Vrijeme je to kada se više posvećujemo molitvi i razmišljanju nad Božjom riječi, kada postajemo osjetljiviji za bližnjega i njegove potrebe. Nažalost, mi se kao vjernici svog duhovnog porijekla sjetimo povremeno, u ovim posebnim vremenima, a nije to Isusova želja. Najbolji prenositelji Njegova nauka bit ćemo kada ozračje koje doživljavamo na misama zornicama prenesemo na ulice i u svoje domove. Kada nam neće predstavljati problem činiti žrtve zbog naših bližnjih, jer je to ovaj mali Bog kojega iščekujemo, učinio za nas. Ana Stipetić
   
   
    PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA – 27. STUDENOGA 2011. od posebnog je značaja jer se u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji po drugi put javno biraju članovi Župnog pastoralnog vijeća (ŽPV). Na listi za našu župu Sv. Križa imena su 20 kandidata od čega se bira 10 članova ŽPV. Dakle, svaki punoljetni vjernik – glasač treba zaokružiti 10 imena, odnosno 10 rednih brojeva pred imenima osoba za koje želi glasati.

    Uz desetoricu izabranih u sastav ŽPV ulaze članovi po službi: članovi Biskupijskog pastoralnog vijeća, zatim župni vikar, predstavnica redovnica, vjeroučitelja i onih koji obnašaju službe u crkvenim institucijama i tri člana po izboru župnika. Na koncu naše će ŽPV imati 20 članova. Izborne listiće dijelit će izborna komisija formirana od članova ŽPV po službi. Glasati se može poslije svake svete mise na za to pripravljenim mjestima u crkvi.

    «Dragi vjernici, znam da će neki reći kako vaš župnik zna sve bolje od drugih i što će mu se netko miješati u posao. Drugi će možda ovo shvatiti kao priliku da se netko nametne kako ljudi ne bi slušali župnika nego nekoga drugoga. Nijedno ni drugo nije ispravno. Ovim se želi život u župi usmjeriti prema većoj suradnji svih njezinih članova. Zacijelo u svim našim župnim zajednicama ima mnogo dobre volje koja nije dovoljno korištena za dobro zajednice. Na ovaj način, kroz Župno vijeće i u dogovoru s njime, moći će lakše doći do izražaja sve bogatstvo kršćanskog duha u župi.

    Župno pastoralno vijeće treba postati škola zajedništva u župi. To znači da članovi trebaju prednjačiti u vjerničkoj praksi. Ne može biti član Vijeća netko tko zanemaruje redovito sudjelovanje na nedjeljnoj svetoj misi i pristupanje sakramentima.

    Zahvaljujemo svim dosadašnjim članovima na njihovoj službi u Crkvi kroz djelatnost župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Molite se ove dane da vaša župa i sve župe naše Biskupije dobiju dobro Župno pastoralno i Župno ekonomsko vijeće.
    Neka dobri Bog blagoslovi i ovaj korak naše Biskupije da u novu liturgijsku godinu, koja počinje prvom nedjeljom Došašća, uđemo s još jačom nadom da će se prostori naše Biskupije još više otvoriti djelovanju Božjeg duha.»


                        dio iz Proglasa o izborima novih članova ŽPV biskupa mons. Mile Bogovića
KALENDAR ZA MJESEC STUDENI 2011.

1. utorak SVI SVETI
2. srijeda DUŠNI DAN – sveta misa u 9 i 18 sati U 18H MISU I KLANJANJE ANIMIRAJU MLADI – PRIPRAVA ZA SISAK U 19 H
3. četvrtak Sv. Hubertus – zaštitnik lovaca i šumara
4. petak Sv. Karlo Boromejski - Prvi petak, ispovijed od 17 sati
5. subota  
6. NEDJELJA 32. nedjelja kroz godinu
7. ponedjeljak Pouka obitelji za krštenje u 18.30 sati - Tečaj vjere u 19.30 sati
8. utorak Bl. Gracije Kotorski
9. srijeda Klanjanje nakon mise SASTANAK ŽUPNOG PASTORALNOG VIJEĆA U 19 SATI
10. četvrtak Biblijska večer u 18.30 sati
11. petak Sv. Martin – u 17h misa u Vatrogasnom domu, Turkovići
12. subota Biskupijski susret čitača u liturgiji
13. NEDJELJA 33. nedjelja kroz godinu – krštenja* U 16.30 SATI SUSRET ZA RODITELJE PRVOPRIČESNIKA
14. ponedjeljak Sv. Nikola Tavelić - Tečaj vjere u 19 sati
15. utorak  
16. srijeda Klanjanje nakon mise
17. četvrtak Biblijska večer u 18.30 sati
18. petak  
19. subota ŽUPNI VJERONAUK ZA VII. RAZREDE U 11 SATI
- Biskupijsko pastoralno vijeće
20. NEDJELJA KRIST KRALJ – svečana misa u Kapelici u 17 sati
21. ponedjeljak GOSPA OD ZDRAVLJA, misu u 18h predvodi fra Ivan Lukač
22. utorak Sv. Cecilija – susret pjevača u 19 sati
23. srijeda Klanjanje nakon mise
24. četvrtak Biblijska večer u 18.30 sati
25. petak  
26. subota Obiteljska zajednica u 19 sati
27. NEDJELJA 1. NEDJELJA DOŠAŠĆA - Izbori za članove Župnog past. vijeća
28. ponedjeljak Mise zornice u 6.15 sati - Tečaj vjere u 19 sati
29. utorak Mise zornice u 6.15 sati
30. srijeda Mise zornice u 6.15 sati - sv. Andrija - Klanjanje nakon mise


  SVETE MISE:   Radnim danom: u 18 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10,30 i u 18h
HRELJIN - svake nedjelje u 12h
KRIZMANICI
po grupama:
  Srijeda, četvrtak, petak
  PETKOM:   Križari u 19 h
  SUBOTOM:   u 10h Ministranti
u 15 h Mali zbor