citati iz biblije
Od mojih usta ne oduzmi riječ istine, jer se uzdam u sudove tvoje.

(Psalam119:43)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA VELJAČU 2012.

GODINA IX - BROJ 2 (88)

Slavimo i pronađimo Život

    Poslije Božićnih blagdana nastupilo je vrijeme kroz godinu. To nije obično vrijeme, još manje prazno vrijeme. Liturgijska godina, po svom bogoslužnom ciklusu, to jest po blagdanima, uvodi nas dublje u misterij Isusa Krista. Veljača donosi radosni blagdan Svijećnice koji slavi život. Zahvaljujemo Bogu za dar života kako su to učinili Josip i Marija prikazujući malenog Isusa u jeruzalemskom Hramu. Slavimo i Dan posvećena života kada razmišljamo i molimo za one koji su se u svojem redovničkom životu posvetili Bogu.

    Sve nas to poziva da dublje razmislimo o Isusovim riječima: «Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju. Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce.» (Iv 10, 10b-11). Došao je među nas, Sin Božji koji će se predati za nas. Želi nam darovati život u izobilju. Kako to da onda često oskudijevamo, nezadovoljni smo, ne osjećamo puninu života. Tragamo za srećom, a ona kao da uvijek izmiče. Tolike nas stvari pogađaju i čine «žednima i gladnima» pravog života.

    Bit će da se naše slike, naše predodžbe o sretnom i ispunjenom životu ne poklapaju s onima na koje je mislio Isus. Možda tražimo Život na krivi način i na krivim mjestima, u krivim stvarima. Kakva god bila naša potraga za istinskim životom, neće uroditi željenim plodom ako to činimo bez Isusa Krista. Ako život želimo ispuniti i sreću pronaći bez Boga, nećemo uspjeti. On je došao da nam dade život u izobilju radosti, milosti, mira i ljubavi. Te odlike pravog života bez Sina Božjega ne možemo doseći, ma koliko se trudili.

    Još u Starom zavjetu kralj David kliče: «Dođite, djeco, i poslušajte me, učit ću vas strahu Gospodnjem. O čovječe, ljubiš li život? Želiš li se dana naužiti sretnih? Jezik svoj oda zla suspreži i usne od riječi prijevarnih! Zla se kloni, a čini dobro, traži mir i za njim idi! Oči Gospodnje gledaju pravedne, uši mu slušaju vapaje njihove.» (Ps 34, 12-16). Čovječe, ljubiš li život? Želiš li sreću? Evo ti puta. Što više, Isus je sebe učinio Putem koji po Istini vodi u Život.

    Put koji vodi u Život ne može biti privremen, niti se njime može povremeno ići. Put je ispravan samo ako vodi u Život vječni. Na tom putu čeka nas Život kakav nam je Isus donio. Napisa sv. Ivan: «Bog nam je dao život vječni; i taj je život u Sinu njegovu. Tko ima Sina, ima život; tko nema Sina Božjega, nema života. To napisah vama koji vjerujete u ime Sina Božjega da znate da imate život vječni.» (1Iv 5,11-13). Iz toga proizlazi radost kršćanskog življenja. To je temelj neuništive nade koja nas nosi stazom života usprkos svim nedaćama. Otkrijmo Isusa Krista kao izvor Života. Neka se naše predodžbe i traženja sreće bolje podudaraju, poklapaju sa slikom života kakvu nam je Krist donio. Tada ćemo istinski pronaći i slaviti život koji se ne gasi nego prelazi u vječnost. On je došao da bi bio: «svjetlost na prosvjetljenje naroda!» kako mu je klicao starac Šimun (Lk 2,32).

>SV. MISE NA SVIJEĆNICU – PRIKAZANJE GOSPODINOVO
četvrtak, 2. veljače: u 9 i u 18 sati

> PEPELNICA – ČISTA SRIJEDA, 22 veljače – sv. mise u 9 i u 18h
u Korizmi - KRIŽNI PUT – petkom i nedjeljom u 17.30 h


          Prva srijeda u mjesecu posvećena je mladima. Zbor mladih Glas ljubavi animira misu i klanjanje 1. veljače. Od pohoda pape Benedikta XVI. prošle godine naši mladi odlučili su svake prve srijede u mjesecu molitise pred Presvetim. Želja nam je mlade učiti molitvi, osobnom obraćanju Bogu. Molitva klanjanja najizvrsnija je molitva poklonstva i zahvale. Nakon mise i molitve pozivamo mlade koji žele sudjelovati na Nacionalnom susretu katoličke mladeži u Sisku, u svibnju ovegodine, da se okupimo na treću pripremnu katehezu.

     Svijećnica ili blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu.Svijećnica ili blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu. Svete mise su ujutro u 9 sati i svečana večernja u 18 sati. Na večernju misu pozivamo vjeroučenike VII. i VIII. razreda – vice-krizmanike i krizmanike. Neka sa sobom od kuće ponesu svijeću. Na početku mise biti će blagoslov svijeća i procesija po parku ispred crkve. Slavimo Isusa Krista kao Svjetlo na prosvjetljenje naroda, da On bude i u našem životu svjetlo za kojim idemo. Opredijelimo se za svjetlo, odbacimo djela tame, svaki grijeh koji nas od Boga udaljava. To je i blagdan zahvalnosti Bogu za dar života i svih milosti koje od Boga primamo. Bez kreposti zahvalnosti ne znamo cijeniti sva dobra koja nam je Bog dao. Pozvani smo prepoznati u Isusu dar najveće Božje milosti.

     Prve nedjelje u veljači Crkva slavi Dan Života. Ovaj spomendan veže se upravo za blagdan Svijećnice. U nedjelju. 5. veljače sv. misu u 18 sati predvodit će vlč. Zdenko Perija, župnik župe Sv. Barbare u bolnici Rebro, u Zagrebu. Na toj misi milostinju ćemo sakupljati za udrugu Oda prijateljstvu koja u Ogulinu djeluje već pet godina pomažući bolesnoj djeci i njihovim obiteljima.

    Tečaj priprave za brak u Ogulinskom dekanatu održava se tri puta godišnje: u veljači, svibnju i koncem rujna - početkom listopada. Tečaj traje dva vikenda: petak – subotu i nedjelju. Sveukupno šest predavanja. Prvi Tečaj za brak u ovoj godini počima u petak, 17. veljače, u 19 sati u župnoj dvorani. Zaručnički parovi neka se prijave u župnom uredu najkasnije do 12. veljače. Sve potrebne informacije mladenci će dobiti na tečaju.

    Susret roditelja vjeroučenika VII. razreda. Roditelje pozivamo na misu u nedjelju, 12. veljače, u 10.30 sati, a nakon mise biti će kraći sastanak u crkvi. Vjeroučenici sedmih razreda redovito su pozvani na misu nedjeljom u 10.30 sati i na kraći susret poslije mise. Mjesečni susret posebno za njih biti će u subotu, 11. veljače u 11 sati. Dio sedmaša još nije ozbiljno shvatio svoju prvu godinu priprave, pa ih i ovim putem potičemo da ne izostaju sa ovih susreta i nedjeljne mise jer to znači da im do krizme nije stalo, a ne bi imalo nikakvog smisla nekoga na sakramente prisiljavati.

    Susret roditelja krizmanika biti će u nedjelju, 12. veljače, u 16.30 sati u crkvi. Roditelje pozivamo da se aktivnije uključe u pripremu svoje djece na sakrament krizme. Slavlje krizme razlog je roditeljske radosti da su svoje dijete odgojili u vjeri i ostali vjerni obećanju koje su na krštenju dali, da će ga odgojiti u vjerikako bi živjelo prema Božjim zapovijedima, ljubilo Gospodinai svoga bližnjega, kako nas je Krist naučio. Ne bi bilo dobro sada na to zaboraviti, već upravo suprotno svojim primjerom molitve, sakramentalnog života djetetu postati dobra primjer koji će rado nasljedovati. Izgleda da u tome ipak zakazujemo, pa bi valjalo, barem sada u «finalu» pripreme, to popraviti.

    Korizma – steći dobre navike – obratiti se
    Već koncem veljače ulazimo u ozbiljno i sveto vrijeme korizme. Znamo da je to vrijeme obilježeno: postom, molitvom i obraćenjem, popravljanjem onoga što u našem životu ne ide najbolje, ispravljanjem osobnih mana i nedostataka.Jednom riječju korizma je obilježena nastojanjem da postanemo bolji, predBogom i ljudima.Da se jednostavno vježbamo u dobroti. U svemu je dobro steći dobre navike. Korizma je prilika da steknemo te dobre navike I upravo po njima odbacimo ono loše.

    Pokušajmo malo dublje ući u motivaciju tih promjena na koje nas poziva Isus u svome evanđelju. Zašto se je potrebno obraćati, zašto se tako snažno naglašava potreba za obraćenjem, okretanjem od starog načina života? Zašto nije dovoljno dobro živjeti kao prije, kao do sada? Što nas pokreće da doista krenemo putem obraćenja?

    Za neke to će biti strah od moguće Božje kazne. Istina da Bog zlo kažnjava, a dobro nagrađuje, ali jednako tako daje svakome priliku da se obrati i zaživi novim životom. Prava motivacija za obraćenje nije strah od Božje kazne. Uostalom, zar Krist na vrhuncu svoje muke - na križu - izgleda kao onaj koji je došao prosuti svoj gnjev zemljom i naplatiti sve krivice. Sigurno ne! Upravo suprotno, Krist na križu izgleda kao onaj koji je na sebe preuzeo sve krivice, na sebi naplatio sve kazne i zauvijek došao ljude osloboditi od njihovih opačina. Sam reče: Nisam došao osuditi svijet, nego spasiti! S križa je molio: “Oče oprosti im jer ne znaju što čine!” Ako se ove korizme jače zagledamo u križ znat ćemo s njega pročitati kolikom nas je ljubavlju Bog ljubio i to će biti naš motiv zavlastitoobraćenje = odgovoriti na Božju ljubav!

    
   Misne nakane
   Ponavljamo obavijest od prije dvije godine jer očito nije još svima poznato. Misnenakane upisuju se od 1. prosinca za prvu polovicu slijedeće godine, do konca lipnja. Za drugu polovicu godine, do konca prosinca misne nakane počimaju se upisivati 1. lipnja tekuće godine. Nadalje, po ustaljenom običaju u našoj župi, misne se nakane zapisuju poslije svake svete mise u sakristiji, a ne u župnom uredu.

   Često se dogode nesporazumi i «ljutnje» jer netko nije uspio zapisati misu na određeni dan kada je želio jer je taj datum već zauzet. Svemogućem Bogu važnija je vaša nakana s kojom naručujete misu za svoje pokojne, a ne točno određeni dan, godišnjica ili koja druga obljetnica. Pojašnjavamo da običnim danom možemo uzeti samo dvije nakane jer u župi djeluju dva svećenika i svaki smije imati samo jednu nakanu na dan. Upravo zbog velikog broja misnih nakana dobili smo dozvolu, još u listopadu 2004. za zbirne mise kojima se termin ne smije mijenjati. U našoj župi to je srijeda navečer i prva misa nedjeljom. Samo tada možemo upisati neograničeni broj nakana. Pri tome misni stipendij za samo jednu nakanu pripada svećeniku, a ostali se šalju u Ordinarijat. Stoga vas molimo da kod naručivanja svetih misa imate razumijevanja za pravila kojih se kao svećenici moramo pridržavati.

   PROLAZNOST: Rabin Harold Kushner gledao je djecu, koja su na obali zidala kulu iz pijeska. Kada su upravo završili zamišljenu  kulu, za koju su potrošili puno vremena i strpljenja, došao je val i izravnao kulu sa zemljom. Rabin je očekivao suze i bijes. Djeca su sjela, primila se za ruke i počela se smijati. Malo zatim, započela su graditi novu kulu. Rekao je: "Spoznao sam, da su menaučila veoma važnu  lekciju. Sve stvari u našem životu, koje stvaramo dugo vremena i s mnogo energije, stvorene su u pijesku. Trajni su samo naši odnosi s ljudima. Prije ili kasnije doći će val i odnijeti ono, što smo sagradili sa tolikim trudom. Kada se to dogodi moći će se smijati samo oni, koji će se imati s kime držati za ruke!!"


KALENDAR ZA MJESEC VELJAČU 2012.

1. srijeda u 18h Misu i klanjanje animiraju mladi  –  Priprava za Sisak u 19h 
2. četvrtak SVIJEĆNICA – PRIKAZANJE GOSPODINOVO
3. petak Sv. Blaž – VlahoPrvi petak, ispovijed  od  17 sati
4. subota  
5. NEDJELJA

V. KROZ GODINU – DAN ŽIVOTA
Sv. misu u 18h predvodi vlč. Zdenko Perija, župnik bolnice Rebro, Zagreb

6. ponedjeljak Tečaj vjere u 19 h
7. utorak  
8. srijeda Klanjanje nakon mise
9. četvrtak  
10. petak Bl. Alojzije Stepinac
11. subota Gospa Lurdska - Župni vjeronauk za VII. razrede u 11 sati
12. NEDJELJA

VI. KROZ GODINU
Susret roditelja vjeroučenika VII. razreda nakon mise u 10.30 sati
Susret roditelja KRIZMANIKA U 16.30 sati

13. ponedjeljak Tečaj vjere u 19 h
14. utorak Sv. Valentin
15. srijeda Klanjanje nakon mise
16. četvrtak  
17. petak Tečaj za brak u 19 sati
18. subota Tečaj za brak u 19 sati
19. NEDJELJA VII. KROZ GODINU - Tečaj za brak u 19 sati
20. ponedjeljak Tečaj vjere u 19 h
21. utorak  
22. srijeda Čista srijeda – Pepelnica - Klanjanje nakon večernje mise
23. četvrtak Obiteljska zajednica u 19 sati
24. petak Tečaj za brak u 19 sati
25. subota Tečaj za brak u 19 sati
26. NEDJELJA 1. Korizmena nedjelja - Tečaj za brak u 19 sati
27. ponedjeljak Tečaj za brak u 19 sati
28. utorak  
29. srijeda Klanjanje nakon mise


SVETE MISE:   Radnim danom: u 18 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10,30 i u 18h
HRELJIN - svake nedjelje u 12h

KRIZMANICI
po grupama:
 
Srijeda, četvrtak, petak

PETKOM:
 
Križari u 19 h

SUBOTOM:
 
u 10h Ministranti
u 15 h Mali zbor