citati iz biblije
Neka te ne ostavljaju dobrota i vjernost, objesi ih sebi oko vrata, upiši ih na ploču srca svoga.

(Mudre izreke 3:3)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA TRAVANJ 2012.

GODINA IX - BROJ 4 (90)

ŽIVOT BEZ KRAJA

    Čovjeku je oduvijek bilo teško razumjeti zašto patnja nedužnog, malenog ili siromašnog. Suočeni smo s nemoći da izađemo na kraj s nepravdom, zloćom i ohološću moćnih. U svojoj bespomoćnosti čovjek počne sumnjati zar je to život? Kad će krenuti na bolje? Kada će pravda pobijediti, kada će istina doći na vidjelo, kada će nedužni prestati trpjeti? Je li moguće da će zlo i laž biti pobjednici? Pa kad tome dodamo prolaznost ljudskog života, dane, mjesece i godine što se kotrljaju naizgled sve brže, u opasnosti smo podleći sumnjama, beznadnosti i što je najgore – besmislu.

   Sve ljudske logike padaju. Filozofski pravci bilo kojeg povijesnog razdoblja ostaju nedorečeni, nedostatni za prave odgovore. Čovjek i dalje ostaje tražitelj istine, borac protiv vlastitih nedorečenosti i slabosti. Bije bitku oko dobra u sebi i oko sebe, a često nedostaje snage i ustrajnosti. Kako nam na ta pitanja odgovara Bog? Zašto sve to dopušta? Nije li On sve stvorio dobro, nije li dobrotu, ljubav i istinu ugradio u sva svoja stvorenja?

   Sveto pismo donosi nam objavu Božju. Nudi nam odgovore, pokazuje svjetlo istine, upućuje na smisao koji nije samo ljudski nego dio Božjega plana. Od početka Bog nudi samo dobro. Čovjek se poigrao darom slobode i pokušao naći sreću, život i istinu bez Boga. Zato se našao u mraku. Ni tada Bog ne napušta čovjeka. Šalje mu svoju riječ po prorocima, nudi Savez, daje smjernice, zapovijedi, progovara čudesima… Ali čovjek ustrajava po svom.

    I odluči Bog, u punini vremena poslati svoga Sina. Ne da osudi svijet, nego da se svijet spasi po njemu. Bog postaje čovjekom i dobrovoljno bira put patnje nedužnoga. Ne samo da malo okusi biti u «čovječjoj koži», nego prihvaća predati se u ruke čovjeku. Završava na križu! Poistovjećuje se sa svakim čovjekom patnikom i proživljava dubinu strahote odijeljenosti od Boga: «Bože moj, zašto si me ostavio?». Prihvaća biti ponižen do kraja jer je samo takvom žrtvom mogao zauvijek upisati neizbrisivu snagu ljubavi u ovaj svijet. Ljubav se mjeri žrtvom. Koliko smo spremni pretrpjeti samo toliko istinski volimo.

    Nagrada? Ona stiže tek nakon ponora patnje i naizgled izgubljene bitke. Položiše Isusa u grob. Očiti potpuni poraz. I njegovim učenicima sve su lađe potonule. A onda nastupa neuništiva sila Božja koja uvijek daruje život, koja uskrisuje mrtve. Pa pokazao im je to još za života. Uskrsio je Lazara. Nisu vjerovali dok nisu naišli na prazan grob. Kad je došao k njima htjeli su provjeriti njegove rane, da se uvjere da je živ onaj koji je na križu izdahnuo. Gorjelo im je srce kad im je tumačio Pisma da se tako moralo dogoditi. Pronašli su odgovore tek kad su mu povjerovali. I ne samo to, bili su obdareni snagom Duha Uskrsloga koji im više nije dopustio da istina života ostane samo u njih. Krenuli su je naviještati svima koji traže život, ljubav i istinu.

    Ni patnja, ni nemoć, ni nepravda, laž, zloća, prolaznost nemaju zadnju riječ. Bog odgovara uskrsnućem svoga Sina. K nama je došao da s nama nosi naše križeve, propati Golgotu i daruje nam vječno uskrsno svitanje, život bez kraja.

> 1. travnja – CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
sv. mise u 8.30, 10.30 i u 18.30 sati - u Hreljinu sv. misa u 12 sati
- u 15 sati Križni put na ogulinskoj Kalvariji       OD 1. TRAVNJA SVETE MISE SU NAVEČER U 18.30 SATI – PO LJETNOM VREMENU.


      Na Veliku srijedu, 4. travnja naši mladi predvođeni zborom «Glas ljubavi» animiraju večernju misu i klanjanje. Nakon toga slijedi kateheza za mlade u sklopu priprave za odlazak na Susret hrvatske katoličke mladeži, 5. i 6. svibnja u Sisku. Ovo je ujedno i zadnji mogući termin za prijavu sudjelovanja. Susret će se dogoditi pod geslom «U svjetlosti hodimo». Nakana je da mladi osobno susretnu Isusa spasitelja svijeta i njegovim svjetlom osvijetle putove u budućnost. Susreti i kateheze nastavljaju se kroz travanj svake srijede u 19.30 sati.

V A Z M E N O   T R O D N E V LJ E


5. travnja 2012.

VELIKI ČETVRTAK - MISA VEČERE GOSPODNJE u 18 sati
i nakon mise kratko bdjenje s Isusom u Getsemaniju

  Iz himna Sv. Tome Akvinskog: «Kruh što bi kod svetog stola - Među dvanaest apostola - Podjeljen i blagovan. - Novog Kralja stol je ovo, - Na njem evo Janje novo, - Starom Vazmu dođe kraj. - Što sam stvori ono veče, - Krist to isto tvorit reče - Dovijeka na spomen svoj. - Nauke nam svete glase: Krv u Tijelo pretvara se, Vino u Krv Gospodnju. »


6. travnja 2012.
VELIKI PETAK - OBREDI VELIKOG PETKA u 17 sati:
Služba Riječi - Sveopća molitva
- Klanjanje križu - Sveta Pričest

  Današnji darovi – milostinja - idu za uzdržavanje Svetog Groba u Jeruzalemu. – «Evo drvo križa na kom Spas je svijeta visio! – Dođite poklonimo se!», kliče liturgija Velikog petka.


7. travnja 2012.

VELIKA SUBOTA

- Prijepodne od 10 do 12 sati mogućnost svete ispovijedi.

      VAZMENO BDJENJE - SLAVLJE USKRSNUĆA GOSPODNJEGA u 21 sat. Iste večeri svi ćemo obnoviti svoja krsna obećanja, učvršćujući svoje opredjeljenje za Krista koji nam svojim uskrsnućem daruje novi život.
Poslije bdijenja biti će i blagoslov jela.


SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS !!!

     Na blagdan Uskrsa sv. mise su u 7.30, 9, 10.30 i 18.30 sati, te u Hreljinu u 12 sati. Nakon prve dvije mise ujutro bit će blagoslov uskrsnih jela.


    Na uskrsni ponedjeljak sv. mise su ujutro u 9 i u 18.30 sati. Večernju misu u 18.30 predvodit će naš biskup mons. Mile Bogović, a nakon mise biti će tradicionalno Uskrsno primanje u župnoj dvorani.

     BIBLIJSKA VEČERI UTORKOM
Najavljujemo novi ciklus Biblijskih večeri u našoj župi koje će se održavati utorkom nakon mise, u 19 sati. Do sada smo biblijske večeri imali u Došašću i Korizmi. Ovo je izuzetna prilika da zajedno lomeći Riječ Božju dublje zađemo u misterij Uskrsnuća Gospodinova i upoznamo se s novijom pobožnosti koja se pomalo u Crkvi širi, a naziva se Put svjetla. Ima 14 postaja kao i Križni put, a razmišlja i moli nad 14 događaja vezanih uz Isusovo Uskrsnuće. Svaka Uskrsna nedjelja donosi nam novo svjedočanstvo susreta s uskrslim Spasiteljem. Po svjedočanstvu Pisma pozvani smo učvrstiti svoju vjeru da bi iz nje živjeli. Ulaz slobodan, a mjesta u dvorani dovoljno.


     Katolička mladež Gospićko-senjske biskupije već se jedanaestu godinu okuplja na svoje Sabore. Ti susreti zamišljeni su kao povremena okupljanja predstavnika mladih vjernika iz župa Gospićko-senjske biskupije. Na taj način razvija se mreža prijateljstva među mladima svih župa, iz svih pet dekanata. Sabornici su tako pozvani na zauzetije svjedočenje svoje vjere i odgovornije pristupanje sudjelovanju u životu župnih zajednica. U subotu, 21. travnja održat će se 38. Sabor katoličke mladeži u Slunju kao vrhunac biskupijske priprave mladih vjernika za odlazak na Susret hrvatske katoličke mladeži u svibnju, u Sisku. Mlade iz naše župe pozivamo da se prijave za odlazak na Sabor u Slunju, najkasnije do 18. travnja.

        III. USKRSNA – PREDSTAVLJANJE KRIZMANIKA I SUSRET RODITELJA
    Na treću Uskrsnu nedjelju, 22. travnja, na misi u 10.30h predstavit ćemo župnoj zajednici naše ovogodišnje krizmanike. Tom prigodom oni dobivaju mali simbol: križ s likom goluba koji je simbol Duha Svetoga. Kad budu prozvani, odazvat će se riječima: «Evo me!» što je mali znak njihove želje da prime sakrament sv. krizme. Na ovu misu pozivamo i roditelje da budu nazočni kod predstavljanja svojih krizmanika, a nakon mise biti će kratki informativni sastanak za roditelje. Naime, ove godine sakrament sv. krizme slavit ćemo u subotu, 26. svibnja, uoči blagdana Duhova, u 11 sati. Do te je izmjene došlo na molbu roditelja, a prihvaćanjem našeg biskupa mons. Mile Bogovića koji ove godine ima ponešto promijenjen raspored slavlja sv. krizme.


        Biti hrana drugima ulomak korizmene poslanice biskupa Mile Bogovića
    Zadnji tjedan prije Uskrsa zove se Veliki tjedan jer se u njemu spominjemo najvećih događaja koji su se odigrali za čovjeka od početka svijeta. Većih neće biti sve do njegovog kraja. U tom Tjednu na poseban način se naviješta smrt Kristova i proslavlja, na kraju, njegovo uskrsnuće. Za Kristovu smrt je znakovito da ona nije stigla prirodnim tijekom života: organizam se istrošio i nastupila je smrt. Ovdje je bolje reći da je zrno samljeveno, a ne da je bačeno u brazdu. Ta slika o samljevenom zrnu je prikladnija za ono što je Krist učinio jer se od samljevenog zrnja dobiva brašno i mijesi kruh. A Isus je upravo slikom kruha zorno pokazao svoju ulogu u spasenju kada je uzeo kruh i rekao: Ovo je tijelo moje! On je hrana drugima i onaj tko jede njegovo tijelo ima život u sebi. I sv. Ignacije Antiohijski je za sebe govorio da je zrno koje će biti samljeveno, da bi tako prorekao svoju mučeničku smrt.

    Teolozi govore o Kristovoj pro-egzistenciji, to jest da je njegovo bivovanje bilo u cijelosti usmjereno na dobro drugima. On je svim svojim bićem bio za narod: svojim vremenom, svojim fizičkim snagama, svojim znanjem i ostalim kvalitetama. On je za narod bio i onda kada se narod slagao i kad se nije s njime slagao; onda kada mu je pljeskao i kada mu je prijetio; i onda kada ga je slušao i kada je začepio uši. On je jednostavno svakog čovjeka volio, želio mu dobro, bio mu spreman pomoći. A tako i cijelom narodu. Poput kruha koji se uzima i blaguje. On je jednostavno narod uvijek volio i bilo mu je uvijek žao kada mu se dogodila kakva nevolja i šteta. Zato je i rekao: “Žao mi je naroda” (Mt 6, 34). Nije bio ravnodušan na to kako je narodu. “Radi nas i radi našega spasenja sišao je s nebesa”, kako molimo u Nicejsko-carigradskom vjerovanju. Posebno valja istaknuti njegovu usmjerenost prema malenima i potrebitima….


    Vidio je u narodu mnogo dobrote. … Narod treba poučiti da vidi što je za njegovo dobro. Narod se može ispravno voditi, ali i zavoditi tako da on sam ne zna što je za njega dobro. O, kad bi ti znao što je za tvoj spas… - plakao je Isus nad Jeruzalemom. Taj i takav narod Isus je volio. I danas ga voli i želi mu biti hrana. Svaki pastoralni djelatnik imat će mnogo uspjeha u prenošenju vjere, u župnoj katehezi, ukoliko bude sav na raspolaganju narodu, kao hrana koja je na raspolaganju ljudima.


KALENDAR ZA MJESEC TRAVANJ 2012.

1. NEDJELJA CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
2. ponedjeljak Ispovijed u župi Zagorje u 16h, u Oštarijama i Skradniku u 17h
3. utorak  
4. srijeda U 18.30h MISU I KLANJANJE ANIMIRAJU MLADI
– PRIPRAVA MLADEŽI ZA SUSRET U SISKU U 19.30h
5. četvrtak VELIKI ČETVRTAK– MISA VEČERE GOPSPODNJE u 18.30h
6. petak VELIKI PETAK – KLANJANJE KRIŽU u 17 h
7. subota - od 10 do 12 sati mogućnost svete ispovijedi
VELIKA SUBOTA – VAZMENO BDJENJE u 21 h
8. NEDJELJA USKRS – sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30 sati
9. ponedjeljak Uskrsni ponedjeljak – misu u 18.30 predvodi biskup Mile Bogović
10. utorak BIBLIJSKA VEČER u 19 sati
11. srijeda Klanjanje nakon mise
Susreti za mlade u 19.30 sati – priprava za susret u Sisku
12. četvrtak  
13. petak  
14. subota ŽUPNI VJERONAUK ZA VII. RAZREDE U 11 SATI
15. NEDJELJA II. USKRSNA - BIJELA NEDJELJA
16. ponedjeljak  
17. utorak BIBLIJSKA VEČER u 19 sati
18. srijeda Klanjanje nakon mise
Susreti za mlade u 19.30 sati – priprava za susret u Sisku
19. četvrtak  
20. petak  
21. subota ŽUPNI VJERONAUK ZA PRVOPRIČESNIKE U 9 SATI, U CRKVI 38. SABOR KATOLIČKE MLADEŽI G-S BISKUPIJE U SLUNJU
22. NEDJELJA III. USKRSNA – Predstavljanje krizmanika na misi u 10.30 sati
23. ponedjeljak Sv. Juraj
24. utorak BIBLIJSKA VEČER u 19 sati
25. srijeda Sv. Marko evanđelista - Klanjanje nakon mise
Susreti za mlade u 19.30 sati – priprava za susret u Sisku
26. četvrtak OBITELJSKA ZAJEDNICA U 19 SATI
27. petak  
28. subota ŽUPNI VJERONAUK ZA PRVOPRIČESNIKE U 9 SATI, U CRKVI
29. NEDJELJA IV. USKRSNA – Isus dobri Pastir - nedjelja molitve za duhovna zvanja
30. ponedjeljak  

 

  SVETE MISE:   Radnim danom: u 18.30 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10,30 i u 18.30h
HRELJIN - svake nedjelje u 12h
KRIZMANICI
po grupama:
  Srijeda, četvrtak, petak
PETKOM:   Križari u 19 h
SUBOTOM:   u 10h Ministranti
u 15 h Mali zbor