citati iz biblije
Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar? Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.

(Jošua 1:9)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA SVIBANJ 2012.

GODINA IX - BROJ 5 (91)

OTAJSTVA KRUNICE OTKRIVAJU EVANĐELJE I MISTERIJ LJUDSKOG SPASENJA

    Za mjesec svibanj kažu da je najljepši mjesec u godini. Proljeće svladava zimu, polja mirišu pokošenom travom, cvjeta novo cvijeće i sva priroda oblači svoje novo šareno ruho. Tu ljepotu novog rađanja prirode prati vazmeno – uskrsno vrijeme. Vjernička duša, ohrabrena proslavom Kristova uskrsnuća, ustrajava u molitvi i zamišlja kako će to biti onkraj ovoga žića, novo nebo i nova zemlja u koju nas vodi Uskrsli. Liturgijska godina ide prema rođendanu Crkve, blagdanu silaska Duha Svetoga nad apostole. Nižu se i blagdani svetaca zaštitnika koji se časte u našem kraju. Užurbane su pripreme slavlja Prvih svetih pričesti i krizme po našim župama. A sve je to nekako preporučeno po molitvi krunice nebeskoj Majci Mariji. Svibanj je Marijin mjesec.

   Što je to čudesno u molitvi krunice? Niz ponavljanja Zdravo Marija kao da ima svoj ritam disanja koji dušu uzdiže Bogu po Marijinom zagovoru. Otajstva krunice: radosno, žalosno, slavno i otajstva svjetla prepričano su evanđelje. Svako otajstvo uvodi molitelja u tajnu našega spasenja. Radosno otajstvo približava radost dolaska Sina Božjega na ovaj svijet. Utjelovio se i postao jedan od nas, čovjek u svemu namajednak, osim u grijehu. Marijin «Da!» i sila Duha Božjega bili su put Boga do čovjeka. Sin Božji postao je našim suputnikom. Njegove riječi, poruke i glavne događaje Isusove misije spasenja predočavaju otajstva svjetla. Žalosna otajstva govore koliko je Isus bio spreman pretrpjeti za nas, koliko je bio poslušan Očevoj volji. Sve do smrti na križu! Veličanstvenost uskrsnuća pričaju slavna otajstva i uvode sabranog molitelja u tajne Božanskog života: uskrsnuo je, uzašao na Nebo, poslao Duha Branitelja i svoju majku okrunjenu primio k sebi zauvijek.

   Teško je proniknuti u slike Neba. Ono nas beskrajno nadilazi kao što nas i Bog beskrajno nadilazi, naš um, našu maštu i bilo koju predodžbu po ljudskoj mjeri. Kad je Nebo posve Božje. Jedino u Nebu napravljeno ljudskim rukama jesu Isusove rane. Uskrsli s ranama dolazi hrabriti svoje učenike. Samo po ranama bili su sigurni da je to njihov Učitelj i Spasitelj. Isusove rane znak su da je grijeh pobijeđen, da je svijet sa svojom zloćom poražen. Rane Isusu više ne nanose bol nego su pečat Božje ljubavi. Po zrncima krunice postajemo dionici te pobjede i te ljubavi. Moleći se Mariji kao proslavljenoj i okrunjenoj na nebu kao da stvaramo most po kojem i k nam silazi snaga Duha Božjega koji vodi svoju Crkvu, narod Božji.

    Kristovo tijelo na zemlji, osim kruha u tajni euharistije, predstavlja njegov narod po cijelom svijetu. I on, narod Božji u svom hodu prema vječnosti nosi svoje rane. One tek trebaju zacijeliti, one po milosrđu Božjem tek trebaju postati znakom Božanske pobjede. Molitva krunice otkriva upravo ta otajstva Radosne vijesti Božjeg spasenja koje liječi dušu i vida rane. Zrnca krunice, po ustrajnoj molitvi siguran su put do Božje blizine.

SVIBANJSKE POBOŽNOSTI - Molitva krunice svaku večer u 18h prije večernje svete mise.
Hodajmo s Marijom za njezinim Sinom. Molimo posebno za naše krizmanike i nova duhovna zvanja.
> UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO, 17. svibnja - sv. mise u 9 i u 18.30 sati
> SLAVLJE SVETE KRIZME u subotu, 26. svibnja 2012. u 11 sati¸

 


       Prva srijeda u mjesecu obilježena je okupljanjem mladih. Lijepo se ustalio običaj da oni pjevaju na misi i predvode klanjanje pred Presvetim. Veliku zaslugu za to ima zbor mladih Glas ljubavi i naše župne animatorice. Posljednjih mjeseci mladi su se srijedom pripremali na Nacionalni susret katoličke mladeži u Sisku. Niz kateheza o svjetlu približavao ih je spoznajama kako da Isus doista postane svjetlo našeg života za kojim idemo. Prvi vikend ovaj mjesec na susret u Sisak odlazi 340 mladih iz Gospićko-senjske biskupije. Iz našeg dekanata polazimo u subotu, 5. svibnja u 8 sati.

     Biblijske večeri produžavaju se u svibnju, makar još dva susreta. Za nadati se kako ima još onih koji nam se žele priključiti, neka slobodno dođu. Ima mjesta u dvorani. Lijepo je doživjeti zajedničko «lomljenje» Božje riječi koja nas hrani, a tako pripremljeni zasigurno i nedjeljnu misu možemo puno bogatije doživjeti.


    Pobožnost prvog petka u mjesecu ovaj se puta poklapa s proslavom sv. Florijana kojega kao zaštitnika časte vatrogasci. O tom svecu pišu: «U pogansko svetište bio je za Dioklecijanova progonstva doveden sv. Florijan, i to pred suca Akvilina. Florijan je bio veteran rimske vojske i visoki državni činovnik, u tadašnjem gradu Cetium (danas Zeiselmaur u Gornjoj Austriji). U poganski je hram doveden da ondje na žrtveniku, koji se i danas može vidjeti, žrtvuje bogovima. Okrivljen je što je kršćanin, što je posjećivao i bodrio na ustrajnost u vjeri tamošnje pozatvarane kršćane. Pozvan je da se i sam odrekne svoga kršćanskoga uvjerenja. Florijan o tome nije htio ni čuti, a kamoli izvršiti otpad od vjere. Stoga je stavljen na muke i nemilo izbijen. Napokon je osuđen na smrt i bačen u rijeku Enns te tako slavno završio svoje mučeništvo. Bilo je to 4. svibnja 304. Tijelo mu je kasnije pronađeno i pokopano, a na tom mjestu danas je velebna barokna crkva i samostan.» Prilika je da se zajedno s našim vatrogascima molimo za pomoć Božju u svakoj nevolji. Podržimo one koji priskaču u pomoć drugima, te tako svjedoče svoju hrabrost i velikodušnost kojoj nas sveci uče, a Božansko srce trajno nadahnjuje.

    Prvopričesnici se okupljaju svake subote u 9 sati, u crkvi. Njihovo oduševljenje najbolje svjedoči koliko radosno iščekuju svoj prvi susret s Isusom u tajni euharistije. Kruh života postat će im hranom za sve životne borbe. U sv. ispovijedi doživjet će oproštenje i pomirenje. Uvodimo ih u sakramentalni život ispovijedi i pričesti koji predstavlja jezgru kršćanskog života. Roditelje prvopričesnika pozivamo na svetu misu u 9 sati, u nedjelju 13. svibnja, nakon koje će biti kratki sastanak. Slavlje Prve sv. pričesti biti će na prvu lipanjsku nedjelju. Posljednji tjedan svibnja obilježit će neposredna priprava i ispovijed za roditelje.

     SVIBANJSKI TEČAJ ZA BRAK
Po dugogodišnjoj ustaljenoj praksi u svibnju se za naš Ogulinski dekanat održava drugi ciklus Tečaja priprave za brak. Tečaj počima u petak, 11. svibnja u 19.30 sati. Sve ostale informacije zaručnici će dobiti već prve večeri. Zaručnikemolimo da se prijave najkasnije do 5. svibnja. U koliko se nisu stigli prijaviti, važno je da dođu na prvu večer Tečaja. Tečaj obuhvaća teme: Prirodno planiranje obitelji, Svrha i sakramentalnost braka prema Bibliji, Komunikacija bračnog para, Crkveno-pravni vid sakramenta ženidbe i Osnove kršćanskog nauka. Sveukupno tečaj za brak traje šest večeri.


      TONKA FEST
U nedjelju 13. svibnja održat će se šesti festival duhovne glazbe Tonkafest. Organizator je Udruga Oda prijateljstvu, suorganizator je Pučko otvoreno učilište, a glavni pokrovitelj Grad Ogulin. Festival je natjecateljskog i humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica odlazi za teško bolesnu djecu ogulinskog kraja. Festival su pokrenuli prijatelji i roditelji pokojne Antonije Turković da bude znak sjećanja na nju, ali i tradicionalno okupljanje izvođača popularne duhovne glazbe s ciljem veličanja Božje slave i pomaganja onima u našoj sredini kojima je pomoć potrebna. U proteklih pet godina nastupala su neka od najvećih imena duhovne glazbe u nas. Ove godine nastupit će: 1. Angels of blues: Nebeska vrata - 2. Vesna Benić: Trebam mir - 3. Glas: Spasi me - 4. Veronika Jambrek: Zar ne vidiš - 5. Ženski zbor „Lavanda“ Novigrad: Aleluja - 6. Vokalni ansambl Lira: Svako buđenje - 7. Matija Martinčević: Deset zapovijedi - 8. Anita Nježić: Isuse moj - 9. Tamburaški sastav Slavonski san: Rajska miljenica - 10. Davor Terzić: Nisam više sam - 11. Antonio Tkalec: Molitva za svijet - 12. Anita Vincek: U tvoje ruke Gospodine - 13. VIS Adonai: Rijeka neba - 14. VIS Novi svijet: Tvoja luka. - Nadamo se što većem odazivu! Iznimno, u nedjelju, 13. svibnja, radi održavanja TONKAFESTA, večernja misa biti će u 18 sati.

         Iz jednog pisma krizmanicima: «O UPOTREBI»
Jedan proizvođač sapuna reče svećeniku:
- Kršćanstvo nije ništa postiglo. Makar se propovijeda dvije tisuće godina, svijet se nije popravio. Još uvijek ima zla i pokvarenih ljudi.
Svećenik mu na to pokaže jedno veoma prljavo dijete koje se igralo u blatu pokraj ceste: - Sapun nije ništa postigao. Na svijetu još uvijek ima blata i prljavih ljudi.
- Ali, sapun koristi samo ako se upotrebljava – reče proizvođač sapuna.
- Kršćanstvo također – odgovori svećenik.

   Možda se dogodilo da vam je tkogod i predbacio: 'Pa ti više ne ideš u crkvu!' A možda je to već postalo «normalno» da krizmanici poslije krizme više «ne moraju» u crkvu. Mnogi su se već s time i pomirili. U tom slučaju prepoznajemo se u ovoj priči. Sapun nas ne može oprati ako ga ne koristimo. Kršćanstvo i naša vjera ne mogu nam pomoći ako ih ne živimo.

    Zar i danas nije lijepo biti kršćanin? Zar nama Krist ne govori jednako snažno kako je govorio svojim suvremenicima koji su bili zadivljeni njegovim naukom? Bit će da smo mi zaboravili slušati. Nekako njegova Riječ ne dospije do nas jer je puno druge buke koja nam odvlači pažnju. Poriktajmo malo bolje valne dužine struna svoje duše. Neka naš nutarnji prijemnik nađe pravu stanicu koja će ga oplemeniti i učiniti zadovoljnijim, ispunjenijim.

Ispovijed za roditelje i kumove u srijedu, 23. svibnja u 17 sati, nakon toga misa i zajednička molitva pred Presvetim. U četvrtak 24. svibnja, u 17 sati ispovijed za krizmanike, nakon toga misa i susret s Biskupom, te podjela crvenih toga.


KALENDAR ZA MJESEC SVIBANJ 2012.

1. utorak Sv. Josip Radnik – sv. mise u 9 sati i u 18.30 sati
2. srijeda U 18.30h MISU I KLANJANJE ANIMIRAJU MLADI – PRIPRAVA MLADEŽI ZA SUSRET U SISKU U 19.30h
3. četvrtak Sv. Filip i Jakov – BIBLIJSKA VEČER U 19 SATI
4. petak Prvi petak: ispovijed od 17.30 sati – Sv. Florijan zaštitnik vatrogasaca
5. subota SUSRETI PRVOPRIČESNIKA U 9 SATI – Nacionalni susret mladih u Sisku
6. NEDJELJA V. USKRSNA – Nacionalni susret mladih u Sisku
7. ponedjeljak  
8. utorak BIBLIJSKA VEČER U 19 SATI
9. srijeda Klanjanje nakon mise
10. četvrtak Bl. Ivan Merz
11. petak TEČAJ ZA BRAK U 19.30 SATI
12. subota Sv. Leopold Mandić - SUSRETI PRVOPRIČESNIKA U 9 SATISV. MISA U TURKOVIĆIMA U 17 SATI - TEČAJ ZA BRAK U 19.30 SATI
13. NEDJELJA VI. USKRSNA – večernja misa u 18 sati – TONKAFEST
SUSRET ZA RODITELJE PRVOPRIČESNIKA - TEČAJ ZA BRAK U 19.30 SATI
14. ponedjeljak Sv. Matija apostol
15. utorak  
16. srijeda Sv. Ivan Nepomuk (Saborsko) - Klanjanje nakon mise
17. četvrtak UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO - sv. mise u 9 i u 18.30 sati
18. petak TEČAJ ZA BRAK U 19.30 SATI
19. subota SUSRETI PRVOPRIČESNIKA U 9 SATI ŽUPNI VJERONAUK ZA VII. RAZREDE U 11 SATI - TEČAJ ZA BRAK U 19.30 H
20. NEDJELJA VII. USKRSNA - TEČAJ ZA BRAK U 19.30 SATI
21. ponedjeljak  
22. utorak  
23. srijeda Klanjanje nakon mise – Ispovijed za roditelje i kumove krizmanika u 17 h
24. četvrtak Ispovijed za krizmanike u 17 h – Ispit za krizmanike u 19 sati
25. petak  
26. subota SUSRETI PRVOPRIČESNIKA U 9H - U 11 SATI SLAVLJE SV. KRIZME
27. NEDJELJA PEDESETNICA - DUHOVI
28. ponedjeljak BD MARIJA – MAJKA CRKVE
29. utorak  
30. srijeda Klanjanje nakon mise – Ispovijed za roditelje prvopričesnika u 17 h
31. četvrtak OBITELJSKA ZAJEDNICA U 19 SATI

 

SVETE MISE:   Radnim danom: u 18.30 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10,30 i u 18.30h
HRELJIN - svake nedjelje u 12h
KRIZMANICI
po grupama:
  Srijeda, četvrtak, petak
PETKOM:   Križari u 19 h
SUBOTOM:   u 10h Ministranti
u 10 h Mali zbor