citati iz biblije
Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!

(Psalam 51:12)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA SRPANJ 2012.

GODINA IX - BROJ 7 (93)

GODINA VJERE

        Papa Benedikt XVI. najavio je iduću pastoralnu godinu za cijelu Katoličku Crkvu kao Godinu vjere. Tim povodom poslao je pismo svim vjernicima diljem svijeta. Ovdje donosimo samo jedan odlomak u kome je sažet smisao i program Godine vjere.

       Poticaj iz Papinoga pisma «Porta fidei» - «Vrata vjere» - br. 11:
     «Da bi se sustavno upoznali sa sadržajima vjere, svi mogu u Katekizmu Katoličke Crkve pronaći dragocjeno i nezaobilazno pomagalo. Katekizam predstavlja jedan od najvažnijih plodova Drugoga vatikanskog koncila. U apostolskoj konstituciji Fidei depositum (Poklad vjere), koja nije slučajno potpisana na tridesetu obljetnicu otvorenja Drugog vatikanskog koncila, blaženi Ivan Pavao II. pisao je: "Ovaj će Katekizam dati veoma važan doprinos onom djelu obnove čitavog crkvenog života… Smatram ga vrijednim i legitimnim oruđem stavljenim u službu crkvenog zajedništva i kao sigurnu normu za poučavanje ljudi u vjeri".

        Upravo na tome smislu će Godina vjere morati izraziti složnu zauzetost za ponovno otkrivanje i proučavanje temeljnih sadržaja vjere koji su temeljito i sveobuhvatno prikazani u Katekizmu Katoličke Crkve. Tu, naime, izbija na vidjelo bogatstvo nauka kojeg je Crkva prihvatila, čuvala i pružala u svojoj dvijetisućljetnoj povijesti. Od Svetog Pisma do crkvenih otaca, od učiteljâ teologije do svetaca koji su živjeli u raznim razdobljima povijesti, Katekizam pruža stalni spomen na mnoge načine na koje je Crkva razmišljala o svojoj vjeri i sve više napredovala u nauku tako da može pružiti sigurnost vjernicima u njihovu vjerničkom životu.

        U samoj svojoj strukturi, Katekizam Katoličke Crkve prati razvoj vjere sve dotle da se dotiče velikih tema iz svakodnevnog života. Listajući Katekizam stranicu po stranicu, otkrivamo kako ono što je u njemu predstavljeno nije neka teorija, već susret sa Osobom koja živi u Crkvi. Nakon ispovijedanja vjere, naime, slijedi tumačenje sakramentskog života, u kojem je Krist prisutan, djeluje i nastavlja izgrađivati svoju Crkvu. Bez liturgije i sakramenata, ispovijedanje vjere ne bi bilo djelotvorno, jer bi nedostajalo milosti koja podupire svjedočenje kršćanskih vjernika. Jednako tako, nauk Katekizma o moralnom životu zadobiva svoje puno značenje kada ga se dovede u vezu s vjerom, liturgijom i molitvom.»

        U našoj župi proteklih smo godina već prolazili osnovne teme Katekizma, poglavito u homilijama na misama zornicama i u drugim zgodama. U Godini vjere nastavit ćemo s temama koje još nismo uspjeli obraditi. Na nacionalnom i biskupijskom planu za Godinu vjere intenzivno se radi. U studenom biti će nacionalno hodočašće u Rim. Godina vjere biti će svečano otvorena u listopadu, a zaključena na svetkovinu Krista Kralja 2013.

> SLAVLJE SV. JAKOVA, srijeda, 25. srpnja 2012. – u 10 h i 18.30h
MISE NEDJELJOM: 8, 10 i 18.30 sati – HRELJIN u 11.30 sati

        Na blagdan sv. Ilije, 20. srpnja hodočastit ćemo u Sinac. Ondje je župna crkva posvećena sv. Iliji, a župnik je naš nekadašnji župni vikar vlč. Stanko Smiljanić.


KALENDAR ZA MJESEC SRPANJ 2012.

1. NEDJELJA XIII. kroz godinu – PROŠTENJE U TROŠMARIJI
2. ponedjeljak  
3. utorak Sv. Toma apostol
4. srijeda Klanjanje nakon mise, animiraju mladi
5. četvrtak Sv. Čiril i Metod
6. petak Prvi petak: ispovijed od 17.30 sati
7. subota  
8. NEDJELJA XIV. kroz godinu
9. ponedjeljak Bl. Marija od Propetog Petković
10. utorak  
11. srijeda Sv. Benedikt - Klanjanje nakon mise
12. četvrtak  
13. petak  
14. subota  
15. NEDJELJA XV. kroz godinu
16. ponedjeljak Gospa Karmelska
Tjedan specijalizacije župnih animatora na Baškim Oštarijama
17. utorak  
18. srijeda Klanjanje nakon mise
19. četvrtak  
20. petak Sv. Ilija – Hodočašće u Sinac kod Otočca, polazak u 9 sati
21. subota  
22. NEDJELJA XVI. kroz godinu
23. ponedjeljak  
24. utorak  
25. srijeda Sv. Jakov apostol, sv. mise u 10 i u 18.30 sati na Sv. Jakovu
26. četvrtak Sv. Joakim i Ana - SUSRET OBITELJSKE ZAJEDNICE U 19.30 H
27. petak  
28. subota
29. NEDJELJA XVII. kroz godinu
30. ponedjeljak  
31. utorak  

 

  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati

  Nedjeljom: u 8, 10 i u 18.30h
    HRELJIN - svake nedjelje u 11.30h