citati iz biblije
Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!

(Psalam 51:12)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA RUJAN 2012.

GODINA IX - BROJ 9 (95)

UVODNO SLOVO NOVOGA ŽUPNIKA

                Milost Vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista!
        Radosna srca, zahvaljujem Bogu mojemu, po Isusu Kristu za sve vas (Rim 1,8) i što me po svome Duhu Svetome šalje k vama da vam naviještam Evanđelje, Radosnu vijest spasenja.
        Nakon što sam proteklih dvadeset godina služio Kristovim zajednicama u Malom Lošinju, Mundanijama, Astoriji, Banjolu i Krku, Crkva me, po našemu biskupu mons. dr. Mili Bogoviću, i krčkom biskupu mons. Valteru Županu šalje k vama, časnoj zajednici Isusovih učenika u Ogulinu. U svojoj sam mladosti čeznuo da čim prije postanem svećenikom, i sada vam želim predati nešto od duhovnih darova koje sam od Gospodina primio. A sve samo da «ojača vaša i moja vjera» (Rim 1,13).
       Dolazim k vama slab i pomalo se bojim službe koja mi je povjerena. Ne dolazim sa nekom velikom mudrošću, premda se ona traži od mene, ili uzvišenom besjedom već srcem otvorenim za djelovanje Duha Svetoga. Ne stidim se Evanđelja. Ono je snaga Božja na spasenje svakome tko vjeruje.        
      Dobro mi je poznata vaša vjera, ljubav i odanost katoličkoj Crkvi. Još više znani su mi i darovi koje ste primili i primate od Duha Svetoga. Različiti su ti darovi. I premda ste i vi mnogi, ali i različiti, nemojte zaboraviti da ste ipak «jedno tijelo u Isusu Kristu» (Rim 12,5). Sve darove kojima se odlikuje ova naša župska zajednica, imamo samo po milosti Božjoj koja nam je dana. Svakoga od vas, od djeteta do najstarijeg člana naše vjerničke zajednice, već sada na početku, ohrabrujem da zajedno rastemo u primljenim darovima i tako proslavljamo Oca našega koji je na nebesima.
     Neka nas, draga braćo i sestre, trajno nadahnjuju riječi sv. Pavla koje je pisao svojim zajednicama. Kao što je davno govorio Rimljanima, tako i nama danas govori: «Braćo moja, zazirite od zla, prianjajte uz dobro! Ljubite se pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem! U nadi budite radosni, u molitvi postojani! Pritječite jedni drugima u pomoć! Neka vas ne zanosi ono što je visoko, nego privlači ono što je ponizno! Ljubite jedni druge! Slaboga u vjeri prigrlite. Ne sudimo jedan drugoga! Oni koji su jaki neka nose slabosti slabih! Prigrljujte jedni druge kao što je Krist prigrlio vas na slavu Božju!»(Rim 13, 14, 15).
    A vas, predraga moja braćo i sestre, zaklinjem Gospodinom Isusom Kristom i ljubavlju Duha Svetoga: svakodnevno upravljajte Bogu molite za mene da ne malakše moja vjera i ljubav prema Onome koji me je pozvao.

>PROSLAVA KRIŽEVE i DANA GRADA OGULINA
petak, 14. rujna – sv. mise - u 8h – viši razredi osnovnih škola
PROCESIJA I SVEČANA SV. MISA u 10.30 h
PREDVODITELJ KARDINAL MONS. VINKO PULJIĆ, NADBISKUP VRHBOSANSKI i sv. misa u 18.30h

      Na poseban način pozdravljam oca biskupa dr. Milu Bogovića, vašeg dosadašnjeg župnika i moga prijatelja mons. Tomislava Rogića, koji me ohrabrio u prihvaćanju ove službe, župnog vikara vlč. Dina Rupčića, braću i kolege svećenike i redovnike u biskupiji, naše časne sestre i župske pastoralne suradnike.
      Pozdrav gospodinu Gradonačelniku i svim njegovim suradnicima. Neka dobri Bog blagoslovi sva dobronamjerna nastojanja oko rasta i života ljudi našega grada.
      Promjena u svećeničkoj službi u našoj župi podudara se sa proslavom blagdana Uzvišenja sv. Križa, glavnog zaštitnika naše župe i grada Ogulina. Velika nam je radost ugostiti glavnog propovjednika toga dana uzoritog gospodina Vinka kardinala Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa i metropolitu. Dobro nam došao!
      Uprimo svoj pogled u križ Gospodina našega Isusa Krista! Samo je u njemu život i spasenje naše!

                                           Vaš župnik don Robert Zubović

      Don Robert Zubović, rođen 12.12. 1966. u Rijeci od oca Ante i majke Laure rođ. Soldatić. Nadbiskupsku srednju školu za spremanje svećenika je završio u Zadru. Bogoslovne studije započeo je 1985. u Rijeci, a diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu sveučilišta u Zagrebu 1992. Zaređen je za svećenika 28. 6. 1992. Službovao je u Malom Lošinju, Rabu, Mundanijama, Banjolu, Astoriji i Krku. Bio je biskupijski povjerenik za duhovna zvanja i član Vijeća za kler HBK-a u jednom mandatu.

       MJESEC RUJAN uvijek je u našoj župi posebno obilježen blagdanom Križeve, našim župnim patronom i Danom grada Ogulina. Na taj dan pripremamo se mnogim događanjima u gradu i svečanim bogoslužjem u župnoj crkvi Sv. Križa. Tako će biti i ove godine počevši već od prve srijede u mjesecu kada naši mladi liturgijskim pjevanjem i odabranim molitvama animiraju misno slavlje i euharistijsko klanjanje.
       Prvi petak u mjesecu obilježava pobožnost presvetom Srcu Isusovu. Oni koji su svoju devetnicu započeli u siječnju ove godine pred Križevo je zaključuju. Na taj način oni su se za župni patron pripremali kroz devet prvih petaka. Prvi petak u rujnu pada na spomendan sv. Marka Križevčanina, mučenika koji je s ponosom isticao svoje hrvatsko porijeklo. Sv. Marka Križevčanina posebno se slavi u Skradniku gdje mu je posvećena kapela.
        Tradicionalno na blagdan Male Gospe, na večernjoj svetoj misi blagoslov je male djece. Posebno pozivamo obitelji s malom djecom da se okupe na ovoj svetoj misi. Budućnost pripada onima koji znaju prihvatiti i podizati život. Neka ih ovo slavlje u tome ohrabri, a Božji blagoslov pomogne u svakodnevnim životnim nastojanjima, žrtvama i radostima.
       Nedjelju prije Križeve, 9. rujna nastupa novi župnik vlč. Robert Zubović, na svetoj misi u 10.30 sati kada će biti i slavlje krštenja za četvero male djece.
       Neposredna trodnevnica pred blagdan posvećena je vjeroučenicima koji počimaju novu školsku godinu. Zaziv Duha Svetoga za srednjoškolce biti će na jutarnjoj misi u 8 sati, 11. rujna. Prvopričesnici, to jest polaznici trećih razreda osnovne škole, nove školske godine, zajedno sa svojim roditeljima okupljaju se u srijedu, a novi krizmanici, polaznici osmih razreda sa svojim roditeljima okupljaju se u predvečerje blagdana, u četvrtak, 13. rujna.
       Druga polovica mjeseca rujna bit će planirana i oglašavana na nedjeljnim misama. Zaručničke parove koji kane sklopiti crkveni brak pozivamo da se prijave u župni ured najkasnije do 20. rujna, kako bi se na vrijeme organizirao Tečaj za brak.

 

                                    PROGRAM PROSLAVE KRIŽEVE 2012.

 

Prva srijeda u mjesecu – 5. rujna – MLADI ANIMIRAJU MISU I KLANJANJE

Prvi Petak – 7. rujna – Sv. Marko Križevčanin
ZAVRŠETAK VELIKE DEVETNICE PRVIH PETAKA – ISPOVIJED OD 17 SATI
SV. MISA U 18.30 SATI

Subota – 8. rujna – MALA GOSPA
SVETA MISA U 18.30 SATI – BLAGOSLOV MALE DJECE

Nedjelja – 9. rujna – DAN BOLESNIH, NEMOĆNIH I STARIJIH OSOBA
svete mise u 7.30, 9, i 10.30 sati i u 18.30 sati
UVOĐENJE U SLUŽBU NOVOG ŽUPNIKA VLČ. ROBERTA ZUBOVIĆA
NA SVETOJ MISI U 10.30 SATI
OD 17 SATI MOGUĆNOST SVETE ISPOVIJEDI

Utorak – 11. rujna – DAN VJEROUČENIKA SREDNJIH ŠKOLA
U 8 SATI MISA ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE
U 17 SATI MOGUĆNOST SVETE ISPOVIJEDI
SVETA MISA U 18.30 SATI

Srijeda – 12. rujna – DAN PRVOPRIČESNIKA I NJIHOVIH RODITELJA
U 17 SATI MOGUĆNOST SVETE ISPOVIJEDI
SVETA MISA U 18.30 SATI

Četvrtak – 13. rujna - DAN KRIZMANIKA I NJIHOVIH RODITELJA
U 17 SATI MOGUĆNOST SVETE ISPOVIJEDI
SVETA MISA U 18.30 SATI

PETAK – 14. RUJNA BLAGDAN UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA
SVETA MISA U 8. SATI ZA VIŠE RAZREDE OSNOVNIH ŠKOLA
PROCESIJA I SVETA MISA U 10.30 SATI
predvoditelj
uzoriti kardinal mons. Vinko Puljić,
nadbiskup vrhbosanski
I SVETA MISA U 18.30 SATIKALENDAR ZA MJESEC RUJAN 2012.

1. subota  
2. NEDJELJA XXII. NEDJELJA KROZ GODINU– sv. mise u 8, 10 i u 18.30 sati
3. ponedjeljak Ispovijed i pouka za krštenje djece u 18/19 sati
4. utorak  
5. srijeda MLADI ANIMIRAJU MISU I KLANJANJE U 18.30 H
6. četvrtak  
7. petak Sv. Marko Križevčanin – ISPOVIJED OD 17 SATIZAVRŠETAK VELIKE DEVETNICE PRVIH PETAKA
8. subota Mala Gospa - BLAGOSLOV MALE DJECE NA MISI U 18.30 SATI
9. NEDJELJA XXIII. NEDJELJA KROZ GODINU– sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30 sati
10. ponedjeljak Sastanak Župnog pastoralnog vijeća u 19 sati
11. utorak DAN VJEROUČENIKA SREDNJIH ŠKOLA – MISA U 8 SATI
12. srijeda DAN PRVOPRIČESNIKA I NJIHOVIH RODITELJA – MISA U 18.30 SATI
13. četvrtak DAN KRIZMANIKA I NJIHOVIH RODITELJA – MISA U 18.30 SATI
14. petak

UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA
– sv. mise u 8h, svečana u 10.30 i u 18.30h

15. subota Gospa Žalosna
16. NEDJELJA XXIV. NEDJELJA KROZ GODINU– sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
17. ponedjeljak  
18. utorak  
19. srijeda Klanjanje nakon mise
20. četvrtak Prijave zaručnika na Tečaj za brak
21. petak SV. MATEJ, APOSTOL
22. subota  
23. NEDJELJA XXV. NEDJELJA KROZ GODINU– sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
24. ponedjeljak  
25. utorak
26. srijeda Klanjanje nakon mise
27. četvrtak
28. petak  
29. subota SV. MIHAEL, GABRIEL I RAFAEL, ARKANĐELI
30. NEDJELJA XXVI. NEDJELJA KROZ GODINU– sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h

 

  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati

  Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
    HRELJIN - svake nedjelje u 12h