citati iz biblije
Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima.

(Jošua 1:8)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA PROSINAC 2012.

GODINA IX - BROJ 12 (98)

Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!

                Ta i sami već predmjevate da će ovaj prosinački broj Biltena biti posvećen pripravi na svetkovinu rođenja Spasitelja našega Isusa Krista. I uvodna riječ nas uvodi u razmišljanje o Adventu-Došašću kao vremenu bliže liturgijske priprave na Božić. Advenat-Došašće znači “dolazak”. Mi čekamo na dolazak Isusa Krista u naš svijet. Crkva o tome dolasku govori na trojak način: o Isusovu dolasku njegovim rođenjem prije 2000 godina, o Kristovu dolasku u našu nutrinu danas, i o njegovu dolasku u slavi, na kraju vremena. Tko uopće danas zna što je došašće i koje je njegovo pravo značenje? I, da li nas Kristov dolazak uopće dira? Svi smo svjesni da nekoga iščekujemo, no ponekad iščekujemo i ne pitajući se tko to treba doći. Možda bi trebala ponovno doći neka druga vlast, neko novo društvo? Ne bi li radije trebao doći prijatelj ili prijateljica? Što će Kristov dolazak  prouzročiti u našem životu, u našem svijetu?

                U došašću slavimo dolazak Isusa Krista k nama, njegov dolazak u naše srce. A to s jedne strane znači da Isus dolazi k nama, da kuca na vrata našega srca. Mi naravno znamo da je Isus već došao. On je prije 2000 godina došao kao čovjek na zemlju da bude s nama. I već je dugo tu, s nama. U našoj je sredini kada slavimo bogoslužje. Ali, mi ga doživljavamo kao dolazećega, jer mi sami nismo kod sebe. Mi često nismo kod sebe doma.Negdje smo drugdje sa svojim mislima i osjećajima, šećemo sa svojim mislima. Jer nismo kod sebe, doživljavamo i Krista koji je već odavno kod nas kao onoga koji dolazi. Pitanje je hoće li taj Isus stvarno doći k nama, hoće li uspjeti sa svojim kucanjem ili ćemo prečuti njegov dolazak.

                Biblijska čitanja na početku došašća pozivaju nas na budnost. Poziv je gotovo kao opomena da treba bdjeti kao one mudre djevice ili kao vjerni sluga kad Gospodin dođe. Nemojmo spavati. Ako spavamo, propustit ćemo slavlje našega očovječenja, blagdan sjedinjenja s Bogom.

              Bdjeti – to nije samo temeljni stav došašća. I na Božić slušamo o pastirima, koji su držali noćnu stražu. Jer, bdiju, naviješta im se Radosna vijest o rođenju Mesije. Dobra je i nepredviđena budnost: kad se probudiš noću i više ne možeš spavati, nemoj se tomu opirati, nego prihvati ovu priliku da svjesno bdiješ. Osluškuj u noć, u tišinu, u svoje srce! Što ti Bog hoće reći? Kojega anđela ti šalje da ti navijesti radosnu vijest?  Kad noću bdijemo, mi smo osjetljivi za otajstvo Božje koje nas želi zahvatiti. Bdijući u ovom adventskom vremenu, pripremimo se za slavlje Isusova rođenja-Božić.

> BADNJAK – posljednja zornica, mala polnoćka u 20h i velika u 24h
* u Hreljinu u 21.30h
> BOŽIĆ - svete mise  u župnoj crkvi u 8.00, u 10.30 i u 18 h
* u Hreljinu  u 9.00 sati
>  SV. STJEPAN  –  svete mise u 9  i  u  18 h  - predvodi o. Biskup

Došašće u našoj župi Sv. Križa – godine Gospodnje 2012.

              Svi mi dobro znamo kako se pripremati na razna slavlja i spomendane. Kolike  su i kakve tek pripreme  na vjenčanje, sakramente, proslave godišnjica braka i slično. Posljednje vrijeme sve je više popularno, premda u velikoj neimaštini za mnoge, slaviti rođendane svoje djece.  Lijepo je obilježiti godišnjicu rođenja. Obilježiti! Pojedina rođendanska slavlja nalikuju proslavi krštenja djeteta ili ne baš skromnoj svadbi. Djeca su Božji dar nama, našoj obitelji. Ona nisu «bog».  Dopustimo im da se iskreno raduju s drugom djecom  i u miru proživljavaju dane svoga djetinjstva. 

              Došašće je isto vrijeme priprave na slavlje jednog rođendana. Žena, čije je ime Marija, podarila nam je Isusa. On je i Bog i čovjek. Pravi Bog i pravi čovjek.  Dolikuje da se čitav jedan mjesec pripremao na slavlje rođendana Sina Božjega. Jer, on nam je podario mir i spasenje. On ne traži od nas nikakve  vanjske poklone. Traži jednostavno i čisto srce. Bit će mu drago ako prigodom njegova rođendana druge obdarujemo skromnim poklonima. Ti drugi su siromašni i potrebniji od nas. Najveći poklon za njegov rođendan biti će ako se ispovijedamo prije Božića. I ovoga Došašća kao zajednicavjernika u Ogulinu, odlučili smo učiniti nekoliko konkretnih koraka pripremajući se za Božić.

              ZORNICE – započinju u ponedjeljak 3. prosinca. Prvo jutarnje zvono koje pozdravlja Mariju,  potaknut će nas da ustanemo sa svojih postelja i uputimo se u svoju crkvu na zajedničku molitvu kao pripravu na blagdan Božića. Misama zornicama na poseban način želimo rasti u vjeri. U Godini vjere,  željeli bismo na poseban način, preko kratkih homilija,  upoznati se sa sadržajem Vjerovanja. Misa će početi u 6.10 sati. Nas poseban način pozivamo djecu i mlade.  Ona koja imaju nastavu ujutro neka dođu sa školskim torbama. Do početka nastave moći će se zadržati u velikoj  župnoj dvorani uz topao kakao ili čaj zajedno sa mladim animatorima.

              MARIJA – središnji lik u Došašću je Blažena Djevica Marija. Svetkovinu Bezgrešnog začeća slavimo u subotu 8. prosinca. Hodočasnička misa biti će u Svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama u 11.00 sati. Na njoj će biti i mladi župe i biskupije koji će se okupiti na redovitom 40-tom saboru mladih.

              ŽUPLJANIN U POTREBI – je hvalevrijedna akcija naših župljana. Što god učiniste jednome od moje najmanje braće, meni učiniste, reći će Isus na jednome mjestu. Otvorimo svoja srca za druge.  Veća je radost darivati nego primati. Možda bismo se mogli usredotočiti na potrebno za djecu: hrana, odjeća, sapuni, šamponi i slično… U solidarnosti s potrebnima nikada nismo zakazali. Neka tako bude i ovaj put.  Svoj dar možete ostaviti u crkvi ili donijeti u Župni stan. 

              SABOR MLADIH i KRIZMANICI – Isusu su na srcu posebno naši mladi i krizmanici. Vjerujemo da  i Isus zauzima posebno mjestu u njihovim srcima.  Pozivamo mlade da se odazovu jubilarnom saboru katoličke mladeži u Oštarijama u subotu 8. prosinca. Okupljanje je predviđeno oko 9.30 Voditelj susreta je poznati mladi svećenik, studentski kapelan don Damir Stojić. Nakon svete mise koja će biti u 11.00 sati, vratit ćemo se iz Oštarija u Ogulin gdje će u Župnoj dvorani biti  ručak za sve mlade biskupije. Slijedi zanimljiv program.  Za Krizmanike i ove godine, njihovi vrijednianimatori, pripremaju Veselu večer u srijedu 19. prosinca. Prije toga, u subotu 15. prosinca u 10.00 sati svi će krizmanici imati zajedničku duhovnu obnovu i božićnu svetu ispovijed. Toga tjedna neće biti pojedinačnih grupnih susreta.

               ADVENT U OGULINU - Druge nedjelje došašća, 9. prosinca, navečer u 19 sati zapalit ćemo adventsku dekoraciju, kreće novi «Advent u Ogulinu». Neka i adventska dekoracija bude znak da se u duši spremamo za Božić, za susret s Isusom. No, pripazimo i nemojmo brkati pojmove. Došašće još nije Božić. Potpuna radost i slavlje će biti onda kada se On rodi. U tom drugom tjednu došašća posjećivat ćemo bolesnike koji ne mogu doći u crkvu, a žele se o Božiću ispovjediti i pričestiti. Pozovite nas, ako u kući imate bolesnika i doći ćemo u dogovoreno vrijeme da im omogućimo istinsku radost Božića i susret sa Spasiteljem.

              ISPOVIJEDI  će biti svakog dana došašća za vrijeme misa zornica i navečer pola sata prije večernje svete mise, točnije u 17.30 sati. BOŽIĆNA VELIKA ISPOVIJED kada će više svećenika biti na raspolaganju biti će u subotu 22. prosinca i nedjelju 23. prosinca u 16.00 sati.  U subotu, 22.  prosinca u 10 sati  sv. ispovijed biti će za djecu i mlade. Svoju želju da susretnemo novorođenog Spasitelja najbolje ostvarujemo u sakramentu pomirenja. Božje milosrđe nema granica, a radovati se iskreno možemo samo čista srca.

 

PORUKA ADVENTSKIH SVIJEĆA 

              Svaka adventska svijeća nosi i određenu poruku?
Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri purpurne i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, purpurna svijeća - svijeća nade i iščekivanja. Druge nedjelje Adventa pali se također purpurna svijeća - svijeća mira, s porukom pomirenja sa svima, kako bi Gospodinu pripravili put do svoga srca. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali purpurna svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću!

              ADVENTSKI VIJENAC sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća. Vijenac nam služi  u duhovnoj pripremi za Božić, u očekivanju Krista, Svjetla svijeta koji će rastjerati tamu grijeha. Za katolike taj vijenac predstavlja život u duhovnoj tami, odnosno u očekivanju Isusa koji svojim dolaskom donosi svjetlo kojim će obasjati svijet. Advent je vrijeme priprema za Kristov dolazak. To je i vrijeme kada su kršćani pozvani da u sebi probude vjeru. Da sa svakom novom upaljenom svijećom na vijencu još više rasvijetle put Isusu.

˝Kraj neka bude svakoj zloći, Sin će božji k nama doći“. Večeras zapalite prvu svijeću. Ugasite svjetla, neka samo gori svijeća Postilica. U tom svjetlu molite i odlučite čega biste se sutra mogli odreći – i u riječi i na djelu. Bdijte! Budite pripravni, jer Sin čovječji dolazi. On vas želi iznenaditi svojim mirisom.“


ZNATE LI …
gdje i kada je nastala naša
najpopularnija adventska pjesma
PADAJ S NEBA ROSO SVETA?

Nastala je prije nešto više od sto godina, koncem 19. stoljeća u Slavoniji (Đakovo-Vrpolje). I riječi i glazbu napisao je svećenik Josip Wallinger koji je neko vrijeme bio tajnik đakovačkog biskupa Strossmayera i potom župnik u Vrpolju (gdje je rođen naš slavni kipar Ivan Meštrović). Pjesma ima više od dvije kitice (obično se zadržimo na prve dvije kod pjevanja).

                 


POZIVAMO

roditelje vjeroučenika i ostale župljane na javnu tribinu

«UVOĐENJE ZDRAVSTVENOG ODGOJA U ŠKOLE»

Predavač: prof. Ladislav Ilčić, predsjednik udruge «GROZD»
Ponedjeljak, 10. prosinca, 2012. u 19.00 sati
u župnoj dvorani u Ogulinu

«Sadržaj zdravstvenog odgoja u školama potpuno je u suprotnosti s kršćanskim svjetonazorom učenika, njihovih roditelja, ali i mnogih prosvjetnih djelatnika.» (Hrvatski biskupi)KALENDAR ZA MJESEC PROSINAC 2012.

1. subota Susret caritasovih volontera u Gospiću
2. NEDJELJA  I.  Došašća
3. ponedjeljak Mise zornice u 6.10 sati. 
Mise nakane za 1.-6. 2013. primaju se od 7.00 – 9.00 u Župni   ured
4. utorak Mise nakane za 1.-6. 2013. primaju se od 7.00 – 9.00 u Župni   ured
5. srijeda Klanjanje nakon mise - animiraju mladi
Tečaj vjere u 19.00 sati
6. četvrtak Sv. Nikola - Biblijska večer u 18.30 sati
Pouka obitelji za krštenje djece u 18.30
7. petak PRVI PETAK, ispovijed od 17 sati
8. subota  Bezgrešno začeće BD Marije
 Hodočasnička misa u Oštarijama u 11.00 h
 40. SABOR MLADEŽI G-S BISKUPIJE Oštarije-Ogulin
9. NEDJELJA XXXII. NEDJELJA KROZ GODINU – sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.00h;
SUSRET SA RODITELJIMA KRIZMANIKA nakon župne sv. mise
10. ponedjeljak Zdravstveni odgoj u školama - Javna Tribina u 19.00 sati u župnoj   dvorani. Voditelj: prof. Ladislav Ilčić, predsjednik udruge GROZD
11. utorak  
12. srijeda Klanjanje nakon mise – animiraju mladi;   
Tečaj vjere u 19.00 sati
13. četvrtak Sv. Lucija - Posjet bolesnicima; Biblijska večer
14. petak  
15. subota Duhovna obnova za sve krizmanike u 10.00 h
16. NEDJELJA III. Došašća - nedjelja Caritasa
17. ponedjeljak  
18. utorak  
19. srijeda Klanjanje nakon mise – VESELA VEČER ZA KRIZMANIKE
20. četvrtak Božićni koncert O.Š. I.B. Mažuranić u 19.00 sati
21. petak  
22. subota BOŽIĆNA Ispovijed za djecu i mlade u 10-12  sati
Pokorničko bogoslužje i ispovijedi u 16.00  sati
23. NEDJELJA IV. Došašća - Pokorničko bogoslužje i ispovijed u 16.00 sati
24. ponedjeljak Božićna ispovijed od 9 – 12 sati
BADNJAK - MALA POLNOĆKA u 20h i u 24 h misa POLNOĆKA
25. utorak BOŽIĆ -  sv. mise u 8.00, 10.30 i u 18h   U  Hreljinu u 9.00h
26. srijeda Sv. Stjepan- sv. mise u 9 h i  18 h predvodi biskup mons. Mile Bogović
Božićni koncert KUD-a u 19.00 h
27. četvrtak Sv. Ivan - Posjet svećenika obiteljima -
Hreljin 9.00 – sv. Misa u Hreljinu
28. petak Posjet svećenika obiteljima - Turkovići
29. subota Posjet svećenika obiteljima – Puškarići i Marković selo
30. NEDJELJA Sv. Obitelj  -  Posjet svećenika obiteljima od 14.00 h:
Podvrh I  i  VII, Drenovac i Kirasići
31. ponedjeljak Silvestrovo - u 18h misa ZAHVALNICA i KLANJANJE 
Posjet svećenika obiteljima  Sv. Petar (do 16,30 h)

 

  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati

  Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.00h
    HRELJIN - svake nedjelje u 12h