citati iz biblije
Tko teži za pravdom i dobrohotnošću, nalazi život i čast.

(Mudre izreke 21:21)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
Hodočasnici Župe Sv. Križa - Ogulin i udruge Oda prijateljstvu u Rimu, od 14. - 17. veljače 2008.

    Od 13. veljače navečer pa do 18. veljače ujutro na hodočašću u Rimu boravila je grupa od 70 hodočasnika iz župe Sv. Križa i udruge Oda prijateljstvu koja je hodočašće i organizirala uz pomoć župnika mr. Tomislava Rogića. Od četvrtka do nedjelje Ogulinci su posjetili sva značajna mjesta četiri bazilike, značaje crkve, katakombe Sv. Sebastijana, glavne rimske trgove i antičke ostatke. Posebno je impresivan bio posjet bazilici Sv. Petra, grobu pape Ivana Pavla II, kupoli bazilike kao i Vatikanskim muzejima. Ogulinci su neizostavno posjetili hrvatski zavod Sv. Jeronim gdje ih je dočekao rektor zavoda mons. Jure Bogdan a na misi je bio i nekadašnji župnik Zagorja na školovanju u Rimu mr. Richard Pavlić.

    Ogulinci su boravili u Domu hrvatskih hodočasnika «Blaženi Ivan Mertz» koji je dugi niz godina na usluzi Hrvatima koji hodočaste vječni grad Rim. Ogulinci su bili ponosni kada su vidjeli natpis na jednoj sobi njihove župe i župnika mr. Tomislava Rogića koja je donirala uz druge župe Ogulinskog dekanata namještaj nakon preuređenja doma. Osim toga nazočili su i svečanom činu blagoslova 14 slika akvarela, odnosno postaja Puta svjetlosti, suvremene pučke pobožnosti koja se nastavlja na Križni put. Akvarele s tematikom otajstva Puta svjetlosti izradio je akademski slikar iz Novog Travnika Anto Mamuša koji je i sam nazočio svečanosti blagoslova slika u kapelici bl. Ivana Mertza u Domu kao i postavljanju slika koje je brojnim vjernicima pokazivalo i na zid postavilo 14 mladih iz ogulinske grupe hodočasnika.

    Središnji trenutak hodočašća bio je nedjeljni angelus na kojem papa tradicionalno pojašnjava nedjeljno Evanđelje i daje svoju poruku i pozdrav hodočasnicima. Ogulinci su sa svojim bijelim kapicama bili vidno prepoznati među blizu 60 tisuća hodočasnika iz čitavog svijeta po svojoj pjesmi nakon angelusa. Ekskluzivno se za slušatelje Radio Ogulina javio s Trga Svibanj. Petar vlč. Rogić. Uz suverene vozače riječkog Autotransa uslijedio je siguran povratak kući i sabiranje emocija nakon toliko viđenih stvari koje ostavljaju trajan trag kod svih, posebno nakon maestralnog i stručnog vodstva njihovog župnika, i samog rimskog studenta.

 

23. prosinca 2007. - Božićni koncert ansambla LADO

    Uz sretan i blagoslovljen Božić, ove godine uživali smo u Božićnom koncertu Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.


Božićni koncert ansambla LADO u župnoj crkvi sv. Križa u Ogulinu

    Ansambl je izveo 15-tak božićnih skladbi u sklopu Adventa u Ogulinu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta pod pokroviteljstvom Grada Ogulina.

    Autori Božićnog koncerta su Joško Ćaleta (11 skladbi kojima je ujedno bio i dirigent) i Tomislav Uhlik (5 skladbi kojima je bio dirigent Dražen Kurilovčan). Više >>

 

9. prosinca 2007. - Predstavljanje knjige fra Petra Runje

    U nedjelju je nakon večernje mise održano u župnoj crkvi sv. Križa u Ogulinu predstavljanje knjige gvardijana samostana franjevaca trećoredaca glagoljaša iz Ogulina fra Petra Runje "Franjevci trećoreci glagoljaši u Ogulinu".


Autor predstavlja knjigu

    Knjigu su predstavili suizdavači, Đurđica Salamom ispred Alke scripta iz Zagreba, Višnja Lipošćak ispred Matice hrvatske ogranka Ogulin, dok je o knjizi prozborio i župnik i dekan ogulinski mr. Tomislav Rogić. "Da bi se ova knjiga mogla bolje razumjeti potrebne su naočale povijesti i ljubav za domovinu," poručio je govornik te franjevce trećorece nazvao hrabrim prethodnicima povratka redovnika na prostor iza Velebita, što je zaključeno 2000. godine uspostavom Gospićko-senjske biskupije. O knjizi je prozborio na kraju i sam autor kojemu je ovo već deveta knjiga u kojoj analizira povijest redovništva i glagoljaštva na prostoru kontakta priobalja i unutrašnjosti.

 

3. listopada 2007. - Misa kod kapelice bl. Alojzija Stepinca u Procama

    Večeras je povodom devete godišnjice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca u Procama kod kapelice bl. Alojzija Stepinca služena sv. misa. Misu je predvodio župnik iz Krašića, preč. Dragutin Kučan uz ogulinskog dekana i župnika Župe sv. Križa iz Ogulina mr. Tomislava Rogića i vlč. Petra Šporčića.

 

27. rujna 2007.

    Iz tiska je izašao novi ZOV broj 36 i prvi broj u 2007. godini. Može se nabaviti u župnim crkvama ogulinskog dekanata. Ovdje ga donosimo u PDF formatu - Br. 36-1./2007 - 9 MB - učitajte i spremite u svoj kompjuter i po želji ga ispišite elektronskim pisačem.

    Bilten za Listopad - upoznajte se s kalendarom zbivanja u listopadu.

 

14. rujna 2007. - UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA


Kardinal Vinko Puljić s Frankopanskom gardom


Kardinal s gradskim ocima i županom karlovačkim


Kardinal s pjevačkim zborom župe Sv. Križ

 

5. travnja 2007. - U očekivanju Uskrsa

    U četvrtak, 5. travnja u župnoj crkvi sv. Križa u Ogulinu održana je svečana misa Večere Gospodnje u 18.30 sati. Predvodio ju je župnik i dekan ogulinski mr. Tomislav Rogić u suslavlju župnog vikara Petar Šporčića, dok je velikim župnim zborom ravnao Ambrozije Puškarić.

    U propovijedi je dekan Rogić ukazao na značaj Večere Gospodnje kojom je ustanovljen sakrament euharistije i svećenički red. U nastavku je mr. Rogić oprao noge dvanaestorici "apostola", odnosno članova župnog pastoralnog vijeća, a nakon mise je Sveto otajstvo preneseno u pokrajnji oltar. Nakon mise u župnoj dvorani su ugošćeni članovi župnog pastoralnog vijeća.


Mons. mr. Rogić pere noge pastoralnom vijeću


Velika subota, vazmeno bdijenje


Uskrsna misa

 

1. travnja 2007. - Križni put na Cvjetnicu

    Na Cvjetnicu je po prvi puta u masovnijem obimu održana pobožnost križnog puta na brdu Krpel iznad Ogulina. Križni put su uredili članova Dobrotvornog podupirajućeg društva Sveti Antun Žegar-Podrvrh, Vijeće mjesnog odbora Žegar-Podvrh, lovci LD Klek sekcije iz Žegara, uz pomoć Obrtničke i tehničke škole Ogulin koja je osigurala križeve i Ivice Lovničkog koji je donirao slike.


Župnik i dekan ogulinski
mons. mr. Tomislav Rogić predvodi križni put

    Trasa križnog puta postavljena je u šumi početkom stoljeća, no ove godine se po prvi puta okupio veći broj vjernika, njih oko 250, tako da je vjerojatno ustaljena praksa koja će priječi u tradiciju. Križni put je predvodio župnik i dekan ogulinski Tomislav Rogić, a na kraju križnoga puta izmoljena je molitva za duhovna zvanja jer je tekuća pastoralna godina u čitavoj Riječkoj metropoliji u znaku duhovnih zvanja. Za sve sudionike je na kraju od strane članova DPD Sv. Antun priređena okrjepa.

 

28. siječnja 2007. - Novo pastoralno vijeće, po prvi puta u našoj Župi dalo svečanu prisegu

    Vjernici na prvu nedjelju došašća 3. prosinca 2006., u svim župama Gospićko-senjske biskupije izabrali su članove budućeg pastoralnog vijeća.

    Naše župno vijeće konstituirano je u nedjelju 21. siječnja 2007. i Svečanu prisegu dalo na Sv. misi u nedjelju 28. siječnja 2007.


Na početku sv. mise

    Prema novom Statutu Vijeća na čelu je, uz župnika i župnog vikara, Poslovni odbor u koji su jednoglasno izabrani: Tomica Bertović, Željko Zima i Sanja Drenšek (tajnica). U Župno ekonomsko vijeće jednoglasno su izabrani: Zdravko Paušić, Milan Prpić i Tomica Bertović.


Potpisivanje Svečane prisege

    Formirano je i 7 različitih odbora: Za evangelizaciju i katehizaciju, za liturgiju, za obitelj, za mlade, za Caritas, za medije i odbor za gradnju i obnovu koji će usko surađivati s Župnim ekonomskim vijećem.


Zajednička fotografija sa Svečane prisege članova novog Pastoralnog vijeća

 

BOŽIĆ 2006.


Jaslice u crkvi Svetog Križa (foto ip)


Čestitka s male polnoćke (foto zr)


SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ
TE PUNO ZDRAVLJA I USPJEHA U NOVOJ 2007.

 

14. rujna 2006. - BLAGDAN UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA
Svetu misu za Blagdan Uzvišenja svetog Križa predvodio je biskup gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović


Sveta misa u crkvi Svetog Križa za Blagdan Uzvišenja svetog Križa


Visoki gosti iz Vlade RH, Županije i Grada nazočili su sv. misi

 

27. kolovoza 2006. - Prijenos svete mise uživo iz Župne crkve svetog Križa
Svake nedjelje posredstvom radio postaje Ogulin prijenosi se sveta misa, a danas je prvi puta prenošena uživo na Hrvatskoj radio televiziji na drugom programu od 11 do 12 sati.


Sveta misa u crkvi svetog Križa prenošena uživo na HRT-u

 

15. lipnja 2006. - Blagdan Tijelova
Za Blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove u župnoj crkvi služena je misa s procesijom koja je krenula iz crkve i nakon nekoliko usputnih postaja po našem gradu završila u crkvi. Misno slavlje uz našeg župnika služili su i župnici par susjednih župa.


Jedna od postaja za Blagdan Tijelova - 15. 6. 2006.

Blagdan Tijelovo se slavi u četvrtak po blagdanu Presvetog Trojstva. Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, svetkovina je Sakramenta u kojem nam se na nevjerojatan i neopisiv način daruje Božja ljubav i milosrđe.

 

14. lipnja 2006. - Služba riječi povodom završetka nastave u školskoj godini 2006./2007.
U župnoj crkvi Sv. Križa župnik i dekan ogulinski, mons. mr. Tomislav Rogić održao je službu riječi povodom završetka nastave u 2006. / 2007. šk. god. Ujutro je služba riječi bila za osnovce od 5. do 8. razreda i srednjoškolce s njihovim nastavnicima, a u podne za osnovnoškolce od 1. do 4. razreda.


Osnovnoškolci 5. do 8. razreda i srednjoškolci na službi riječi - 14. 6. 2006.

 

4. lipnja 2006. NEDJELJA - PEDESETNICA - DUHOVI - SLAVLJE KRIZME
Danas je u našoj župi, Župi sv. Križa bilo posebno svečano. Naš mons. dr. Mile Bogović predvodio je misno slavlje na kome je podijelio sakrament Svete potvrde za preko 90 krizmanika.


Krizmanici Župe sv. Križa Ogulin - 4. 6. 2006.

 

21. svibnja 2006. NEDJELJA - VI. USKRSNA - SLAVLJE PRVE PRIČESTI
Na šestu Uskrsnu nedjelju u našoj župi, Župi sv. Križa podijeljen je sakrament Prve svete pričesti. Prvopričesnici mahom desetogodišnjaci, prvi puta su okusili blagoslovljeno Tijelo Kristovo.


Prvopričesnici Župe sv. Križa Ogulin - 21. 5. 2006.

 

9. travnja 2006. - SEMINAR U GOSPIĆU

Tomislav Ivančić
Tomislav Ivančić


Seminar prof. Tomislava Ivančića za prosvjetne djelatnike Gospićko-senjske biskupije

Tijekom subote u Gospiću je u organizaciji Katehetskog ureda Gospićko-senjske biskupije i ogranka Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika iz Gospića održan seminar prof. dr. Tomislava Ivančića za prosvjetne djelatnike biskupije pod nazivom "Egzistencijalno-duhovni pristup učenicima". U kinu Korzo se okupilo


Prosvjetni djelatnici biskupije

oko dvije stotine nastavnika i ravnatelja koji su s pažnjom slušali izuzetnog hagioterapeuta prof. dr. Tomislava Ivančića.

Skup su otvorili predstojnik Katehetskog ureda Gospićko-senjske biskupije Nikola Turkalj i predsjednica Ogranka HKDPD Gospić prof. Ana Lemić. U pozdravnim riječima gospićko-senjski biskup Mile Bogović izrazio je zadovoljstvo da se mnogi prosvjetni djelatnici osim kao pedagozi prepoznaju i kao katolici kojima će izuzetan navjestitelj evanđelja prof. Ivančić produbiti spoznaje kako na odgajanike prenijeti ljudskost i vjeru. "Temeljni problem današnje škole je davanje pukog znanja a ne i mudrosti pomoću koje znanje znamo upotrijebiti," ukazao je prof. Ivančić na činjenicu koju je definirao još 2. vatikanski koncil. Bez duhovnosti, pedagogija je samo bon-ton a za čovjeka je glavna njegova duhovnost a ne psiha, na što već ukazuju i mnoge prirodne znanosti. Prof. Ivančić je istaknuo 4 bitne točke pomoću kojih možemo riješiti pitanje discipline i konflikata s učenicima uz uvjet iskrenog vjerovanja, jer samo duhovna dimenzija i dobrota mogu promijeniti čovjeka. O komunikaciji između učenika i studenata te nastavnika govorila je dr. Manja Kovačević a prof. Ivančić je na kraju govorio o četiri vrste inteligencija, suštinskoj, emocionalnoj, duhovnoj i moralnoj inteligenciji te i značaju hagioterapije. (Tekst: Z. Ranogajec, fotografije: I.Puškarić)

<<<Starije vijesti

BILTENI
 
ZADNJE POSTAVLJENI ZOV:


Godina XX, br.48-1./2013.
(pdf - 3,88 MB, 84 stranice)