citati iz biblije
Ja sam svjetlo svijeta. Tko mene slijedi, sigurno neće ići po tami, nego će imati svjetlo koje vodi u život

(Iv 8,12)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt

BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA SRPANJ 2013.

GODINA X - BROJ 7 (105)

SNAŽNOM VJEROM UĐIMO U ŽIVOT EUROPSKE ZAJEDNICE

                Posljednji je dan mjeseca lipnja. Tijekom čitavog mjeseca okupljali smo se na molitvu oko Srca Isusova. Ono je izvor svake ljubavi i svake dobrote. Njegovom smo Srcu predali našu djecu i mlade; pred njegov smo lik stavili sve koji se pripremaju na sakramenat svete ženidbe.Kristu- svećeniku preporučamo ređenike naše biskupije, vlč. Josipa Šimatovića i vlč. Nikolu Prša koje je biskup Bogović zaredio za svećenike na svetkovinu sv. Petra i Pavla u Senju.

                Ovaj novi, «polovičan», broj biltena za mjesec srpanj izlazi na dan kada Hrvatska pristupa Europskoj Uniji. Prošlih smo dana bili  obogaćeni duhovnim mislima iz propovijedi kardinala Josipa Bozanića koje je on izrekao na misi za Domovinu na Dan Državnosti u crkvi sv. Marka. Donosio dio poruka svima na razmišljanje:

                “Europska Unija se više od pola stoljeća planirala i stvarala. Njezini su začetnici i utemeljitelji bili kršćanski mislioci i političari. Ideja o europskom zajedništvu i ujedinjavanju europskog kontinenta nastala je u onom dijelu Europe koji nije bio pod komunističkom vlašću….

                Ideju o europskom ujedinjavanju od samoga početka podupirali su i pape. Valja napomenuti da će blaženi papa Ivan Pavao II. ostati zapamćen po tome što je javno govorio o europskom zajedništvu, u koje spadaju i zemlje iza Željezne zavjese, u razdoblju kad se drugi nisu usudili, ili se nisu tome nadali. Njegov nasljednik na Rimskoj stolici papa Benedikt XVI. u svojim govorima i raspravama ukazivao je kako je kršćanstvo oblikovalo Europu te kako je potrebno i korisno o tome raspravljati u svjetlu antropologije, prava, filozofije i teologije da bi se otkrilo i prepoznalo dušu Europe.

                Hrvatska oduvijek živi u okviru europske civilizacije. Na ulazak Hrvatske u Europsku Uniju gledamo kao na završetak jednog procesa koji ima dužu povijest. Naš ulazak u Europsku Uniju davanje je novog političkog i gospodarskog okvira našoj tisućljetnoj pripadnosti europskom kulturnom i civilizacijskom krugu. Crkva naglašava da Hrvatska ne smije zanijekati svoj identitet, svoju baštinu, svoje svetinje. Europljani, koji poznaju našu povijest i naše vrijednosti, raduju se upravo zbog toga našoj prisutnosti i ohrabruju nas, traže svježinu i vjerodostojnost življenih vrijednosti, koje prepoznaju u nama, a koje mi toliko puta obescjenjujemo.

                Zato je dragocjeno i u sadašnjem kulturološkom, političkom i gospodarskom trenutku Europe ne gledati toliko na obećanja materijalnoga bogatstva, koliko na ono bitno, onaj biser koji je u nama. Njegov je sjaj uvijek sjaj vječnosti, izložen prijetnji da bude prigušen i prekriven naslagama zemaljskoga privida. A kakav je taj hrvatski kršćanski biser i što čuva njegov sjaj?  To su ponajprije ljudi koji se pouzdaju u Boga. Sjaj hrvatskoga kršćanskog bisera dopire iz nesebičnosti, iz ljubavi prema drugima. U tom sjaju prepoznajemo ljude koji se ne boje izložiti za istinu; koji traže dobro drugih i onda kada istina traži promjenu vlastitoga života.  Biser kršćanstva svoju je ljepotu ostavio u srcu hrvatske kulture. Ponosni smo što je upravo maketa povijesne crkve sv. Marka svečano otkrivena u parku Mini Europa u Bruxellesu, kao hrvatski simbol koji će nas predstavljati u tom europskom središtu. Izražaji hrvatske kulture vidljivi su ne samo u umjetničkim djelima, nego u svemu što se odnosi na način življenja.

                Zbog toga je u novije vrijeme zabrinjavajuće u hrvatskome društvu promatrati da se zanemaruje vrijednost braka i obitelji; da se prema najdubljim temeljima ljudskoga života odnosi kao da je to nečija svojina. No, ako se i ideološki sučeljavaju stavovi, trebalo bi čuvati barem onu najmanju mjeru pristojnosti i dosega demokracije, bez izrugivanja i očitovanja netrpeljivosti. Ako se i to pregazi, dovodi se u opasnost sama ljudskost,” isktaknuo je između ostaloga kard. Bozanić.

Nakane Apostolata molitve u srpnju
Opća: Da  svjetski dan mladeži koji se događa u Brazilu ohrabri sve mlade kršćane te postanu učenici i navjestitelji Evanđelja
Misijska: Da sav azijski kontinent otvori vrata glasnicima Evanđelja
Biskupska: Da u danima odmora ne zaboravimo poštovanje Božjega zakona te svakim danom rastemo u otkrivanju ljepote zajedništva s Bogom.

                                                                                                       

KALENDAR ZA MJESEC SRPANJ 2013.

1. ponedjeljak  
2. utorak  
3. srijeda Sv. Toma, apostol          Misu i klanjanje animiraju mladi
4. četvrtak  
5. petak Sv. Ćiril i Metod            Prvi petak – ispovijedi od 17.00 sati
6. subota

Pješaćenje za Trošmariju u 16.00.  Kreće se od crkve. Sv. misa u Trošmariji u 20.00 h  Autobus kreće u 18.30, plaća se u autobusu

7. NEDJELJA 14. Nedjelja kroz godinu     BDM od utjehe
Sveta misa u Trošmariji u 11.00 sati 
8. ponedjeljak  
9. utorak Bl. Marija od Propetog Isusa Petković
10. srijeda Klanjanje nakon mise 
11. četvrtak Sv. Benedikt                   Pouka roditelja za krštenje djece u 19.00 h
12. petak  
13. subota Majka Božja bistrička
14. NEDJELJA 15.Nedjelja kroz godinu – Krštenja na župnoj misi
15. ponedjeljak  
16. utorak Gospa Karmelska
17. srijeda Klanjanje nakon mise 
18. četvrtak  
19. petak  
20. subota Sv. Ilija      Ljetovanje bogoslova i sjemeništaraca u Ogulinu
21. NEDJELJA 16. Nedjelja kroz godinu
22. ponedjeljak sv. Marija Magdalena
23. utorak Sv. Brigita Švedska
24. srijeda Klanjanje nakon mise 
25. četvrtak Sv. Jakov, apostol    Sv. mise u 9.00 i 18.30 na sv. Jakovu
26. petak Sv. joakim i ana  - Proštenje u Plaškom
27. subota  
28. NEDJELJA 17. Nedjelja kroz godinu
29. ponedjeljak  
30. utorak  
31. srijeda Klanjanje nakon mise 

 

    SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati a ponedjeljkom u 8.00 h

 

Nedjeljom: u 7.30, 10.00 i u 18.30h
U Ogulinskom Hreljinu mise su srijedom u 17.30

     
    ŽUPNI URED U SRPNJU  JE OTVOREN ZA DOKUMENTE
srijeda i četvrtak od 9.00-12.00