citati iz biblije
On je ljubav moja i tvrđava moja, zaštita moja, izbavitelj moj, štit moj za koji se sklanjam; on mi narode stavlja pod noge!

(Psalam 144:2)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA SIJEČANJ 2006.

GODINA III - BROJ 1

NEĆU VAS OSTAVITI

----Čudesna je Božićna noć. U njoj nitko ne želi biti sam. I svih nas obuzima želja da radost koju osjećamo podijelimo s drugima. Te noći i svijet izgleda drugačije. Sve oko sebe gledamo ljepšim očima. Odatle i ukrasi, okićene jelke, lampioni, balotice, svjetlucavi nakit. Ništa ne može odnijeti radost. I najhladnije srce te se noći zažari.

----Bog se rodi čovjekom, rodi se od Djevice u štali. Bog postade malešan, bespomoćan, prepušten na milost i nemilost, samo da bi postao čovjekom, da bi se približio čovjeku, da bi mu pokazao koliko mu je do čovjeka stalo. Bog dođe čovjeku da bi čovjek mogao doći Bogu. I to približavanje traje čitavu povijest. Čitavu vječnost?

----Kako je lijepo doživjeti kad drugi želi biti s tobom, želi s tobom podjeliti radost, želi ti se povjeriti, želi ti pomoći baš onda kad ti je najteže. Baš tada najradije k tebi dolazi. Imati nekoga na koga se možeš osloniti jer znaš da te taj nikada nije iznevjerio, da je uvijek tu, s tobom. Doživljavamo to na različite načine, ali uvijek s radošću u srcu i izazovom ljepote življenja s drugima. Teško je biti sam. Samoća nas rastače.

----I Bog nije želio da čovjek bude sam. I onda kad se odmetnuo od njega, i onda kad je čovjek stao trpjeti radi svojih grijeha. Bog se odlučio i tada biti s čovjekom, biti s njim svakog časa, u svakom trenutku radosti i boli, veselja i patnje. Najprije se Božja Riječ uriječila - Pismom postala. Potom se Bog rodio čovjekom. A onda se nastanio po Duhu u zajednici novog Izabranog naroda, Crkvi. Zato slavimo dan njegova porođenja, jer je i danas EMANUEL - S NAMA BOG.

----Kao da nam iz jaslica poručuje: tu sam, s vama, u svoj vašoj ljudskosti. Usprkos moje nejakosti, znajte da sam došao da vas nikad više ne napustim. Nećete više ponijeti ni jednu bol u svom srcu da je i ja neću osjetiti. Vaša radost biti će uvijek i moja radost. Radujmo se stoga u Gospodinu.

SVETE MISE NA BOGOJAVLJANJE – TRI KRALJA:
* u župnoj crkvi u 9, u 10.30 i u 18 sati * u Hreljinu u 12 h

ČESTIT BOŽIĆ I BLAGOSLOVLJENU NOVU GODINU

BLAGOSLOV OBITELJI

----Posjetom obiteljima želimo zazvati Duha Božjega da se nastani u svakoj obitelji naše župne zajednice. U psalmu 127 stoji: “Ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji.” Primajući svećenika za blagoslov svaka obitelj pokazuje da želi svoju sreću graditi s Gospodinom. Zato je najvažnije tom prigodom biti na okupu i zajednički moliti, prisvjestiti vlastiti kršćanski identitet, pripadnost Katoličkoj Crkvi, te i na taj način posvjedočiti svoju vjeru. Pokazati da zaista želimo svoj život graditi s Bogom, u njega se uzdajući izgrađivati svoju kuću, tj. obitelj. To je pravi razlog svećenikova posjeta, da se barem jedanput godišnje očituje obitelj kao Crkva u malom koja se moli, slavi i zahvaljuje Bogu za sva primljena dobročinstva.

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI U ŽUPI SVETOG KRIŽA

* ponedjeljak, 2. siječnja – Podvrh II – VII i Drenovac (2 svećenik)
* utorak, 3. siječnja – Žegar I i II (2 svećenik)
* srijeda, 4. siječnja – Žegar III – X (2 svećenika)
* četvrtak, 5. siječnja – Proce (2 svećenika)
* petak, 6. siječnja – Bogojavljanje, poslijpodne: Jakovčić, Bukovica, Dražice (2 svećenika)
* subota, 7. siječnja, Škrile I - II i Radnički put ( 2 svećenika)

----U nedjelju, 8 siječnja objavit ćemo preostali dio blagoslova obitelji koji će ići otprilike ovim redom: Lomošćanska, Kut, Sv. Rok, Pešćenica, Bolnička i Sv. Jakov, Šetalište Krlenac, Bukovnička, Prapuće, Zagrad i sam centar grada.

----Kako možete primjetiti nismo precizno navodili ulicu po ulicu jer se još malo moramo snaći. Vjerujemo da ćete imati razumijevanja jer će nam nakon 8. siječnja pomagati i susjedni svećenici pa ćemo s njima u dogovoru napraviti daljnji raspored.

Blagoslov s «NE»
----Molio sam Gospodina da mi oduzme oholost. Gospodin reče: “Ne. Nije na meni da ti je oduzmem, već na tebi da odustaneš od nje.”
----Molio sam Gospodina da iscijeli moje hendikepirano dijete. Gospodin reče: “Ne. Njegov duh je zdrav, tijelo je samo prolazno.”
----Molio sam Gospodina da mi podari strpljenje. Gospodin reče: “Ne. Strpljenje proizlazi iz iskušenja; to nije dar, to je zasluga.”
----Molio sam Gospodina da mi podari sreću. Gospodin reče: “Ne. Ja ti dajem blagoslov. Sreća ovisi o tebi.”
----Molio sam Gospodina da me poštedi boli. Gospodin reče: “Ne. Patnja te odvlači od briga svijeta i dovodi te bliže k meni.”
----Molio sam Gospodina da mi duh učini večim. Gospodin reče: “Ne. Rasti moraš sam, ali ja ću te obrezivati tako da budeš plodan.”
----Molio sam sve u čemu bih mogao uživati u životu. Gospodin reče: “Ne. Ja ću ti dati život tako da možeš uživati u svemu.”
----Molio sam Gospodina da mi pomogne VOLJETI druge, onoliko koliko On voli mene.
Gospodin reče…: “Ahhh, napokon si shvatio!” – Nepoznati autor


ZAJEDNICA SLAVI DAN GOSPODNJI (2)

----Središte nedjeljnog kršćanskog sastanka jest slavljenje Gospodinove večere – Euharistija. Gotovo svi rani opisi nedjeljnog sastanka na poseban način ističu da je to dan kada zajednica slavi Euharistiju. Upravo po njoj ona na najdublji i najneposredniji način proživljava svoju povezanost s Kristom uskrsnulim. Iako se Euharistija slavi svaki dan, nedjelja je za nju privilegirani dan, jer Euharistija uprisutnjuje vazmeni misterij, ponazočuje Kristovu muku, smrt i njegovu pobjedu. U Euharistiji joj dolazi Gospodin uskrsnuli, tu je prisutno njegovo Tijelo i Krv za život svijeta.

----Od samog početka nedjelja jest i dan kršćanske ljubavi. O tome nam svjedoči tekst apostola Pavla Korinćanima. Uz svoj veliki apostolski rad Pavao vrši i sabirnu akciju da pomogne jeruzalemskoj Crkvi koje je te godine bila pogođena velikom neimaštinom zbog suše. Pavao apelira na sestrinske Crkve: «Glede sabiranja za svete, i vi činite kako odredih crkvama galicijskim. Svakoga prvog dana u tjednu neka svaki od vas kod sebe na stranu stavlja i skuplja što uzmogne, da se ne sabire istom kada dođem. A kada dođem, poslat ću s preporučnicom one koje odaberete da odnesu vašu ljubav u Jeruzalem.» (1 Kor 16, 1 – 3).

----Što za kršćane znači nedjelja? To je dan sabiranja i sastanka zajednice. Isusovi učenici toga dana žele biti zajedno. Žele, sabrani oko uskrslog Krista slaviti njegovu pobjedu i novu budućnost koja je njegovim uskrsnućem započela. Zato pjevaju pjesme radosnice njemu Pobjedniku nad smrću i grijehom. Sabiranje i sastanak zajednice u nedjelju zasvjedočen je apostolski spisima. Dosta je pogledati Ivanov izvještaj ( 20, 19–29). On ne samo da želi naglasiti, kako Uskrsli dolazi kad se zajednica sabere, već tu vidimo i 'ritam' tih sastanaka, a oni se događaju nedjeljom, koja za kršćane postaje privilegirani dan tjedna. Tu je i Lukin izvještaj iz Djela apostolskih (20, 7 – 12), koji opisuje kako zajednica u Troadi 58. god. slavi «prvi dan sedmice». Taj dan za sve Isusove učenike postaje dan prepoznavanja, dan kada oni koji se smatraju njegovi žele biti zajedno, a znaju da će i on, njihov Gospodin doći na taj sastanak. To je i dan kršćanskog posvješćivanja i osvješćivanja, kako kršćani usred ovog starog svijeta ne bi zaboravili da je novo vrijeme već započelo.

----Nedjelja je dan, kada zajednica na poseban način proživljava da čeka Gospodina, njegov dolazak na kraju vremena. Tako je to od prvih kršćanskih vremena. Zajednica čeka Gospodinov dolazak i zaziva ga da dođe. U poslanici Korinćanima (1 Kor 16, 22) Pavao nam je zapisao izvorno kako je zajednica zazivala Gospodina da dođe: «Maranatha» – Dođi Gospodine! Gospodinov dolazak jest ujedno i dovršenje otkupljenja, zemaljskog puta Crkve (Gospodin će je na kraju toga puta uzeti k sebi kao Zaručnicu, usp. Otk 22, 17), i ono što je Isusovim uskrsnućem započelo dovršit će se o njegovom drugom dolasku. O tom čekanju Gospodina svjedoči nam i Otkrivenje Ivana apostola, koje završava tom željom, tim čekanjem i zazivanjem Gospodina da dođe: «Dođi, Gospodine Isuse!» (22 – 20). Sve to čekanje, nadu, zazivanje što skorijeg dolaska, zajednica zgusnuto proživljava upravo na dan Gospodinov – u nedjelju.

KALENDAR ZA MJESEC SIJEČANJ 2006.


1. NEDJELJA - Blagdan BD Marije Bogorodice - Nova godina
2. ponedjeljak - Posjet svećenika obiteljima
3. utorak - Posjet svećenika obiteljima
4. srijeda - Klanjanje nakon mise - molitva za obitelji - Posjet svećenika obiteljima
5. četvrtak - Posjet svećenika obiteljima
6. petak - Bogojavljanje – Tri kralja – sv. mise u 9, 10.30 i u 18 sati
7. subota - Posjet svećenika obiteljima
8. NEDJELJA - Krštenje Gospodinovo – završetak Božićnog vremena
9. ponedjeljak - Posjet svećenika obiteljima
10. utorak - Posjet svećenika obiteljima
11. srijeda - Klanjanje nakon mise - Posjet svećenika obiteljima
12. četvrtak - Posjet svećenika obiteljima
13. petak - Posjet svećenika obiteljima
14. subota - Posjet svećenika obiteljima
15. NEDJELJA - II. kroz godinu
16. ponedjeljak - Posjet svećenika obiteljima
17. utorak - Sv. Antun, opat - Posjet svećenika obiteljima
18. srijeda - Klanjanje nakon večernje mise - Posjet svećenika obiteljima
19. četvrtak - Posjet svećenika obiteljima
20. petak - Posjet svećenika obiteljima
21. subota - Sv. Agneza – Janja - Posjet svećenika obiteljima
22. NEDJELJA - III. kroz godinu
23. ponedjeljak - NASTAVAK TEČAJA VJERE u 19 h
24. utorak
25. srijeda - Obraćenje sv. Pavla - Klanjanje nakon mise
26. četvrtak
27. petak
28. subota - Sv. Toma Akvinski, POČIMAJU SUSRETI SUBOTOM ZA KRIZMANIKE
29. NEDJELJA - IV. kroz godinu
30. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
31. utorak - Sv. Ivan Bosco

SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18 sati
ČETVRTKOM: župni ured je otvoren samo poslijepodne od 17 – 18 sati
SUBOTOM SUSRETI: od 28. I. *u 10h Ministranti *u 11 i 12h Krizmanici
  *u 15h Mali zbor *u 20 h Križari