citati iz biblije
Učit ću te, put ti kazat' kojim ti je ići, savjetovat ću te, oko će moje bdjeti nad tobom.

(Psalam 32:8)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA OŽUJAK 2006.

GODINA III - BROJ 3 (17)

KORIZMA ILI IZVRAĆANJE KAPUTA I PUTA DO KUĆE

----Zadnjim danom prevrtljive veljače otpočela je korizma. Čista srijeda, ljubičasta liturgijska boja, posno jelo i pepeljenje znakovi su ozbiljnog vremena obraćenja. Bez obzira na godišnji ritam ponavljanja proniknemo li ikad u dubinu značenja tih znakova?

---- Jedne subote držao sam djeci vjeronauk na temu obraćenja. Govorio sam kako to zapravo znači okrenuti se od svojih prijašnjih putova, krenuti “novim putem”. Neki dječak zgodno je dobacio: “Zar moram nakon vjeronauka kući doći hodajući drugim ulicama?” Trudio sam se izreći što je to novo u korizmi i kako moramo postati bolji, drugačiji, bliži Bogu i ljudima s kojima živimo. Jednostavno promijeniti se. Nisam baš primijetio da je bilo jako uvjerljivo. Djeca su tražila neki vidljivi znak obraćenja i promjene. Rekao sam da moramo postati novi ljudi, promijeniti se, obratiti! Biti drugačiji nego do sada to je cilj korizmene priprave. Skinuo sam jaknu, izvrnuo je naopako i opet obukao. Djeci se to jako svidjelo. Svi su odmah stali svoje jakne i kaputiće skidati i izvraćati naopako, a potom oblačiti. Veselju nije bilo kraja. Oduševili su se tom nenadanom novošću. Činilo mi se da su shvatili što znači biti drugačiji nego prije.

----Sigurno da “izvrnuti kaput” nije bit korizme, pa ipak sam puno naučio od te dječje radosti izvraćanja kaputa i novog puta do kuće. Veselili su se što su postali drugačiji, izgledali posve nenadano. Ako prihvatimo korizmeno obraćenje srcem djeteta koje se novim putem vraća kući Očevoj, mimo do sada utabanih staza kolotečine, ako budemo spremni učiniti više nego smo do sada činili za drugog, za Boga, za sebe, vjerujem da neće izostati oduševljenja i radosti kad se prepoznamo kao novi i drugačiji. Valjda u obraćenju ipak nešto treba izvrnuti naopako? Možda naša do sadašnja 'stranputašenja' (od stranputica) i naše zakrabuljenosti iza maske sebičnosti. Sigurno nam neće uzmanjkati vedrine, zadovoljstva i radosti kad se susretnemo sa svjetlom Uskrsnog jutra.

----Ne znam kako ste vi odlučili ispuniti, obaviti, ispoštovati, izdržati ili odraditi korizmu. Meni dođe da ipak, bar koji dan, obučem kaput naopako da me sjeti što ono drugo treba okrenuti na pravu stranu!

SV. MISE NA ČISTU SRIJEDU - PEPELNICU
1. ožujka 2006. u župnoj crkvi SV. KRIŽA u 9 i u 18 sati

 

SVETO VRIJEME – KORIZMA

----Sad je vrijeme milosti, sada su dani spasenja! Blagdanom Pepelnice 1. ožujka, uz post i nemrs, Crkva ulazi u posebno vrijeme kojim se priprema za proslavu Uskrsa. Vjernicima se, u obredima toga dana, pepelom posipa glava govoreći: «Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti!». To je jedini put kada se bogoslužje ne obraća vjernicima sa riječju braćo ili njihovim vlastitim imenima, nego naprosto s «čovječe»! Želi se istaknuti da smo stvoreni iz gliba zemaljskog upravo zahvaljujući Božjoj dobroti. Uz to, bogoslužje nam želi posvijestiti da hodamo po zemlji opterećenoj bolima, kušnjama, znojem, trpljenjem, grijesima. Zato, nema ljepšeg i istodobno dramatičnijeg načina da se čovjeka pozove da zastane, preispita svoj život, smjer u životu i svoj smisao. No, to se ne može učiniti jednim potezom, već je potrebno određeno razdoblje pročišćavanja, molitve i dobrih djela, a Crkva nam to razdoblje nudi kroz četrdeset dana svetog vremena Korizme. Crkva tu preporučuje: «Počni dakle činiti pravu pokoru. Umnoži svoje molitve, čini određeni post i razmišljaj Muku Isusovu. Čuvaj se grijeha jer je radi grijeha Isus bio raspet. Slušaj pažljivo riječ Božju i dobro se pripravljaj na uskrsnu ispovijed i Pričest.» Nije na odmet ni ponovno pogledati film «Pasija» o posljednjim trenucima Isusova života. Na taj način pripravljamo se za događaje koji su se zbili u Jeruzalemu, a koje ćemo i ove godine proživjeti u obredima Velikoga tjedna.

----Korizma je nastala na temelju Isusove odluke da se na 40 dana povuče u pustinju, u osamu. Bilo je to prije njegova javnog nastupa, odmah nakon izvješća o njegovu krštenju. O tome izvješćuju sinoptička evanđelja (Mt 4,1-2; Mk 1,12-13; Lk 4,1-2). I nama je preporučeno u danima koji su pred nama «stati na loptu», osvrnuti se oko sebe, promisliti o svom životu i ponovno usmjeriti svoje putove u pravom smjeru. To je potrebno svakom čovjeku, i vjerniku i nevjerniku. U današnjem multikulturalnom društvu susrećemo se i sa vjernicima islamske vjeroispovijesti. Dosta se pisalo o načinu njihova posta u svetom mjesecu Ramazanu: post od izlaska do zalaska Sunca, usrdnija molitva, hodočašće na sveta mjesta, dobra djela… I doista, imamo i mi ponešto naučiti od štovatelja Boga s istoka. I mi smo pozvani da se odričemo čokolada i slastica, cigareta, alkohola - zbog tjelesnog zdravlja, ali i psovki, mržnje, prezira, ogovaranja – jer te stvari štete našem duhovnom zdravlju. A koliko smo tek pozvani činiti dobra djela, pružiti ruku potrebnomu, uputiti toplu riječ, obići stare i bolesne, zanemariti televiziju… Uz sve to podrazumijeva se i molitveni život, redoviti odlazak na svetu misu, pobožnost Križnog puta Petkom i Nedjeljom. Upravo se po tim stvarima ovo vrijeme naziva svetim vremenom, a mi se zovemo kršćanima.

----I ono što je najbitnije uvijek, a napose u vremenu Korizme: «Žrtve Ti se ne mile: kad bih dao paljenicu, Ti je ne bi primio. Žrtva Bogu duh je raskajan, srce raskajano, ponizno, Bože, nećeš prezreti.» (Ps 50,17 – 18). Pozvani smo okupiti se na Čistu Srijedu – Pepelnicu na obredu posipanja pepelom, i skinuti sa sebe maske koje smo nosili u vrijeme Fašnika. Vrijeme je da ovih 40 dana između svih 365 u godini posvetimo sebi i svojoj izgradnji. Nitko ne može reći da je potpuno izgrađen, da je savršen – jer još uvijek hoda po zemlji. Hoda prema Uskrsu!

Robert Stipetić

KORIZMENA OBNOVA U NAŠOJ ŽUPI

----Mjesec ožujak u cijelosti je obilježen vremenom korizme. To blagoslovljeno vrijeme obraćenja pokušat ćemo proslaviti intenzivnijim duhovnim životom. Kao i svake godine korizma je bitno obilježena pobožnošću križnoga puta koji ćemo moliti svakoga petka i nedjelje – pola sata prije večernje svete mise.

----Ono što na poseban način obilježava ovo milosno vrijeme priprave na proslavu muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista jest sveta ispovijed. Svake srijede, petka i nedjeljom pola sata prije misa biti će prilika za ispovijed kroz cijelu korizmu.

----Na prvu korizmenu nedjelju sv. mise u 10.30 i u 18 sati predvodit će o. Stanko Dodig, kapucin, župnik župe Gospe Lurdske u Rijeci. On će nam približiti lik sluge Božjega fra Ante Tomičića, kapucina, rodom iz naše Gospićko-senjske biskupije, a za kojega je otpočela kauza za proglašenje svetim.

----Druge korizmene nedjelje u goste nam dolazi slunjski župnik i dekan, koji će predvoditi večernju svetu misu u 18 sati, te nakon nje predstaviti ukratko svoju knjigu: «Zakopani dnevnik».

----Treće korizmene nedjelje misu u 18 sati predvodit će biskupov tajnik fra Draženko Tomić, a nakon mise predstavit će nam svoju knjigu: “Kroz religiju do vjere – 199 odgovora na temeljna pitanja kršćanstva”.

----Četvrte korizmene nedjelje poslijepodne organizira se hodočašće Ogulinskog dekanata u gospićku katedralu. To je nova inicijativa u našoj biskupiji po uzoru na ostale biskupije koje u korizmi hodočaste u svoju katedralu. Svake nedjelje u korizmi hodočasti po jedan dekanat. Prilika je to da jače zaživi zajedništvo vjernika naše Gospićko-senjske biskupije. Iz naše župe krenulo bi se u 13.30 sati, a prva postaja hodočašća bila bi u Otočcu gdje bi se okupile sve župe našeg dekanata. U župnoj crkvi u Otočcu, domačin je generalni vikar mons. Tomislav Šporčić. Ondje bi u 14.30 sati bilo pokorničko bogoslužje, mogućnost svete ispovijedi i pobožnost križnoga puta. U 15.45 krenulo bi se prema Gospiću, gdje bi se u katedrali služila sveta misa u 17 sati, koju će predvoditi biskup mons. Mile Bogović. Nakon svete mise u obližnjem muzeju Like razgledali bismo izložbu o Senjskom dekanatu, te nakon male zakuske krenuli natrag put Ogulina. O svim detaljima bit će više riječi u župnim oglasima.

Blagdan sv. Josipa i DPD «Sv. Josip» Prapuće-Zagrad

----Središnja je svetkovina u ožujku blagdan Sv. Josipa, Djevičina zaručnika, Isusova poočima i zaštitnika svete Crkve. "Jakov rodi Josipa, muža Marije, koja rodi Isusa koji se zove Krist" (Mt 1,16). U toj kratkoj rečenici, kojom sv. Matej završava rodoslovlje Isusova ljudskog podrijetla, sadržano je ono najvažnije što predaja kaže o Josipu iz Nazareta. On je bio "sin Davidov", anđeo ga tako i naziva, u njegovim žilama kolala je krv kralja Davida, iz čijeg je roda imao poteći i Mesija. On sam bit će tome Mesiji poslije Marije najbliži. Pred zakonom će biti njegov pravni iako ne i naravni otac.

----U Protokolu Hrvatskog sabora za 9. i 10. VI. 1687. nalazi se na latinskom jeziku ovaj tekst: "Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran."

----Naša Biskupska konferencija na svom proljetnom zasjedanju 1972. "...stala je na stanovište da je odluka Hrvatskog Sabora iz 1687. g., kojom se sv. Josip proglašava nebeskim zaštitnikom Hrvatskog Kraljevstva, i sada na snazi, jer Sabor nije imao u vidu apstraktno Hrv. Kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sve peripetije oko svoga suvereniteta. To je proglašenje na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića bilo pravovaljano sa svjetovne i crkvene strane, i kasnije nije nikada osporeno." Sveti Josip je zaštitnik bolesnika i umirućih te uzor obiteljskog života.

----Ovo je ponukalo davne 1926. godine stanovnike najstarijeg naselja Prapuća da osnuju Dobrotvorno podupirajuće društvo «Sv. Josipa» koje je ponovno počelo s radom 2005. godine nakon 60 godišnje šutnje. Tako će se po prvi puta na blagdan sv. Josipa ove godine svečano obilježiti svetac zaštitnik. Program svečane proslave Dobrotvornog podupirajućeg društva «Sv. Josip» Prapuće - Zagrad na kojeg su pozvani svi članovi Društva kao i svi vjerni štovatelji sv. Josipa bit će slijedeći:

--------- svečana sv. Misa u kapelici Krista Kralja kod franjevaca trećoredaca
----u nedjelju 19. ožujka u 11 sati
--------- procesija do Doma obrtnika pod barjakom Društva
--------- svečana sjednica u 12 sati u Domu obrtnika

Ana Stipetić

KALENDAR ZA MJESEC OŽUJAK 2006.


1. srijeda - ČISTA SRIJEDA – PEPELNICA - Klanjanje nakon mise - molitva za obitelji
- Susret Obiteljske zajednice u 19h
2. četvrtak - * u 11h sv. misa za HV i Policiju – biskup Juraj Jezerinac
3. petak - Pobožnost križnog puta u 17.30h
4. subota
5. NEDJELJA - I. KORIZMENA – fra. Stanko Dodig
- u 19.30 – humanitarni koncert grupe FIDES u kino dvorani

6. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
7. utorak
8. srijeda - Klanjanje nakon mise
9. četvrtak
10. petak - Pobožnost križnog puta u 17.30h
11. subota
12. NEDJELJA - II. KORIZMENA – mons. Mile Pecić predvoditelj mise u 18 h*u 16.30 sati susret za roditelje krizmanika
13. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
14. utorak
15. srijeda - Klanjanje nakon večernje mise
16. četvrtak
17. petak - Pobožnost križnog puta u 17.30h
18. subota
19. NEDJELJA - III. KORIZMENA – fra. Draženko Tomić predvoditelj mise u 18 h
20. ponedjeljak - SV. JOSIP --------TEČAJ VJERE u 19 h
21. utorak
22. srijeda - Klanjanje nakon večernje mise
23. četvrtak
24. petak - Pobožnost križnog puta u 17.30h
25. subota - Navještenje Gospodinovo - Blagovijest
26. NEDJELJA - IV. KORIZMENA – hodočašće u gospićku katedralu
27. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
28. utorak
29. srijeda - Klanjanje nakon večernje mise
30. četvrtak
31. petak - Pobožnost križnog puta u 17.30h

 

SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18 sati
PETKOM: susreti za srednjoškolce u 19 sati – priprema za Nacionalni susret u Puli
SUBOTOM SUSRETI: *u 10h Ministranti *u 11 h i 12 h Krizmanici
  *u 15h Mali zbor *u 20 h Križari