citati iz biblije
Neka te ne ostavljaju dobrota i vjernost, objesi ih sebi oko vrata, upiši ih na ploču srca svoga.

(Mudre izreke 3:3)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA LISTOPAD 2006.

GODINA III - BROJ 10 (24)

KAKAV SAM OČEV SIN – KĆI?


--- Vjerujem da je svatko od nas bio u takvoj prilici da ovisi o drugome, da mu je pomoć drugoga bila neophodna. Toliko puta se dogodi da sami ne možemo riješiti neku stvar i nužno smo upućeni na drugoga. Tada molimo za pomoć. Možda već u zadnji čas i toliko nam je stalo da se nešto odmah učini jer inače sve propade.

--- U tom trenutku jako je važno naići na osobu s kojom možeš računati. Doživjeti pak da je pomoć bila pružena odmah i s puno volje, s puno srca rješava cijelu stvar. Osjećamo se spašenima. Znade se čuti od ljudi u takvim trenucima: To mu neću nikada zaboraviti. Pomogao mi je kad mi je bilo najpotrebnije.

--- Ali znade se dogoditi i suprotno, kad nekoga molimo za pomoć, dotični uz velike riječi oduševljenja obeća i potom ne učini. Tada smo izigrani, prevareni. Gubimo povjerenje i nastojimo izbjeći onoga tko nam je lažno obećao pomoć i nije ispunio obećanje.

---Isus o tome govori u evanđelju: Dva sina. Prvi odbija Očevu naredbu ali na koncu je ipak izvrši. Drugi obećava puno i ne učini ništa. Svi se slažu, onaj prvi sin ipak je ispunio Očevu želju i zaslužio nagradu.

---U tom kontekstu tražimo sada svoje mjesto. Koja slika sina odgovara nama? Da li prvog sina koji se nećkao pa ipak izvršio očevu volju ili drugog sina koji oduševljeno prihvaća očevu volju ali je ne izvrši ?

---Ako se zagledamo bolje u svoj život brzo ćemo uočiti da u sebi nalazimo pomalo obadva sina. Katkada, osjećajući što bi bila volja nebeskog Oca u našem životu, poletno prihvaćamo ali na kraju taj polet splasne i mi ne izvršimo ono što bi bilo dostojno vjernika. Drugi puta, iako nam je teško nešto izvršiti ipak na koncu pristanemo i postupimo dostojno Kristovih sljedbenika. Tako u nama svakog dana zapravo traje ta borba između sina koji vrši volju Očevu i sina koji se želi izvući, ne činiti onako kako bi trebalo.

---Svaki dan pred nas iznova donosi muku odluke i opredjeljenja. Svaki dan nalazimo se pred izborom. Nemoguće je odjednom pristati i ne kolebati se više jer smo nesavršeni, satkani od neprestanog previranja. Novi dan nosi nam nove situacije u kojima moramo iznova potvrditi svoj izbor za Boga, svoj pristanak na obraćenje. Valja toliko puta krenuti ispočetka s odlukom: neću više tako, odsad ću potpunije slijediti putove Gospodnje.

---Zastanimo na čas. Odgovorimo u svojoj nutrini koji od dva sina u meni prevladava? Jesam li spreman na volju Očevu reći ‘DA’? Obratiti se svakog dana iznova i odazvati se putovima Gospodnjim ili mojem oklijevanju, odgađanju nema kraja?

VEČERNJE SVETE MISE U LISTOPADU U 18 SATI
Osma godišnjica proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca
UTORAK, 3. LISTOPADA – SV. MISA - U 18 SATI– U KAPELICI U PROCAMA

 

LISTOPAD - MJESEC KRUNICE

---U listopadu posebno se, molitvom krunice, obraćamo Blaženoj Djevici Mariji. Ona je siguran put njezinom Sinu. Kolike uslišane molitve, kolika svetište i kapele zavjetnih darova što su ih podigle pobožne ruke nebeskoj Majci u zahvalu. Ne propustimo listopadskih pobožnosti, ne prođimo olako pokraj izvora snage i utjehe kakvu samo Majka može dati.

---"Krunicu su dnevno rado molili i veliki učenjaci. Među takove pripada sigurno i veliki fizičar Ampere. Poznata je stvar, kako je onaj veliki francuski karitativni radnik Ozanam u mladosti dospio u tešku krizu radi svoje vjere. Bila je pogibelj, da izgubi svaku vjeru. Tada ga sreća nanese u jednu crkvu blizu Pariza i opazi klečati jednog časnog starca, koji je svim žarom molio Krunicu, što ju je držao u rukama. Kad je bolje pogledao, opazi, da to nije nitko drugi nego veliki učenjak Ampere. Sve su se sumnje o vjeri isti mah razbile kod Ozanama. Sam je kasnije pričao, da mu je više utvrdila vjeru Krunica Ampere-ova, nego sve knjige i propovijedi (...). Krunica će pomoći, da se djeca sačuvaju u strahu Božjemu i pokornosti roditeljima. Ona će pomoći, da vlada mir u vašim obiteljima. Ona će pomoći, da se lako nose križevi i nevolje, koje su nerazdruživo spojene s ljudskim životom na zemlji. Ona će pomoći, da mladići i djevojke ostanu čisti i nepokvareni prije stupanja u svetu ženidbu. Ona će pomoći, da se odvrate tolike nesreće od vaših obitelji, od vašeg gospodarstva. Ona će pomoći da starci i starice smireno čekaju na odlazak s ovoga svijeta, uvjereni u zagovor i pomoć nebeske Majke Marije. Ona će pomoći u svim nevoljama i duše i tijela svima onima, koji ju rado i pobožno mole svaki dan. Zato je, vidite, i udesila dobrota Božja, da krunica bude tako praktični molitvenik, kakvoga nema nigdje više na svijetu. Lako ju stisnete u šaku ili držite u džepu. Jeftina je za nabaviti. Dugo može potrajati, više nego ikakova druga molitvena knjiga. Ne treba za nju očala, kao za knjigu. Ne treba čak znati čitati. Mogu je i slijepci moliti. Ona je najljepši ukras u rukama čovjeka kršćanina u času smrti. Može ju ponijeti sa sobom i u grob. A kao što smo malo prije rekli, lijek je za sve jade i nevolje, pomoć za sve potrebe čovjeka kršćanina na tome svijetu." (Propovijed bl. Alojzija Stepincana na blagdan Gospine Krunice, u Krašiću 1959.)

MOLITVA KRUNICE U NAŠOJ ŽUPI SVETOG KRIŽA

---Vrlo lijepa tradicija molitve krunice sačuvala se u našoj župi. Svakoga dana, kroz čitavu godinu, moli se krunica pola sata prije večernje svete mise. Tako je to u većini župa po čitavoj Hrvatskoj. U našoj župi postoji i nešto više. Po mjesnim odborima, kapelama i filijalnim crkvama okuplja se na molitvu krunice u svibnju i listopadu. Vjerujemo da će tako biti i ovoga listopada. Dodatno želimo potaknuti svih koji imaju toliko vremena da se nađu, barem poneku večer u listopadu, na zajedničku molitvu krunice. U svim zajednicama koje mole krunicu htjeli bismo ovoga mjeseca doći barem jedanput i zajedno slaviti svetu misu.

---* Krećemo od crkve Sv. Roka, u nedjelju 1. listopada u 17 sati – molitva krunice, a potom sveta misa.

---* Utorak, 3. listopada osma je godišnjica proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim, pa ćemo te večeri svetu misu imati u kapeli u Procama, u 18 sati. Te večeri nema mise u župnoj crkvi.

---* Subota, 7. listopada u 17 sati molitva krunice i sv. misa u Domu u Turkovićima.
---* Nedjelja, 15. listopada u 17 sati molitva krunice i sv. misa u crkvi Sv. Petra.
---* Nedjelja, 29. listopada u 17 sati molitva krunice i sv. misa u crkvi Sv. Jakova.

---Predlažemo svim moliteljima da uz svoje nakane ovaj mjesec posebno mole za nova duhovna zvanja, svećenička i redovnička, te na još dvije nakane: za mir u svijetu i življenu vjeru u obiteljima naše župe i domovine. Molitvu za nova duhovna zvanja stavljamo na prvo mjesto jer je ova pastoralna godina u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji i cijeloj Riječkoj metropoliji proglašena Godinom zvanja.

TEČAJ VJERE ZA ODRASLE

---Po treći puta u našoj župi organiziramo tzv. “Tečaj vjere” za odrasle. Pozivamo sve koji su iz bilo kojeg razloga do sada ostali prikraćeni za neki od sakramenata: krštenja, pričesti, krizme ili vjenčanja, a žele živjeti puninu sakramentalnog kršćanskog života i bolje upoznati vjeru, te se približiti Bogu, da se uključe u ovaj tečaj. Tečaj traje do Uskrsa 2007. godine s većom pauzom za Božić. Održava se svakog ponedjeljka, u 19 sati, u župnoj dvorani. Susreti počimlju u ponedjeljak 23. listopada. Nije potrebna nikakva posebna prijava, dovoljno je doći na prvi susret kada ćete biti o svemu informirani. Ističemo da su to susreti za odrasle na kojima dublje upoznajemo svoju vjeru kroz četiri cjeline: tumačenje vjerovanja, Sv. Pismo, molitva – bogoslužje i sakramenti. Nakon ovog uvođenja u vjeru i upoznavanja Isusa Krista, polaznici u vazmenom bdjenju za Uskrs primaju sve sakramente inicijacije.

 

---TRAGANJE («LOV») ZA KRIZMANICIMA – KOJI SU VEĆ KRIZMANI


---Svake godine u našoj župi sakrament svete krizme primi oko stotinjak krizmanika. Lijepo je vidjeti ih svake nedjelje na misi u godini kad se spremaju za taj sakrament. No kad ga prime kao da su «odradili» svoje i više nemaju obveze prema svojoj duši, Bogu i župnoj zajednici. Svi znamo da nije tako, a ipak samo nekolicina nastavlja kršćanski živjeti. Što je s ostalima? Čitajući ove retke mnogi će reći: «Pa to svi znamo i…!»

---U mjesecu listopadu pokušat ćemo ih potražiti u srednjim školama na satovima vjeronauka i potaknuti na nove susrete. Neki već rekoše: «To je nemoguća misija!» Nadam se da ipak nije tako. Teško je povjerovati da u njima više ne puše vjetar Duha Božjega, da se onaj plam njegovih darova tako brzo ugasio. Možda nedostaje poticaja, primjera i malo želje biti drugačiji od svih koji više ne idu u Crkvu. Pomozimo im!

---Sve koji su se krizmali unatrag četiri godine i sada pohađaju srednju školu u Ogulinu pozivamo na izvanredni susret, neka vrsta otvorene tribine koja će biti u utorak, 17. listopada u 19 sati u župnoj dvorani. Susret nosi naslov: MLADOSTI U ŠTO SI ZAGLEDANA? Kao malu pripremu donosimo dio teksta iz jednog starijeg broja Osvita:

---I danas postoji fenomen fatamorgane. Kad ti se nešto pričini, slika koja to zapravo nije, cilj koji to zapravo nije, jer nikuda ne vodi – ma kako slika bila zamamna. Na svakom koraku nudi se poneka fatamorgana. Već smo svi umorni od raskrinkavanja tih lažnih slika, lažnih oaza čiji su izvori davno presušili ili ih nikada ondje nije ni bilo, a tvornice takvih lažnih slika stalno povećavaju proizvodnju.

---Mladost koja nikamo nije zagledana – nije mladost. Mladost kojoj nedostaje pogleda u daljinu, koja se boji prepreka, koja ne teži za dalekim i visokim ciljevima – već je ostarila. Mladost koja se miri s horizontom kojeg je ugledala i ne teži vidjeti dalje, šire, višlje – ostala je usidrena u luci, nije isplovila.

---Pisac Đžubran napisa u knjizi Prorok: «Ali vas koji idete s licem prema Suncu – kakve slike nacrtane na zemlji mogu zadržati?!» Mladosti, prepoznaj u što si zagledana. Ne dopusti da ti crta obzorja stoji na pedalj ispred nosa. Čekaju te neoplovljene daljine. Digni sidro! Zaveslaj na pučinu!!! Prepoznaj Kapetana i traži ga da ti podari dobar kurs, dobre vjetrove i ne odustaj nikada!

KALENDAR ZA MJESEC LISTOPAD 2006.

1. NEDJELJA - XXVI. NEDJELJA KROZ GODINU – sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18satiu 17 sati krunica i sv. misa u Sv. Roku
2. ponedjeljak - Anđeli čuvari
3. utorak - u 18 sati misa kod kapelice Bl. A. Stepinca u Procama
4. srijeda - Sv. Franjo Asiški - Klanjanje nakon mise, molitva za obitelj i Susret Obiteljske zajednice u 19h
5. četvrtak
6. petak
7. subota - Bl. Dj. Marija od krunice – Susret supružnika u Otočcuu 17 sati krunica i sv. misa u Domu u Turkovićima
8. NEDJELJA - XXVII. NEDJELJA KROZ GODINU - Sv. Šimun - Dan nezavisnosti
9. ponedjeljak
10. utorak
11. srijeda - Klanjanje nakon mise
12. četvrtak
13. petak
14. subota - IV. Obiteljska škola u Omišlju na Krku
15. NEDJELJA - XXVIII. NEDJELJA KROZ GODINU - u 17 sati krunica i sv. misa u Sv. Petru
16. ponedjeljak
17. utorak - TRIBINA ZA «STARE» KRIZMANIKE U 19 SATI
18. srijeda - Sv. Luka - Klanjanje nakon večernje mise
19. četvrtak
20. petak
21. subota - XX. Sabor mladeži Gospićko-senjske biskupije u Lovranu
22. NEDJELJA - XXIX. NEDJELJA KROZ GODINU - MISIJSKA NEDJELJA
23. ponedjeljak - Početak TEČAJA VJERE za odrasle u 19h
24. utorak
25. srijeda - Klanjanje nakon mise
26. četvrtak
27. petak
28. subota - Sv. Šimun i Juda Tadej, apostoli
29. NEDJELJA - XXX. NEDJELJA KROZ GODINU – u 17 sati krunica i sv. misa u Sv. Jakovu
30. ponedjeljak - TEČAJA VJERE za odrasle u 19h
31. utorak

SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
ČETVRTKOM: župni ured je otvoren samo poslijepodne od 17 - 18 sati.
SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 11 i 12h Krizmanici
*u 15h Mali zbor
*u 20 h Križari