citati iz biblije
Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca!

(Psalam 37:5)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA VELJAČU 2007.

GODINA IV - BROJ 2 (28)

RADOST JE TU OKO NAS


---Radujte se i kličite - velika je plaća vaša na nebesima!”, reći će Isus. Tko to od nas ne bi ove riječi rado primijenio na sebe. Poželio da ih je Isus upravo njemu uputio. Konačni cilj i smisao našeg života jest ostvarena SREĆA. I što je sve čovjek kadar učiniti samo da bi se domogao sreće?! Tolike igre na sreću, tolike zamamne ponude i reklame koje nude ispunjenje svih želja. Nije teško čovjeku polakomiti se za svim tim.

--- Međutim, zanimljivo je da svi govore kako je sreća negdje drugdje, a malo je onih koji ju traže u sebi samima, u svojoj sredini, u svakodnevnom ispunjenju svojih obaveza i dužnosti, među ljudima s kojima svakodnevno žive. Čini se da je radost upravo tu oko nas, ali mi je često ne znamo prepoznati.

--- Čudan je ljudski život, ispunjen tolikim suprotnostima, kontradikcijama, paradoksima, nevjerojatnim stvarima. Puno puta žudeći za onim što nam je daleko, zaboravimo uočiti i radovati se onome što je oko nas.

--- Davno sam čuo jednu anegdotu. Nakon naporna posla neki starac odmarao se ispred svoje kuće sjedeći na stolcu. Grupa mladića žurno je prolazila tom ulicom i zapazila smirenog starca kako otpuhuje dim iz svoje lule. Izgled zadovoljstva na njegovu licu i čitava pojava krepkog djeda jako ih se dojmila. Odlučili su pitati ga u čemu je tajna njegove sreće koja mu zari s lica. Starina je odgovorio, da je zadovoljan obavljenim poslom. Sada se odmara, a nakon predaha prionut će preostalom radu. Reče im: “Uvijek sam se tako ponašao u životu, kad radim – radim, a kad se odmaram – odmaram. Posve se predajem sadašnjem trenutku, onome što toga časa činim.”

--- Jedan od mladića, pomalo nezadovoljan, odbrusi: “Pa i mi tako radimo!”
“A, ne!” – odgovori starac. «Ljudi su danas zaboravili živjeti ovdje i sada, predati se ovdje i sada poslu i trenutku koji toga časa žive. Misli su im uvijek negdje ispred ili iza njih. Pa i vi sada dok sa mnom razgovarate već ste duhom tamo kamo ste se uputili.» Mladići otiđoše zamišljeni. Je li starac imao pravo?!

--- Radost je tu oko nas, samo je valja prepoznati, dati joj vremena i mogućnosti da nas zahvati. Usprkos poteškoćama, naporima, neuspjesima, pa i različitim naočigled «bezizlazima» ostaje nam toliko stvari koje su nam darovane za radost. Svako novo svitanje, svaki novi susret, posao, briga… čine život, a onda i priliku za radost. Bit će ipak da je tajna u tome kako se mi postavimo i živimo li dosita svim bićem darovani trenutak.

> PRIKAZANJE GOSPODINOVO – SVIJEĆNICA, 2. veljače
svete mise u župnoj crkvi SV: KRIŽA u 9 i u 18 sati

 

ŽUPNA STATISTIKA

GODINA
UMRLI
KRŠTENI
VJENČANI
KRIZMANI
PRVOPRIČESNICI
2006.
70
77
39
101
93

--- Ovo su statistički podaci za našu župu u prošloj, 2006. godini. Najviše raduje što smo nakon više godina ubilježili više krštenja nego li sahrana. To svakako budi nadu i ohrabruje molitve da se naša župa okrene životu, a ne izumiranju. Ipak, pozitivni ishod ne možemo pripisati puno većem broju rođenih i krštenih, nego puno manjem broju preminulih u odnosu na prethodne godine.

--- Statistici za prošlu godinu dodajemo još jedan podatak: od 70 preminulih, samo je 31 pokojnik bio proviđen svetim sakramentima, tj. prije smrti svećenik je bio pozvan da bolesnika ispovijedi, pričesti i pomaže bolesničkim uljem, dok je čak 39 pokojnika preminulo bez svetih sakramenata. To jasno pokazuje da je još jako zanemaren sakrament bolesničkog pomazanja i popudbine – sv. pričesti. Potičemo sve vjernike da ne oklijevaju pozvati svećenika, da ne čekaju zadnji čas. Zar nije najviše što možemo učiniti za svoje u obitelji da s ovog svijeta odu pomireni s Bogom?!

OBNOVA I ULOŽENA SREDSTVA u 2006. godini

---- Dovršena je obnova crkve Sv. Roka
---- Na Sv. Jakovu završava se novi kor – koruš
---- Započeta je izrada dokumentacije za obnovu crkve Sv. Petra

--- Mnogima bi trebalo zahvaliti, sigurno neću spomenuti svih, pa molim da se ne naljute, ali bih svakako želio zahvaliti svima koji su ove radove pomagali svojim darom. Financijsku konstrukciju mogli smo zatvoriti zahvaljujući pomoći grada Ogulina i Gospićko-senjske biskupije, te Ministarstva kulture i Karlovačke županije. Zahvaljujem poduzeću Giter koje je izvodilo radove na Sv. Roku, ing. Srećku Bobanu koji je vršio nadzor, gosp. Stipi Bašiću koji je donirao ličenje Sv. Roka iznutra. Bilo je i drugih koji su nam pomagali, DPD Sv. Rok koje je pokrenulo izradu novih klupa za Sv. Rok koje bi uskoro trebale biti gotove. Gosp. Daliboru Jeliću koji je poklonio novi križni put za Sv. Rok. Stolarskom obrtu Ive Bertovića – Tadina koji je radio koruš u Sv. Jakovu.

--- Sveukupni izvedeni radovi do sada su isplaćeni u iznosu od: 229.150,28 kn.
--- Uz radove nabavili smo i novi razglas za zbor mladih, te uz pomoć roditelja krizmanika, svečane toge za krizmanike što je bila investicija u iznosu: 29.090,00 kn.

PRIKAZANJE GOSPODINOVO – SVIJEĆNICA – 2. veljače

---Na 40 dan po Božiću slavimo onaj događaj kada su Marija i Josip prikazali Isusa u jeruzalemskom hramu. Tako je propisivao Mojsijev zakon da se svako prvorođenče ima prikazati Bogu i u zahvalu za dar života prinijeti žrtvu u hramu. Tom zgodom u hramu se zatekao i starac Šimun koji se čitav život molio da mu Gospodin ne da umrijeti dok ne vidi Mesiju – Spasitelja koji ima izbaviti Izraelski narod. Vidjevši dijete Isusa shvatio je da je uslišan. Uzeo je Isusa u naručje i izrekao hvalospjev: "Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga." (Lk 2,25-35). Po riječima starca Šimuna prvi puta Isus je proglašen Svjetlom svijeta. Ove Svijećnice razmislimo što ili tko je istinsko svjetlo u našem životu? Možda možemo pomoći i drugima da ga pronađu?

Novo Župno pastoralno vijeće

---U nedjelju, 21. siječnja konstituirano je novo Župno pastoralno vijeće naše župe. Prema novom statutu (kojega možete vidjeti u posljednjem broju ZOV-a) ŽPV-u na čelu je, uz župnika i župnog vikara, Poslovni odbor u koji su jednoglasno izabrani: Tomica Bertović, Željko Zima i Sanja Drenšek (tajnica). U Župno ekonomsko vijeće jednoglasno su izabrani: Zdravko Paušić, Milan Poljak i Tomica Bertović. Formirano je i 7 različitih odbora: Za evangelizaciju i katehizaciju, za liturgiju, za obitelj, za mlade, za Caritas, za medije i odbor za gradnju i obnovu koji će usko surađivati s Župnim ekonomskim vijećem. Svečana zakletva svih članova bila je u nedjelju 28. siječnja 2007.


--DAN ŽIVOTA – NEDJELJA, 4. veljače

--- U nedjelju, 4. veljače, obilježava se u Crkvi Dan života. Na večernjoj svetoj misi biti će i članovi udruge Oda prijateljstvu. Tom prigodom milostinja i vaši darovi namijenjeni su za pomoć udruzi Oda prijateljstvu koja ima za cilj pomagati obiteljima koje imaju bolesnu djecu i potrebni su pomoći šire javnosti. Nakon mise u 19 sati biti će koncert ženske klape «MARETA» iz Bakra.

--DAN BOLESNIKA – GOSPA LURDSKA - NEDJELJA, 11. veljače

--- U nedjelju, 11. veljače, obilježava se na blagdan Gospe Lurdske Dan bolesnika. Večernju svetu misu u 18 sati predvodit će gvardijan franjevaca trećoredaca fra Petar Runje, koji već godinama u Ogulinu vodi brigu za bolesnike, bilo u bolnici, Domu za starije i nemoćne Srećko Badurina ili kod udomiteljskih obitelji. Ovdje donosimo izvadak ovogodišnje poruke pape Benedikta XVI.:

--- «Još jednom Crkva promatra sve koji trpe te obraća pozornost na neizlječive bolesnike, od kojih mnogi umiru zbog bolesti koje su već u krajnjoj fazi. Takvih bolesnika ima na svim kontinentima, no posebice u krajevima u kojima siromaštvo i druge poteškoće uzrokuju bijedu i veliku bol. Svjestan tih patnji, duhovno ću biti prisutan na Svjetskom danu bolesnika, sjedinjen s onima koji će se okupiti da bi raspravljali o zlu neizlječivih bolesti u našem svijetu i da bi ohrabrili napore kršćanskih zajednica u njihovu svjedočenju Gospodinove nježnosti i milosrđa.
--- Crkva želi podržati neizlječive bolesnike i one u krajnjem stadiju bolesti, pozivajući na ujednačenu socijalnu politiku koja će moći pridonijeti uklanjanju uzroka mnogih bolesti i osobitom ustrajnošću tražeći bolju zdravstvenu pomoć za sve koji umiru i koji ne mogu računati više na nikakvu vrstu medicinske kure. …Želim ohrabriti napore svih koji svakodnevno djeluju kako bi zajamčili neizlječivim bolesnicima, kao i onima koji se nalaze u završnoj fazi bolesti, te njihovim obiteljima, prikladnu i ljubavlju ispunjenu pomoć.

--- Crkva je, slijedeći primjer dobrog Samarijanca, uvijek pokazivala osobitu skrb za bolesne. Djelovanjem pojedinaca i crkvenih ustanova ona i dalje ostaje u blizini bolesnima i umirućima, nastojeći očuvati njihovo dostojanstvo u tim značajnim trenucima ljudskoga postojanja. …Sada se obraćam vama, draga braćo i drage sestre koji trpite zbog neizlječivih bolesti i koji se nalazite u krajnjem stadiju bolesti. Ohrabrujem vas da motrite patnje raspetoga Krista te se, združeni s njime, obratite Ocu uz puno uvjerenje da je čitav život, a ponaosob i vaš, u njegovim rukama. Znajte da će se vaše patnje, združene s Kristovima, pokazati plodnima u korist potreba Crkve i svijeta. Molim Gospodina da osnaži vašu vjeru u njegovu ljubav, osobito u ovim kušnjama kroz koje prolazite. Nadam se da ćete, gdje god bili, uvijek naći ohrabrenje i duhovnu snagu kojom će vaša vjera rasti i koja će vas voditi još bliže Ocu života. S vama sjedinjen mišlju i molitvom, od srca podjeljujem svoj apostolski blagoslov kao zalog Gospodnje snage i mira.» Benedikt XVI.

KALENDAR ZA MJESEC VELJAČU 2007.

1. četvrtak
2. petak - PRIKAZANJE GOSPODINOVO – SVIJEĆNICA, PRVI PETAK
3. subota - Sv. Blaž (Vlaho) – blagoslov grla
4. NEDJELJA - V. kroz godinu – Dan života
---------------U 19 h KONCERT ŽENSKE KLAPE «MARETA» IZ BAKRA

5. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
6. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
7. srijeda - Klanjanje nakon mise
-----------– Molitva zaobitelj – Obiteljska zajednica u 19 h
8. četvrtak
9. petak
10. subota - Bl. Alojzije Stepinac
11. NEDJELJA - VI. kroz godinu – GOSPA LURDSKA – DAN BOLESNIKA
--...............-- Svetu misu u 18 h predvodi gvardijan fra Petar Runje

12. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
13. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
14. srijeda - Sv. Valentin - Klanjanje nakon mise
15. četvrtak
16. petak
17. subota
18. NEDJELJA - VII. kroz godinu
19. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
20. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
21. srijeda - PEPELNICA – POČETAK KORIZME - Klanjanje nakon mise
22. četvrtak - Biblijska večer u 18.30 sati
23. petak
24. subota
25. NEDJELJA - I. KORIZMENA
26. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
27. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
28. srijeda - Klanjanje nakon mise


SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
ČETVRTKOM: župni ured je otvoren samo poslijepodne od 17 - 18 sati.
SUSRETI
SUBOTOM:
*u 10h Ministranti
*u 11 i 12h Krizmanici
*u 15h Mali zbor
*u 20 h Križari