citati iz biblije
Istinom me svojom vodi i pouči me, jer ti si Bog, moj Spasitelj: u tebe se pouzdajem svagda.

(Psalam 25:5)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA OŽUJAK 2007.

GODINA IV - BROJ 3 (29)

KORIZMA KAO POVRATAK OCU


--- Iz dana u dan neprestano smo zapljuskivani različitim informacijama, uglavnom onim lošima, crnim kronikama. Na njih se nadovezuju naše redovite brige i zahtjevnosti života. Uz njih konflikti koji se događaju i onda kad se najmanje nadamo. Stoga treba uvijek iznova tražiti životnu ravnotežu. Kad tome dodamo i osobne promašaje, zablude i lutanja kojih više puta nismo ni svjesni, život se doima obojen prilično tamnim bojama. Rado se čovjek skrije iza maske, pa makar i na tren bježeći od “krute realnosti”.

--- U svemu tome dade se nekako izdržati dok se ne dogodi osobni promašaj, pad. Teško je nositi krivicu na svojim leđima. Pritisak je pretežak ako se posljedice ne daju promjeniti, popraviti. Preostaju samo pitanja: Kako se to moglo dogoditi? Gdje sam to pogrješio? Ne malo puta o jednom lošem ili krivom životnom izboru ovisi konačni životni rezultat. Je li moguće prihvatiti činjenicu da sam živio uzalud? Čovjek, izgleda, ipak najteže oprašta samom sebi.

--- Dobro nam je poznata Isusova prispodoba o rasipnom sinu koji odlazi od Oca sa svojim dijelom imovine s nakanom da živi kako mu se hoće. Na neki način svi bismo u njemu mogli prepoznati sebe, barem u nekim trenutcima svoga života. Evanđelje piše da su više cjenili svinje nego njega. I tek tada: “Došavši k sebi, reče: 'Koliki najamnici oca moga imaju kruha napretek, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći svomu ocu i reči mu: 'Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom!” (Lk 15,17-18).

--- Kod Oca čekao ga je iznova obiteljski prsten. Vraćeno mu je sinovsko dostojanstvo. Jedino se roditeljima možemo vratiti i onda kad nas svi drugi odbace. Bit će da je ipak smisao korizmenog vremena: doći k sebi, prepustiti se Očevu milosrđu i iznova zaživjeti sinovstvo na koje smo pozvani. Samo nas ondje čeka istinsko izlječenje od svih krivnja, samo nam Otac može udahnuti novi početak oslobođen svih dugova prošlosti. Jedino se u Očevu kuću možemo vratiti i onda kad nas drugi ne smatraju dostojnima niti “rogača”. Zašto je onda povratak tako težak? Ili još nismo spremni promjeniti se?

> HODOČAŠĆE U GOSPIĆKU KATEDRALU,
18. ožujka na IV. Korizmenu nedjelju
polazak u 13.30 sati – povratak u 20 sati

Korizma je vrijeme prije Uskrsa. Potječe od riječi Četrdeset ili Četrdesetnica jer traje četrdeset dana. Korizma nas pripravlja na najveći kršćanski blagdan Uskrs. Korizma počinje Pepelnicom. Pepelnica nas podsjeća na prah i pepeo: “Čovječe sjeti se da si prah i pepeo i da ćeš se u prah vratiti!” Na jedan način počinje naše čišćenje, priprava da primimo Isusa u svoje čisto i neokaljano srce.

--- U vremenu korizme potičemo se na post, nemrs, odricanje i pokoru. Prisjećamo se Isusove muke i smrti. Prisjećamo se ljudi s kojima se Isus družio: bolesnima, gubavcima, slijepima, hromima, grješnima. Poziva nas na oprost i mir, ljubav i radost. Poziva nas na preispitivanje naših misli, riječi i djela. Potiče nas na promjenu i prihvaćanje.

--- Crkva, svake godine na obnovljeni način, poziva vjernike da se u vremenu od četrdeset dana, postom, pokorom, molitvom i djelima ljubavi, obnavljaju u vjeri i da se suživljavaju s Kristom koji je bio mučen, raspet i koji je slavno uskrsnuo kao pobjednik nad zlom i smrti.

--- Stoga odlučimo i postanimo bolji, činimo stvari od srca, oprostimo svom bratu, susjedu, prijatelju, sebi. Očistimo svoje tijelo i svoje srce da bi stvarnije shvatili tajnu Uskrsa, tajnu Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Potrudimo se da sve što smo pomislili, a nismo ostvarili, a čini dobro drugome, učinimo i ostvarimo. Nemojmo se ograničavati. Prepustimo se Božjim riječima da nas vode i onda će Isus uskrsnuti u našem srcu i postati ćemo bolji, čišći i radosniji.

--- Neka se odluke koje ćemo činiti ne tiču samo nas, ne zatvorimo se u sebe, nego širimo ljubav i budimo ozračje novoga proljeća, novoga života koje će zaživjeti samim Uskrsom!

Ivona Puškarić

KORIZMENA OBNOVA U NAŠOJ ŽUPI

--- Već smo ušli u blagoslovljeno vrijeme korizme, vrijeme obraćenja. Kao i svake godine korizma je bitno obilježena pobožnošću križnoga puta koji ćemo moliti svakoga petka i nedjelje – pola sata prije večernje svete mise. Razmatrajući Isusovu muku otkrivamo kolikom nas je Bog ljubavlju ljubio kad je bio spreman žrtvovati svoga Sina za nas. U tome stoji najveći motiv svakog obraćenja i uzdarja na Božju ljubav.

---Ono što na poseban način obilježava ovo milosno vrijeme priprave na proslavu muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista jest sveta ispovijed. Svake srijede, petka i nedjeljom pola sata prije misa biti će prilika za ispovijed kroz cijelu korizmu.

---Pokorničko bogoslužje i zajednička velika ispovijed, kada će više svećenika biti na raspolaganju biti će 23. (petak) i 24. (subota) ožujka.

---Na prvu korizmenu nedjelju sv. misu u 18 sati predvodio je vlč. Anton Šuljić, zamjenik ravnatelja Kršćanske sadašnjosti, najstarije kršćanske izdavačke kuće u nas.

---Druge korizmene nedjelje u goste nam dolazi povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije vlč. Anton Sente, koji će predvoditi večernju svetu misu u 18 sati.

---Treće korizmene nedjelje misu u 18 sati predvodit će o. dr. Željko Blagus, župnik Zagorja, koji je od prošle jeseni svećenik u našoj biskupiji i dekanatu.

---ČETVRTE KORIZMENE NEDJELJE poslijepodne organizira se hodočašće Ogulinskog dekanata u gospićku katedralu. Prošle godine po prvi puta hodočastili smo kao dekanat u Gospić. Nastavljamo s ovom lijepom tradicijom. Svake nedjelje u korizmi hodočasti po jedan dekanat. Želja nam je da jače zaživi zajedništvo vjernika naše Gospićko-senjske biskupije.

---Iz naše župe krenulo bi se u 13.30 sati, a prva postaja hodočašća bila bi u Perušiću gdje bi se okupile sve župe našeg dekanata. U župnoj crkvi u Perušiću, domačin je župnik vlč. Josip Mustać. Ondje bi u 15 sati bilo pokorničko bogoslužje, mogućnost svete ispovijedi i pobožnost križnoga puta.

---U 16.15 krenulo bi se prema Gospiću, gdje bi se u katedrali služila sveta misa u 17 sati, koju će predvoditi biskup mons. Mile Bogović. Nakon svete mise u novoj zgradi biskupije može se pogledati izložba o crkvama Otočkog dekanata. Nakon male pauze oko 20 sati krenuli bismo natrag put Ogulina.

---O svim detaljima bit će više riječi u župnim oglasima. Nadamo se i ove godine lijepom odazivu kao što je bilo lani. Cijena karte je 50 kuna, a svaki će hodočasnik dobiti knjižicu s molitvom križnog puta i prikazom župa Otočkog dekanata.

--- Akciju “Župljanin u nevolji” sproveli bismo u petom tjednu korizme. Već se lijepo uhodao običaj da u korizmi i došašću prikupimo hrane za potrebne u našoj župi koju onda članovi Župnog pastoralnog vijeća odnesu obiteljima za koje znamo da im je potrebno. Na taj način pokazujemo svoju kršćansku ljubav za potrebite, te i njima omogućimo da radosnije proslave blagdane.

--- Akcija «MISEREOR» predstavlja godišnji dar, obiteljski ili osobni, za potrebe centralnih ustanova naše Gospićko-senjske biskupije. Posljednjih godina veoma se mali broj odazove ovoj akciji u našoj župi iako podijelimo prilično veliki broj koverti s pismom našeg biskupa mons. Bogovića. Nije bitan iznos već dobra volja, a svaki skromni dar bit će veliki doprinos djelovanju biskupije. Stoga potičemo vjernike naše župe da se što veći broj obitelji odazove i na ovu akciju, te plodove svojih korizmenih odricanja djelom usmjerite prema nakanama koje su u pismu navedene. Koverte s pismom možete uzeti na stoliću tiska, pri izlasku iz crkve. Svoj dar možete i osobno predati prigodom hodočašća u gospićku katedralu.


--- Roditeljski sastanci za krizmanike i prvopričesnike. Već na III. korizmenu nedjelju, 11. ožujka, u 16.30 sati – u crkvi, imat ćemo susret roditelja krizmanika. Vrijeme krizme se bliži, stoga smatramo nužnim razmotriti zajedno neka važna pitanja. Koristim priliku da i roditelje i krizmanike potaknem da svojim dolaskom na sastanak, ali i na nedjeljne svete mise, pokažu da im je doista stalo do ovog sakramenta.

--- Susret roditelja prvopričesnika biti će na V. korizmenu nedjelju, 25. ožujka u 16.30 sati – u crkvi. Iste riječi poticaja vrijede i za roditelje prvopričesnika. Pozivam roditelje da postanu svjesni da najviše odgajaju djecu svojim primjerom, sve drugo brzo će izblijediti.

---Susreti za srednjoškolce održavaju se svaki utorak u 19 sati. Ovih dana počimaju pripreme za III. Biskupijski susret katoličke mladeži na Udbini, 28. travnja. Svi koji žele sudjelovati na ovom susretu neka svakako navrate utorkom u župnu dvoranu.

Bog te neće sačuvati od svake patnje, ali će ti svu patnju preobraziti u blagoslov! Ako ga tražiš i ljubiš, tvoj nebeski Otac će patnjama pročistiti tvoju dušu, osloboditi je i ojačati je i pobijedit ćeš svako zlo. Jer Bog je nerazoriva. ljubav. On te neće prepustiti tami, sačuvat će te od svakog očajanja. Položi svoj križ u Božje ruke! Bit će to blagoslov za tebe.

Herbert Madinger

 

KALENDAR ZA MJESEC OŽUJAK 2007.

1. četvrtak - Biblijska večer u 18.30 sati
2. petak - PRVI PETAK - Pobožnost križnog puta u 17.30h
3. subota
4. NEDJELJA - II. KORIZMENA
5. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
6. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
7. srijeda - Klanjanje nakon mise-– Molitva zaobitelj
8. četvrtak - Biblijska večer u 18.30 sati
9. petak - Pobožnost križnog puta u 17.30h
10. subota
11. NEDJELJA - III. KORIZMENA
--...............-- u 16.30 sati susret za roditelje ovogodišnjih krizmanika

12. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
13. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
14. srijeda - Klanjanje nakon mise
15. četvrtak - Biblijska večer u 18.30 sati
16. petak - Pobožnost križnog puta u 17.30h
17. subota
18. NEDJELJA - IV. KORIZMENAHODOČAŠĆE U PERUŠIĆ I GOSPIĆ
19. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
20. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
21. srijeda - Klanjanje nakon mise
22. četvrtak - Biblijska večer u 18.30 sati
23. petak - ISPOVIJED za odrasle 17h - Pobožnost križnog puta u 17.30h
24. subota - ISPOVIJED za djecu u 10h – mlađi; u 11h – stariji
--........-....- ISPOVIJED za odrasle 17h
25. NEDJELJA - V. KORIZMENA
--...............-- u 16.30 sati susret za roditelje ovogodišnjih prvopričesnika
26. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
27. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
28. srijeda - Klanjanje nakon mise
29. četvrtak
30. petak - Pobožnost križnog puta u 17.30h
31. subota

SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
ČETVRTKOM: župni ured je otvoren samo poslijepodne od 17 - 18 sati.
SUSRETI
SUBOTOM:
*u 10h Ministranti
*u 11 i 12h Krizmanici
*u 15h Mali zbor
*u 20 h Križari