citati iz biblije
Istinom me svojom vodi i pouči me, jer ti si Bog, moj Spasitelj: u tebe se pouzdajem svagda.

(Psalam 25:5)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA SRPANJ 2007.

GODINA IV - BROJ 7 (33)

POTREBA MOLITVE ZA DUHOVNA ZVANJA

    Završetkom školske godine završila je i pastoralna godina. Svaku pastoralnu godinu u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji započimamo 9. rujna slavljem na Udbini kod buduće Crkve hrvatskih mučenika, a zaključujemo ju slavljem Velike Gospe, 15. kolovoza. Od župe do župe bude i različitih drugih prigoda za sam početak ili kraj pastoralne godine. Protekla pastoralna godina bila je obilježena intenzivnijom molitvom za nova duhovna zvanja.

    Naša biskupija ovu školsku godinu zaključuje sa šest sjemeništaraca, tj. polaznika Nadbiskupske srednje škole u Zadru, i četiri bogoslova, studenta teologije. Imamo tek jednog mladomisnika vlč. Maria Vazgeča koji je završio Teologiju. Pred godinu dana zaređen je za đakona, a na Petrovo ove godine u Senju, zaređen je za svećenika. Mladu misu, tj. prvu svetu misu koju će svečano predvoditi kao novo-zaređeni svećenik imat će u našoj župi Sv. Križa u Ogulinu. Najljepši način za zaključiti pastoralnu godinu molitve za duhovna zvanja upravo je Mlada misa.

    Potrebu za većim brojem svećenika, redovnika i redovnica osjeća svaki iskreni vjernik. Ponajviše osjećaju tu potrebu svećenici u pastoralu jer se sve veći broj obveza raspoređuje na sve manji broj svećenika. K tome, iz godine u godinu prosjek starosne dobi svećenika sve je viši. Prosječna starosna dob svećenika u nekim dekanatima dosiže 60 godina, dok se u našem ogulinskom dekanatu penje preko 50 godina. Redovnika i časnih sestara iz godine u godinu sve je manje.

    Postavlja se pitanje: ima li danas među mladima duhovnog poziva i kako ga oni vide, doživljavaju? Analiza bi mogla biti vrlo opširna i sigurno ne bi zahvatila sve elemente današnjeg vremena, načina života i življene vjere. Među inim razlozima stoji svakako ovaj: koliko pojedina zajednica, župa ili obitelj potiču duhovno zvanje? Kad bi postojala obitelj, supružnici, koji ne žele imati djecu, koji ne prihvaćaju novi život, koji se za njega ne žele žrtvovati, svi bismo se složili da takva obitelj nema budućnost jer smrću roditelja nestaje i te obitelji. Župna zajednica koja ne rađa duhovna zvanja jednako bi se tako trebala zabrinuti za svoju budućnost.

    Mogu nam se ove riječi učiniti preteške. «Pa svećenika je uvijek bilo.» – «Ima ih iz našeg kraja dosta.» ili kako reče jedan vjernik: «Pogledaj koliko ih ima kad je neka fešta!» Ipak potreba molitve za novim duhovnim zvanjima nije minula s prošlom pastoralnom godinom. Ona ostaje naš trajni zadatak. Bog sigurno i danas zove mladiće i djevojke da mu podare sav svoj život, da ih On vodi i po njima vodi svoje vjerne. Nemojmo se u toj molitvi umoriti. Poduprimo mlada srca da Bogu reknu svoj DA! Bit ćemo tada istinski živa zajednica koja rađa novim životom i ne mora se bojati za svoju budućnost.

> MLADA MISA vlč. Maria Vazgeča: 8. srpnja u 17 sati

> SV. JAKOV, srijeda 25. srpnja – SV. MISE u 9 h i 18.30h
MISE NEDJELJOM: 8, 10 i 18.30 sati – HRELJIN u 11.30 sati

ŽIVOTOPIS MLADOMISNIKA MARIA VAZGEČA

    Mladomisnik Mario Vazgeč, rođen je 12. prosinca 1981. god. u Kaknju u Bosni i Hercegovini od oca Ive i majke Ruže. Rođen je u mnogočlanoj obitelji od četiri brata i tri sestre. Mario je u Bosni živio do svoje jedanaeste godine, kada je 1993. god. zbog ratnih prilika zajedno s obitelji iselio iz Kaknja, kratko boravio u Varešu i poslije u Čapljini, te 1994. doselio u Hrvatsku, tj. na Bjelolasicu gdje su bile zbrinute mnoge obitelji ratnih područja iz Bosne i Hercegovine i mnogih okupiranih područja iz Hrvatske.

    Mario je potom boraveći u Učeničkom Domu u Ogulinu dovršio svoje osnovnoškolsko obrazovanje završivši zadnja četiri razreda Osnovne škole u Ogulinu. Osjetivši Božji poziv u 8. razredu i razmišljajući o njemu, Mario se odaziva tom Božjem pozivu i potom 1997. god. na jesen odlazi u Malo Dječačko Sjemenište u Zadar, po preporuci ondašnjeg dekana i župnika Ogulinskog, a sadašnjeg generalnog vikara Gospićko – senjske biskupije msgr. mr. Tomislava Šporčića

    Razvijajući tako u malom Sjemeništu tu klicu zvanja i završivši srednju školu u «Nadbiskupskoj Klasičnoj Gimnaziji» u Zadru, Mario je potom u ljeto 2001. god. maturirao, te na jesen 2001. god. nastavio svoju formaciju za svećenika i daljnje visokoškolsko obrazovanje na Bogosloviji «Ivana Pavla II.» i Filozofsko–Teološkom Fakultetu u Rijeci.

    Završava petogodišnji Filozofsko–Teološki studij u lipnju 2006 godine. Od 12. kolovoza 2006 godine boravi kao pastoralni suradnik u župi Navještenja BDM u Gospiću i kao vjeroučitelj u Osnovnoj Školi ”Dr. Franje Tuđmana” u Ličkom Osiku i Srednjoj Strukovnoj Školi u Gospiću. Zaređen je za đakona u Gospićkoj Katedrali 18. studenog 2006. god. gdje vrši i svoju đakonsku službu. Diplomirao je 7. veljače 2007. na «Filozofsko – Teološkom Fakultetu» u Rijeci, a svećeničko ređenje imao na Sv. Petra i Pavla 29. lipnja ove godine u Senjskoj Katedrali.

TRODNEVNA PRIPRAVA ZA MLADU MISU U NEDJELJU 8. SRPNJA 2007.

    Trodnevnu pripravu za Mladu misu imat ćemo u srijedu, četvrtak i petak jer su u subotu 7. srpnja dva vjenčanja. Trodnevnicu će predvoditi tri naša najmlađa svećenika u biskupiji:


Srijeda
, 4. srpnja – molitva za nova duhovna zvanja, predvodi vlč. Petar Šporčić. Nakon mise klanjanje pred Presvetim.

Četvrtak, 5. srpnja – susret ministranata, predvodi vlč. Ivan Hodak, župni vikar u Senju. Pozivamo sve naše ministrante da dođu na ovu sv. misu, a poslije ćemo imati susret u župnoj dvorani za sve ministrante naše župe.

Petak, 6. srpnja – svećeničko služenje bolesnicima, predvodi vlč. Ivan Miloš, župnik Klanca, Aleksinice i Pazarišta. Na sv. misi biti će podijeljen i sakramenat bolesničkog pomazanja.

 

    Mlada misa će biti u nedjelju, 8. srpnja u 17 sati, kako bi i drugi svećenici, nakon misa u svojim župama, mogli sudjelovati u slavlju Mlade mise, a neće biti redovite večernje mise u 18.30 sati.

Ljetni odmor – posebna prilika

    Nastupilo je vrijeme ljetnog odmora. Mnogi će ga iskoristiti na razne načine, a neki će i ove duge, vruće dane imati ispunjene raznim obvezama koje ne posustaju. Ipak naći će svatko ponešto više vremena za ono što u ostalom dijelu godine ne stigne. Za neke biti će to istinski «praznici». Malo opasna riječ «praznici». Kao da zvuči nekom prazninom. Čovjek ipak želi biti ispunjen, zadovoljan, sretan. Moglo bi biti da su nam dani odmora upravo posebna prilika da pogledamo, zavirimo malo dublje u svoju dušu i vidimo što je to što nas ispunja, što nas to čini sretnim. Malo «inventure duše» svima bi dobro došlo? Da bolje učvrstimo svoje kriterije kojim sadržajima ćemo hraniti svoju nutrinu, a koje je to «smeće» što bi ga trebalo izbjegavati jer nas zapravo «onečišćuje». Posvetiti malo vremena sebi, sastati se, kako bi rekao pjesnik, «sa svojim davno odbjeglim srcem». Pročitati dobru knjigu, ponijeti sa sobom neki dobar časopis na plažu. Zašto to ne bi bio i naš ZOV ili nešto drugo od katoličkog tiska? Valjalo bi zapravo otkrivati što nas to odmara, a što umara, što nas zaista hrani, a što nas čini gladnim i ovisnim. Potražiti onu pravu slobodu, slobodu duha koji se neće dati upregnuti u svakodnevne vjetrove različitih površinskih senzacija.

    Ako doista krenemo tim smjerom uočit ćemo potrebu da i kroz ljetne mjesece ne zapustimo svoje prijateljstvo s Bogom. Što više, možda ćemo ga doživjeti intenzivnije i otkriti gdje se zapravo «pune baterije» za sve životne napore. Iskoristimo ljetni odmor kao posebnu priliku, od Boga darovano vrijeme, za susret s Bogom, s prijateljem za koga možda nismo imali vremena, za susret sa samim sobom u neistraženim dubinama svoga bića.

 

Mi nikad ne klecamo pred sjenom vremena:
mi se ne klanjamo onomu čega nema.
O, kako je divno da sagledaš varke
i da naši jarboli strše iznad rijeke
da je naše korijenje toliko duboko
u prečistoj zavjetrini tvoje i moje barke!
Pa, mi sad znamo da se može biti
svoj ubojica, svoj vlastiti grobar,
a opet, znamo da ne treba mnogo

da se bude brat čovjeku - da se bude dobar…
A ako ti se nekad samo na čas učini
da nije tako - siđi do u dno sebe
tu će te obasjati novo navještenje:
da si ne snoviđenje nego ljudska Zvijezda
koja obasjava put sebi i braći
- Vidjet ćeš da te na kraju Bogočovjek čeka.

Janko B.

 

Blagdan Sv. Jakova, srijeda 25. srpnja
Na blagdan Sv. Jakova apostola svete mise biti će u istoimenoj crkvi
u 9 sati za župu Bl. Alojzija Stepinca i u 18.30 sati za našu župu Sv. Križa

 

NABAVITE DOBRU KNJIGU!

    Na Uskrsni ponedjeljak, ove godine, biskup dr. Mile Bogović blagoslovio je katolički kutak knjižare TP Ogulin, u ulici Bernardina Frankopana. Od tada ponuda dobrih knjiga Kršćanske sadašnjosti i svih izdanja Biblije, porasla je za još jednu izdavačku kuću Verbum. Navratite i pogledajte. Vjerujem da ćete pronaći izuzetno dobrih naslova za 'ljetno' čitanje.

 

KALENDAR ZA MJESEC SRPANJ 2007.

1. NEDJELJA - XIII. kroz godinu
2. ponedjeljak
3. utorak - Sv. Toma apostol
4. srijeda - Trodnevnica - Klanjanje nakon mise
5. četvrtak - Trodnevnica - Sv. Čiril i Metod
6. petak - Trodnevnica - Prvi petak: ispovijed od 17.30 sati
7. subota
8. NEDJELJA - XIV. kroz godinu – Mlada misa vlč. Marija Vazgeča u 17 sati
9. ponedjeljak
10. utorak
11. srijeda - Sv. Benedikt - Klanjanje nakon mise
12. četvrtak
13. petak
14. subota
15. NEDJELJA - XV. kroz godinu
16. ponedjeljak - Gospa Karmelska – Početak specijalizacije animatora
17. utorak
18. srijeda - Klanjanje nakon mise
19. četvrtak
20. petak - Sv. Ilija
21. subota
22. NEDJELJA - XVI. kroz godinu
23. ponedjeljak
24. utorak
25. srijeda - Sv. Jakov apostol, sv. mise u 9 i u 18.30 sati na Sv. Jakovu
26. četvrtak
27. petak
28. subota
29. NEDJELJA - XVII. kroz godinu – odlazak mladih na Modrave
30. ponedjeljak
31. utorak


SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati
i Nedjeljom: u 8, 10 i u 18.30h
HRELJIN - nedjeljom u 11.30 sati
ČETVRTKOM: župni ured je otvoren samo poslijepodne od 17 - 18 sati.