citati iz biblije
Ja sam svjetlo svijeta. Tko mene slijedi, sigurno neće ići po tami, nego će imati svjetlo koje vodi u život

(Iv 8,12)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA RUJAN 2008.

GODINA V - BROJ 9 (47)

«Ludost» križa i Božja mudrost
     

   Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja.  Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak - i Židovima i Grcima - Krista, Božju snagu i Božju mudrost. Jer ludo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. (usp. 1Kor 1,19-25)

   Orijaš kršćanstva, prvi misionar, osnivač prvih kršćanskih zajednica, sv. Pavao usudio se u prvo vrijeme kršćanstva pisati o ludosti križa i Božjoj mudrosti. Bog po svom Sinu Isusu Kristu izabra križ za poruku mudrosti, ljubavi i svemoćne sile Božje. Iako nas od tog vremena dijeli gotovo 2000 godina, njegova riječ je jednako snažna i aktualna. I u ono vrijeme grčko-rimske kulture čovjek je tražio put do sreće, zadovoljstva i nutarnjeg ispunjenja. Putokaze prema sreći nalazio je u filozofiji, umjetnosti, zabavama, slavi, užicima… I svima im je bilo zajedničko izbjeći žrtvu, izbjeći odgovornost, postići više uz što manju cijenu. Iz tog vremena potječe i ona čuvena izreka: «Kruha i igara!».

   U tom svijetu apostoli počimaju propovijedati Krista raspetog. Napisa Pavao: «Židovima sablazan, poganima ludost». Starozavjetni Židovi ne prihvaćaju takvog Mesiju, a drugim narodima (poganima) bila je to ludost. U raspetom, na križu bespomoćnom čovjeku, vidjeti Spasitelja!? Židovi su iskali Božji znak, ali ne takav. I ostali narodi tražili su mudrost života, ali nisu prihvaćali takvu Božju logiku.

   Toliko je vremena prošlo. Toliko je svijet uznapredovao. Mijenjali su se filozofski pravci, umjetnički izričaji, ideologije, državna uređenja, način života, uznapredovala tehnologija, a koliko se promijenio čovjek? Da li se današnja čovjekova težnja za srećom i ispunjenjem puno razlikuje od onovremene? Jesu li današnji čovjekovi «prečaci» na putu prema pravoj sreći urodili plodom? Na brzinu i bez puno muke doseći imetak, ugled, slavu ili se prepustiti različitim opijatima (alkohol, droga i puteni užici) kako bi zapravo pobjegli od života i svoje odgovorne uloge u njemu. Ni ti «instant» brzi putovi ne donose sreću.

   Proteklog mjeseca sportaši su posvjedočili koliko je vježbe, napora i odricanja potrebno da se postignu vrhunski rezultati. «Bez muke nema nauke!» niti «Kruha bez motike!» Čitava nas priroda uči da sjeme mora umrijeti da bi rodilo novom stabljikom i mnogostrukim plodom. Križ svjedoči upravo to.

   Vidjeti u Kristovom križu silu Božju može se samo očima vjere. Prepoznati Božju mudrost nemoguće je bez križa, jer i «ludo Božje mudrije je od ljudi». Križ nas uči kako pobijediti sebe, kako pobijediti svijet koji je okrenut mimo Boga. Bog nas je po križu odlučio spasiti. Križ je i nama darovao kao sredstvo spasenja, onaj istinski putokaz prema sreći u ovom i budućem životu. Blagdan Uzvišenja Sv. Križa ponovna je prilika da sagledamo milosti koje nam je u životu Bog darovao po križu, a milost je imati župnu crkvu Uzvišenja Sv. Križa.

> PROSLAVA KRIŽEVE i DANA GRADA OGULINA:
nedjelja, 14. rujna – sv. mise - u 8h – niži razredi osnovnih škola

PROCESIJA i SVEČANA SV. MISA u 10 h  – i sv. misa u 18.30h

 

Crkva hrvatskih mučenika - naš vjerski i nacionalni projekt

Poruka biskupa povodom Dana Hrvatskih mučenika 13. rujna 2008.
i gradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini

 

      Draga braćo svećenici i vjernici u domovini i inozemstvu!

      I ove godine upućujemo poziv svim vjernicima za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbinu te na prikupljanje milostinje i darova za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika.

      Ujedno vas obavješćujemo da projekt Crkve hrvatskih mučenika ostaje vjeran početnoj zamisli iako je u građevnom smislu doživio velike izmjene u odnosu na prvi projekt. Riječ je zapravo o novom projektu. Sve do sredine prošle godine imali smo garancije koje su prvi projekt činile prihvatljivim. Glavni razlog promjene jest što je prvi projekt u svome razvoju postao jako skup i već po tome neprimjeren svojoj namjeni. Time ne želimo osporiti njegovu umjetničku i arhitektonsku vrijednost. Ispričavamo se darovateljima zbog nužne promjene do koje je došlo…

   Novi projekt svojim oblicima našem hodočasniku jasnije izražava molitveni i bogoslužni prostor te povezanost hrvatskih križeva kroz cijelu našu povijest. Zato je kao nadahnuće za novi projekt uzeta crkva Sv. Križa u Ninu, povezana s krstionicom kneza Višeslava. Na pročelju je Branimirov križ, jer se ovim projektom želi još bolje uprisutniti ideje poruke Branimirove godine (1979.). Braniteljsku ulogu našega naroda izražavaju oblici obrambenog zida prema Krbavskom polju. Osebujnost naše glagoljske kulture izražena je kroz “preslicu” na pročelju u obliku glagoljskog slova ‘A’ (ujedno križ i znak vjere u jednoga Boga u tri božanske osobe). Ispod kupole bit će Višeslavova krstionica istih dimenzija kao original. U kripti ispod krstionice bit će sarkofag kao simbol svih naših žrtava…

      Zato vas, draga braćo svećenici i dragi vjernici u domovini i inozemstvu, pozivamo da se na misama u nedjelju 7. rujna, na dan hrvatskog mučenika sv. Marka Križevčanina, skuplja milostinja i priberu darovi za gradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini…

      Proslava Dana hrvatskih mučenika bit će na Udbini u subotu 13. rujna, na koju vas pozivamo. Naime, prema zaključku Glavnog odbora, godišnja proslava bit će redovno u prvu subotu nakon Male Gospe. Ta promjena učinjena je zato da proslava bude uvijek u neradni dan i izvan redovnih nedjeljnih slavlja. Ujedno je taj dan između dana Krbavske tragedije (9. rujna) i blagdana Uzvišenja Svetoga Križa (14. rujna). Želimo tu tragediju i sve druge kroz našu povijest gledati u svjetlu pobjedničkog Kristova križa.

      Svečana sveta misa bit će u 11 sati, a tko dospije moći će se priključiti u 9.30 križnom putu od crkve sv. Marka na Krbavskom polju prema Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Pozivamo sve vas da se u što većem broju kao pobožni hodočasnici pridružite ovom slavlju.

U ime Hrvatske biskupske konferencije Predsjednik izvršnog odbora za gradnju Crkve
hrvatskih mučenika, Mons. Mile Bogović, Gospićko-senjski biskup

Opširnije informacije o projektu mogu se dobiti i na:
www.hr-mucenici.hbk.hr i www.gospic.hbk.hr

 

Mjesec rujan u našoj župi Sv. Križa

      Nova pastoralna godina poklapa se s početkom školske godine. U našoj župi sve je usmjereno prema proslavi našeg glavnog župnog blagdana, titulara naše župne crkve Uzvišenje Sv. Križa, te ujedno i Dan Grada. Zato kroz rujan kreću redovite župne aktivnost, poglavito vezane uz susret različitih skupina i župni vjeronauk.

      Nadam se da svaki vjernik naše župe osjeća potrebu proslaviti ovaj veličanstveni blagdan naše vjere kojem je posvećena župna crkva. U toj nadi pozivam sve vjernike naše župe da se uključe, sudjeluju i slave poruku spasenja koja nam je zasjala s Kristova križa. Osobito pozivam roditelje prvopričesnika i krizmanika, da se zajedno sa djecom odazovu na zakazane sv. mise. To su ujedno i naši prvi susreti na početku školske godine. Kako je i ova pastoralna godina u našoj biskupiji proglašena Godinom župnih suradnika, posebnu pozornost već na početku posvećujemo članovima Župnih pastoralnih vijeća koji će imati svoj susret na razini dekanata, u petak, 12. rujna. A sve ćemo započeti već u subotu, 6 rujna s ispovijedi za djecu i mlade.

 

PROGRAM  PROSLAVE  KRIŽEVE 2008.

 
Subota, 6. rujna: SVETA ISPOVIJED u 9.30 sati za djecu i mlade
 
Nedjelja – 7. rujna – Sv. Marko Križevčanin
DAN BOLESNIH, NEMOĆNIH I STARIJIH OSOBA
SV. MISA U 18.30 SATI - predvoditelj: dr. Božidar Mrakovčić, Rijeka
 
Ponedjeljak – 8. rujnaMALA GOSPA
sv. misa u 18.30 sati - BLAGOSLOV MALE DJECE
PREDVODITELJ: VLČ. ILIJA JANJIĆ, ŽUPNIK U JOSIPDOLU
 
Srijeda – 10. rujna – DAN PRVOPRUČESNIKA I NJIHOVIH RODITELJA
U 17 SATI MOGUĆNOST SVETE ISPOVIJEDI
SV. MISA U 18.30 SATI, predvoditelj: mr. Žarko Relota, Zagreb
 
Četvrtak – 11. rujna – DAN VJEROUČENIKA STARIJIH RAZREDA
OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA
U 17 SATI MOGUĆNOST SVETE ISPOVIJEDI
SV. MISA U 18.30 SATI, predvoditelj: mr. Žarko Relota, Zagreb
 
Petak – 12. rujna – DAN ŽUPNIH PASTORALNIH VIJEĆA
U 16 SATI SUSRET ŽUPNIH PASTORALNIH VIJEĆA DEKANATA
SV. MISA U 18.30 SATI, predvoditelj: mr. Žarko Relota, Zagreb
 
SUBOTA – 13. RUJNA - DAN KRIZMANIKA I NJIHOVIH RODITELJA
U 17 SATI MOGUĆNOST SVETE ISPOVIJEDI
SV. MISA U 18 SATI, predvoditelj: mr. Žarko Relota, Zagreb
-----------------------------------------------------------------------
 
NEDJELJA – 14. RUJNA
BLAGDAN UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA
SVETA MISA U 8. SATI ZA NIŽE RAZREDE OSNOVNIH ŠKOLA
PROCESIJA I SVETA MISA U 10 SATI
predvoditelj: mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup
i sveta misa u 18.30 sati
 
 

KALENDAR ZA MJESEC RUJAN 2008.

1. ponedjeljak
2. utorak
3. srijeda - Sv. Grgur Veliki - Klanjanje nakon mise
4. četvrtak
5. petak - Bl. Majka Terezija – Prvi petak – Ispovijed od 17.30 sati
6. subota
7. NEDJELJA Sv. Marko Križevčanin – XXIII. Kroz godinu -  mise u 8, 10 i u 18.30 sati
----------S- Dan bolesnih, nemoćnih i starijih osoba
8. ponedjeljak - Rođenje BDM – Mala Gospa – Blagoslov male djece
9. utorak
10. srijeda - Dan prvopručesnika i njihovih roditelja - Klanjanje nakon mise
11. četvrtak - Dan vjeroučenika starijih razreda osnovnih i srednjih škola
12. petak - Dan župnih pastoralnih vijeća dekanata
13. subota - Dan krizmanika i njihovih roditelja
14. NEDJELJA - Uzvišenje Sv. Križa-  mise u 8, 10 – prcesija i misa, te u 18.30 sati
15. ponedjeljak - Gospa Žalosna
16. utorak
17. srijeda -Klanjanje nakon mise
18. četvrtak
19. petak - Tečaj priprave za brak u 19.30h
20. subota - Početak župnog vjeronauka za krizmanike u 10 sati
----------S- Tečaj priprave za brak u 19.30h
21. NEDJELJA - Sv. Matej - XXV. Kroz godinu - sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
----------S- Tečaj priprave za brak u 19.30h
22. ponedjeljak
23. utorak
24. srijeda - Klanjanje nakon mise
25. četvrtak
26. petak - Tečaj priprave za brak u 19.30h
27. subota - Tečaj priprave za brak u 19.30h
28. NEDJELJA - XXVI. Kroz godinu – sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
29. ponedjeljak - Sv. Mihovil, Gabriel i Rafael arkanđeli
30. utorak - Sv. Jeronim

 

  SVETE MISE:

 

Radnim danom: u 18.30 sati
Nedjeljom: u 8.00, 10.00 i u 18.30 sati
a od 21. rujna 2008. u 7.30 - 9.00 - 10.30 i u 18.30 h
HRELJIN - nedjeljom u 11.30 sati
ČETVRTKOM: Župni ured je otvoren samo četvrtkom poslijepodne od 17 – 18 sati.
PETKOM: Križari u 19 sati