citati iz biblije
Istinom me svojom vodi i pouči me, jer ti si Bog, moj Spasitelj: u tebe se pouzdajem svagda.

(Psalam 25:5)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA LISTOPAD 2008.

GODINA V - BROJ 10 (48)

Pastoralna godina župnih suradnika br. 2
ili ostvarenje kršćanske zajednice koja živi i svjedoči

     

    Naša Gospićko-senjska biskupija ovu je pastoralnu godinu proglasila Godinom župnih suradnika, jednako kao i proteklu. Zaključeno je, na biskupijskoj razini, da ima još puno toga što bi valjalo unaprijediti, poboljšati i nanovo potaknuti. Cilj ovakvog pastoralnog naglaska je da se kod svih vjernika potakne svijest odgovornosti za napretkom župnih zajednica u svakom smislu: duhovnom, organizacijskom, materijalnom, obiteljskom, liturgijskom, karitativnom i svakom drugom.

    U prvom redu na to su pozvani bliži župni suradnici: župna pastoralna vijeća, pjevački zborovi, sakristani, mežnjari, ministranti, vjeroučitelji, animatori, društva, udruge i svekoliki drugi suradnici. Ali taj poziv upućen je i svakom vjerniku da pronađe «svoje mjesto», aktivnost, način ili ulogu u životu župne zajednice. U želji da ova godina donese još više takvih plodova biti će organizirani različiti susreti na župnoj, biskupijskoj i metropolijskoj razini.

    Osnovni preduvjet za rast u toj svijesti pripadanja jednoj zajednici je sudjelovanje u njezinu životu i djelovanju. Župna zajednica na najsvetiji način ostvaruje se u bogoslužju – liturgiji, tj. svetoj misi. Stol Božje riječi i Kruha života koji se lomi na oltaru onaj je centar oko kojeg se sve okuplja, koji nam daje život i snagu zajedništva. Iz tog okupljanja izviru sve druge aktivnosti i djelovanja u našem svagdašnjem životu. Živjeti kršćanski, a bez svete mise bilo bi kao voziti automobil bez goriva – nemoguće! Bez euharistije i našeg prijateljevanja s Kristom, i oko njega jednih s drugima, nemamo otkuda crpiti pravu motivaciju i nadahnuće za duhovni napredak i karitativno djelovanje. Jednostavno, euharistija stvara kršćansku zajednicu i nadahnjuje ju za svagdanji život u pravom kršćanskom duhu. Ako istinski slavimo Boga, onda se to pretače u naš život. Kršćanski život vjernika tada svjedoči i uprisutnjuje Božju ljubav u ovome svijetu.

    Osobna i obiteljska molitva, uz svetu misu, ono je sredstvo po kojem misni blagoslov, Božja prisutnost, živi u svakom trenutku našeg dana i čini Gospodina našim istinskim životnim suputnikom.

   Možemo reći: ako imamo Gospodina za našeg životnog suputnika, sigurno ćemo i jedni u drugima lakše pronaći suputnike, a onda i suradnike. Naše zajedničko slavljenje Boga urodit će pravom zajednicom koja kršćanski živi i životom svjedoči, a to ne može ne privlačiti. Riječi govore, ali primjeri privlače. Pokušajmo ostvariti primjer koji će privlačiti živom vjerom. Neka nam u tome pomogne zagovor nebeske majke Blažene Djevice Marije kojoj ćemo po molitvi krunice posvetiti ovaj mjesec.

> VEČERNJE SVETE MISE U LISTOPADU U 18 SATI
Deseta godišnjica proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca

Četvrtak, 2. listopada – sv. misa u 17.30h – u kapelici u Procama

 

GOSPINA KRUNICA – MISAO UZ LISTOPADSKE POBOŽNOSTI     

    Marija je uzorom naše kršćanske radosti jer nam je majka od Boga dana za zaštitnicu i zagovornicu. O tome svjedoče mirisne ruže što se nose na Marijine oltare. Marija majka opjevana u tolikim pjesmama koje uvijek najsrdačnije i najsložnije od svih pjesama ore našim crkvama. Gledali smo ju pod križem, u crnu zavitu tugu, a sada joj pjevamo kao kraljici od Boga ovjenčanoj.

   Marija vida rane. Kroz zrnca krunice struji ljubav koja čeka da joj se sva djeca vrate. Rodila ih je pod križem da ih povede put novog života, kako joj bi rečeno. Jer - majka nije majka ako ne rađa novim životom. Udahne ga onda kad život gasne, podrži ga kad se koleba, začme tamo gdje ga još nema.

Sv. Franjo

    Poziv kojega je raspeti Krist uputio mladome Franji iz Asiza, u crkvici sv. Damjana, u riječima: «Idi i obnovi moju Crkvu!», trenutak je u kojemu počinje novo razdoblje Crkve. Dotadašnji način života, iskrivljavanje temeljnih Kristovih postavki evanđeoskog života i siromaštva, odvelo je Crkvu daleko od njenih izvora. Ne čudi stoga da je i Franjo ovaj Kristov poziv shvatio doslovno, tako da je počeo obnavljati građevinu, ali nije se tražila materijalna, već duhovna obnova Crkve.

    Franjo započinje obnovu samoga sebe, odbacuje očevo bogatstvo, do posljednje materijalne stvari i tako se prepušta milosti Božjoj. Svojim suvremenicima pokazuje što znači ljubiti siromašnog Krista u svakome siromahu, subličujući se Gospodinovoj namjeri da u potpunom odricanju pokaže svoju ljubav.

    Ova drastična promjena ostavila je dojam na njegove bližnje. Među prvima koji ga je slijedio u novom načinu života bio je Bernard iz Quintavalle, bogataš koji je sve svoje prodao a novac podijelio siromašnima. Broj onih koji su pristupali Franji povećavao se svakodnevno. Svojim specifičnim načinom života i odjećom razlikovali su se od ostalih ljudi, a Franjo je htio da se zovu «Red manje braće». Papa Inocent III. odobrio je djelovanje Reda 1209. godine. Tražio je Franjo od svoje subraće da u sebi utjelove Kristov siromašni život. Osim ovoga reda osnovan je i drugi red – Klarise kao i Treći red za one koji nisu mogli napustiti obiteljski način života a željeli su nasljedovati Kristovo siromaštvo.

    Franjina poniznost očituje se i u nazivu kojim su ga zvala njegova braća – «uvijek veseli brat». Siromaštvo nije u njemu izazivalo neraspoloženje već, naprotiv, radost, uvijek nasmijan, raspjevan i spreman na šalu. Može se to vidjeti i u njegovim riječima: «Posebna je radost đavlu kad uzmogne Božjem sluzi ugrabiti radost duha.»

    Iz te radosti je proizašlo i njegovo naviještanje mira, ali nije ono ostajalo samo na riječima nego je taj mir izlazio iz njegove osobe i širio se svijetom. On sam išao je u Palestinu, ali ne s oružjem kako su to činili vojnici u tadašnjim križarskim pohodima, nego nenaoružan, propovijedajući Radosnu vijest i samome saracenskom sultanu.

    Posebnost ovoga sveca je i u njegovom odnosu prema stvorenjima. Propovijedao je pticama, razgovarao s vukom, a dovoljno nam govori da je poštivao svako stvorenje nazivajući ga bratom i sestrom. Najbolji dokaz takvog Franjina odnosa vidi se u njegovoj Pjesmi Brata Sunca.

    Svetost ovog iznimnog čovjeka pokazala se još za svečeva života. Dobio je milosni dar od Boga, Kristove rane, tako da bude što više suobličen Gospodinu.

    I samu smrt nazvao je svojom sestricom koju je dočekao pjevajući 4. listopada 1226. godine. Samo dvije godine nakon svoje smrti Franjo Asiški proglašen je svecem i pokopan u bazilici u Asizu. ( Ana Stipetić)

 

DOGAĐANJA U MJESECU LISTOPADU

    * Misa kod kapelice u Procama, na desetu godišnjicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, u četvrtak - 2. listopada, biti će u 17.30 sati, a predvodit će ju župnik iz Generalskog Stola, o. Branimir Bruno Trusić, cistercita.

    * Sedmi uzastopni Biskupijski susret supružnika i roditelja održat će se na prvu subotu, 4. listopada, u Otočcu. Prijaviti se mogu supružnici zajedno s djecom, najkasnije do četvrtka, 2. listopada.

    * XXVII. Sabor katoličke mladeži održat će se u Senju, u subotu 11. listopada. Ova okupljanja mladih u našoj biskupiji traju već sedam godina i do sada donijela su mnoge lijepe plodove. Vjerujemo da će tako biti i u buduće. Pozivamo mlade koji se još nisu uključili, osobito prošlogodišnje krizmanike da nam se pridruže. Dovoljno je javiti se ovih dana u župni ured, gdje će dobiti sve potrebne informacije.

    * Sastanak župnog pastoralnog vijeća održat će se u ponedjeljak, 13. listopada u 19 sati. Glavna tema sastanka je dogovor za predstojeće razdoblje, osobito za susrete koji će se dogoditi u našoj župi.

    * VI. Obiteljska škola Riječke metropolije pod geslom «Obitelj – poziv i odgovornost» održava se u Crikvenici od 17. – 19. listopada. Zainteresirani parovi sve potrebne informacije mogu dobiti u Obiteljskom savjetovalištu i Župnom uredu. Bilo bi jako lijepo da se više obitelji odazove na ovaj susret u kojem je prošle godine sudjelovalo stotinjak obitelji iz cijele metropolije, od toga 11 obitelji iz naše biskupije.

    * Susret «Modravljana» u Ogulinu dogodit će se 18. listopada. Već 6 godina mladi iz cijele Hrvatske odlaze preko ljeta na tjedan dana duhovno rekreativnog odmora u kamp Modrave pored Pirovca. Idejni začetnik toga kampa je pater Luka Rađa i Studentski katolički centar (SKAC) otaca Isusovaca iz Zagreba (Palmotićeva). Do sada je u njemu sudjelovalo pedesetak mladih iz naše župe i preko 150 mladih iz naše biskupije, dok je svih sudionika kroz ove godine bilo skoro 3000. Ovo je iznimna čast da će se dobar dio sudionik kampa okupiti upravo u našoj župi i provesti cijeli dan u Ogulinu. Pozivamo sve naše mlade koji su i ranijih godina odlazili na Modrave, kao i one koji bi to slijedeće godine htjeli da dođu na ovaj susret. Očekujemo oko 200 mladih iz cijele Hrvatske.

    * Tečaj vjere za odrasle započima u ponedjeljak, 20. listopada u 19 sati. Pozivamo sve koji su iz bilo kojeg razloga do sada ostali prikraćeni za neki od sakramenata: krštenja, pričesti, krizme ili vjenčanja, a žele živjeti puninu sakramentalnog kršćanskog života i bolje upoznati vjeru, te se približiti Bogu, da se uključe u ovaj tečaj. Tečaj traje do Uskrsa 2009. godine s većom pauzom za Božić. To su susreti za odrasle na kojima dublje upoznajemo svoju vjeru kroz četiri cjeline: tumačenje glavnih istina vjere, Sv. Pismo, molitva – bogoslužje i sakramenti. Nemojte propustii ovu priliku u koliko želite primiti sakramente koji vam nedostaju.

    * Hodočašće na Trsat organizirat ćemo na posljednju nedjelju listopada, u popodnevnim satima. O svim detaljima obavijestit ćemo vas osam dana prije hodočašća. Te nedjelje na Trsatu se zaključuje hodočasnička godina i proslava 5 obljetnice pohoda pape Ivana Pavla II.

KALENDAR ZA MJESEC LISTOPAD 2008.

1. srijeda - Sv. Terezija od Djeteta Isusa  - Klanjanje nakon mise
2. četvrtak - Anđeli Čuvari - Sv. Misa u 17.30 sati u kapelici u Procama
                     Misu predvodi o. Branimir Trusić, župnik u Generalskom Stolu
3. petak - Prvi petak, mogućnost ispovijedi od 17 h
4. subota - Sv. Franjo Asiški
                    VII. susret supružnika i roditelja Gospićko-senjske biskupije - Otočac
5. NEDJELJA - XXVII. KROZ GODINU
6. ponedjeljak
7. utorak - BD Marija od krunice
8. srijeda - Dan nezavisnosti - Klanjanje nakon mise
9. četvrtak
10. petak
11. subota - XXVII. Sabor mladeži Gospićko-senjske biskupije - Senj
12. NEDJELJA - XXVIII. KROZ GODINU
13. ponedjeljak - Sastanak Župnog pastoralnog vijeća u 19 sati
14. utorak
15. srijeda - Sv. Terezija Avilska - Klanjanje nakon mise
16. četvrtak
17. petak
18. subota -Sv. Luka ev.
                   6. Obiteljska škola Riječke Metropolije – Crikvenica
                  
- Susret Modravljana u Ogulinu
19. NEDJELJA - XXIX. Kroz godinu - MISIJSKA NEDJELJA
20. ponedjeljak - Početak Tečaja vjere za odrasle u 19 sati
21. utorak
22. srijeda - klanjanje nakon mise
23. četvrtak
24. petak
25. subota - Biskupijsko pastoralno vijeće
26. NEDJELJA - XXX. Kroz godinu – Hodočašće na Trsat
27. ponedjeljak - Tečaj vjere za odrasle u 19 sati
28. utorak - Sv. Šimun i Juda Tadej ap.
29. srijeda - Klanjanje nakon mise
30. četvrtak
31. Petak

 

  SVETE MISE:

 

Radnim danom: u 18.00 sati
Nedjeljom: u 7.30; 9.00; 10.30 i u 18.30 h
HRELJIN - nedjeljom u 12.00 sati
ČETVRTKOM: Župni ured je otvoren samo četvrtkom poslijepodne od 17 – 18 sati.
PETKOM: Križari u 19 sati
SUBOTOM: U 10 sati Ministranti *u 15 h Mali zbor  - KRIZMANICI PO GRUPAMA